Subsidie voor isolatie

Verbetercheck

Advies voor jouw huis Je wilt je huis verduurzamen, maar waar begin je en wat kost het? Vul de Verbetercheck in en ontdek wat een slimme aanpak is en hoe hoog de kosten, subsidie en besparing zijn. Krijg advies voor jouw huis
Heb je plannen om je huis te isoleren? Met de ISDE-subsidie kan je een aardig deel van de kosten terugkrijgen. Neem je 2 of meer maatregelen, dan kan je tot 30 procent subsidie krijgen. Voor 1 maatregel is de subsidie lager: tot 15 procent van de kosten.

De ISDE-subsidie is een subsidie van de Rijksoverheid. Als je 2 of meer maatregelen neemt, is de subsidie hoger dan wanneer je 1 maatregel laat uitvoeren. Lees meer over de voorwaarden en bedragen van de isolatiesubsidie.

Subsidie voor 2 maatregelen

Voor de hogere subsidie moet je binnen een jaar minstens 2 maatregelen nemen. Je mag de volgende maatregelen combineren:

 • Je neemt 2 (of meer) isolatiemaatregelen. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur én de vloer isoleren. 
 • Of je combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Je laat bijvoorbeeld de vloer isoleren én neemt een hybride warmtepomp.

De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. De bedragen vind je in deze tabel verderop op de pagina. In een gemiddeld huis krijg je daarmee ongeveer 30 procent van de kosten  

Subsidie voor 1 isolatiemaatregel

Je kan vanaf 2 april 2022 ook subsidie krijgen voor 1 isolatiemaatregel. Ook dit is een vast bedrag per vierkante meter. Het bedrag is wel lager: gemiddeld krijg je 15 procent van de kosten terug. Voorwaarde is dat de isolatiemaatregel op of na 2 april is aangebracht. De aanvraag kan je vanaf 1 januari 2023 indienen bij RVO.

Het kan zijn dat de kosten voor jouw huis hoger zijn dan gemiddeld. Er is bijvoorbeeld maatwerk nodig of de offerte van het isolatiebedrijf is hoger dan gemiddeld. Dan komt de subsidie op minder dan 30 procent van de kosten uit. 

Tips voor de isolatiesubsidie

 1. 01

  Bereid je goed voor: zorg dat je weet aan welke eisen de isolatie moet voldoen. Het Stappenplan aanvragen subsidie RVO helpt je daarbij. 

 2. 02

  Laat je 1 isolatiemaatregel uitvoeren? Kijk of je binnen een jaar nog een maatregel kan nemen. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn, maar ook een warmtepomp of zonneboiler. Bij 2 maatregelen ontvang je het hogere subsidiebedrag.

 3. 03

  Begin op tijd met regelen van de tweede maatregel, want er zijn soms flinke wachttijden.

 4. 04

  Op Verbeterjehuis - Vind een bedrijf vind je isolatiebedrijven die de klus voor je kunnen uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld filteren op reviews of kwaliteitseisen.

Voorwaarden isolatiesubsidie

Om de isolatiesubsidie te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder zetten we de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij. Alle voorwaarden kun je nalezen op RVO - ISDE Isolatiemaatregelen woningeigenaren.

 • Je bent eigenaar van de woning en woont er zelf. Je hebt de woning dus niet verhuurd.
 • Je laat de isolatie aanbrengen door een bedrijf (dus geen doe-het-zelf).
 • Het materiaal heeft een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde). In de Maatregelenlijsten van RVO vind je alle goedgekeurde isolatiematerialen en diktes.
 • Je laat voldoende vierkante meters isoleren. 
 • Je krijgt per maatregel een vast bedrag per vierkante meter. Er is een hoog en een laag bedrag. Voor het hoge bedrag laat je binnen een jaar 2 of meer delen van je huis isoleren: dak, buitenmuren, vloer, ramen. Of je laat 1 deel isoleren en neemt daarnaast een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Voor het lage bedrag is 1 isolatiemaatregel voldoende.
 • Je krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning, zoals die nu is. Dus niet voor het isoleren van een nieuwbouwwoning. En ook niet voor een nieuwe aanbouw aan je huis.
 • Je vraagt de subsidie achteraf aan, binnen 12 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.
 • Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere maatregelen gaan.

In de tabel hieronder vind je voor elke maatregel het subsidiebedrag per vierkante meter (bedrag voor 2022 bij 2 maatregelen), het minimum en maximum aantal vierkante meters, en de minimale isolatiewaarde.

