Subsidie voor isolatie

Verbetercheck

Advies voor jouw huis Je wilt je huis verduurzamen, maar waar begin je en wat kost het? Vul de Verbetercheck in en ontdek wat een slimme aanpak is en hoe hoog de kosten, subsidie en besparing zijn. Krijg advies voor jouw huis
Heb je plannen om je huis te isoleren? Met de ISDE-subsidie kan je een aardig deel van de kosten terugkrijgen. De isolatiesubsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren: dan is het bedrag per vierkante meter 2 keer zo hoog.

De ISDE-subsidie is een subsidie van de Rijksoverheid. Je kunt subsidie krijgen voor één maatregel of voor meerdere maatregelen. Je krijgt alleen subsidie als je het werk laat uitvoeren door een bedrijf, niet als je het zelf doet. Maar er zijn nog meer voorwaarden. Hierna lees je meer over de voorwaarden en bedragen van de isolatiesubsidie.

Subsidie voor 2 maatregelen

Voor de hoge subsidie moet je binnen twee jaar 2 of meer maatregelen nemen. Je mag de volgende maatregelen combineren:

 • Je neemt 2 (of meer) isolatiemaatregelen. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren en HR++ glas plaatsen.
 • Of je combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren én neemt een hybride warmtepomp.

De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. De bedragen vind je in deze tabel verderop op de pagina.

Lager bedrag voor 1 isolatiemaatregel

Je kan vanaf 2 april 2022 ook subsidie krijgen voor 1 isolatiemaatregel. Het bedrag per vierkante meter is de helft van dat voor 2 maatregelen. Een voorbeeld: als je 2 maatregelen neemt, is het bedrag voor dakisolatie 30 euro per vierkante meter. Laat je alleen het dak isoleren, dan is het bedrag 15 euro per vierkante meter. Het is dus de moeite waard om te kijken of je binnen 2 jaar nog een maatregel kunt nemen.

Om subsidie te krijgen voor 1 maatregel moet de isolatiemaatregel op of na 2 april zijn aangebracht.

Tips voor de isolatiesubsidie

 1. 01

  Bereid je goed voor: zorg dat je weet aan welke eisen de isolatie moet voldoen. Het Stappenplan aanvragen subsidie RVO helpt je daarbij. Lees alle stappen van tevoren goed door.

 2. 02

  Goed om te weten: je moet bij de aanvraag ook foto's meesturen van het isolatiemateriaal en de werkzaamheden. 

 3. 03

  Laat je 1 isolatiemaatregel uitvoeren? Kijk of je binnen twee jaar nog een maatregel kan nemen. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn, maar ook een warmtepomp of zonneboiler. Bij 2 maatregelen ontvang je per maatregel het hogere subsidiebedrag.

 4. 04

  Begin op tijd met regelen van de tweede maatregel, voor het geval er een wachttijd is.

 5. 05

  Op Verbeterjehuis - Vind een bedrijf vind je isolatiebedrijven die de klus voor je kunnen uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld filteren op reviews of kwaliteitseisen.

Voorwaarden isolatiesubsidie

Om de isolatiesubsidie te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder zetten we de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij. Alle voorwaarden kun je nalezen op RVO - ISDE Isolatiemaatregelen woningeigenaren.

 • Je bent eigenaar van de woning en je woont er zelf. Je hebt de woning dus niet verhuurd.
 • Je laat de isolatie aanbrengen door een bedrijf (dus geen doe-het-zelf).
 • Het materiaal heeft een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde). In de Meldcodelijsten van RVO vind je alle goedgekeurde isolatiematerialen en diktes.
 • Je laat voldoende vierkante meters isoleren. 
 • Je krijgt per maatregel een vast bedrag per vierkante meter. Er is een hoog en een laag bedrag. Voor het hoge bedrag laat je binnen een jaar 2 of meer delen van je huis isoleren: dak, buitenmuren, vloer, ramen. Of je laat 1 deel isoleren en neemt daarnaast een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Voor het lage bedrag is 1 isolatiemaatregel voldoende.
 • Je krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning, zoals die nu is. Dus niet voor het isoleren van een nieuwbouwwoning. En ook niet voor een nieuwe aanbouw aan je huis.
 • Je vraagt de subsidie achteraf aan, binnen 24 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.
 • Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere maatregelen gaan.

