De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen op jouw dak?

Advies op maat Hoeveel panelen passen er op jouw dak? Doe de zonnepanelencheck en ontdek welke voordelen zonnepanelen voor jou opleveren.
45 miljoen zonnepanelen gebruiken we al in Nederland. Ze liggen op ruim 1,6 miljoen huizen, maar bijvoorbeeld ook op bedrijfspanden en geluidswallen. Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op het dak, omdat het zo aantrekkelijk is. Milieu Centraal zet de voordelen op een rij.

Zonnepanelen zijn niet alleen aantrekkelijk voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat. De panelen wekken immers elektriciteit op zonder CO2-uitstoot. 

Wist je dat Met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je 1.400 kilo CO2 per jaar.

Zonnepanelen: goed voor je portemonnee

Met zonnepanelen kun je honderden euro’s besparen op je energierekening. Een rekenvoorbeeld: Een set van 10 zonnepanelen produceert jaarlijks 3.200 kWh. Bij het energiebedrijf zou je daar op dit moment zo’n € 700 voor Door het zelf op te wekken, spaar je dat bedrag elk jaar uit! 

Zo’n set van 10 panelen kost ongeveer € 4.450 (prijs 2021). Dat is inclusief installatie en omvormer. Vanaf 1 januari 2023 betaal je geen btw meer over zonnepanelen. Heb je ze in 2022 aangeschaft en nog wel btw betaald? Kijk dan hoe je de btw kan terugvragen van de Belastingdienst

Deze 10 panelen heb je na 7 jaar terugverdiend. Gemiddeld gaan ze 25 jaar mee, dus de overige 18 jaar wek je gratis stroom op.

Op Kosten en opbrengst zonnepanelen vind je meer berekeningen voor een set van 6, 10 of 18 panelen.

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 22 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op een prognose voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Wist je dat De winst van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 4,4% op een spaarrekening.

Salderen: vergoeding voor stroom die je levert aan het net

De stroom die je opwekt, maar niet meteen zelf gebruikt, lever je aan het net. Daar krijg je een vergoeding voor. Door de salderingsregeling is dat net zoveel als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Omdat zonnepanelen lang meegaan, rekent Milieu Centraal met een lange-termijn stroomprijs van 22 cent per kWh. Maar de precieze prijs hangt natuurlijk af van jouw energiecontract. De salderingsregeling wordt de komende jaren waarschijnlijk afgebouwd. Maar ook dan krijg je nog een vergoeding voor de stroom die je levert en blijven zonnepanelen aantrekkelijk.

Lees meer over de Salderingsregeling en hoe die gaat veranderen.

Zonnepanelen goed voor klimaat

Bij het opwekken van zonnestroom komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Met een set van 10 zonnepanelen op je dak bespaar je 1.400 kilo CO2 per jaar.

Er komt wel CO2 vrij bij het maken van zonnepanelen. Daar is namelijk energie voor nodig, meestal nog afkomstig uit fossiele brandstoffen. Maar per kWh gemeten zorgt stroom uit zonnepanelen voor veel minder CO2-uitstoot dan stroom uit fossiele brandstoffen. En de komende jaren gaat die nog verder omlaag.

4 Redenen om panelen te kopen

 1. 01

  Zonnepanelen kopen wordt steeds aantrekkelijker. De prijs is de afgelopen 10 jaar met ongeveer een derde gedaald.

 2. 02

  Door zelf stroom op te wekken, word je zelf een klein energiebedrijfje. Daardoor ben je minder afhankelijk van het energiebedrijf en van import van energie uit andere delen van de wereld.

 3. 03

  Over het algemeen liggen zonnepanelen binnen een dag op je dak. En het werk vindt vooral buiten plaats. Lekker overzichtelijk en weinig rommel in huis dus!

 4. 04

  Zonlicht raakt nooit op, dus je kan eindeloos zonnestroom blijven opwekken. En zelfs als er wolken voor de zon schuiven, wekken zonnepanelen gewoon stroom op.

Ontdekken wat zonnepanelen opleveren

Goed idee! De Zonnepaneelcheck geeft je snel inzicht in de voordelen van zonnepanelen op jouw dak. Je beantwoordt een aantal vragen en ontdekt hoeveel panelen er op je dak passen en wat ze kosten en opleveren. 

Doe de check

Totaal aantal panelen stijgt

De laatste jaren stijgt het aantal geïnstalleerde zonnepanelen op huizen en bedrijven flink. In 2013 lag er 650 MW aan zonnepanelen (zo'n 3 miljoen panelen), eind 2021 was dit meer dan 22 keer zo veel: 14.000 MW (ruim 45 miljoen panelen, schatting van Milieu Centraal op basis van gegevens van onder andere CBS). Het vermogen per paneel stijgt ook, daarom is het aantal zonnepanelen minder hard gestegen dan het geïnstalleerde vermogen.

Toekomst van zonnepanelen

Het beschikbare dakoppervlak voor zonnepanelen in Nederland is meer dan 400 km2. Dit is voor de komende decennia ruim voldoende om zonnepanelen op daken te kunnen blijven plaatsen. Er zullen ook steeds meer zonnepanelen komen op andere locaties, bijvoorbeeld op geluidswallen, oude vuilstortplaatsen en braakliggende terreinen. Het elektriciteitsnetwerk is voor de komende 20 jaar zwaar genoeg om meer zonne-energie te verwerken, zolang er niet heel erg veel zonnepanelen op één plek worden geïnstalleerd.