Zonnepanelen op een huurhuis

Twee-onder-een-kapwoning in woonwijk. Zonnepanelen op een huurhuis.

Zonnepanelencheck

Advies op maat Onafhankelijk advies voor jouw huis. Ontdek hoeveel zonnepanelen op je dak passen, wat ze kosten en hoeveel het oplevert. Doe de check
Woon je in een huurhuis en wil je graag zonnepanelen op je dak? Je kunt ze zelf laten leggen of je verhuurder vragen om dat te doen. Waar moet je op letten en welke afspraken moet je vastleggen? En hoe ziet het kostenplaatje eruit? Milieu Centraal zet de belangrijkste tips voor huurders op een rij.

Zelf regelen of via je verhuurder?

Woon je in een huurhuis met ‘eigen dak’ (bijvoorbeeld een rijtjeswoning of hoekwoning)? Dan kun je zelf zonnepanelen laten leggen, uiteraard in overleg met je verhuurder. Of je vraagt je verhuurder om het te doen. Als je in een sociale huurwoning woont (van een woningcorporatie) dan is het logisch dat de woningcorporatie het doet.

Heb je een gedeeld dak, bijvoorbeeld omdat je in een appartement woont? Vraag dan ook je verhuurder om zonnepanelen neer te leggen. Kijk ook eens op Wocozon.nl. Deze stichting helpt woningcorporaties bij het plaatsen van panelen.

Wil je vast meer weten over zonnepanelen? Op deze pagina’s vind je meer informatie:

Eigendom van huurder of verhuurder?

Of je nu zelf zonnepanelen koopt of ze door je verhuurder laat plaatsen, in beide gevallen moet je goede afspraken maken. Maar waar gaan die afspraken over? En hoe leg je ze vast?

Eigendom van huurder

Als huurder kun je op eigen kosten zonnepanelen laten plaatsen. Je moet daarvoor wel schriftelijk toestemming vragen aan je verhuurder. Word je zelf eigenaar van de panelen? Dan is het verstandig om met je verhuurder af te spreken dat je ze laat liggen als je gaat verhuizen, en je een vergoeding krijgt voor de restwaarde. Wat ook kan, is dat de volgende huurder de zonnepanelen van jou overneemt. De afspraken die je hier over maakt, moeten jullie goed opschrijven.

Lees waar je op moet letten op de website van de Woonbond.

Je kunt de zonnepanelen trouwens ook huren of leasen, maar dat is uiteindelijk duurder dan zelf kopen. Lees meer bij de veelgestelde vragen op Kosten en opbrengst zonnepanelen.

Eigendom van verhuurder

Als je verhuurder de zonnepanelen betaalt, dan staat daar meestal een huurverhoging tegenover. De maximale huurprijs van een huurhuis wordt bepaald met het puntensysteem (woningwaarderingsstelsel). Als je huis een beter energielabel krijgt door de zonnepanelen, dan levert dit extra punten op en mag de huur omhoog. Maar dat mag alleen nadat de huurder en de verhuurder daarover een overeenkomst hebben gesloten. Je energierekening gaat dus omlaag, maar je huur kan wel iets hoger worden.

Naast afspraken over betaling van de panelen, is het aan slim om afspraken te maken over onderhoud van het systeem. Wie zorgt er voor onderhoud en wie betaalt dat?

Geen eigenaar, wel saldering

Ben je niet de eigenaar, maar alleen de gebruiker van zonnepanelen? Dan mag je ook gebruik maken van de salderingsregeling. Je hoeft daarvoor de zonnepanelen niet per se zelf te betalen of te huren voor een vast bedrag per maand ('financial lease'). De zonnepanelen moeten in ieder geval wel door de verhuurder gefinancierd worden. Zie www.rijksoverheid.nl voor meer informatie.

De salderingsregeling wordt de komende jaren waarschijnlijk afgebouwd. Ook zijn er energiebedrijven die een heffing rekenen over stroom die je teruglevert. Lees hier meer over op Salderingsregeling voor zonnepanelen.

Kijk ook eens op de websites van de Woonbond en Aedes voor meer informatie over zonnepanelen voor huurders.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 37 cent. Daarmee is de besparing hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Kosten en opbrengst zonnepanelen op huurhuis

Stel je koopt zelf zonnepanelen als huurder. Dan zijn de kosten en opbrengst van die panelen ongeveer hetzelfde als voor huiseigenaren. Op Kosten en opbrengst van zonnepanelen lees je hier meer over.

Als de verhuurder de zonnepanelen koopt, zal hij de kosten hoogstwaarschijnlijk aan jou doorberekenen via een huurverhoging. Maar daar staan lagere energiekosten voor jou tegenover. Op Salderingsregeling voor zonnepanelen vind je een rekenvoorbeeld voor 10 zonnepanelen.

Met het voorbeeld kun je bekijken of de voorgestelde huurverhoging redelijk is. Bij twijfel kun je de Woonbond om advies vragen.

Valt de vergoeding die je als huurder betaalt onder servicekosten in plaats van onder de huur? Dan gaan de servicekosten omhoog. Vaak is deze constructie gunstiger voor jou als huurder, maar het is goed om dit van tevoren te checken.

Verzekering zonnepanelen

Zonnepanelen verzeker je via een opstalverzekering. Maar als huurder heb je meestal geen opstalverzekering (die sluit de verhuurder af). Een nagelvast systeem zonnepanelen (dat betekent: panelen die je niet kunt verwijderen zonder schade aan de woning) kan voor huurders onder het zogeheten huurdersbelanggedeelte van een inboedelverzekering vallen. Als de set zonnepanelen op je dak als huurdersbelang wordt erkend, dan geldt dezelfde dekking als voor de rest van je inboedel. Dit kun je navragen bij jouw verzekeraar.

Zijn zonnepanelen voor jou als huurder toch niet interessant? Misschien kun je meedoen aan zonnestroomprojecten.