Tips voor minder afval

Vrouw drinkt zitten in portier van de auto uit een meeneemfles. Voorkom (plastic) afval en recycle beter.

Welk afval waar?

Afvalscheidingswijzer Scheid je afval en gooi het in de juiste bak. Check het hier
Minder afval produceren is goed voor het milieu, nog beter dan afval recyclen. Je bespaart zo grondstoffen en energie. Met een paar makkelijke tips kun je je eigen afvalberg flink kleiner maken. Zo heb je bijna geen vuilniszak meer nodig!

Iedere dag produceren we per persoon zo'n anderhalve kilo afval. En ook al recyclen we daar een groot deel van, het blijft voor het milieu beter om de berg afval te verkleinen. Dat kan vaak heel simpel: neem bijvoorbeeld je eigen waterflesje of koffiebeker mee voor onderweg, of plak een nee/nee-sticker op je brievenbus. Kook niet te veel eten en maak restjes uit de koelkast op tijd op.

10 tips om minder afval te produceren

  1. 01

    Maak van je brievenbus een no-go area. Met een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker krijg je geen reclamefolders meer door de bus. Dat scheelt ruim 1.000 folders per brievenbus per jaar! Haal een gratis sticker op bij je gemeente of bestel er een via neeneeneeja.nl (betaald). Wil je de reclamefolders niet missen? Bekijk ze via een app of online. Lees meer op Reclamedrukwerk.

  2. 02

    Zet je boodschappenlijst op dieet. Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 140 euro per persoon! Met slim kopen, koken en bewaren voorkom je voedselverspilling: check wat je nog in huis hebt, koop en kook niet meer dan nodig is en let op de houdbaarheidsdatum.

  3. 03

    Screw it! Kleding, fietsen, speelgoed en elektrische apparaten zijn met een klein beetje moeite zo gerepareerd. Zelf niet zo handig? Bezoek eens een Repair Café bij jou in de buurt en ga samen aan de slag om jouw kapotte spullen gratis te repareren.

  4. 04

    Second best. In de kringloopwinkel of op internet vinden spullen waar jij op uitgekeken bent een nieuw baasje. Zelf iets nieuws nodig? Kijk eerst of je het tweedehands op de kop kunt tikken. Vaak zijn spullen die een ander niet meer nodig heeft, voor jou zo goed als nieuw.

  5. 05

    Delen en lenen. Hoe vaak gebruik jij een boormachine, biertap of partytent? Veel spullen heb je maar een paar keer per jaar nodig, de rest van de tijd liggen ze te verstoffen op zolder of in de schuur. Deel je eigen spullen of kijk of je ze kunt lenen van je vrienden of buurtgenoten. Er zijn steeds meer deel- en ruilplatforms zoals peerby.nl.

  6. 06

    De pot op! Begin tijdig met zindelijkheidstraining voor je kind, dat kan honderden luiers besparen. En was luiers. Wassen? Jazeker! Wasbare luiers zijn tegenwoordig net zo makkelijk voor jou en net zo comfortabel voor je kindje.

  7. 07

    Neem je eigen beker of bakje mee. Sinds 2023 moet je betalen voor plastic wegwerpverpakkingen die je gebruikt voor onderweg of bij afhalen of bezorgen. 

  8. 08

    Bijtanken met je eigen waterfles. Je eigen hervulbare flesje met kraanwater meenemen is 500 keer goedkoper dan wanneer je onderweg een halfliterflesje water koopt. Per dag worden er 800 duizend flesjes water verkocht. Die zorgen jaarlijks voor bijna 8 miljoen kilo plastic afval! En omdat ze bijna allemaal in een prullenbak op straat belanden, worden ze ook nauwelijks gerecycled. Onderweg bijvullen? Vind een gratis watertappunt.

  9. 09

    Papier heeft 2 kanten. Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Print dan slim! Doe het dan dubbelzijdig en liefst met 2 pagina’s op één kant. Als je dit standaard instelt bij je printvoorkeuren, hoef je hier nooit meer aan te denken.

  10. 10

    Het gaat zo wel mee! Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog bijna 50 plastic tassen per jaar. Als je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt, hoef je nooit meer een tasje aan te nemen. Sla ook gratis papieren tassen af: die belasten het milieu net zo veel of zelfs meer dan plastic.

Welke tas is het beste voor het milieu?

Welke tas is het beste voor het milieu?
Infographic met checklist omtrent weggooien, kopen of gebruiken. Lang leve je spullen.
Vergroot afbeelding

Extra tips om afval te voorkomen!

Met de 10 tips op deze pagina kun je jouw afvalberg al een flink stuk kleiner maken. Hieronder vind je nog meer tips om afval te voorkomen.