Energiebespaarlening

Stel zit achter laptop met papieren in de hand. Je energierekening omlaag brengen zonder spaargeld dankzij een energiebespaarlening.
Verbeter je huis Wil je weten welke maatregelen in jouw huis zinvol zijn? Ga Doe de check op Verbeterjehuis.nl. Je ziet dan hoeveel een verbetering kost en hoeveel geld je ermee bespaart. Doe de check
Ben je van plan om energiebesparende maatregelen in je huis aan te brengen? Met een Energiebespaarlening kan je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Handig als je geen spaargeld hebt of dit liever bewaart als appeltje voor de dorst.

De Energiebespaarlening is er voor woningeigenaren en VvE's en wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds.

Je kunt de energiebespaarlening combineren met de subsidie voor het isoleren van je huis en de subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler. De investering verdient zichzelf terug doordat je energierekening omlaag gaat.

Een energiezuinig huis is niet alleen goed voor het klimaat en prettig om in te wonen, maar het is ook meer waard.

Voordelen energiebespaarlening

Lage rente. De rente is meestal aftrekbaar van de belasting.

Je betaalt geen afsluitkosten en hoeft niet langs de notaris.

Je kan boetevrij extra aflossen.

Er is geen leeftijdsgrens, ook ouderen kunnen de lening afsluiten.

Je energierekening gaat omlaag. Met het bedrag dat je elke maand bespaart betaal je de lening (grotendeels) af.

Voor welke maatregelen kun je lenen?

Als huiseigenaar kun je een Energiebespaarlening gebruiken voor 24 duurzame maatregelen: bijvoorbeeld gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, isolerend glas, een zuinige cv-ketel of warmtepomp, een zonneboiler en CO2-gestuurde ventilatie. Je kunt ook de kosten voor een maatwerkadvies voor energiebesparing meefinancieren. Je vindt alle maatregelen op Warmtefonds.nl.

Met de lening kun je meer dan één maatregel financieren (bijvoorbeeld vloerisolatie én gevelisolatie én een warmtepomp). Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de € 1.000 en € 25.000. Wil je je huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal (nul-op-de-meter) maken? Dan kun je meer lenen, tot maximaal € 65.000.

Zo werkt de lening

Het rentetarief van de lening staat vast tijdens de looptijd van de lening. Je kan kiezen voor een looptijd van 7, 10 of 15 jaar en voor leenbedragen vanaf € 15.000 ook voor 20 jaar. De rente van de lening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar. 

De lening is annuïtair: je betaalt elke maand rente en een stukje aflossing. Dat betekent dat je aan het einde van de looptijd de volledige lening hebt terugbetaald. Je betaalt over de hele looptijd een vast bedrag per maand.

Op warmtefonds.nl/particulieren vind je alle voorwaarden en de rentetarieven.

Najaar 2022: leningen voor mensen met laag inkomen of schulden

Vanaf het najaar van 2022 komt er waarschijnlijk een speciale lening met 0 procent rente voor woningeigenaren met een laag inkomen. Ook werkt het Warmtefonds aan een speciale lening voor mensen die normaal gesproken geen geld kunnen lenen. Bijvoorbeeld omdat ze een te laag inkomen hebben, of die andere leningen of schulden hebben. 

Video De lening uitgelegd Hoe werkt de Energiebespaarlening? Bekijk de video van het Nationaal Warmtefonds! Bekijk de video

Eigen geld en subsidies

Heb je spaargeld? Misschien vraag je je af wat je beter kan doen: geld lenen of je eigen spaargeld inzetten. Lees meer over de voordelen en nadelen op Hoe betaal je de energiemaatregelen.

Onderzoek ook of je subsidie kan aanvragen. Daarmee kan je de kosten van isolatie en een warmtepomp of zonneboiler flink verlagen. Voor zonnepanelen is er geen subsidie, maar je kan wel de btw op de aankoop en installatie terugvragen: dat scheelt 21 procent!

Lees meer op Subsidies verduurzamen woning en Btw op zonnepanelen terugvragen.

Energiebespaarlening voor VvE

Ook een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan een Energiebespaarlening afsluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. Een paar voorwaarden zijn anders dan die voor huiseigenaren:

  • De VvE moet uit minstens 8 wooneenheden bestaan. (Maar: het is de bedoeling dat vanaf eind 2022 ook kleinere VvE's een Energiebespaarlening kunnen krijgen.)
  • De hoogte van de lening is minstens € 25.000 en maximaal € 10 miljoen, met een maximum van € 25.000 per appartement (Zeer Energiezuinig Pakket maximaal € 50.000 en Nul op de Meter maximaal € 65.000).
  • De looptijd van de lening is naar keuze 10 tot 30 jaar.

Alle voorwaarden vind je op warmtefonds.nl/vve.

Nationaal Warmtefonds

De leningen worden tegen een gunstig tarief aangeboden vanuit het Nationaal Warmtefonds. In het Woonakkoord en het Energieakkoord is afgesproken om dit fonds op te richten, om energiebesparing mogelijk te maken voor alle woningeigenaren. In het fonds zit 1 miljard euro voor duurzame leningen. Het fonds is opgericht door de Rijksoverheid en banken, en heeft geen winstoogmerk. De rente en aflossing van de leningen gaat terug naar het Warmtefonds, waardoor het fonds zichzelf in stand houdt.

Jarenlang lagere energierekening

De meeste isolatiemaatregelen gaan heel lang mee, wel 50 tot 75 jaar. Sommige maatregelen hebben een kortere levensduur, bijvoorbeeld een HR-ketel (15 jaar) of zonnepanelen (25 jaar). Zolang de maatregel meegaat, bespaar jij op je energiekosten, jaar in, jaar uit. In de meeste gevallen blijf je nog besparen als je de maatregel al lang hebt terugverdiend.

Meer informatie

De voorwaarden en rentetarieven van de lening vind je op de website van het Warmtefonds.