Subsidie voor isolatie

Mensen Achter Laptop (2)
Verbeter je huis Isoleren is de eerste stap van verduurzamen. Hoe kan jij je huis nog verbeteren met isolatie? Doe de check
Heb je plannen om je huis (beter) te isoleren? Als je het slim aanpakt kan je een flinke subsidie krijgen. Je moet daarvoor binnen een jaar 2 delen van je huis isoleren: dak, buitenmuren, vloer of ramen. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Lees meer over de voorwaarden voor de isolatiesubsidie.

Er zijn 2 mogelijkheden om de isolatiesubsidie te krijgen:

 • Je neemt 2 isolatiemaatregelen. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur én de vloer isoleren. Met de subsidie verdien je de kosten van deze maatregelen in 3 jaar terug.
 • Je combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Je laat bijvoorbeeld de vloer isoleren én neemt een hybride warmtepomp.

Je mag in 2021 ook nog subsidie aanvragen voor maatregelen die je in 2020 hebt genomen. Dat moet je wel binnen een jaar na uitvoering en betaling van de eerste maatregel doen. Hierna lees je meer over de voorwaarden.

De isolatiesubsidie voor particuliere woningeigenaren staat vanaf 1 januari 2021 in de ISDE-regeling. ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie. Voor VvE's is er een aparte isolatieregeling. Je kunt de subsidie aanvragen op de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederlandl (RVO).

Voorwaarden isolatiesubsidie

01

Je bent eigenaar van het huis en woont er zelf. Je hebt de woning dus niet verhuurd.

02

Je laat 2 of meer delen van je huis isoleren: dak, spouwmuur, buitenmuren, vloer, ramen. Of je laat 1 deel isoleren en neemt daarnaast een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

03

Je kiest voor zeer goede isolatie. Voor elke maatregel geldt een minimale isolatiewaarde, die vind je op rvo.nl.

04

Voor elke maatregel is er een minimum oppervlak dat je moet laten isoleren. Het aantal vierkante meters vind je in de tabel hieronder.

05

Je kan subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen die je na 1 januari 2020 hebt genomen, en voor een warmtepomp of zonneboiler die na 30 juni 2020 is geplaatst. De aanvraag doe je achteraf, maar wel binnen 12 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.

06

Je krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning, zoals die nu is. Dus niet voor het isoleren van een nieuwe aanbouw of een nieuwbouwwoning.

07

Je laat de maatregelen uitvoeren door een bedrijf. Je doet het dus niet zelf. Op Wij-isoleren.nl vind je bedrijven die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen.

08

Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere maatregelen gaan. 

09

Kijk voor alle voorwaarden en details op de website van RVO.

Waarvoor krijg je subsidie?

Je kan subsidie krijgen voor de volgende 5 maatregelen:

Voorwaarde voor de subsidie is dat je 2 maatregelen neemt, of één maatregel combineert met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting.

Meerdere keren aanvragen mag

Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere maatregelen gaan. Een voorbeeld: eerst laat je het dak en de vloer isoleren. Daarvoor vraag je subsidie aan. Daarna laat je de spouwmuur ook nog isoleren en neem je een hybride warmtepomp. Daar mag je dan weer subsidie voor aanvragen.

Als je een dichte, onverwarmde zolder of vliering hebt, mag je in plaats van het dak ook de zoldervloer isoleren.

Je mag HR++ glas en triple glas combineren (bijvoorbeeld op de benedenverdieping triple glas en op de bovenverdieping HR++ glas). Triple glas moet in een isolerend kozijn worden geplaatst. Voor het aantal vierkante meters tellen een isolerend kozijnpaneel en isolerende voordeur of achterdeur mee.

Advies op maat Check je isolatie Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Vul 8 vragen in en ontdek waar al isolatie zit en waar het beter kan. Gratis en onafhankelijk advies. Doe de check

Hoe hoog is de subsidie?

De hoogte van de subsidie hangt af van de isolatiemaatregel. Om subsidie te krijgen moet je een minimaal aantal vierkante meters isoleren. Er is ook een maximum aan de subsidie.

