Kosten en opbrengst zonnepanelen

Man leest krant in de zon terwijl ook zijn zonnepanelen volle zon pakken. Zonnepanelen bespaart kosten.
Zonnepanelen kopen is slim: de winst is vergelijkbaar met tot wel 6,5 procent rente op je spaarrekening. Daar kan geen bank tegenop! Je bespaart energiekosten en krijgt een vergoeding voor de stroom die je aan het net levert. Benieuwd wat het jou oplevert? Milieu Centraal rekent het voor je uit.

De prijs en opbrengst van zonnepanelen hangt natuurlijk af van het aantal panelen dat je op je dak legt. Milieu Centraal geeft een indruk van de prijs van 3 sets zonnepanelen: 6, 10 en 18 zonnepanelen. We laten ook zien hoeveel ze jaarlijks opleveren, in kilowattuur en geld. En je leest welke afwegingen je kunt maken over het aantal panelen dat je koopt.

Wat kosten zonnepanelen?

Aantal Totaalprijs
6 zonnepanelen € 3.200
10 zonnepanelen € 5.000
18 zonnepanelen € 8.000

Uitleg

De totaalprijs is de gemiddelde prijs van zonnepanelen en een omvormer, inclusief installatie, in november 2023. De prijs is gebaseerd op de kostenkentallen energiebesparende maatregelen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoeveel stroom wekken ze op?

Hoeveel stroom jouw zonnepanelen opwekken, hangt af van het vermogen van de panelen. Dat wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). In de tabel gaan we uit van zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp. 

Aantal Opgewekte stroom per jaar
6 zonnepanelen 2.100 kWh
10 zonnepanelen 3.500 kWh
18 zonnepanelen 6.200 kWh

Uitleg

Gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 30-45 graden.

Wat is de opbrengst in geld?

De kosten geef je één keer uit, maar de besparing keert elk jaar terug. Elke kilowattuur (kWh) die je zelf opwekt met gratis zonlicht, hoef je tenslotte niet te kopen van het energiebedrijf. De stroom die je niet meteen verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Die mag je wegstrepen tegen de stroom die je van het net afhaalt. Dat heet salderen.

In de tabel zie je hoeveel jouw panelen jaarlijks opbrengen en hoe snel je ze terugverdient. Belangrijk om te weten: voor de terugverdientijd kan je niet simpelweg de prijs delen door de jaarlijkse opbrengst. Hoe dat zit, lees je bij de uitgangspunten onder de tabel. 

Het aanstaande kabinet wil de salderingsregeling in 2027 in één keer afschaffen. Dit staat in het hoofdlijnenakkoord dat ze hebben gesloten. Het is nog niet bekend hoe ze dit verder gaan uitwerken, dus Milieu Centraal weet ook nog niet welke gevolgen dit heeft voor de terugverdientijd. Daarom gaan we in de berekeningen uit van de situatie zoals die nu is (wel salderen, maar ook terugleverkosten).

Aantal panelen Totaalprijs Jaarlijkse opbrengst (gemiddeld over 25 jaar) Terugverdientijd
6 € 3.200 € 350 8 jaar
10 € 5.000 € 500 8 jaar

Uitgangspunten .

De jaarlijkse opbrengst is de gemiddelde opbrengst per jaar, berekend over een periode van 25 jaar. Milieu Centraal rekent met de volgende uitgangspunten:

