Praktisch over duurzaam

Meeneembeker

Je eigen herbruikbare beker meenemen voor onderweg scheelt afval en grondstoffen. Alleen al onderweg drinken we in Nederland iedere dag honderdduizenden kopjes koffie en thee. Wist je dat je op steeds meer plekken korting op warme drank krijgt als je een herbruikbare beker mee hebt? Of neem vanuit huis eigen drank mee in een thermosflesje. 

Met je eigen thermosbeker onderweg zorg je voor minder afval. Meeneembekers hebben al snel een milieuvoordeel boven eenmalige bekers, zeker als je ze niet onder de warm stromende kraan afwast. Wegwerpbekers belanden nu meestal in het restafval en worden verbrand.

Tips voor je eigen meeneembeker

 • 1

  Ga voor een thermosflesje als je drank warm of juist koud moet blijven.

 • 2

  Spoel je gebruikte beker tussendoor om met koud water. Afwassen onder een stromende warme kraan vraagt veel energie.

 • 3

  Was de beker aan het einde van de dag in een volle, energiezuinige afwasmachine of in een sopje met je andere vaat.

 • 4

  Vul voor je vertrekt thuis al je thermosflesje met koffie of thee.

 • 5

  Op stations en op steeds meer andere plekken krijg je korting als je je eigen beker meebrengt. 

 • 6

  Ga je een meeneembeker kopen? Dan kun je het beste een siliconen of hard plastic beker kiezen. Die hebben een lagere milieubelasting dan thermosbekers van roestvrijstaal. 

Minder grondstoffen en energiegebruik

Voor het maken van een meeneembeker of thermosbeker zijn meer grondstoffen nodig dan voor een wegwerpbeker. De grondstoffen van de wegwerpbeker verdwijnen na gebruik meestal in de verbrandingsoven. Je herbruikbare (thermos)beker gebruik je langer en dat is al snel beter voor het milieu: bij meer dan 25 keer heb je het milieuvoordeel al te pakken bij bekers van siliconen of hard plastic. Bij een metalen thermosbeker ligt het omslagpunt bij 60 keer.
Als je ‘m bovendien milieuvriendelijk afwast (en tussendoor eventueel omspoelt onder de koude kraan) loopt het milieuvoordeel nog verder op. Lees ook over de discussie bij het koffiezetapparaat op kantoor over het wegwerpbekertje versus de mok

Ben je je beker vergeten?

Je eigen beker vergeten mee te nemen en toch zin in een coffee-to-go? Weiger dan in ieder geval de plastic deksel op je wegwerpbeker. En neem geen extra beker omdat je denkt dat je anders je vingers brandt. Ook wegwerpbekers kun je bewaren voor een tweede kopje. Gooi de lege beker daarna in de bak van het plastic, blik en drinkpakken (pmd). Heb je onderweg geen mogelijkheid om pmd te scheiden? Doe de wegwerpbeker dan bij het restafval of wacht tot je bij de juiste bak bent. Als je twijfelt, kijk op de afvalscheidingswijzer.

Bamboebeker? Let op!

Een bamboebeker bestaat niet geheel uit bamboe, maar voor driekwart uit een mix van bamboe en maiszetmeel, en voor een kwart uit melamine-formaldehyde (een soort lijm). Bij sommige merken lekken er schadelijke stoffen uit deze bekers bij het gebruik voor warme dranken.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.