Subsidie voor isolatie

Mensen Achter Laptop (2)
Advies voor jouw huis Verbetercheck Je wilt je huis verduurzamen, maar waar begin je en wat kost het? Vul de Verbetercheck in en ontdek wat een slimme aanpak is en hoe hoog de kosten, subsidie en besparing zijn. Krijg advies voor jouw huis
Heb je plannen om je huis (beter) te isoleren? Als je het slim aanpakt kan je met de ISDE-subsidie ongeveer 30 procent van de kosten terugkrijgen. Je moet daarvoor binnen een jaar 2 of meer delen van je huis laten isoleren: dak, buitenmuren, vloer of ramen. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Lees meer over de voorwaarden voor de isolatiesubsidie.

De ISDE-subsidie is een subsidie van de Rijksoverheid. De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor ondernemen (RVO). Er zijn 2 mogelijkheden om de isolatiesubsidie te krijgen:

 • Je neemt 2 of meer isolatiemaatregelen. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur én de vloer isoleren. Met de subsidie verdien je de kosten van deze maatregelen in 3 jaar terug.
 • Je combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Je laat bijvoorbeeld de vloer isoleren én neemt een hybride warmtepomp.

ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. De ISDE-regeling is bedoeld voor particuliere woningeigenaren. Voor VvE's is er een aparte isolatieregeling.

Je kunt de subsidie aanvragen op de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).

Voorwaarden isolatiesubsidie

01

Je bent eigenaar van het huis en woont er zelf. Je hebt de woning dus niet verhuurd.

02

Je laat 2 of meer delen van je huis isoleren: dak, buitenmuren, vloer, ramen. Of je laat 1 deel isoleren en neemt daarnaast een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

03

Je kiest voor zeer goede isolatie. Voor elke maatregel geldt een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde). Op de website van RVO staan Maatregelenlijsten waarin alle goedgekeurde isolatiematerialen en diktes bij elkaar staan.

04

Voor elke maatregel is er een minimum oppervlak dat je moet laten isoleren. Het aantal vierkante meters vind je in de tabel hieronder. Let op: de tabel geldt voor maatregelen die je in 2022 laat uitvoeren. Voor maatregelen die je in 2021 hebt laten uitvoeren, gelden andere oppervlaktes.

05

Je kan subsidie krijgen voor maatregelen die je in 2021 en 2022 neemt. De aanvraag doe je achteraf, maar wel binnen 12 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.

06

Je krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning, zoals die nu is. Dus niet voor het isoleren van een nieuwbouwwoning. En ook niet voor een nieuwe aanbouw.

07

Je laat de maatregelen uitvoeren door een bedrijf. Je doet het dus niet zelf. Op Wij-isoleren.nl vind je bedrijven die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen.

08

Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere maatregelen gaan. 

09

Kijk voor alle voorwaarden en details op de website van RVO. Daar lees je ook welke isolatiematerialen voor subsidie in aanmerking komen (kijk in de Maatregelenlijsten). Je vraagt de subsidie aan bij RVO.

Advies voor jouw huis Verbetercheck Je wilt je huis verduurzamen, maar waar begin je en wat kost het? Vul de Verbetercheck in en ontdek wat een slimme aanpak is en hoe hoog de kosten, subsidie en besparing zijn. Krijg advies voor jouw huis

Waarvoor krijg je subsidie?

Je kan subsidie krijgen voor de volgende 5 hoofdmaatregelen:

Om de subsidie te krijgen moet je binnen een jaar:

Meerdere keren aanvragen mag

Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om andere hoofdmaatregelen gaan. Een voorbeeld: eerst laat je het dak en de vloer isoleren. Daarvoor vraag je subsidie aan. Daarna laat je de spouwmuur ook nog isoleren en neem je een hybride warmtepomp. Daar mag je dan weer subsidie voor aanvragen.

Als je een dichte, onverwarmde zolder of vliering hebt, mag je in plaats van het dak ook de zoldervloer isoleren.

Je mag HR++ glas en triple glas combineren. Je neemt bijvoorbeeld op de benedenverdieping triple glas en op de bovenverdieping HR++ glas.

Triple glas moet in een isolerend kozijn worden geplaatst.

Voor het aantal vierkante meters glasisolatie tellen een isolerend kozijnpaneel en isolerende voor- of achterdeur mee (maar een isolerend kozijn of een isolerende deur is dus géén losse maatregel).

Spouwmuurisolatie en isolatie tegen de binnenkant óf buitenkant van de muur tellen als 2 afzonderlijke maatregelen waarvoor je subsidie kunt krijgen. Voorwaarde is wel dat allebei de maatregelen aan de eisen voor oppervlak en rd-waarde voldoen.

Laat je inspireren!

Zelf zien en ontdekken wat er allemaal kan in huis? Bezoek op 10 tot en met 12 juni ons Duurzaam Droomhuis en laat je inspireren.

Banner Beurs Huisenenergie Web2022
Advies op maat Isolatie-zelfscan Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Pak een meetlint en ontdek waar al isolatie zit en waar het beter kan. Milieu centraal helpt met handige foto's, video's en tips.

