Kosten en opbrengst zonnepanelen

Man leest krant in de zon terwijl ook zijn zonnepanelen volle zon pakken. Zonnepanelen bespaart kosten.

Zonnepanelencheck

Advies op maat Onafhankelijk advies voor jouw huis. Ontdek hoeveel zonnepanelen op je dak passen, wat ze kosten en hoeveel het oplevert. Doe de check
Zonnepanelen kopen is slim: de winst is vergelijkbaar met een rente van 4,3 procent op je spaarrekening. Daar kan geen bank tegenop! Je bespaart energiekosten en krijgt een vergoeding voor de stroom die je levert aan het net.

Bovendien krijg je het grootste deel van de btw over de aankoop en installatie (bijna 21 procent) terug. Benieuwd wat het jou oplevert? Milieu Centraal rekent het voor.

Hoeveel zonnepanelen koop je?

De kosten en de opbrengst van zonnepanelen hangen af van het aantal panelen dat je op je dak legt. Maar hoeveel panelen kies je? Dat kan je op verschillende manieren bepalen:

 • Je kan kijken naar je budget: hoeveel spaargeld heb je, of hoeveel kan of wil je lenen? En hoeveel panelen kan je daarvan betalen? 
 • Je kan kijken hoeveel panelen er op je dak passen, zodat je zoveel mogelijk stroom kunt opwekken. Op de pagina Hoe geschikt is jouw dak? lees je meer over die rekensom.
 • Je kan uitgaan van de hoeveelheid stroom die je wil opwekken, bijvoorbeeld je huidige verbruik: hoeveel panelen heb je daar voor nodig?  

Hoeveel stroom kun je opwekken met zonnepanelen?

Hoeveel stroom jouw zonnepanelen opwekken, hangt af van het vermogen van de panelen. Dat wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). In de tabel rekenen we met een vermogen van 370 Wp per stuk. 10 panelen hebben dus een vermogen van 3.700 Wp. Deze 10 panelen wekken jaarlijks 3.200 kilowattuur stroom op.

Aantal zonnepanelen Hoeveelheid stroom die de panelen per jaar opwekken
6 1.900 kWh
10 3.200 kWh
18 6.000 kWh

Uitleg

Gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 30-45 graden.

Wat kosten zonnepanelen?

We rekenen verder met 3 sets zonnepanelen: wat kosten 6, 10 of 18 zonnepanelen? Over het algemeen geldt: hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger het wordt. Bij een set van 6 zonnepanelen is de prijs per paneel € 620 (inclusief installatie), bij een set van 18 panelen is dat € 450. Sommige verkopers geven een prijs per paneel, anderen geven een totaalprijs voor het hele systeem (de zonnepanelen zelf plus alle materialen en uren die nodig zijn om ze te installeren).

Aantal panelen Totaalprijs Totaalprijs na btw teruggave
6 € 3.700 € 3.100
10 € 5.400 € 4.500
18 € 8.000 € 7.000

Uitleg

De totaalprijs is de gemiddelde prijs van zonnepanelen en een omvormer, inclusief installatie en btw. Na btw-teruggave is de prijs die overblijft als je de btw terugvraagt.

Btw terug, kosten omlaag

Je kunt het aankoopbedrag van zonnepanelen verlagen door de btw over de aankoop én installatie van zonnepanelen terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt bijna 21 procent van de kosten. Bij een set van 10 panelen ter waarde van € 5.400 krijg je dus ruim € 900 terug. Dat is nog eens de moeite!

Wil je weten hoe je de btw kan terugvragen? Bekijk het stappenplan op de pagina btw op zonnepanelen terugvragen.

Offertes opvragen

Heb je interesse in zonnepanelen, dan is het slim om verschillende offertes op te vragen. Op Zonnepanelen kopen en installeren vind je veel tips. Bijvoorbeeld: wat moet er in de offerte staan, hoe zit het met garantie en waar vind je een betrouwbaar bedrijf? Goed om te weten: er is veel vraag naar zonnepanelen, dus houd rekening met een wachttijd van enkele weken tot meer dan een half jaar. Ook hierover lees je meer op Zonnepanelen kopen en installeren.

Subsidie of lening voor zonnepanelen

 1. 01

  Sommige gemeenten of provincies geven subsidie voor zonnepanelen. Bekijk de Energiesubsidiewijzer en ontdek eenvoudig of er in jouw woonplaats een subsidie is.

 2. 02

  Je kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening. Kijk hiervoor ook in de Energiesubsidiewijzer.

Wat leveren zonnepanelen op?

De kosten geef je één keer uit, maar de besparing keert elk jaar terug. Elke kilowattuur (kWh) die je zelf opwekt met gratis zonlicht, hoef je tenslotte niet te kopen van het energiebedrijf. En de stroom die je niet meteen verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Tot 2025 krijg je daar – dankzij de salderingsregeling - net zoveel geld voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. In beide gevallen is dat 22 cent per

Aantal panelen Totaalprijs na btw-teruggave Jaarlijkse opbrengst Terugverdientijd
6 € 3.100 € 330 8 jaar
10 € 4.500 € 500 7 jaar
18 € 7.000 € 800 8 jaar

Uitleg

 • De jaarlijkse opbrengst is de gemiddelde opbrengst per jaar, berekend over een periode van 25 jaar. Door afbouw van de salderingsregeling, valt de opbrengst elk jaar iets lager uit. Stel: in 2023 koop je 10 zonnepanelen. Dan is de opbrengst in het eerste jaar zo'n € 750 en in het laatste jaar € 390. Het gemiddelde over 25 jaar is dan € 500.
 • We gaan uit van zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 36 graden.
 • We gaan ervan uit dat 3225 kWh per jaar aan stroom gebruikt wordt.