Maatregel Subsidie per m2 (in euro's) Minimale oppervlakte (in m2) Maximale subsidie bereikt bij (in m2)
Spouwmuurisolatie € 5 15 m2 170 m2
Dakisolatie € 20 25 m2 200 m2
Vloer zolder isoleren € 5 25 m2 130 m2
Isolatie buitenmuur (voorzetwand of buitenkant) € 25 15 m2 170 m2
Vloerisolatie € 7 25 m2 130 m2
Bodemisolatie € 4 25 m2 130 m2
Isolatieglas € 35 (HR++) of € 100 (triple glas met isolerend kozijn) 10 m2 45 m2
Kozijnpanelen € 15 of € 75 (afhankelijk van isolatiewaarde)    
Isolerende deur € 35 of € 100 (afhankelijk van isolatiewaarde)    

Subsidie per woningtype

Tussenwoning
Maatregel Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 4.100 € 1.200
Isoleren vloer € 1.400 € 310
Isoleren spouwmuur € 800 € 200
HR++ glas € 3.100 € 650

Hoekwoning
Maatregel Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 4.300 € 1.200
Isoleren vloer € 1.500 € 320
Isoleren spouwmuur € 2.000 € 500
HR++ glas € 3.900 € 850

2-onder-1 kap
Maatregel Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 4.600 € 1.300
Isoleren vloer € 1.900 € 400
Isoleren spouwmuur € 2.000 € 500
HR++ glas € 4.400 € 950

Vrijstaande woning
Maatregel Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 8.400 € 2.400
Isoleren vloer € 2.800 € 600
Isoleren spouwmuur € 3.100 € 750
HR++ glas € 4.700 € 1.000

De minimale isolatiewaarden zijn:

 • Spouwmuur: Rd 1,1
 • Dak/zoldervloer, buitenmuren, vloer, bodem: Rd 3,5
 • HR++ glas: U-waarde 1,2
 • Triple glas in combinatie met isolerend kozijn: U-waarde 0,7
 • Kozijnpanelen: U-waarde 1,2 of 0,7
 • Isolerende deuren: U-waarde 1,5 of 1,0

Het oppervlak van kozijnpanelen en isolerende deuren telt mee voor het aantal vierkante meters voor isolatieglas.

Oppervlak van een gemiddelde tussenwoning:

 • dak: 58 m2
 • raam: 19 m2
 • gevel: 39 m2
 • vloer: 44 m2

Oppervlak van een gemiddelde hoekwoning:

 • dak: 62 m2
 • zoldervloer of plat dak: 43,5 m2
 • raam: 24 m2
 • gevel: 98 m2
 • vloer: 46 m2

Oppervlak van een gemiddelde 2 onder 1 kap woning:

 • dak: 66 m2
 • raam: 27 m2
 • gevel: 99 m2
 • vloer: 58 m2

Oppervlak van een gemiddelde vrijstaande woning:

 • dak: 120 m2
 • raam: 28,2 m2
 • gevel: 152 m2
 • vloer: 88 m2

Subsidies combineren mag niet

Er zijn ook gemeentes en provincies die subsidie geven voor isolatiemaatregelen. Let dan goed op, want je mag de ISDE-subsidie niet combineren met andere subsidies voor dezelfde soort maatregel. Heb jij - of een vorige eigenaar - al een keer een subsidie voor de dit type isolatiemaatregel ontvangen (vanuit de ISDE of een andere regeling, bijvoorbeeld van de gemeente)? Dan kan je voor deze dit type maatregel geen ISDE-subsidie meer krijgen.

Tip: Heeft jouw gemeente of provincie ook een subsidieregeling? Check dan de voorwaarden daarvan. Misschien kan je ná vaststelling van de ISDE-subsidie nog wel de gemeentelijke/provinciale subsidie aanvragen. Kijk in de Energiesubsidiewijzer of er een subsidieregeling in jouw gemeente of provincie is.

Verder mag je de subsidie combineren met een energiebespaarlening of extra hypotheekruimte voor energiebesparing (dat is een extra lening via je hypotheek).