Hoe hoog is de ISDE-subsidie?

De hoogte van de subsidie hangt af van de isolatiemaatregel. Je moet een minimaal aantal vierkante meters isoleren. Er is ook een maximum aantal vierkante meters waarvoor je subsidie krijgt. Verder moet de isolatie dik genoeg zijn (dus een minimale Rd-waarde hebben). De bedragen en vierkante meters in de tabel gelden voor 2022.

Subsidiebedragen dak, vloer, buitenmuren

Dak, vloer, gevel Subsidie per m2 in 2022 Minimale en maximale oppervlakte in 2022 Minimale isolatiewaarde (Rd-waarde)
Spouwmuurisolatie € 8 10 m2 / 170 m2 1,1
Dakisolatie € 30 20 m2 / 200 m2 3,5
Vloer zolder isoleren € 8 20 m2 / 130 m2 3,5
Isolatie buitenmuur (voorzetwand of buitenkant) € 38 10 m2 / 170 m2 3,5
Vloerisolatie € 11 20 m2 / 130 m2 3,5
Bodemisolatie € 6 20 m2 / 130 m2 3,5

Subsidiebedragen glas

Soort glas Subsidie per m2 in 2022  Minimale en maximale oppervlakte in 2022  Maximale U-waarde
HR++ glas € 53 8 m2 / 45 m2 1,2
Kozijnpanelen (samen met HR++ glas) € 23 Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas 1,2
Isolerende deur (samen met HR++ glas) € 53 Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas 1,5
Triple glas € 150 8 m2 / 45 m2 0,7
Kozijnpanelen (samen met triple glas) € 115 Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas 0,7
Isolerende deur (samen met triple glas) € 150 Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas 1

Subsidie per woningtype

Tussenwoning

Maatregel Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 4.200 € 1.700
Isoleren vloer € 1.500 € 500
Isoleren spouwmuur € 900 € 310
HR++ glas € 3.000 € 1.000

Hoekwoning

Maatregel Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 4.400 € 1.900
Isoleren vloer € 1.500 € 500
Isoleren spouwmuur € 2.400 € 800
HR++ glas € 3.700 € 1.300

2-onder-1 kap

Maatregel Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 4.700 € 2.000
Isoleren vloer € 1.600 € 650
Isoleren spouwmuur € 2.400 € 800
HR++ glas € 4.300 € 1.400

Vrijstaande woning

Maatregel Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 8.700 € 3.600
Isoleren vloer € 2.900 € 950
Isoleren spouwmuur € 3.800 € 1.200
HR++ glas € 4.600 € 1.500

Oppervlak van een gemiddelde tussenwoning:

 • dak: 58 m2
 • raam: 19 m2
 • gevel: 39 m2
 • vloer: 44 m2

Oppervlak van een gemiddelde hoekwoning:

 • dak: 62 m2
 • zoldervloer of plat dak: 43,5 m2
 • raam: 24 m2
 • gevel: 98 m2
 • vloer: 46 m2

Oppervlak van een gemiddelde 2 onder 1 kap woning:

 • dak: 66 m2
 • raam: 27 m2
 • gevel: 99 m2
 • vloer: 58 m2

Oppervlak van een gemiddelde vrijstaande woning:

 • dak: 120 m2
 • raam: 28,2 m2
 • gevel: 152 m2
 • vloer: 88 m2

Waar vraag je ISDE-subsidie aan?

Je kunt de isolatiesubsidie aanvragen op de website van RVO. Bekijk voordat je de maatregelen laat uitvoeren de aanvraagprocedure en check goed alle subsidievoorwaarden. Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn. Je moet de aanvraag doen binnen 12 maanden na uitvoering en betaling van de eerste maatregel. In het Stappenplan aanvragen woningeigenaren van RVO lees je precies waar je in het hele proces van maatregel kiezen tot aanvraag doen aan moet denken.

Heb je één (of meer) van de maatregelen in 2021 laten uitvoeren en de andere in 2022? Dan kan je daarvoor één subsidieaanvraag doen. Je hoeft de aanvraag dus niet te splitsen.

Formulier en foto's meesturen

Bij je subsidieaanvraag moet je onder andere invullen voor welke isolatiemaatregelen je subsidie aanvraagt. Verder stuur je de factuur, foto's, het betaalbewijs, en de meldcode mee.  

 • In de factuur moet in elk geval staan: je naam en adres, datum van aanschaf, datum van aanbrengen, naam van het bouwbedrijf, een omschrijving van de maatregel, merk/fabrikant, type, dikte van het isolatiemateriaal en de plaats waar het is aangebracht, het aantal m2, en de meldcode.
 • De meldcode vind je in de maatregelenlijst of apparatenlijst in het Stappenplan aanvragen woningeigenaren. De meldcode is belangrijk, als je die niet invult bij de aanvraag (maar kiest voor meldcode 'overig') duurt de afhandeling van de aanvraag onnodig lang. De meldcode staat als het goed is op de factuur, maar kan je ook achterhalen bij het bedrijf dat de klus heeft uitgevoerd.
 • De foto moet zijn genomen tijdens de werkzaamheden en in elk geval naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal laten zien.