In de tabel hieronder vind je voor elke maatregel het subsidiebedrag per vierkante meter (bedrag voor 2023 bij 2 maatregelen), het minimum aantal vierkante meters dat je moet isoleren, en de minimale isolatiewaarde.

Je vraagt de subsidie aan bij RVO (hierna lees je meer over de aanvraag). Of bekijk het Stappenplan aanvragen subsidie RVO

Verbetercheck

Advies voor jouw huis Je wilt je huis verduurzamen, maar waar begin je en wat kost het? Vul de Verbetercheck in en ontdek wat een slimme aanpak is en hoe hoog de kosten, subsidie en besparing zijn. Krijg advies voor jouw huis

Op welke isolatiemaatregelen zit subsidie?

Je kan subsidie krijgen voor de volgende 5 hoofdmaatregelen:

Voor de hoge subsidie moet je:

 • binnen 24 maanden 2 of meer verschillende hoofdmaatregelen nemen. Je isoleert bijvoorbeeld de spouwmuur en het dak.
 • of binnen 24 maanden 1 hoofdmaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting.

Voor de lage subsidie is 1 maatregel voldoende.

Meerdere keren aanvragen mag

Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere hoofdmaatregelen gaan. Een voorbeeld: eerst laat je het dak en de vloer isoleren. Daarvoor vraag je subsidie aan. Daarna laat je de spouwmuur ook nog isoleren en neem je een hybride warmtepomp. Daar mag je dan weer subsidie voor aanvragen.

Lees meer over de aanvraag

Als je een dichte, onverwarmde zolder of vliering hebt, mag je in plaats van het dak ook de zoldervloer isoleren.

Je mag HR++ glas en triple glas combineren. Je neemt bijvoorbeeld op de benedenverdieping triple glas en op de bovenverdieping HR++ glas. Maar voor beide glassoorten moet je wel aan het minimale aantal vierkante meters komen.

Triple glas moet in een isolerend kozijn worden geplaatst.

Isolerende panelen in een kozijn (bijvoorbeeld onder het raam) en isolerende voor- of achterdeuren zijn géén losse maatregelen. Je kunt er alleen subsidie voor krijgen als je ook ergens glas vervangt. Ze tellen wel mee voor het aantal vierkante meters glasisolatie.

Spouwmuurisolatie en isolatie tegen de binnenkant óf buitenkant van de muur tellen als 2 afzonderlijke maatregelen waarvoor je subsidie kunt krijgen. Voorwaarde is wel dat allebei de maatregelen aan de eisen voor oppervlak en rd-waarde voldoen.

Vragen over de subsidie voor triple glas en vacuümglas

Isolatie-zelfscan

Advies op maat Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Pak een meetlint en ontdek waar al isolatie zit en waar het beter kan. Milieu Centraal helpt met handige foto's, video's en tips.

Hoe hoog is de isolatiesubsidie?

De subsidie is een bedrag per vierkante meter (m2). Het verschilt per maatregel hoeveel je krijgt. Om de subsidie te krijgen moet je een minimaal aantal vierkante meters laten isoleren (er is ook een maximum, dit staat niet in de tabel, kijk hiervoor op rvo.nl). Verder moet de isolatie dik genoeg zijn (dus een minimale Rd-waarde hebben). De bedragen en vierkante meters in de tabel gelden voor 2023 als je 2 maatregelen neemt. Voor 1 maatregel is het bedrag per vierkante meter de helft.

