Energiebespaarlening

Een stel bespreekt iets wat ze op hun laptop lezen.

Verbeter je huis

Wil je weten welke maatregelen in jouw huis zinvol zijn? Doe de check op Verbeterjehuis.nl. Je ziet dan hoeveel een verbetering kost en hoeveel geld je ermee bespaart. Naar de check
Ben je van plan om energiebesparende maatregelen in je huis aan te brengen? Met een Energiebespaarlening kan je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Handig als je geen spaargeld hebt of dit liever bewaart als appeltje voor de dorst.

De Energiebespaarlening is er voor woningeigenaren en VvE's en wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds.

Je kunt de energiebespaarlening combineren met de subsidie voor het isoleren van je huis en de subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler. De investering verdient zichzelf terug doordat je energierekening omlaag gaat.

Een energiezuinig huis is niet alleen goed voor het klimaat en prettig om in te wonen, maar het is ook meer waard. Huizen met een goed energielabel worden sneller verkocht én voor een hogere prijs. 

Voordelen energiebespaarlening

  • Lage rente. De rente is meestal aftrekbaar van de belasting.

  • 0 procent rente voor huishoudens met een gemeenschappelijk inkomen onder de 60.000 euro.

  • Je betaalt geen afsluitkosten en hoeft niet langs de notaris.

  • Je kan boetevrij extra aflossen.

  • Er is geen leeftijdsgrens, ook ouderen kunnen de lening afsluiten.

  • Je energierekening gaat omlaag. Met het bedrag dat je elke maand bespaart betaal je de lening (grotendeels) af.

Voor welke maatregelen lenen?

Als huiseigenaar kun je een Energiebespaarlening gebruiken voor 24 duurzame maatregelen: bijvoorbeeld gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, isolerend glas, een zuinige cv-ketel of warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler en CO2-gestuurde ventilatie. Je kunt ook de kosten voor een maatwerkadvies voor energiebesparing meefinancieren. Je vindt alle maatregelen op Warmtefonds.nl.

Met de lening kun je meer dan één maatregel financieren (bijvoorbeeld vloerisolatie én gevelisolatie én een warmtepomp). Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de € 1.000 en € 27.000. Wil je je huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal (nul-op-de-meter) maken? Dan kun je meer lenen, tot maximaal € 71.000.

Wil je geld lenen met de VvE? Kijk dan bij Energiebespaarlening voor VvE.

Zo werkt de lening

Het rentetarief van de lening staat vast tijdens de looptijd van de lening. Je kan kiezen voor een looptijd van 7, 10 of 15 jaar en voor leenbedragen vanaf € 15.000 ook voor 20 jaar. De rente van de lening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar. 

De lening is annuïtair: je betaalt elke maand rente en een stukje aflossing. Dat betekent dat je aan het einde van de looptijd de volledige lening hebt terugbetaald. Je betaalt over de hele looptijd een vast bedrag per maand.

Op warmtefonds.nl/particulieren vind je alle voorwaarden en de rentetarieven.

Lening zonder rente

Woningeigenaren met een gezamenlijk inkomen tot maximaal 60.000 euro kunnen een Energiebespaarlening afsluiten met 0 procent rente. Je lost maandelijks wel een bedrag af, maar betaalt geen rente. Het Warmtefonds beoordeelt of je in aanmerking komt voor een 0%-lening.

Verder heeft het Warmtefonds een speciale lening voor mensen die eigenlijk geen lening kunnen afsluiten. Bijvoorbeeld omdat hun inkomen te laag is, of omdat ze al andere leningen of schulden hebben. Het Warmtefonds kijkt eerst of je een gewone energiebespaarlening kunt afsluiten. Is dat niet mogelijk, dan bespreken ze met je of de speciale lening iets voor jou is. Lees meer over deze Energiebespaarlening met combinatielening

Meer weten? Het Warmtefonds geeft een aantal voorbeelden van een lening met 0% en een combinatielening.

De lening uitgelegd

Video Hoe werkt de Energiebespaarlening? Bekijk de video van het Nationaal Warmtefonds! Bekijk de video

Eigen geld en subsidies

Heb je spaargeld? Dan vraag je je misschien af wat je beter kan doen: geld lenen of je eigen spaargeld inzetten. Lees meer over de voordelen en nadelen op Hoe betaal je de energiemaatregelen.

Onderzoek ook of je subsidie kan aanvragen. Daarmee kan je de kosten van isolatie en een warmtepomp of zonneboiler flink verlagen. Voor zonnepanelen is er geen subsidie, maar vanaf 2023 betaal je geen btw op de aankoop en installatie: dat scheelt 21 procent!

Lees meer op Subsidies verduurzamen woning. Of ga meteen naar Subsidie voor isolatie, subsidie warmtepomp of subsidie zonneboiler.

Energiebespaarlening voor VvE

Ook Verenigingen van Eigenaars (VvE) kunnen een Energiebespaarlening afsluiten voor energiebesparende maatregelen. 

Een paar voorwaarden zijn anders dan die voor huiseigenaren. Je vindt alle voorwaarden op warmtefonds.nl/vve.

Wist je dat Vanaf 1 december 2022 kunnen ook kleine vve's met 2 tot 8 wooneenheden een energiebespaarlening aanvragen.

Nationaal Warmtefonds

De leningen worden tegen een gunstig tarief aangeboden vanuit het Nationaal Warmtefonds. In het Woonakkoord en het Energieakkoord is afgesproken om dit fonds op te richten, om energiebesparing mogelijk te maken voor alle woningeigenaren. In het fonds zit 1 miljard euro voor duurzame leningen. Het fonds is opgericht door de Rijksoverheid en banken, en heeft geen winstoogmerk. De rente en aflossing van de leningen gaat terug naar het Warmtefonds, waardoor het fonds zichzelf in stand houdt.

Jarenlang lagere energierekening

De meeste isolatiemaatregelen gaan heel lang mee, wel 50 tot 75 jaar. Sommige maatregelen hebben een kortere levensduur, bijvoorbeeld een HR-ketel (15 jaar) of zonnepanelen (25 jaar). Zolang de maatregel meegaat, bespaar jij op je energiekosten, jaar in, jaar uit. In de meeste gevallen blijf je nog besparen als je de maatregel al lang hebt terugverdiend.

Meer informatie

De voorwaarden en rentetarieven van de lening vind je op de website van het Warmtefonds.