SUP-richtlijn: Europese regels tegen wegwerpplastic

Grijper op strand raapt afval op. Minder afval voorkomt plastic in zee.
Sinds juli 2021 zijn veel wegwerpproducten zoals plastic wattenstaafjes, rietjes of bestek verboden door een nieuwe Europese richtlijn: de Single Use Plastic-richtlijn, kortweg SUP. De Europese richtlijn heeft het doel de milieu-impact van plastic fors te verminderen en geldt voor alle Europese landen, dus ook voor Nederland.

De richtlijn richt zich vooral op single use plastic, oftewel wegwerpproducten. Bijvoorbeeld plastic picknickservies en wattenstaafjes, maar ook sigarettenfilters, voedselverpakkingen en drinkbekers. Plastic afval vormt een groot deel van het zwerfafval.

De maatregelen die onder de richtlijn vallen worden geleidelijk steeds verder aangescherpt. Sinds juli 2023 zijn plastic wegwerpbekers en -verpakkingen voor onderweg, afhalen en bezorgen niet meer gratis. Op je kassabon kun je zien wat je voor de plastic wegwerpverpakking moet betalen. Ook mag een verkoper niet meer zomaar eten of drinken meegeven wegwerpverpakking van hard plastic. De verkoper moet klanten dan de mogelijkheid bieden om een eigen beker of -bakje mee te nemen óf een herbruikbaar alternatief aanbieden.

Nieuwe regels voor wegwerpplastic

Vanaf januari 2024 zijn wegwerpbekers, en -verpakkingen op kantoor en in de horeca verboden, tenzij het voor een groot deel hoogwaardig gerecycled kan worden. En doppen moeten vanaf de zomer in 2024 verplicht aan de fles vastzitten, zodat ze minder snel in het milieu terechtkomen.

Tips om mee te nemen

Handig voor onderweg Ontdek tips voor je meeneembeker en meeneembakje zoals tussendoor omspoelen met koud water. Naar de tips

Wegwerpplastic on-the-go

Zeeschildpad op plastic

Op plastic wegwerpproducten kom je sinds 2021 een logo met een schildpad tegen. Het logo maakt duidelijk dat een product plastic bevat en niet in het milieu terecht moet komen. Deze markering herken je aan de afbeelding van een overleden zeeschildpad, drijvend in zee. Dat beeld is gekozen omdat plastic in zee een groot probleem vormt voor zeedieren. Dit is beter bekend als de plasticsoep. Vogels, vissen, dolfijnen en zeehonden krijgen (soms bijna onzichtbare) stukjes plastic binnen of raken verstrikt in grote stukken plastic. Plastic in zee kan via voedsel dat wij uit de zee halen ook ons lichaam binnendringen. Het logo kom je onder andere tegen op plastic wegwerpbekers, verpakkingen van sigaretten en vochtige doekjes.

Statiegeld op plastic flesjes

De komende jaren komen er gefaseerd steeds meer nieuwe, strengere regels voor plastic producten. Zo zit er bijvoorbeeld statiegeld op kleine plastic flesjes. De doppen van dit soort flesjes moeten vanaf 2024 verplicht aan de fles vast zitten, zodat ze minder snel in het zwerfafval terecht komen. En vanaf 2025 moeten plastic producten meer gerecycled plastic bevatten. Alle Europese lidstaten hebben daarnaast afgesproken dat 90% van het plastic afval moet worden verzameld voor recycling.

Ook producenten van plastic producten moeten meer gaan doen om plastic zwerfafval tegen te gaan. Zo gaan ze bijdragen aan het opruimen en tegengaan van zwerfafval. Consumenten moeten ook beter geïnformeerd worden over plastic producten. Al deze regels gelden ook voor bioplastics.

Vragen over de SUP-richtlijn