Direct na je subsidieaanvraag krijg je van RVO een ontvangstbevestiging per e-mail. Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag ontvang je per post een beslissing of de subsidie toegekend wordt. RVO kan achteraf je woning controleren of de uitgevoerde maatregelen aan de gestelde eisen voldoen.

Verschillen ISDE 2021 – 2022

 • Vanaf 1 januari 2022 gelden er hogere subsidiebedragen voor de isolatiemaatregelen en warmtepomp.
 • Voor maatregelen die je in 2022 laat uitvoeren, is het subsidiebedrag ongeveer 30 procent van de kosten.
 • Voor alle isolatiemaatregelen die je in 2021 hebt uitgevoerd, bedraagt de subsidie 20 procent van de kosten.
 • Voor warmtepompen is de datum van installatie bepalend. Voor isolatiemaatregelen is de datum van aanbrengen bepalend. Als je in november 2021 je dak hebt geïsoleerd en in februari 2022 je gevel hebt geïsoleerd, kun je voor beide maatregelen in één keer subsidie aanvragen. Voor de maatregel die je in 2021 uitvoerde (dakisolatie) krijg je dan 20 procent subsidie en voor de maatregel die je in 2022 uitvoerde (gevelisolatie) krijg je 30 procent subsidie.
 • De subsidiebedragen voor een zonneboiler en aansluiting op een warmtenet blijven gelijk aan die van 2021.
 • De oppervlakte-eis is versoepeld. Vanaf 1 januari 2022 hoef je minder vierkante meters te isoleren om  voor subsidie in aanmerking te komen. In de tabel staan de minimale oppervlaktes voor 2022. Voor maatregelen die in 2021 zijn uitgevoerd gelden andere oppervlaktes.
 • Vanaf 2022 is een combinatie van vloer- en bodemisolatie niet meer mogelijk. Je kunt die twee dus niet  meer combineren om samen de minimale m2 te behalen.

Mag je subsidies combineren?

De ISDE is een landelijke subsidie. Maar er zijn ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor isolatiemaatregelen of een warmtepomp of zonneboiler. Die mag je in 2022 met elkaar combineren. Voor 2021 is de aanvraagdatum .

Tip: Kijk in de Energiesubsidiewijzer of er een subsidieregeling in jouw gemeente of provincie is.

Verder mag je de subsidie combineren met een energiebespaarlening of een extra lening via je hypotheek.

Subsidie warmtepomp, zonneboiler, warmtenet: ook los

Je mag de subsidie voor de warmtepomp, zonneboiler en warmtenet ook los aanvragen (dus zonder hem te combineren met een isolatiemaatregel). Check de voorwaarden op Subsidie warmtepomp, Subsidie zonneboiler en Subsidie aansluiting warmtenet.

Maar als je huis nog niet overal goed geïsoleerd is, is het natuurlijk wel slim om de warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting te combineren met een isolatiemaatregel. Dan kan je immers ook subsidie aanvragen voor het isoleren.

Als je ISDE-aanvraag op of na 21 april 2021 hebt ingediend, mag je voor dezelfde maatregelen een ISDE subsidie aanvragen én een lokale subsidie (van een gemeente, provincie of waterschap).

Heb je je ISDE aanvraag vóór 21 april 2021 ingediend? Dan heb je geen recht op de ISDE-subsidie als jij -of een vorige eigenaar- al een andere subsidie voor dezelfde soort maatregel hebt gekregen.

Isolatiesubsidie voor VvE

Woon je in een flat of appartement? De isolatiesubsidie voor een Vereniging van Eigenaren (VvE) is geregeld in de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Als VvE kan je isolatiesubsidie krijgen als jullie 2 of meer maatregelen nemen. Er is ook subsidie mogelijk voor aanvullende maatregelen en voor een energie-advies of procesbegeleiding.

De voorwaarden voor VvE's vind je op de website van RVO. Je kunt de subsidie aanvragen met een Vereniging van Eigenaren (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie. De SEEH voor VvE’s loopt tot eind 2022.

Kiezen tussen VvE-subsidie en individuele subsidie

Is jouw woning onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan kun je kiezen of je individueel subsidie aanvraagt óf als VvE. Maar je kunt voor jouw woning maar 1 keer subsidie krijgen. Als de VvE al subsidie heeft ontvangen voor het hele gebouw, kun jij dus geen individuele subsidie meer krijgen. En andersom: als je al individueel subsidie hebt gekregen, kun je niet meer meedoen als de VvE subsidie aanvraagt.
Denk dus goed na over je keuze en stem je aanvraag af met de VvE. Misschien heeft de VvE al plannen voor maatregelen.

VvE-subsidie warmtepomp, zonneboiler, warmtenet

Als VvE kan je ook subsidie aanvragen voor warmtepompen en zonneboilers, of voor een centrale aansluiting op een warmtenet. Die subsidie komt uit de ISDE-regeling. Kijk voor meer informatie op rvo.nl.

Vragen over de isolatiesubsidie