Salderingsregeling voor zonnepanelen

Zonnepanelen en saldering

Advies op maat Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op? En wat betekent de afbouw van de salderingsregeling voor jou? Ontdek het voor jouw situatie.
Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Maar ook zonder dit 'wegstrepen' zijn zonnepanelen heel aantrekkelijk. Lees meer over salderen nu en vanaf 2025.

De overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Volgens dit plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen.

Maar ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijft investeren in zonnepanelen blijft een goed idee. Milieu Centraal legt uit waarom en geeft een rekenvoorbeeld.

Slimme investering Als je in 2023 zonnepanelen koopt, is je voordeel te vergelijken met 5 procent rente op een spaarrekening

Salderingsregeling nu en na 2025

Zonnepanelen produceren vaak meer stroom dan je op dat moment nodig hebt. Die stroom lever je aan het elektriciteitsnet. Wat betekent dat?

Nu salderen

Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief! Voor elke kilowattuur die je teruglevert, krijg je dus hetzelfde tarief als wat je voor een kilowattuur aan het energiebedrijf

Maar hier zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het 'teveel' dat je produceert. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf. Milieu Centraal gaat uit van 9 cent per kWh.

Een voorbeeld: je neemt jaarlijks 2.000 kWh stroom af van het elektriciteitsnet en je levert 2.500 kWh terug (via je zonnepanelen). Stel dat jouw stroomprijs 40 cent per kWh is. Dan betaalt het energiebedrijf jou dus 40 cent per kWh voor 2.000 kWh teruggeleverde stroom. Voor de overige 500 kWh die je aan het net levert, mag het energiebedrijf een lager tarief betalen, bijvoorbeeld

Vanaf 2025 salderen

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen! In de tabel zie je hoe de saldering wordt afgebouwd. Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 9 cent per kWh.

De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Milieu Centraal rekent voor zonnepanelen met de volgende stroomprijzen:

  • 2023: 40 cent per kWh voor de eerste 2.900 kWh (prijsplafond), voor het meerdere 70 cent per kWh
  • 2024: 50 cent per kWh
  • 2025: 30 cent per kWh
  • 2030 en verder: 25 cent per kWh

Voor de jaren tussen 2025 en 2030 loopt de stroomprijs waarmee we rekenen stapsgewijs af.

Als je veel stroom produceert, is het de moeite waard om een energiebedrijf te zoeken met een hoog teruglevertarief. Op internet staan overzichten, zoek bijvoorbeeld op 'terugleveren stroom en salderen'. Wil je precies weten wat je krijgt, neem dan contact op met het energiebedrijf.

Zonnepanelen kopen in 2023

Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder. Stel je koopt 10 zonnepanelen in 2023. Wat levert je dat op? In de afbeelding zie je de opbrengst in euro's vanaf 2024.

Een slimme investering

Na ongeveer 8 jaar heb je deze 10 zonnepanelen terugverdiend. De winst na 25 jaar kan je vergelijken met een spaarrente van 5 procent. Ook zonder salderingsregeling is het dus aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen. En ook nog eens duurzaam, want je bespaart met jouw panelen 1.000 kilo CO2-uitstoot per

10 zonnepanelen kopen in 2023 Kosten en voordeel
Kosten zonnepanelen € 7.500
Dit bespaar je in 25 jaar € 26.000
Dit bespaar je gemiddeld per jaar € 1.000
Terugverdientijd 8 jaar
Vergelijkbaar met spaarrente van 5%
CO2-winst per jaar 1.000 kilo

Lees hierover meer op Kosten en opbrengst zonnepanelen.

Een berekening voor jouw huis

Advies op maat Met de Zonnepanelencheck ontdek je hoeveel panelen er op je dak passen en zie je hoe de salderingsregeling voor jou uitpakt. Je kan je eigen stroomverbruik invullen voor een nog beter advies.

Minder salderen? Meer zonnestroom zelf verbruiken

Vanaf 2025 krijg je minder geld voor de zonnestroom die je levert aan het net. Dat maakt het aantrekkelijker om méér van je zonnestroom zelf te verbruiken. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser pas aan als je zonnepanelen stroom opwekken. Want elke kilowattuur zonnestroom die je zelf verbruikt, hoef je niet te kopen.

Kijk voor meer tips op méér van je zonnestroom zelf verbruiken en lees hoeveel geld dat scheelt.

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 25 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Meer eigen zonnestroom gebruiken

Meer zonnestroom van je eigen panelen gebruiken: dat is voordelig! Bekijk de tips om je eigen verbruik te verhogen en ontdek hoeveel geld dat oplevert. Bekijk je voordeel

Wat als je 18 zonnepanelen koopt?

Met 18 zonnepanelen wek je natuurlijk meer stroom op dan met 10 panelen. Voor het klimaat is dat goed: dat scheelt meer CO2-uitstoot. Maar er is een grens aan de hoeveelheid stroom die je zelf kunt verbruiken. De terugverdientijd voor 18 panelen is daardoor wat langer: ongeveer 9 jaar. Maar daarna volgen er nog vele jaren dat ze alleen maar 'winst' opleveren. Bovendien is de CO2-winst veel groter met 18 panelen. Voor het klimaat zijn 18 panelen dus een goede keuze.

Zonnepanelen kopen in 2023 Kosten en voordeel 10 zonnepanelen Kosten en voordeel 18 zonnepanelen
Kosten zonnepanelen € 7.500 € 12.000
Dit bespaar je in 25 jaar € 26.000 € 40.000
Dit bespaar je gemiddeld per jaar € 1.000 € 1.600
Terugverdientijd 8 jaar 9 jaar
Vergelijkbaar met een spaarrente van 5 % 5 %
CO2-winst per jaar 1.000 kilo per jaar 1.800 kilo per jaar

 

Zijn zonnepanelen geen aantrekkelijke investering voor jou? Je kan ook zonnepanelen huren of meedoen aan een zonnestroomproject.

De uitgangspunten zijn hetzelfde als in de tabel hierboven, met één verschil:

  • Bij 10 zonnepanelen gaan we uit van een stroomverbruik van 3.300 kWh per jaar (het stroomverbruik in een middelgroot rijtjeshuis met 2 personen).
  • Bij 18 zonnepanelen gaan we uit van een stroomverbruik van 3.800 kWh per jaar (het stroomverbruik in een hoekwoning met 4 personen).

Doe mee met de verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel deze winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je aan voor de test van 2022-2023. Meer weten en meedoen