Energiesubsidies en leningen

Betere isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen: waar betaal je het van? Check altijd of er subsidies en leningen beschikbaar zijn. En misschien kun je extra lenen via je hypotheek. Milieu Centraal zet de mogelijkheden op een rij.

Check de subsidies en leningen

Energiesubsidiewijzer Welke subsidies en regelingen zijn er in jouw woonplaats? De Energiesubsidiewijzer geeft een compleet overzicht. Check het

Subsidies en leningen in het kort

Veel maatregelen om energie te besparen kosten geld. De één betaalt dit van z’n spaargeld, de ander sluit een lening af of doet het via zijn hypotheek. Milieu Centraal zet de mogelijkheden voor je op een rij: hoe betaal je het? De overheid helpt met aantrekkelijke subsidies voor isolatie en duurzame energie, check het overzicht op subsidies verduurzamen woning.

Isoleer je 2 of meer delen van je huis, dan kun je ongeveer 30 procent terugkrijgen van de overheid. Maar je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Vanaf 2 april 2022 kan je ook subsidie krijgen voor 1 isolatiemaatregel. Het bedrag is wel lager. Lees meer over de isolatiesubsidie. Ook een warmtepomp of zonneboiler wordt flink goedkoper dankzij de subsidie. En wist je dat er sinds 2021 ook een subsidie is voor aansluiting op een warmtenet?

Met een energiebespaarlening kun je goedkoop geld lenen. En in je hypotheek kun je ook extra ruimte krijgen om energiebesparende maatregelen te betalen. 

Ten slotte kun je de btw op de aankoop en plaatsing van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Dat scheelt je ongeveer 21 procent van de kosten. Milieu Centraal helpt met een stappenplan om de btw terug te vragen.