Verwarmingstest: doe jij mee?

Huis Man Kinderen Geisoleerd
Meld je aan! De Verwarmingstest Doe de test en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je aan en ontvang een e-mail met het startsein. Ja, ik doe mee!
Wil jij de isolatie van jouw woning op de proef stellen? Of wil je weten of jouw huis al geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan mee met de Verwarmingstest. Tijdens deze test verlaag je in een koude periode twee weken lang de temperatuur van je cv-ketel naar 50 graden. Doorstaat jouw woning deze test?

In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het aardgas af zijn. Steeds meer mensen bereiden zich hier al op voor en stappen over op duurzame manieren van verwarmen, bijvoorbeeld met een volledig elektrische of een hybride warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt je woning met een lage temperatuur. Wil je weten hoe dit precies werkt en waarom dit belangrijk is? Lees meer over de test en lage temperatuurverwarming.

Wat is de Verwarmingstest?

Hoe ver ben jij al met de voorbereiding van jouw huis? Kun jij al afscheid nemen van je cv-ketel en hem inruilen voor een warmtepomp? Of verliest jouw huis nog ongemerkt warmte en is het verstandig eerst beter te gaan isoleren? Met de Verwarmingstest ga je het ervaren!

Waarom zou je meedoen?

 • Omdat je de isolatie van jouw woning op de proef wil stellen. Is het écht zo goed geïsoleerd als je denkt, of verliest jouw huis toch ongemerkt warmte?
 • Omdat jouw cv-ketel aan vervanging toe is en je wil weten of je al kunt overstappen op een warmtepomp.
 • Omdat je wil weten of je huis geschikt is voor een warmtepomp.
 • Omdat je jouw huis wil verduurzamen en wil weten hoe goed je al op weg bent.

Het maakt niet uit welke reden je hebt gekozen: met de Verwarmingstest ga je ervaren hoe energiezuinig jouw huis nu al is. En krijg je advies voor vervolgstappen.

Hoe gaat de test in zijn werk?

 1. Aanmelden
  Meld je aan via dit aanmeldformulier. Wij geven je een seintje als de test begint. Dat doen we als de weersvoorspelling aangeeft dat het de komende twee weken minstens twee nachten kouder is dan min 5 graden. Dan begint de test!
 2. Testen
  Zet de temperatuur van je hr-ketel op 50 graden en ervaar de komende 2 weken wat dit betekent voor jouw huis: hou je het warm of wordt het bibberen? Let op: verlaag alleen de temperatuur van je verwarmingswater, niet van je  
 3. Resultaat
  Na de testperiode vul je in wat jouw ervaring is geweest. Op basis daarvan krijg je een advies voor de best passende vervolgstap. Kan jouw huis nog wat isolatie gebruiken, heb je misschien een andere of extra radiator nodig of kun je gelijk overstappen op een warmtepomp?

Goed om te weten: jouw mailadres wordt alleen gebruikt voor de Verwarmingstest.

Wil je meer weten over de test? Kijk op Hoe werkt de Verwarmingstest

Alleen meedoen als je een hr-ketel hebt

Iedereen met een hr-ketel kan meedoen met de test. Het maakt niet uit of je een koophuis woont of in een huurhuis.

Heb je een vr-ketel? Dan kun je niet meedoen. Een vr-ketel is namelijk niet geschikt om te verwarmen op lagere temperatuur. Vr-ketels hangen vooral in appartementen zonder goed rookgaskanaal. Lees meer over hr-ketels en vr-ketels.

Je kunt ook niet meedoen als je stadsverwarming hebt. Bij stadsverwarming kan je namelijk niet zelf de temperatuur aanpassen van de warmte die je huis in komt.

Tapwater is het water dat uit de kraan en douche komt. Dit moet altijd tot minstens 60 graden worden verwarmd om legionellabesmetting te voorkomen.

De Verwarmingstest doen

Leuk dat je mee wil doen! Meld je aan via de knop hieronder. Je ontvangt van ons een bevestigingsmail. Zodra het koud genoeg wordt, sturen we je een mail dat de test gaat starten. 

Meld me aan!