Subsidiebedragen dak, vloer, buitenmuren bij 2 maatregelen (2023)

Dak, vloer, gevel Subsidie per m2 als je 2 maatregelen neemt (bedrag 2023) Minimale oppervlakte Minimale isolatiewaarde (Rd-waarde)
Spouwmuurisolatie € 8 10 m2 1,1
Dakisolatie € 30 20 m2 3,5
Vloer zolder isoleren € 8 20 m2 3,5
Isolatie buitenmuur (voorzetwand of buitenkant) € 38 10 m2 3,5
Vloerisolatie € 11 20 m2 3,5
Bodemisolatie € 6 20 m2 3,5

Subsidiebedragen glas bij 2 maatregelen (2023)

Soort glas Subsidie per m2 in 2023 Minimale oppervlakte Maximale U-waarde
HR++, triple of vacuümglas in bestaande kozijnen € 46 8 m2 1,2
Triple glas of vacuümglas in isolerende kozijnen € 131 8 m2 0,7
Isolerend paneel met lage isolatiewaarde in kozijn (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas) € 20 Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas 1,2
Isolerend paneel met hoge isolatiewaarde in kozijn (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas) € 90 Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas 0,7
Isolerende deur met lage isolatiewaarde (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas) € 46 Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas 1,5
Isolerende deur met hoge isolatiewaarde (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas) € 131 Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas 1,0

Subsidie: 15 of 30 procent van de kosten?

Vaak wordt er gezegd dat de subsidie ongeveer 15 procent (bij 1 maatregel) of 30 procent (bij 2 maatregelen) van de totale kosten is. Dit is gebaseerd op marktonderzoek naar de kosten van isolatiemaatregelen. Maar in de praktijk blijken de kosten erg uiteen te lopen. Vaak zijn ze flink hoger, waardoor je niet uitkomt op 15 of 30 procent van de kosten. Dit kan komen doordat er op dit moment veel vraag is naar isolatiemaatregelen, maar het kan ook zijn dat er voor jouw huis maatwerk nodig is. Om teleurstelling en verkeerde verwachtingen te voorkomen, vermeldt Milieu Centraal daarom de subsidiebedragen per vierkante meter. Het is natuurlijk altijd verstandig om verschillende offertes op te vragen, om de kosten te vergelijken.

In de tabel staat het hoge subsidiebedrag. Dit geldt als je 2 maatregelen neemt. Voor 1 maatregel is het bedrag per vierkante meter de helft.

Er is ook een maximum aantal m2 waarvoor je subsidie krijgt. Dit staat niet in de tabel, kijk hiervoor op de website van RVO. Kom je boven dit maximum, dan krijg je voor wat je erboven zit geen subsidie.

Het hogere subsidiebedrag voor triple glas of vacuümglas (niet voor HR++ glas!) krijg je alleen als je óók de kozijnen vervangt door isolerende kozijnen. Laat je triple glas of vacuümglas plaatsen in bestaande kozijnen, dan krijg je het (lagere) subsidiebedrag voor HR++ glas. 

Kijk voor de precieze voorwaarden op rvo.nl. Daar lees je ook meer over de meetmethode voor het glasoppervlak.

Voor isolerende panelen en isolerende deuren krijg je alleen subsidie als je ze combineert met HR++ glas of triple glas. Ze tellen wel mee voor het minimaal te isoleren oppervlak. De precieze voorwaarden vind je op rvo.nl.

In de tabel staat het hoge subsidiebedrag. Dit geldt als je 2 maatregelen neemt. Voor 1 maatregel is het bedrag per vierkante meter de helft.

Er is ook een maximum aantal m2 waarvoor je subsidie krijgt. Dit staat niet in de tabel, kijk hiervoor op de website van RVO. Kom je boven dit maximum, dan krijg je voor wat je erboven zit geen subsidie.

Voorbeeld kosten en subsidie bij 2 maatregelen

Wat zijn de kosten in een gemiddeld huis? En hoeveel subsidie krijg je dan als je 2 maatregelen neemt? We zetten het voor 4 soorten woningen op een rij. Let op: we gaan hierbij wel uit van de gemiddelde kosten voor dat type woning. In de praktijk kunnen de kosten hoger, maar ook lager zijn.

Waar vraag je ISDE-subsidie aan?

Je kunt de isolatiesubsidie aanvragen op de website van RVO. Bekijk voordat je de maatregelen laat uitvoeren de aanvraagprocedure en check goed alle subsidievoorwaarden. Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn. Je moet de aanvraag doen binnen 24 maanden na uitvoering en betaling van de eerste (of enige) maatregel. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren van RVO lees je precies waar je in het hele proces van maatregel kiezen tot aanvraag doen aan moet denken.

