Salderingsregeling voor zonnepanelen
Zonnepanelen wekken vooral stroom op als de zon schijnt, dus in de zomer en overdag. Op dat moment heb je zelf meestal niet zoveel stroom nodig. Een groot deel van de zonnestroom gaat daarom het stroomnet op. Op andere momenten neem je juist stroom van het net af. Bijvoorbeeld 's avonds en in de winter, omdat je panelen dan weinig tot niks opwekken. Salderen wil zeggen dat je de stroom die je in de zomer overhoudt, mag verrekenen met de stroom die je in de winter van het net . Het stroomnet werkt zo eigenlijk als een grote batterij. Dat is een heel goede deal.
Het huidige kabinet wil de salderingsregeling in 2027 in één keer afschaffen. Dit staat in het hoofdlijnenakkoord dat ze hebben gesloten. Het is nog niet bekend hoe ze dit verder gaan uitwerken, dus Milieu Centraal weet ook nog niet welke gevolgen dit heeft voor de terugverdientijd. Daarom gaan we in de berekeningen uit van de situatie zoals die nu is (wel salderen, maar ook terugleverkosten betalen).
Er is wel een maximum aan wat je kunt salderen. Lever je meer terug dan je afneemt? Dan krijg je voor dat deel een lager bedrag. Meer hierover lees je bij de veelgestelde vragen.
De voor- en nadelen van salderen
Salderen is heel gunstig voor jou als zonnepaneelbezitter, maar minder voor het energiebedrijf. In de zomer leveren jouw zonnepanelen veel stroom aan het elektriciteitsnet. Door dat grote aanbod is stroom op dat moment vaak heel goedkoop: het energiebedrijf krijgt er weinig geld voor. In ruil daarvoor krijg jij in de winter dure stroom terug. Dat kost het energiebedrijf geld. Het zal het verschil op een andere manier proberen terug te krijgen. Vaak verhogen ze de stroomprijs voor iedereen, ook voor mensen zonder zonnepanelen. Die betalen dus mee aan de salderingsregeling. Daarom is er discussie of de salderingsregeling wel eerlijk is. De nieuwe regeringspartijen hebben besloten om de salderingsregeling vanaf 2027 af te schaffen.
Kosten doorberekenen aan zonnepaneelbezitters
Veel energiebedrijven kiezen er nu voor om de kosten voor een deel door te berekenen aan zonnepaneelbezitters, zodat die minder bij al hun klanten komen te liggen. Ze rekenen bijvoorbeeld hogere vaste kosten voor zonnepanelenbezitters. Of ze geven geen loyaliteitskorting aan klanten met zonnepanelen. Steeds meer energiebedrijven brengen terugleverkosten in rekening: als zonnepaneelbezitter betaal je dan een maandelijks bedrag aan het energiebedrijf voor het terugleveren van stroom. Deze kosten verschillen veel per bedrijf. Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract is het daarom slim om hier goed naar te kijken bij een vergelijkingssite. Het is nog onduidelijk wat er met de terugleverkosten gebeurt als de salderingsregeling straks stopt in 2027.
-
Wat zijn terugleverkosten?
Terugleverkosten is geld dat je als zonnepaneelbezitter betaalt voor het terugleveren van stroom. Sommige energiebedrijven rekenen een vast bedrag per maand, ongeacht het aantal kilowattuur dat je teruglevert. Bij andere hangt het bedrag af van het aantal kilowattuur. Bijna alle energiebedrijven brengen terugleverkosten in rekening.
Waarom rekenen energiebedrijven terugleverkosten?
Huishoudens met zonnepanelen zorgen voor drie extra kostenposten bij energieleveranciers in vergelijking met huishoudens zonder zonnepanelen. Naast de kosten van de salderingsregeling zijn er dus nog twee kostenposten. Dat zijn de onbalanskosten en de hogere inkoopkosten.
Onbalanskosten ontstaan doordat het moeilijk is om precies te voorspellen hoeveel stroom huishoudens met zonnepanelen afnemen of opwekken. Als er meer of minder zonnestroom het net op komt dan voorspeld, kan er onbalans optreden en moet de netbeheerder extra stroom inkopen of verkopen. Netbeheerders rekenen de kosten die de onbalans met zich meebrengt door aan de energieleveranciers, en zij rekenen deze kosten door in de terugleverkosten.
Tot slot rekenen energieleveranciers hogere inkoopkosten van energie door in de terugleverkosten. Mensen met zonnepanelen nemen namelijk relatief vaker op dure momenten stroom af van het net.
De ACM (Autoriteit Consument en Markt) heeft eerder dit jaar bepaald dat het terecht is dat energieleveranciers terugleverkosten rekenen om deze drie kostenposten te verrekenen. Wel roept de ACM nu de overheid op om het wetsvoorstel over het afschaffen van de salderingsregeling te verduidelijken, zodat consumenten beter weten waar ze aan toe zijn.
Wat levert salderen je op?
Milieu Centraal heeft uitgerekend hoe snel je zonnepanelen terugverdient. We gaan ervan uit dat je de stroom kan salderen, maar wel terugleverkosten betaalt aan jouw energiebedrijf. In de meeste gevallen verdien je de panelen in zo'n 8 jaar terug. Als je bedenkt dat zonnepanelen 25 jaar meegaan, heb je daarna dus 17 jaar voordeel van je zonnepanelen!
Aantal panelen | Aanschafkosten | Terugverdientijd |
---|---|---|
6 | 3.200 euro | 8 jaar |
10 | 5.000 euro | 8 jaar |
Stroom verbruiken als de zon schijnt
Stroom die je zelf gebruikt, telt niet mee voor de terugleverkosten. Doe bijvoorbeeld de was als de zon schijnt, of laad de auto op met zonnestroom. Meer tips vind je op Meer zonnestroom zelf verbruiken.
Zet overdag de wasmachine of vaatwasser aan. De stroom van jouw zonnepanelen gaat dan rechtstreeks naar het apparaat.
Heb je een elektrische auto die je thuis kunt laden? Laad de auto dan op met je eigen zonnestroom.
-
Zonnestroom zelf gebruiken heeft nog een voordeel: er komt minder stroom op het elektriciteitsnet terecht. Zo help je problemen op het net te voorkomen.
4 vragen over salderen en terugleverkosten
Anderen keken ook naar
Kosten en opbrengst zonnepanelen
Met zonnepanelen bespaar je energiekosten en krijg je een vergoeding voor de stroom die je aan het net levert. Benieuwd wat het jou oplevert?
Zonnepanelen: hoe geschikt is je dak?
Verreweg de meeste Nederlandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen. En ze liggen al op meer dan 2 miljoen huizen. Maar hoe weet je of jouw dak geschikt...
Zonnepanelen kopen en installeren
Je wil zonnepanelen op je dak: hoe pak je dat aan? Hoe kies je een installateur? Hoe beoordeel je een offerte en waar let je op bij de aankoop? En wat...