Subsidie warmtepomp, zonneboiler, warmtenet: ook los

Je mag de subsidie voor de warmtepomp, zonneboiler en warmtenet ook los aanvragen (dus zonder hem te combineren met een isolatiemaatregel). Check de voorwaarden op Subsidie warmtepomp, Subsidie zonneboiler en Subsidie aansluiting warmtenet.

Maar als je huis nog niet overal goed geïsoleerd is, is het natuurlijk wel slim om de warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting te combineren met een isolatiemaatregel. Dan kan je immers ook subsidie aanvragen voor het isoleren.

Waar vraag je de subsidie aan?

Je kunt de subsidie aanvragen op RVO.nl. Bekijk voordat je de maatregelen laat uitvoeren de aanvraagprocedure en check goed alle subsidievoorwaarden. Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn. Je moet de aanvraag doen binnen 12 maanden na uitvoering en betaling van de eerste maatregel.

Formulier en foto's meesturen

Bij je subsidieaanvraag moet je onder andere invullen voor welke isolatiemaatregelen je subsidie aanvraagt. Verder stuur je de factuur, foto's, het betaalbewijs, en de meldcode mee. In de factuur moet in elk geval staan: je naam en adres, datum van aanschaf, datum van aanbrengen, naam van het bouwbedrijf, een omschrijving van de maatregel, merk/fabrikant, type, dikte van het isolatiemateriaal en de plaats waar het is aangebracht, het aantal m2, en de meldcode. De meldcode vind je in de maatregelenlijst of apparatenlijst op rvo.nl. De foto moet zijn genomen tijdens de werkzaamheden en in elk geval naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal laten zien.

Direct na je subsidieaanvraag krijg je van RVO een ontvangstbevestiging per e-mail. Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag ontvang je per post een beslissing of de subsidie toegekend wordt. RVO kan achteraf je woning controleren of de uitgevoerde maatregelen aan de gestelde eisen voldoen.

Tot 2021: SEEH-subsidie

Tot 2021 was de isolatiesubsidie voor individuele woningeigenaren geregeld in de Subsidieregeling energiebesparing in huis (SEEH). Die regeling verschilt op een paar punten van de ISDE-regeling.

Isolatiesubsidie voor VvE

Woon je in een flat of appartement? De isolatiesubsidie voor een Vereniging van Eigenaren (VvE) is geregeld in de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). De voorwaarden veranderen niet. Als VvE kan je dus nog steeds isolatiesubsidie krijgen als jullie 2 of meer maatregelen nemen. En ook de subsidie voor aanvullende maatregelen en voor een energie-advies of procesbegeleiding blijft bestaan.

De voorwaarden voor VvE's vind je op de website van RVO. Je kunt de subsidie aanvragen met een Vereniging van Eigenaren (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie. De SEEH voor VvE’s loopt tot eind 2022.

Let op: De SEEH-subsidiepot voor VvE's was op 3 februari 2021 helaas leeg. Inmiddels is het budget weer aangevuld en kan je als VvE weer subsidie aanvragen. Is de VvE tussen 3 februari 2021 en 1 april 2021 begonnen met het uitvoeren van energiebesparende maatregelen aan het gebouw? Dan kan je de subsidieaanvraag alsnog indienen. Neem hiervoor eerst contact op met RVO.

Kiezen tussen VvE-subsidie en individuele subsidie

Is jouw woning onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan kun je kiezen of je individueel subsidie aanvraagt óf als VvE. Maar je kunt voor jouw woning maar 1 keer subsidie krijgen. Als de VvE al subsidie heeft ontvangen voor het hele gebouw, kun jij dus geen individuele subsidie meer krijgen. En andersom: als je al individueel subsidie hebt gekregen, kun je niet meer meedoen als de VvE subsidie aanvraagt.
Denk dus goed na over je keuze en stem je aanvraag af met de VvE. Misschien heeft de VvE al plannen voor maatregelen.

VvE-subsidie warmtepomp, zonneboiler, warmtenet

Als VvE kan je ook subsidie aanvragen voor warmtepompen en zonneboilers, of voor een centrale aansluiting op een warmtenet. Die subsidie komt uit de ISDE-regeling. Kijk voor meer informatie op rvo.nl.