 • Zonnepanelen wekken elk jaar iets minder stroom op (ze worden iets minder efficiënt). Daardoor is de opbrengst elk jaar iets lager.
 • Voor 2024 rekenen we met een stroomprijs van 37 cent, voor de jaren daarna met 25 cent. Daardoor is de opbrengst in het eerste jaar relatief hoog.
 • Een centrale omvormer gaat 12 jaar mee. Na 12 jaar heb je dus vervangingskosten. Die nemen we mee in de berekening.
 • Stel: in 2024 koop je 10 zonnepanelen. Dan is de opbrengst in het eerste jaar zo'n € 1.000 en in het laatste jaar € 500. Het gemiddelde over 25 jaar is € 500.
 • We gaan bij de berekening uit van de volgende terugleverkosten: gemiddeld 135 euro bij 6 panelen en 250 euro bij 10 panelen. Wil je meer weten over deze kosten, kijk dan op Salderingsregeling voor zonnepanelen.
 • We gaan uit van zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 36 graden.
 • Bij 6 en 10 panelen gaan we uit van een huishouden met een stroomverbruik van 3.200 kWh per jaar.
 • Bij 10 panelen kan een deel van de stroom niet gesaldeerd worden. Voor dat deel rekent Milieu Centraal met een terugleververgoeding van 10 cent per kWh.
 • We geven geen berekening voor 18 panelen. Daarmee wek je namelijk veel meer stroom op dan je verbruikt. Hoeveel terugleverkosten je in dat geval betaalt, verschilt sterk per energieleverancier. Bekijk in dat geval extra goed bij welke leverancier je het beste uit bent.
Zonnepanelen gaan 25 jaar mee. Na ongeveer 8 jaar heb je de panelen terugverdiend, daarna leveren ze nog 17 jaar geld op.

Checklist offerte zonnepanelen

Zonnepanelen kopen? In deze handige checklist zie je waar je van tevoren aan moet denken, vragen die je kunt stellen aan de leverancier, en waar je op moet letten als je de offerte controleert! Naar de checklist

Subsidie of lening voor zonnepanelen

 • Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen: zonnepanelen worden gestimuleerd met een btw-tarief van 0% en de salderingsregeling. Sommige gemeenten of provincies geven wel subsidie. Bekijk de Energiesubsidiewijzer en ontdek eenvoudig of er in jouw woonplaats een subsidie is.

 • Je kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een duurzaamheidslening van de gemeente of energiebespaarlening. Kijk hiervoor ook in de Energiesubsidiewijzer.

Hoeveel zonnepanelen koop ik?

De kosten en de opbrengst van zonnepanelen hangen af van het aantal panelen dat je op je dak legt. Maar hoeveel panelen kies je? Dat kan je op verschillende manieren bepalen:

 • Je kan kijken naar je budget: hoeveel spaargeld heb je, of hoeveel kan of wil je lenen? En hoeveel panelen kan je daarvan betalen? 
 • Je kan kijken hoeveel panelen er op je dak passen, zodat je zoveel mogelijk stroom kunt opwekken. Op de pagina Hoe geschikt is jouw dak? lees je meer over die rekensom. Goed om te weten: voor het klimaat kun je het beste zoveel mogelijk zonnepanelen aanschaffen, zodat je zoveel mogelijk stroom kunt opwekken. De stroom die je niet gebruikt, kan meestal op een andere plek in Nederland weer gebruikt worden.
 • Je kan uitgaan van de hoeveelheid stroom die je wil opwekken, bijvoorbeeld je huidige verbruik: hoeveel panelen heb je daar voor nodig?  
Wist je dat Met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks 1.000 kilo CO2

CO2-winst zonnepanelen

Zonnepanelen leveren geld op én verminderen de hoeveelheid CO2 die vrijkomt. Daarom zijn zonnepanelen duurzaam. Een systeem van 10 zonnepanelen voorkomt 1.200 kg CO2-uitstoot per jaar. Natuurlijk moeten zonnepanelen ook geproduceerd worden, en zolang dat gedaan wordt met fossiele brandstoffen kost dat ook CO2. Voor een eerlijke vergelijking moeten we dat er dus van aftrekken. Maar dan blijft er toch nog een besparing van 1.000 kilo CO2 per jaar Dat is ongeveer de hoeveelheid CO2 die vrijkomt door jaarlijks elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden!

De ‘productie-CO2’ smeren we uit over 25 jaar, want zo lang gaan de zonnepanelen mee. Dan komen we uit op 200 kilo productie-CO2 per jaar.

Wanneer heb je de hoogste opbrengst?

