Zonnepanelen onderhouden, vervangen of wegdoen

Zonnepanelen Op Plat Dak 13
Als zonnepanelen eenmaal op je dak liggen, hoef je weinig te doen aan onderhoud. Milieu Centraal adviseert wel om regelmatig de opbrengst van je panelen te checken: soms loopt die sneller terug dan verwacht.

Plat liggende panelen moet je af en toe schoonmaken. Maar wat doe je als je verhuist of als de panelen aan vervanging toe zijn?

Check regelmatig de opbrengst

Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee. Naarmate ze ouder worden, neemt de opbrengst iets af (ongeveer 12,5 procent in die 25 jaar ). Dat is heel normaal, want de zonnecellen slijten naarmate ze ouder worden. Bovendien gaat de afname geleidelijk. Toch is het goed om in de gaten te houden of de opbrengst niet veel harder terugloopt, of plotseling duikelt. Dan kan er namelijk iets anders aan de hand zijn. Veel voorkomende oorzaken zijn: een slechter wordende omvormer en vieze panelen. Als de stroomopbrengst met meer dan 10 procent afneemt, is het aan te raden om de panelen en de omvormer na te (laten) kijken.

Er bestaan ook apps en websites waar je op kan zien hoe je zonnepanelen presteren. De omvormer verstuurt dan de gegevens, meestal door contact te maken met jouw wifi. Let wel op: het wachtwoord dat de omvormer mee krijgt vanuit de fabriek is voor alle omvormers hetzelfde. Zorg dat anderen geen toegang krijgen tot jouw omvormer en pas het wachtwoord aan.

Omvormer

De gemiddelde levensduur van een omvormer is 12 jaar. Soms gaat hij eerder achteruit en leveren je panelen minder stroom op. Aan het groene lichtje op de omvormer kun je zien dat deze actief is. Maar het is verstandig om ook regelmatig naar je meterstanden te kijken en ze te vergelijken met de verwachte opbrengst. Inmiddels kun je bij veel omvormers ook metingen bijhouden via internet. Of je kunt een energieverbruiksmanager gebruiken om de opbrengst van jouw panelen bij te houden.

De kosten voor het vervangen van de omvormer hangen af van het aantal zonnepanelen. Reken op € 900 bij 6 panelen tot € 1.700 bij 18 panelen, inclusief btw en arbeidskosten.

Tips opbrengst panelen

01

Maak de omvormer regelmatig stofvrij. Dan gaat hij langer mee.

02

Let op: de opbrengst van zonnepanelen kan flink verschillen per maand. Op Hoe werken zonnepanelen zie je de verdeling per maand.

Schoonmaken meestal niet nodig

Als zonnepanelen onder een hoek van meer dan 20 graden liggen, spoelt de regen ze vanzelf schoon. Schoonmaken is dan in principe niet nodig, tenzij er hardnekkige vlekken op komen, bijvoorbeeld door vogelpoep of algengroei. Dan is een regenbui niet voldoende en kun je beter wel schoonmaken. Bij panelen die (bijna) plat liggen, is het ook aan te raden om ze minstens eens per jaar schoon te (laten) maken.

Verhuizing: zonnepanelen meenemen of niet?

Als je gaat verhuizen is het meestal verstandig om je zonnepanelen te laten liggen. De waarde van je huis gaat hierdoor omhoog. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat kopers een huis met zonnepanelen aantrekkelijker vinden dan een huis zonder. En dat ze bereid zijn om meer geld voor zo’n huis te betalen. Je hoeft de aankoop van zonnepanelen dus niet uit te stellen met een verhuizing in het vooruitzicht.

Het is wel mogelijk om je zonnepanelen mee te verhuizen, maar niet zo gebruikelijk. En er zit een risico aan: in de meeste gevallen vervalt de garantie op de panelen als je ze op een ander huis neerlegt. Bovendien kost het afbouwen en opnieuw installeren van een systeem veel geld als je dit door een installateur laat doen.

Restwaarde zonnepanelen

De waarde van zonnepanelen op het moment van verhuizing (de restwaarde) kun je op verschillende manieren bepalen. Je kunt bijvoorbeeld rekenen met een gelijke (lineaire) afschrijving van 6 procent per jaar. Stel je hebt voor € 2.400 euro aan zonnepanelen gekocht (exclusief installatie), dan verkoop je die na 10 jaar voor € 1.000 euro, of na 15 jaar voor € 240. Als de prijzen van nieuwe zonnepanelen harder zijn gedaald dan de restwaarde van de tweedehands zonnepanelen, dan moet daar uiteraard een correctie plaatsvinden. De verwachting is echter dat de prijs van zonnepanelen de komende tijd minder sterk zal dalen dan in de afgelopen jaren.

Koop je een huis waar al zonnepanelen op liggen en zit er nog garantie op de panelen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de partij die de garantie biedt, om jouw naam op het garantiebewijs te laten zetten. Ook moet je aan jouw netbeheerder en energiebedrijf doorgeven dat jij nu de eigenaar bent van zonnepanelen, zodat de geleverde stroom op jouw energierekening wordt verrekend.

Zonnepanelen wegdoen: recycling

Oude zonnepanelen kunnen goed worden gerecycled. Panelen van kristallijn silicium bevatten ongeveer 80 procent glas en worden als afval verwerkt op een manier die vergelijkbaar is met die van ander vlakglas (bijvoorbeeld ruiten). Bij het proces wordt 80 procent van het glas en ongeveer 85 procent van de metalen en kunststoffen teruggewonnen. Dunne film zonnecellen krijgen tijdens de verwerking als afval een chemische behandeling. De verschillende stoffen in de cellen (bijvoorbeeld Cadmium) worden daarbij teruggewonnen. Zo kan wel 95 procent van de grondstoffen na verwerking opnieuw worden gebruikt.

Installatiebedrijven zijn wettelijk verplicht om oude zonnepanelen kosteloos mee te nemen en te laten recyclen door de Stichting OPEN. De panelen worden op een verantwoorde manier verwerkt.

Een los paneel kun je ook zelf naar de milieustraat van de gemeente brengen en inleveren als elektronica-afval. De gemeente zorgt dat het goed wordt gerecycled. Informatie en inleverpunten vind je op Wecycle.nl.

Wil je nieuwe zonnepanelen kopen? Kijk voor meer informatie op Zonnepanelen kopen en installeren.