Wil je subsidie aanvragen voor 1 isolatiemaatregel? Dat kan, als de maatregel op of na 2 april 2022 is uitgevoerd.

Formulier en foto's meesturen

Bij je subsidieaanvraag moet je onder andere invullen voor welke isolatiemaatregelen je subsidie aanvraagt. Verder stuur je de factuur, foto's, het betaalbewijs, en de meldcode mee.  

 • In de factuur moet in elk geval staan: je naam en adres, datum van aanschaf, datum van aanbrengen, naam van het bouwbedrijf, een omschrijving van de maatregel, merk/fabrikant, type, dikte van het isolatiemateriaal en de plaats waar het is aangebracht, het aantal vierkante meter, en de meldcode.
 • De meldcode vind je in de meldcodelijsten in het Stappenplan aanvragen woningeigenaren. De meldcode is belangrijk, als je die niet invult bij de aanvraag (maar kiest voor meldcode 'overig') duurt de afhandeling van de aanvraag onnodig lang. De meldcode staat als het goed is op de factuur, maar kan je ook achterhalen bij het bedrijf dat de klus heeft uitgevoerd.
 • De foto's moeten zijn genomen tijdens de werkzaamheden en in elk geval naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal laten zien. Zie stap 4 van het stappenplan RVO.

Direct na je subsidieaanvraag krijg je van RVO een ontvangstbevestiging per e-mail. Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag ontvang je per post een beslissing of de subsidie toegekend wordt. RVO kan achteraf je woning controleren of de uitgevoerde maatregelen aan de gestelde eisen voldoen.

Doe mee met de verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel deze winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je aan voor de test van 2022-2023. Meer weten en meedoen

Mag je subsidies combineren?

De ISDE is een landelijke subsidie. Maar er zijn ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor isolatiemaatregelen of een warmtepomp of zonneboiler. Die mag je in 2023 met elkaar combineren.

Tip: Kijk in de Energiesubsidiewijzer of er een subsidieregeling in jouw gemeente of provincie is.

Verder mag je de subsidie combineren met een energiebespaarlening of een extra lening via je hypotheek.

Subsidie warmtepomp, zonneboiler, warmtenet: ook los

Je mag de subsidie voor de warmtepomp, zonneboiler en warmtenet ook los aanvragen (dus zonder hem te combineren met een isolatiemaatregel). Check de voorwaarden op Subsidie warmtepomp, Subsidie zonneboiler en Subsidie aansluiting warmtenet.

Maar als je huis nog niet overal goed geïsoleerd is, is het natuurlijk wel slim om de warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting te combineren met een isolatiemaatregel. Dan krijg je immers de hogere subsidie voor de isolatiemaatregel.

Als je ISDE-aanvraag op of na 21 april 2021 hebt ingediend, mag je voor dezelfde maatregelen een ISDE subsidie aanvragen én een lokale subsidie (van een gemeente, provincie of waterschap).

Heb je je ISDE aanvraag vóór 21 april 2021 ingediend? Dan heb je geen recht op de ISDE-subsidie als jij -of een vorige eigenaar- al een andere subsidie voor dezelfde soort maatregel hebt gekregen.

Isolatiesubsidie voor VvE

Er is een aparte subsidieregeling voor Verenigingen van Eigenaren (VvE): de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Deze regeling geldt vanaf 1 januari 2023. Kijk voor informatie over de SVVE op de website van RVO.

De SVVE vervangt de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) en de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor VvE’s. Aanvragen voor deze 2 subsidies waren mogelijk tot en met 31 december 2022.

Kiezen tussen VvE-subsidie en individuele subsidie

Is jouw woning onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan kun je kiezen of je individueel subsidie aanvraagt óf als VvE. Maar je kunt voor jouw woning maar 1 keer subsidie krijgen. Als de VvE al subsidie heeft ontvangen voor het hele gebouw, kun jij dus geen individuele subsidie meer krijgen. En andersom: als je al individueel subsidie hebt gekregen, kun je niet meer meedoen als de VvE subsidie aanvraagt.
Denk dus goed na over je keuze en stem je aanvraag af met de VvE. Misschien heeft de VvE al plannen voor maatregelen.

Vragen over de isolatiesubsidie