Meedoen aan zonnestroomproject

Zonnepanelen op het dak van een school. Er zijn allerlei collectieve zonnestroomprojecten.
Wil je zelf zonnestroom opwekken, maar heb je geen (geschikt) dak? Kijk dan eens naar zonnestroomprojecten. Voor een paar tientjes draag je al bij aan collectieve zonnepanelen op het dak van een voetbalstadion, school, boerenschuur of bedrijfspand. Milieu Centraal zet de mogelijkheden voor je op een rij.

Er zijn twee manieren om mee te doen aan zonnestroomprojecten:

  • Sluit je aan bij een bestaand project (bij jou in de buurt of ergens anders in Nederland)
  • of zet samen met mensen uit de buurt een project op.

Aansluiten bij een bestaand project

Lid worden van energiecoöperatie in de buurt

In veel steden en dorpen zijn energiecoöperaties actief. Je kunt lid worden van zo’n energiecoöperatie bij jou in de buurt. Zodra de coöperatie besluit om te investeren in een nieuw project voor duurzame energie, kun je aangeven dat jij (als lid) mee wil doen. De meeste coöperaties richten zich op windenergie, maar er zijn ook coöperaties die inzetten op zonne-energie.

Kijk voor een overzicht op HIERopgewekt of ZonopNederland.nl. Of google op 'energiecoöperatie + jouw gemeente'.

Stukjes zonnepaneel kopen via ZonnepanelenDelen

Zonnepanelen Delen is een crowdfunding platform waar je kunt inschrijven op collectieve zonne-energie projecten in heel Nederland. Bedrijven, scholen en sportverenigingen kunnen hier hun project aanmelden en iedereen kan er op inschrijven. Je kunt al meedoen vanaf € 25 en je geeft zelf aan hoeveel ZonneDelen je wilt kopen. De energie die jouw delen opwekken, wordt in mindering gebracht op jouw energierekening of de waarde van de zonnestroom wordt direct op je bankrekening gestort. Tijdens de looptijd (vaak 15 jaar) krijg je ook het ingelegde bedrag afgelost.

Via Zonnepanelen Delen kun je altijd investeren, ook in projecten die niet bij jou in de buurt zijn.

Investeren in zonnepanelen via DuurzaamInvesteren

DuurzaamInvesteren is een crowdfunding platform voor duurzame energieprojecten in heel Nederland. Ontwikkelaars van duurzame energieprojecten (meestal zonneparken en windparken) kunnen hun project op het platform aanmelden. Iedereen kan hier op inschrijven. Het bedrag wisselt per project en ligt meestal tussen € 250 en € 1.000.

Kijk op DuurzaamInvesteren voor meer informatie.

Samen met de buurt een project opzetten

Weet je in jouw buurt een groot dak waar zonnepanelen op kunnen? Bijvoorbeeld van de basisschool, tennisvereniging of het buurthuis? Overweeg dan eens om samen met de buurt een project op te zetten. Daar zit wel werk aan vast, maar vaak kun je daar hulp bij krijgen. Om te beginnen kun je polsen of de eigenaar van het gebouw interesse heeft. Vraag daarna aan je buren of ze mee willen doen. En klop dan aan bij de energiecoöperatie in jouw stad of dorp voor hulp.

Het dak van de school

Liggen er nog geen zonnepanelen op de school van je kinderen? Kijk op Schooldakrevolutie of het dak geschikt is en hoe je het kan aanpakken.

Schooldakrevolutie stimuleert het plaatsen van zonnepanelen op scholen. Op de schooldakkaart zie je of het dak van de school van jouw kinderen geschikt is. Je vindt er ook een voorbeeldbrief waarmee je jouw school kan oproepen om zonnepanelen te plaatsen. En er staat een handleiding voor de school over hoe ze de zonnepanelen kunnen financieren.

Tip zonnestroomprojecten

01

Investeer je liever in een windmolen dan in zonnestroom? Lees meer over Wind delen.

Wat is jouw financiële voordeel?

De stroom die jouw zonnepanelen of stukje windmolen opwekt, wordt van je energierekening afgetrokken. Het gaat alleen om de prijs voor de stroom zelf, niet om de energiebelasting.

Postcoderoosregeling

Doe je mee met een project in je eigen buurt, dan is er nog een extra voordeel. Je mag niet alleen de opgewekte stroom van jouw energierekening aftrekken, maar ook de belasting die je over elektriciteit betaalt. Dit is de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek (de 'Postcoderoos-regeling'). Voorwaarde is dat je met de anderen een coöperatie of Vereniging van Eigenaren vormt. Er is een maximum aan de stroom die je mag verrekenen.

Lees meer over de regeling op HIERopgewekt.nl.

Of bekijk dit uitgebreid overzicht van de Consumentenbond over de voor- en nadelen van deze verschillende vormen van investeren in zonne-energie.