Je vraagt de subsidie aan bij RVO (hierna lees je meer over de aanvraag). Of bekijk het Stappenplan aanvragen subsidie RVO

Verbetercheck

Advies voor jouw huis Je wilt je huis verduurzamen, maar waar begin je en wat kost het? Vul de Verbetercheck in en ontdek wat een slimme aanpak is en hoe hoog de kosten, subsidie en besparing zijn. Krijg advies voor jouw huis

Op welke isolatiemaatregelen zit subsidie?

Je kan subsidie krijgen voor de volgende 5 hoofdmaatregelen:

Voor de hoge subsidie moet je:

 • binnen een jaar 2 of meer verschillende hoofdmaatregelen nemen. Je isoleert bijvoorbeeld de spouwmuur en het dak.
 • of binnen een jaar 1 hoofdmaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting.

Voor de lage subsidie is 1 maatregel voldoende.

Meerdere keren aanvragen mag

Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere hoofdmaatregelen gaan. Een voorbeeld: eerst laat je het dak en de vloer isoleren. Daarvoor vraag je subsidie aan. Daarna laat je de spouwmuur ook nog isoleren en neem je een hybride warmtepomp. Daar mag je dan weer subsidie voor aanvragen.

Als je een dichte, onverwarmde zolder of vliering hebt, mag je in plaats van het dak ook de zoldervloer isoleren.

Je mag HR++ glas en triple glas combineren. Je neemt bijvoorbeeld op de benedenverdieping triple glas en op de bovenverdieping HR++ glas.

Triple glas moet in een isolerend kozijn worden geplaatst.

Voor het aantal vierkante meters glasisolatie tellen een isolerend kozijnpaneel en isolerende voor- of achterdeur mee (maar een isolerend kozijn of een isolerende deur is dus géén losse maatregel).

Spouwmuurisolatie en isolatie tegen de binnenkant óf buitenkant van de muur tellen als 2 afzonderlijke maatregelen waarvoor je subsidie kunt krijgen. Voorwaarde is wel dat allebei de maatregelen aan de eisen voor oppervlak en rd-waarde voldoen.

Vragen over de isolatiemaatregelen

Isolatie-zelfscan

Advies op maat Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Pak een meetlint en ontdek waar al isolatie zit en waar het beter kan. Milieu centraal helpt met handige foto's, video's en tips.

Hoe hoog is de ISDE-subsidie?

Het bedrag per vierkante meter (m2) verschilt per isolatiemaatregel. Om de subsidie te krijgen moet je een minimaal aantal m2 laten isoleren. Er is ook een maximum aantal m2 waarvoor je subsidie krijgt. Verder moet de isolatie dik genoeg zijn (dus een minimale Rd-waarde hebben). De bedragen en vierkante meters in de tabel gelden voor 2022 en als je 2 maatregelen neemt. Voor 1 maatregel is het bedrag per vierkante meter lager.

Subsidiebedragen dak, vloer, buitenmuren bij 2 maatregelen

Dak, vloer, gevel Subsidie per m2 als je 2 maatregelen neemt (bedrag 2022) Minimale en maximale oppervlakte in 2022 Minimale isolatiewaarde (Rd-waarde)
Spouwmuurisolatie € 8 10 m2 / 170 m2 1,1
Dakisolatie € 30 20 m2 / 200 m2 3,5
Vloer zolder isoleren € 8 20 m2 / 130 m2 3,5
Isolatie buitenmuur (voorzetwand of buitenkant) € 38 10 m2 / 170 m2 3,5
Vloerisolatie € 11 20 m2 / 130 m2 3,5
Bodemisolatie € 6 20 m2 / 130 m2 3,5

Subsidiebedragen glas bij 2 maatregelen

Soort glas Subsidie per m2 in 2022  Minimale en maximale oppervlakte in 2022  Maximale U-waarde
HR++ glas € 53 8 m2 / 45 m2 1,2
Kozijnpanelen (samen met HR++ glas) € 23 Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas 1,2
Isolerende deur (samen met HR++ glas) € 53 Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas 1,5
Triple glas € 150 8 m2 / 45 m2 0,7
Kozijnpanelen (samen met triple glas) € 115 Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas 0,7
Isolerende deur (samen met triple glas) € 150 Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas 1

Voorbeeld kosten en subsidie bij 2 maatregelen

Tussenwoning

Maatregel Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 4.200 € 1.700
Isoleren vloer € 1.500 € 500
Isoleren spouwmuur € 900 € 310
HR++ glas € 3.000 € 1.000

