Praktisch over duurzaam

Meeneembeker

Je eigen herbruikbare beker meenemen voor onderweg scheelt veel afval en grondstoffen. Alleen al onderweg drinken we in Nederland iedere dag honderdduizenden kopjes koffie en thee. Je kunt dan je eigen drank meenemen. Bovendien krijg je op steeds meer plekken korting op warme drank in je thermosbeker, zoals op stations.  

Met je eigen thermosbeker onderweg zorg je voor minder afval. Zolang wegwerpbekers niet gerecycled worden, hebben meeneembekers een milieuvoordeel boven eenmalige bekers, tenzij je ze onder de warm stromende kraan afwast. Wegwerpbekers belanden nu meestal in het restafval en worden verbrand.

Tips voor je eigen meeneembeker

 • 1

  Ga voor een thermosbeker als je drank warm of juist koud moet blijven.

 • 2

  Spoel je gebruikte beker tussendoor om met koud water. Afwassen onder een stromende warme kraan vraagt veel energie.

 • 3

  Was de beker aan het einde van de dag in een volle, energiezuinige afwasmachine of in een sopje met je andere vaat.

 • 4

  Vul voor je vertrekt thuis al je thermosbeker met koffie of thee.

 • 5

  Op stations en op steeds meer andere plekken krijg je korting als je je eigen beker meebrengt. 

Minder grondstoffen en energiegebruik

Voor het maken van een meeneembeker of thermosbeker zijn meer grondstoffen nodig dan voor een wegwerpbeker. De grondstoffen van de wegwerpbeker verdwijnen na gebruik meestal in de verbrandingsoven. Je herbruikbare (thermos)beker gebruik je langer en dat is meestal beter voor het milieu. Dat hangt af van hoe je de beker schoonmaakt. Als je ‘m milieuvriendelijk afwast (omspoelen onder de koude kraan) heeft deze de minste milieu impact. Lees ook over de discussie bij het koffiezetapparaat op kantoor over het wegwerpbekertje versus de mok

Ben je je beker vergeten?

Je eigen beker vergeten mee te nemen en toch zin in een coffee-to-go? Weiger dan in ieder geval de plastic deksel op je wegwerpbeker. En neem geen extra beker tegen verbrande vingers. Ook wegwerpbekers kun je bewaren voor een tweede kopje. Gooi de lege beker dan bij het plastic, blik en drinkpakken (pmd). Heb je onderweg geen mogelijkheid om pmd te scheiden? Doe de wegwerpbeker dan bij het restafval of wacht tot je bij de juiste bak bent. Als je twijfelt, kijk op de afvalscheidingswijzer.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.