Warmtepomp: duurzaam elektrisch verwarmen

Kind speelt met windmolentje. Duurzaam elektrisch verwarmen met een warmtepomp.

Klaar voor een warmtepomp?

Advies op maat Check of jouw huis al geschikt is voor een warmtepomp. En ontdek welke dan het beste past: een hybride of volledig elektrische. Ontdek ook wat het kost en hoeveel je ermee bespaart.
Een warm huis zónder aardgas: dat kan duurzaam met een warmtepomp. Met deze elektrische verwarming wordt jouw klimaatimpact meteen een flink stuk kleiner. En als je nú een warmtepomp koopt, kun je subsidie krijgen. Ontdek welke warmtepomp voor jouw huis geschikt is.

Er zijn 3 soorten warmtepompen:

 • Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. Als je ook nog elektrisch gaat koken, woon je zonder aardgas. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd.
 • Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is. De cv-ketel zorgt ook nog voor warm water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
 • Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.

Volledige warmtepomp (naast de koelkast en magnetron)

Buitenunit van de warmtepomp

Trend: steeds meer warmtepompen

In 2020 stonden er 240 duizend warmtepompen in woningen: 160 duizend lucht-water-warmtepompen (met de buitenlucht als warmtebron) en 80 duizend bodemwarmtepompen (met de bodem als warmtebron). 

De afbeelding toont het aantal lucht-water-warmtepompen. In 2010 waren er iets meer dan 20 duizend, in 2020 al zo'n 160 duizend.
Wist je dat Het overgrote deel van de warmtepompbezitters is heel tevreden en geeft hun warmtepomp een 8 of hoger.

Welke warmtepomp in welk huis?

 1. 01

  Heeft jouw huis overal iets van isolatie (in je dak, vloer en buitenmuren, plus dubbel glas)? Dan kun je nu al een hybride warmtepomp nemen. Die werkt samen met je cv-ketel, waardoor je gasverbruik flink daalt. Zo bespaar je heel eenvoudig zo'n 30 procent op je CO2-uitstoot door verwarming! Lees meer over de prijs en subsidie op Hybride warmtepomp.

 2. 02

  Ontbreekt er ergens in huis nog isolatie, bijvoorbeeld onder de vloer of in de spouwmuur? Een hybride warmtepomp kan dan ook. Verbeter ook de isolatie van je huis. Je cv-ketel hoeft dan minder bij te schakelen, en zo bespaar je meer op aardgas.

 3. 03

  Is jouw cv-ketel 12 jaar of ouder? Zoek dan alvast uit of je huis geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp. Mis je ergens nog goede isolatie? Pak dat dan nu aan: zo ben je straks klaar om all-electric te gaan. Bekijk ook het Stappenplan aardgasvrij wonen.

 4. 04

  Voor een volledig elektrische warmtepomp moet jouw huis redelijk tot goed zijn geïsoleerd. Is jouw huis in of na 2000 gebouwd? Dan is de isolatie zeker in orde en kun je het zonder grote ingrepen geschikt maken voor een volledige warmtepomp. Lees meer over de prijs en subsidie op Volledige warmtepomp.

 5. 05

  Is jouw huis na 1974 gebouwd? Dan is de kans groot dat je een mechanisch ventilatiesysteem hebt en is jouw huis geschikt voor een ventilatiewarmtepomp. Lees meer over de prijs en subsidie op Ventilatiewarmtepomp.

Klaar voor een warmtepomp?

Advies op maat Check of jouw huis al geschikt is voor een warmtepomp. En ontdek welke dan het beste past: een hybride of volledig elektrische. Ontdek ook wat het kost en hoeveel je ermee bespaart.

Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte.

De warmtepomp gebruikt stroom: je zult dus merken dat je stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je geen (of bij een hybride warmtepomp: de helft minder) gas gebruikt. Alles bij elkaar gaat jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water omlaag, ook al is in Nederland de stroom nog lang niet 100% duurzaam. Vergeleken met een hr-ketel op gas is jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water veel lager:

 • Met een hybride warmtepomp zo’n 30 procent lager.
 • Met een volledige elektrische warmtepomp met de buitenlucht als bron zo’n 40 procent lager.
 • Met een volledige elektrische warmtepomp met bodembron zo’n 55 procent lager.

Als in de toekomst alle stroom duurzaam is, gaat de CO2-uitstoot van volledige warmtepompen zelfs naar nul.

Foto's: hoe ziet een warmtepomp eruit?

Hoe werkt een warmtepomp op buitenlucht?

Je kunt de werking van een warmtepomp vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en geeft die warmte af aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte buiten je huis (uit buitenlucht, de bodem of het grondwater) en geeft die binnen in huis af. Daarvoor hoeft de buitenlucht of de bodem niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis: een warmtepomp kan ook warmte uit de lucht (of bodem) halen als het buiten koud is.

Volledig elektrische warmtepomp: ook voor warm water

Volledig elektrische (all-electric) warmtepompen zorgen voor verwarming én warm water. Voor warm water heeft zo’n warmtepomp een voorraadvat. Dat wordt langzaam opgewarmd tot zo’n 55°C (hoger kan een warmtepomp niet aan). Minstens één keer in de week wordt de temperatuur met een elektrisch verwarmingselement (zoals van een elektrische boiler) verhoogd naar 60 graden (en kort naar 70 graden) om het risico op legionellabesmetting te voorkomen. Ook moet het water bij de kraan altijd minimaal 55 graden zijn. Dat kost extra stroom, maar is nodig voor de veiligheid.

Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid warm water uit het voorraadvat voor 95% van de mensen (ruim) voldoende is.

Wist je dat 4 van de 5 mensen met een warmtepomp ervaren evenveel of zelfs meer comfort in huis dan met hun oude hr-ketel.

Hoe krijg je het huis warm?

Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan je huis toch snel genoeg warm worden, als je radiatoren of de vloerverwarming (je afgiftesysteem) hiervoor geschikt zijn.

Heb je andere radiatoren nodig?

Oude, slecht geïsoleerde huizen zijn gebouwd met grote radiatoren. Als zo’n huis later betere isolatie heeft gekregen, dan zijn de bestaande radiatoren vaak groot genoeg om het huis met lagere temperatuur goed te verwarmen. Lukt dat niet, dan kun je een paar dingen (laten) aanpassen:

 • Je kunt bestaande radiatoren verbeteren met een radiator-ventilator (climate booster). Die bevestig je op of onder de radiator. Hij zorgt ervoor dat de radiator sneller warmte afgeeft.
 • Je kunt een of meer radiatoren in de woonkamer, keuken en badkamer laten vervangen door grotere of dikkere radiatoren of door speciale radiatoren voor lage temperatuur ('low H2O'). Je kunt ook 1 of 2 radiatoren bijplaatsen.
 • Je kunt vloerverwarming of wandverwarming laten aanleggen: die werken juist met lage temperaturen.

Lees meer over alle oplossingen op lage temperatuur verwarming.

Als je afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming) goed bij je huis past, kan de temperatuur van het verwarmingswater zo laag mogelijk blijven en werkt de warmtepomp het zuinigst.

Verwarmingstest: verlaag de temperatuur van de cv-ketel

Is jouw huis klaar voor een warmtepomp? Krijg je het nog lekker warm met een lagere cv-temperatuur of wordt het bibberen? Meld je aan voor de Verwarmingstest en ontdek: welke warmtepomp is geschikt? En kunnen de radiatoren het aan? Je kunt je nu al aanmelden en meteen starten met het verlagen van de cv-temperatuur. De echte test start als het buiten koud genoeg is. Je krijgt daarvoor een seintje.

Meld je aan voor de Verwarmingstest

Volledig elektrische warmtepomp: thermostaat niet te laag zetten

Verwarmen met lagere temperatuur heeft een voordeel: je hebt een heel gelijkmatige warmte in huis. Het werkt wel wat trager. Je moet je huis daarom wat anders gaan verwarmen dan je gewend bent. Bij een volledige warmtepomp laat je de thermostaat 's nachts bijvoorbeeld op 17 of 18 graden staan (in plaats van 15). Omdat je huis goed geïsoleerd is (en dat is het, anders begin je niet aan een volledig elektrische warmtepomp), verlies je hiermee niet veel warmte.

Lees hierover meer op lage temperatuur verwarming.

Geluid: waar zet je de buitenunit?

Een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp op buitenlucht hebben een buiten-unit, die lijkt op een airco. De ventilator van deze buitenunit maakt geluid als de warmtepomp draait. Dat is vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar, als je de ramen dicht hebt en geluiden van buiten dus minder hoort. Maar een volledig elektrische warmtepomp kan ook 's nachts aangaan en werkt ook in de zomer voor warm water. Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart (72 procent) van de warmtepompbezitters nooit geluidsoverlast ervaart van de warmtepomp. Zet de buitenunit voor de zekerheid op een plek waar jij en de buren er weinig last van hebben. Er zijn geluiddempende kasten te koop.

Waar zet je de buitenunit bijvoorbeeld neer?

 • Aan de zijkant van je huis.
 • Bij of achter een schuurtje of in een buitenkast (dan kun je hem ook uit het zicht zetten).
 • Op het dak van een aanbouw (als het dak niet gevoelig is voor trillingen).
 • Niet te dicht bij de buren.
 • Niet bij een slaapkamerraam dat vaak open staat.
 • Niet op het dak boven de woon- of slaapkamer.

Stappenplan warmtepomp aanleggen

Vind een vakkundig bedrijf

Er zijn steeds meer bedrijven die warmtepompen installeren. Je kunt ze vinden via Verbeterjehuis | Vind een bedrijf of op centraalregistertechniek.nl.

Door de ontwikkelingen van de afgelopen tijd is de vraag naar warmtepompen in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn bij bedrijven in Nederland helaas wachtlijsten ontstaan van een paar maanden tot een jaar. Laat je daardoor niet ontmoedigen en zoek uit welk soort warmtepomp, merk en type bij je wensen past. Zo kun je gericht zoeken naar een aanbieder. Kan je niet direct terecht bij een bedrijf? Vraag dan of je op een wachtlijst kan komen, zodat je als eerste aan de beurt bent wanneer de achterstand is ingelopen. Aanbieders en branches zijn hard bezig om een inhaalslag te maken en beter aan de grote vraag te kunnen voldoen. Zo worden er extra installatiemonteurs opgeleid en komen er extra fabrieken waar warmtepompen worden gemaakt.

Checklist offerte warmtepomp

Met deze handige checklist stel jij de juiste vragen aan het installatiebedrijf. Download de checklist

Over COP, CO2 en koudemiddel

Een warmtepomp gebruikt elektriciteit, een cv-ketel werkt op gas. Hoe kun je de milieu-impact en het rendement van deze apparaten vergelijken? En hoe zit het met het koudemiddel in een warmtepomp?