Hoekwoning

Maatregel Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 4.400 € 1.900
Isoleren vloer € 1.500 € 500
Isoleren spouwmuur € 2.400 € 800
HR++ glas € 3.700 € 1.300

2-onder-1 kap

Maatregel Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 4.700 € 2.000
Isoleren vloer € 1.600 € 650
Isoleren spouwmuur € 2.400 € 800
HR++ glas € 4.300 € 1.400

Vrijstaande woning

Maatregel Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 8.700 € 3.600
Isoleren vloer € 2.900 € 950
Isoleren spouwmuur € 3.800 € 1.200
HR++ glas € 4.600 € 1.500

Oppervlak van een gemiddelde tussenwoning:

 • dak: 58 m2
 • raam: 19 m2
 • gevel: 39 m2
 • vloer: 44 m2

Oppervlak van een gemiddelde hoekwoning:

 • dak: 62 m2
 • zoldervloer of plat dak: 43,5 m2
 • raam: 24 m2
 • gevel: 98 m2
 • vloer: 46 m2

Oppervlak van een gemiddelde 2 onder 1 kap woning:

 • dak: 66 m2
 • raam: 27 m2
 • gevel: 99 m2
 • vloer: 58 m2

Oppervlak van een gemiddelde vrijstaande woning:

 • dak: 120 m2
 • raam: 28,2 m2
 • gevel: 152 m2
 • vloer: 88 m2

Waar vraag je ISDE-subsidie aan?

Je kunt de isolatiesubsidie aanvragen op de website van RVO. Bekijk voordat je de maatregelen laat uitvoeren de aanvraagprocedure en check goed alle subsidievoorwaarden. Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn. Je moet de aanvraag doen binnen 12 maanden na uitvoering en betaling van de eerste (of enige) maatregel. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren van RVO lees je precies waar je in het hele proces van maatregel kiezen tot aanvraag doen aan moet denken.

Heb je één (of meer) van de maatregelen in 2021 laten uitvoeren en de andere in 2022? Dan kan je daarvoor één subsidieaanvraag doen. Je hoeft de aanvraag dus niet te splitsen.

Wil je subsidie aanvragen voor 1 isolatiemaatregel? Dat kan, als de maatregel op of na 2 april 2022 is uitgevoerd. Je kan de aanvraag vanaf 1 januari 2023 indienen (RVO heeft tijd nodig om dit te regelen).

Formulier en foto's meesturen

Bij je subsidieaanvraag moet je onder andere invullen voor welke isolatiemaatregelen je subsidie aanvraagt. Verder stuur je de factuur, foto's, het betaalbewijs, en de meldcode mee.  

 • In de factuur moet in elk geval staan: je naam en adres, datum van aanschaf, datum van aanbrengen, naam van het bouwbedrijf, een omschrijving van de maatregel, merk/fabrikant, type, dikte van het isolatiemateriaal en de plaats waar het is aangebracht, het aantal vierkante meter, en de meldcode.
 • De meldcode vind je in de maatregelenlijst of apparatenlijst in het Stappenplan aanvragen woningeigenaren. De meldcode is belangrijk, als je die niet invult bij de aanvraag (maar kiest voor meldcode 'overig') duurt de afhandeling van de aanvraag onnodig lang. De meldcode staat als het goed is op de factuur, maar kan je ook achterhalen bij het bedrijf dat de klus heeft uitgevoerd.
 • De foto moet zijn genomen tijdens de werkzaamheden en in elk geval naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal laten zien.

Direct na je subsidieaanvraag krijg je van RVO een ontvangstbevestiging per e-mail. Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag ontvang je per post een beslissing of de subsidie toegekend wordt. RVO kan achteraf je woning controleren of de uitgevoerde maatregelen aan de gestelde eisen voldoen.

Doe mee met de verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel deze winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je aan voor de test van 2022-2023. Meer weten en meedoen