De opbrengst van je zonnepanelen hangt niet alleen af van het aantal panelen, maar ook van de richting waarin ze liggen (bijvoorbeeld naar het zuiden) en de hellingshoek. Zonnepanelen op het zuiden, zuidwesten en zuidoosten in een hoek van ongeveer 36 graden leveren de meeste stroom. Maar een combinatie van zonnepanelen op het oosten en westen is ook slim. Je hebt dan een wat lagere opbrengst, maar die is beter over de dag verspreid - en dat sluit weer beter aan bij je eigen verbruik. En dat is gunstig voor het milieu, voor het elektriciteitsnet en ook financieel als de saldering wordt afgebouwd. 

Op Hoe geschikt is jouw dak? vind je een tabel met meer uitleg over de richting en helling en de opbrengst van zonnepanelen.

Wat is het vermogen per paneel?

Als je zonnepanelen koopt, heb je een keuze in het vermogen van de panelen (hoeveel stroom wekken ze op). Een gangbaar paneel heeft nu een vermogen van 400 Wattpiek. Maar je kunt ook zonnepanelen met meer of minder vermogen kiezen. Zonnepanelen met meer vermogen zijn duurder, maar leveren ook meer stroom. 

Wist je dat 400 Wattpiek is nu het vermogen van een gangbaar zonnepaneel

Wat is de winst van zonnepanelen?

Hoeveel winst haal je uit je zonnepanelen? Zijn zonnepanelen rendabel? Jazeker. Om je een idee te geven: het rendement (de winst) van 10 zonnepanelen die op het zuiden liggen is vergelijkbaar met een rente van 6,5 procent op je spaarrekening. Bij een ligging op het oosten of westen is dat trouwens ook ongeveer 6,5 procent.

Hoe berekenen we het rendement?

Uitgangspunten:

 • Een systeem van 10 zonnepanelen en 4.000 watt-piek kost ongeveer € 5.000.
 • De panelen gaan zo'n 25 jaar mee en in die tijd wekken ze voor zo’n € 34.000 aan stroom op.
 • De omvormer is na ongeveer 12 jaar aan vervanging toe. Bij een set van 10 panelen kost dat zo'n € 1.200. Dit bedrag is van de totale opbrengst afgehaald.
 • We gaan uit van 2 procent inflatie per jaar.
 • We gaan uit van volledige saldering en gemiddeld 250 euro terugleverkosten.

Uitleg: Stel dat je het aankoopbedrag van € 5.000 op een spaarrekening had gezet en dat je 8 procent rente krijgt. Dan staat er na in totaal 25 jaar € 34.000 op je spaarrekening. Als je in 2024 zonnepanelen koopt, kun je het totale voordeel dus vergelijken met een spaarrente van 6,5 procent.

Doe mee met de verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel komende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je aan voor de test! Meer weten en meedoen

Vergoeding voor stroom die je aan het net levert

Zonnestroom die je niet meteen zelf gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Daarvoor krijg je hetzelfde bedrag als wat je aan het energiebedrijf betaalt voor stroom. Het energiebedrijf verrekent deze twee met elkaar, of anders gezegd: streept het tegen elkaar weg. Dat heet .

Salderen heeft wel een maximum. Als je jaarlijks meer stroom aan het net levert dan je afneemt, dan krijg je voor het overschot dat je produceert een lagere vergoeding. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf. Milieu Centraal rekent met 10 cent per kilowattuur.

Alles weten over de salderingsregeling en de terugleververgoeding? Bekijk de pagina Salderingsregeling.

De saldering van duurzaam opgewekte stroom geldt alleen voor kleinverbruikers. Dat zijn bijvoorbeeld particulieren en Verenigingen van Eigenaren (VvE's). Bij VvE’s werkt alleen de stroomverdeling anders dan bij huishoudens.

Prijsontwikkeling zonnepanelen

Zonnepanelen werden de afgelopen jaren steeds goedkoper. De afgelopen 10 jaar is de prijs met zo'n 27 procent gedaald. In 2022 ging de prijs even flink omhoog, maar inmiddels (november 2023) is die weer gedaald naar ongeveer het niveau van 2021. Toch is het slim om meerdere offertes op te vragen, want er kunnen prijsverschillen zijn.

Infographic over de prijsontwikkeling van zonnepanelen
Vergroot afbeelding

Vragen over zonnepanelen