Zonnepanelen op een huurhuis

Twee-onder-een-kapwoning in woonwijk. Zonnepanelen op een huurhuis.

Zonnepanelencheck

Advies op maat Onafhankelijk advies voor jouw huis. Ontdek hoeveel zonnepanelen op je dak passen, wat ze kosten en hoeveel het oplevert. Doe de check
Woon je in een huurhuis en wil je graag zonnepanelen op je dak? Je kunt ze zelf laten leggen of je verhuurder vragen om dat te doen. Waar moet je op letten en welke afspraken moet je vastleggen? En hoe ziet het kostenplaatje eruit? Milieu Centraal zet de belangrijkste tips voor huurders op een rij.

Zelf regelen of via je verhuurder?

Woon je in een huurhuis met ‘eigen dak’? Dan kun je zelf zonnepanelen laten leggen, uiteraard in overleg met je verhuurder. Of je vraagt je verhuurder om het te doen. Als je in een sociale huurwoning woont (van een woningcorporatie) dan is het logisch dat de woningcorporatie het doet.

Heb je een gedeeld dak, bijvoorbeeld omdat je in een appartement woont? Vraag dan ook je verhuurder om zonnepanelen neer te leggen. Kijk ook eens op Wocozon.nl. Deze stichting helpt woningcorporaties bij het plaatsen van panelen.

Wil je vast meer weten over zonnepanelen? Op deze pagina’s vind je meer informatie:

Eigendom van huurder of verhuurder?

Of je nu zelf zonnepanelen koopt of ze door je verhuurder laat plaatsen, in beide gevallen moet je goede afspraken maken. Maar waar gaan die afspraken over? En hoe leg je ze vast?

Eigendom van huurder

Als huurder kun je op eigen kosten zonnepanelen laten plaatsen. Je moet daarvoor wel schriftelijk toestemming vragen aan je verhuurder. Word je zelf eigenaar van de panelen? Dan is het verstandig om met je verhuurder af te spreken dat je ze niet meeneemt als je gaat verhuizen, maar een vergoeding krijgt voor de restwaarde. Een andere optie is dat de volgende huurder de zonnepanelen van jou overneemt. De afspraken die je hier over maakt, moeten goed worden vastgelegd.

Lees waar je op moet letten op de website van de Woonbond.

Eigendom van verhuurder

Als je verhuurder de zonnepanelen betaalt, dan staat daar meestal een huurverhoging tegenover. De maximale huurprijs van een huurhuis wordt bepaald met het puntensysteem (woningwaarderingsstelsel). Als je huis een beter energielabel krijgt door de zonnepanelen, dan levert dit extra punten op en mag de huur omhoog. Maar dat mag alleen nadat de huurder en de verhuurder daarover een overeenkomst hebben gesloten. Je energierekening gaat dus omlaag, maar je huur kan wel iets hoger worden.

Naast afspraken over betaling van de panelen, is het aan slim om afspraken te maken over onderhoud van het systeem. Wie zorgt er voor onderhoud en wie betaalt dat?

Geen eigenaar, wel saldering

Ben je niet de eigenaar, maar alleen de gebruiker van zonnepanelen? Dan mag je ook gebruik maken van de salderingsregeling. Je hoeft daarvoor de zonnepanelen niet per se zelf te betalen of te huren voor een vast bedrag per maand ('financial lease'). De zonnepanelen moeten in ieder geval wel door de verhuurder gefinancierd worden. Zie www.rijksoverheid.nl voor meer informatie.

De salderingsregeling wordt de komende jaren waarschijnlijk afgebouwd. Ook zijn er energiebedrijven die een heffing rekenen over stroom die je teruglevert. Lees hier meer over op Salderingsregeling voor zonnepanelen.

Kijk ook eens op de websites van de Woonbond en Aedes voor meer informatie over zonnepanelen voor huurders.

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 25 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030.

Op dit moment is voor veel mensen de stroomprijs ongeveer 40 cent (september 2023).

Milieu Centraal laat de stroomprijs van 70 cent euro voorlopig ook nog zien, omdat de prijzen de komende winter misschien weer zouden kunnen gaan stijgen. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Kosten en opbrengst zonnepanelen op huurhuis

Stel je koopt zelf zonnepanelen als huurder. Dan zijn de kosten en opbrengst van die panelen ongeveer hetzelfde als voor huiseigenaren. Op Kosten en opbrengst van zonnepanelen lees je hier meer over.

Maar hoe ziet het kostenplaatje er uit als je verhuurder de panelen koopt? Stel, je verhuurder koopt en onderhoudt een set van 6 zonnepanelen met een vermogen van 2.220 watt-piek. Dat kost hem zo'n € 4.100 (aankoop en onderhoud). Die kosten zal hij waarschijnlijk doorrekenen aan jou als huurder. In onderstaande tabel zie je wat dat voor jou betekent:

Verdeling Kosten Opbrengst
Het eerste jaar € 13 (lineaire afschrijving 25 jaar) € 36 (volledig salderen)
Het twaalfde jaar € 17 (na afbouw salderen) € 20 (na afbouw salderen)

Totale kosten aankoop zonnepanelen € 4.100:

  • € 3.100 voor het aankopen van de set zonnepanelen
  • € 1.000 voor onderhoud (de omvormer moet vaak na 12 jaar worden vervangen)

Levensduur zonnepanelen: 25 jaar

Jaarlijkse huurverhoging: 2,5 procent (gebaseerd op de afgelopen 10 jaar)

Elektriciteitsverbruik 2.780 kWh per jaar

In dit rekenvoorbeeld betaal je dus € 13 per maand (de totale kosten gedeeld door de levensduur van 25 jaar). Dat maandbedrag is afhankelijk van de jaarlijkse huurverhoging. In dit voorbeeld gaan we uit van 2,5 procent. Door de jaarlijkse huurverhoging zal de huur stijgen van € 13 naar € 17 per maand.

De energiekosten die je bespaart met zonnepanelen zijn het eerste jaar € 36 per maand. Als de salderingsregeling is afgebouwd, wordt dat € 20 per maand. Het financiële voordeel zit dus vooral in de eerste jaren. Daarna wordt het verschil tussen de kosten en de opbrengst vergelijkbaar. Bij de berekening is geen rekening gehouden met een eventuele heffing die het energiebedrijf berekent. Lees meer over zo'n heffing.

Valt de vergoeding die je als huurder betaalt onder servicekosten in plaats van onder de huur? Dan is de huurverhoging hierop niet van toepassing. De servicekosten worden wel jaarlijks gelijkgetrokken met de inflatie, maar dat is een kleiner verschil dan bij de huurverhoging. De kosten vallen dan gunstiger uit voor jou als huurder. Het is dus goed om dit van tevoren te checken.

Verzekering zonnepanelen

Zonnepanelen verzeker je via een opstalverzekering. Maar als huurder heb je meestal geen opstalverzekering (die sluit de verhuurder af). Een nagelvast systeem zonnepanelen (dat betekent: panelen die je niet kunt verwijderen zonder schade aan de woning) kan voor huurders onder het zogeheten huurdersbelanggedeelte van een inboedelverzekering vallen. Als de set zonnepanelen op je dak als huurdersbelang wordt erkend, dan geldt dezelfde dekking als voor de rest van je inboedel. Dit kun je navragen bij jouw verzekeraar.

Zijn zonnepanelen voor jou als huurder toch niet interessant? Misschien kun je meedoen aan zonnestroomprojecten.