Verschillen ISDE 2021 – 2022

 • De subsidiebedragen voor isolatie, warmtepomp en zonneboiler zijn vanaf 1 januari 2022 verhoogd. Voor maatregelen die in 2022 zijn of worden uitgevoerd, is het subsidiebedrag gemiddeld 30 procent van de kosten. Voor alle maatregelen die in 2021 zijn uitgevoerd, bedraagt de subsidie gemiddeld 20 procent van de kosten.
 • Voor warmtepompen en zonneboilers is de datum van installatie bepalend. Voor isolatiemaatregelen is de datum van aanbrengen bepalend. Als je in november 2021 je dak hebt geïsoleerd en in februari 2022 je gevel hebt geïsoleerd, kun je voor beide maatregelen in één keer subsidie aanvragen. Voor de maatregel die je in 2021 uitvoerde (dakisolatie) krijg je dan 20 procent subsidie en voor de maatregel die je in 2022 uitvoerde (gevelisolatie) krijg je 30 procent subsidie.
 • Het subsidiebedrag voor een aansluiting op een warmtenet blijft gelijk aan dat van 2021.
 • De oppervlakte-eis is versoepeld. Vanaf 1 januari 2022 hoef je minder vierkante meters te isoleren om voor subsidie in aanmerking te komen. In de tabel staan de minimale oppervlaktes voor 2022. Voor maatregelen die in 2021 zijn uitgevoerd gelden andere oppervlaktes.
 • Vanaf 2022 is een combinatie van vloer- en bodemisolatie niet meer mogelijk. Je kunt die twee dus niet meer combineren om samen de minimale m2 te behalen.
 • Vanaf 2 april 2022 kan je ook subsidie krijgen voor 1 maatregel. Deze subsidie is lager dan die voor 2 maatregelen.

Mag je subsidies combineren?

De ISDE is een landelijke subsidie. Maar er zijn ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor isolatiemaatregelen of een warmtepomp of zonneboiler. Die mag je in 2022 met elkaar combineren. Voor 2021 is de aanvraagdatum .

Tip: Kijk in de Energiesubsidiewijzer of er een subsidieregeling in jouw gemeente of provincie is.

Verder mag je de subsidie combineren met een energiebespaarlening of een extra lening via je hypotheek.

Subsidie warmtepomp, zonneboiler, warmtenet: ook los

Je mag de subsidie voor de warmtepomp, zonneboiler en warmtenet ook los aanvragen (dus zonder hem te combineren met een isolatiemaatregel). Check de voorwaarden op Subsidie warmtepomp, Subsidie zonneboiler en Subsidie aansluiting warmtenet.

Voor warmtepompen en zonneboilers geldt in 2022 het hogere subsidiebedrag, ook als dit de enige maatregel is die je neemt (je hoeft de maatregel dus niet te combineren met een isolatiemaatregel om het hogere bedrag te krijgen). Maar als je huis nog niet overal goed geïsoleerd is, is het natuurlijk wel slim om de warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting te combineren met een isolatiemaatregel. Dan kan je immers ook subsidie aanvragen voor het isoleren.

Als je ISDE-aanvraag op of na 21 april 2021 hebt ingediend, mag je voor dezelfde maatregelen een ISDE subsidie aanvragen én een lokale subsidie (van een gemeente, provincie of waterschap).

Heb je je ISDE aanvraag vóór 21 april 2021 ingediend? Dan heb je geen recht op de ISDE-subsidie als jij -of een vorige eigenaar- al een andere subsidie voor dezelfde soort maatregel hebt gekregen.

Isolatiesubsidie voor VvE

Woon je in een flat of appartement? De isolatiesubsidie voor een Vereniging van Eigenaren (VvE) is geregeld in de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Als VvE kan je isolatiesubsidie krijgen als jullie 2 of meer maatregelen nemen. Er is ook subsidie mogelijk voor aanvullende maatregelen en voor een energie-advies of procesbegeleiding.

De voorwaarden voor VvE's vind je op de website van RVO. Je kunt de subsidie aanvragen met een Vereniging van Eigenaren (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie. De SEEH voor VvE’s loopt tot eind 2022.

Kiezen tussen VvE-subsidie en individuele subsidie

Is jouw woning onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan kun je kiezen of je individueel subsidie aanvraagt óf als VvE. Maar je kunt voor jouw woning maar 1 keer subsidie krijgen. Als de VvE al subsidie heeft ontvangen voor het hele gebouw, kun jij dus geen individuele subsidie meer krijgen. En andersom: als je al individueel subsidie hebt gekregen, kun je niet meer meedoen als de VvE subsidie aanvraagt.
Denk dus goed na over je keuze en stem je aanvraag af met de VvE. Misschien heeft de VvE al plannen voor maatregelen.

VvE-subsidie warmtepomp, zonneboiler, warmtenet

Als VvE kan je ook subsidie aanvragen voor warmtepompen en zonneboilers, of voor een centrale aansluiting op een warmtenet. Die subsidie komt uit de ISDE-regeling. Kijk voor meer informatie op rvo.nl.

Vragen over de isolatiesubsidie