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 22 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op een prognose voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

CO2-winst zonnepanelen

Zonnepanelen leveren geld op én verminderen de hoeveelheid CO2 die vrijkomt. Daarom zijn zonnepanelen duurzaam. Een systeem van 10 zonnepanelen voorkomt 1.200 kg CO2-uitstoot per jaar. Dat is meer dan de hoeveelheid CO2 die vrijkomt door jaarlijks elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden!

Wanneer heb je de hoogste opbrengst?

De opbrengst van je zonnepanelen hangt niet alleen af van het aantal panelen, maar ook van de richting waarin ze liggen (bijvoorbeeld naar het zuiden) en de hellingshoek. Zonnepanelen op het zuiden, zuidwesten en zuidoosten in een hoek van ongeveer 36 graden leveren de meeste stroom. Maar een combinatie van zonnepanelen op het oosten en westen is ook slim. Je hebt dan een wat lagere opbrengst, maar die is beter over de dag verspreid - en dat sluit weer beter aan bij je eigen verbruik. En dat is gunstig voor het milieu, voor het elektriciteitsnet en ook financieel als de saldering wordt afgebouwd. 

Op Hoe geschikt is jouw dak? vind je een tabel met meer uitleg over de richting en helling en de opbrengst van zonnepanelen.

Wat is het vermogen per paneel?

Als je zonnepanelen koopt, heb je een keuze in het vermogen van de panelen (hoeveel stroom wekken ze op). Een gangbaar paneel heeft nu een vermogen van 370 Wattpiek. Maar je kunt ook zonnepanelen met meer of minder vermogen kiezen. Zonnepanelen met meer vermogen zijn duurder, maar leveren ook meer stroom. 

Wist je dat 370 Wattpiek is nu het vermogen van een gangbaar zonnepaneel

Wat is de winst van zonnepanelen?

Hoeveel winst haal je uit je zonnepanelen? Zijn zonnepanelen nog rendabel? Jazeker. Om je een idee te geven: het rendement (de winst) van zonnepanelen die op het zuiden liggen is vergelijkbaar met een rente van 4,3 procent op je spaarrekening (ervan uitgaande dat je de panelen in 2023 op je dak legt). Bij een ligging op het oosten of westen is dat ongeveer 3,4 procent.

Hoe berekenen we het rendement?

Uitgangspunten:

 • Een systeem van 10 zonnepanelen en 3.700 watt-piek kost ongeveer € 4.500 (na terugvraag btw).
 • De panelen gaan zo'n 25 jaar mee en in die tijd wekken ze voor zo’n € 13.000 aan stroom op.
 • De omvormer is na ongeveer 12 jaar aan vervanging toe. Bij een set van 10 panelen kost dat zo'n € 1.200. Dit bedrag is van de totale opbrengst afgehaald.

Uitleg: Stel dat je het aankoopbedrag van € 4.500 op een spaarrekening had gezet en dat je 4,3 procent rente krijgt. Dan staat er na in totaal 25 jaar € 13.000 op je spaarrekening. Als je in 2023 zonnepanelen koopt, kun je het totale voordeel dus vergelijken met een spaarrente van 4,3 procent.

Doe mee met de verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel deze winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je aan voor de test van 2022-2023. Meer weten en meedoen

Vergoeding voor stroom die je aan het net levert

Zonnestroom die je niet meteen zelf gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Daar krijg je hetzelfde bedrag voor als voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Het energiebedrijf verrekent deze twee met elkaar en dat heet .

Salderingsregeling

Die twee tarieven zijn hetzelfde dankzij de salderingsregeling. Vanaf 2025 wordt deze regeling waarschijnlijk afgebouwd, omdat zonnepanelen nu ook zonder subsidies en regelingen betaalbaar zijn.

Teruglever-vergoeding

Salderen heeft wel een maximum: lever je jaarlijks meer stroom aan het net dan je afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het overschot dat je produceert. Deze zogeheten teruglever-vergoeding verschilt per energieleverancier.

Een voorbeeld:

 • Je neemt jaarlijks 2.000 kWh stroom van het net af en levert 2.500 kWh zonnestroom aan het elektriciteitsnet.
 • Het energiebedrijf moet 22 cent per kWh (het normale ) betalen voor 2.000 kWh geleverde stroom. En mag een lager tarief (de teruglever-vergoeding) betalen voor de overige 500 kWh. Milieu Centraal gaat uit van 9 cent per kWh. Als je veel stroom produceert, is het is dus de moeite waard om verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken.

Meer weten over de salderingsregeling en wat het scheelt als je voor of na 2025 zonnepanelen aanschaft? Bekijk de pagina Salderingsregeling.

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 22 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op een prognose voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

De saldering van duurzaam opgewekte stroom geldt alleen voor kleinverbruikers. Dat zijn bijvoorbeeld particulieren en Verenigingen van Eigenaren (VvE's). Bij VvE’s werkt alleen de stroomverdeling anders dan bij huishoudens.

Zonnepanelen nu goedkoper

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden: de laatste 10 jaar is de prijs met zo'n 37 procent gedaald. De laatste jaren daalt de prijs wel minder snel. Bekijk de ontwikkeling tussen 2009 en 2021.

Vragen over zonnepanelen