Verwarmingstest: doe jij mee?

Huis Man Kinderen Geisoleerd
Meld je aan! De Verwarmingstest Doe de test en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je alvast aan voor het nieuwe winterseizoen en ontvang als het koud genoeg is een e-mail met het startsein. Ja, ik doe mee!
Wil jij de isolatie van jouw woning op de proef stellen? Of wil je weten of jouw huis al geschikt is voor een warmtepomp? Doe komende winter dan mee met de Verwarmingstest. Tijdens deze test verlaag je in een koude periode twee weken lang de temperatuur van je cv-ketel naar 50 graden. Doorstaat jouw woning deze test?

In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het aardgas af zijn. Steeds meer mensen bereiden zich hier al op voor en stappen over op duurzame manieren van verwarmen, bijvoorbeeld met een volledig elektrische of een hybride warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt je woning met een lage temperatuur. Wil je weten hoe dit precies werkt en waarom dit belangrijk is? Kijk bij Waarom de verwarmingstest.

Wat is de Verwarmingstest?

Hoe ver ben jij al met de voorbereiding van jouw huis? Kun jij al afscheid nemen van je cv-ketel en hem inruilen voor een warmtepomp? Of verliest jouw huis nog ongemerkt warmte en is het verstandig eerst beter te gaan isoleren? Met de Verwarmingstest ga je het ervaren!

Verwarmingstest1200x1500

Waarom zou je meedoen?

 • Omdat je de isolatie van jouw woning op de proef wil stellen. Is het écht zo goed geïsoleerd als je denkt, of verliest jouw huis toch ongemerkt warmte?
 • Omdat jouw cv-ketel aan vervanging toe is en je wil weten of je al kunt overstappen op een warmtepomp.
 • Omdat je wil weten of je huis geschikt is voor een warmtepomp.
 • Omdat je jouw huis wil verduurzamen en wil weten hoe goed je al op weg bent.

Het maakt niet uit welke reden je hebt gekozen: met de Verwarmingstest ga je ervaren hoe energiezuinig jouw huis nu al is. En krijg je advies voor vervolgstappen.

Dit zeggen deelnemers van vorig jaar!

Henk Jansen

"Om er achter te komen of ons huis geschikt was voor een hybride warmtepomp had ik mij aangemeld voor de verwarmingstest. De test geeft in duidelijke stappen aan wat je moet doen en is zeer eenvoudig uit te voeren. Na afloop ontving ik goed onderbouwd advies en inmiddels zijn we nu voorzien van zonnepanelen en een hybride warmtepomp.”

Hanneke Wijnen

“Een energiecoach uit de buurt raadde me aan de test te doen om de verwarmingsketel omlaag te zetten. Nou dat heb ik afgelopen winter gedaan en gemerkt dat mijn kamer gewoon goed warm bleef zoals ik dat gewend was. Nu wachten op een leverancier die me een warmtepomp kan/wil aanleggen.”

Hoe werkt de test?

 1. Aanmelden
  Meld je aan via dit aanmeldformulier. Wij geven je een seintje als de test begint. Dat doen we als de weersvoorspelling aangeeft dat het de komende twee weken minstens twee nachten kouder is dan min 5 graden. Dan begint de test! De testperiode van begin 2022 is al geweest, maar je kunt je nu alvast aanmelden voor de winter van 2022-2023.
 2. Testen
  Zet de temperatuur van je hr-ketel op 50 graden en ervaar de komende 2 weken wat dit betekent voor jouw huis: hou je het warm of wordt het bibberen? Let op: verlaag alleen de temperatuur van je verwarmingswater, niet van je  
 3. Resultaat
  Na de testperiode krijg je een e-mail met een link naar een online tool. Daar vul je in wat jouw ervaring is geweest. Op basis daarvan krijg je advies op maat voor de best passende vervolgstap.
 4. Vervolg
  Met het advies op maat kun je nu aan de slag. Is jouw woning al helemaal klaar of ga je eerst nog ergens isoleren? Kan jij overstappen op een volledige warmtepomp, of is hybride een betere tussenstap?

Goed om te weten: jouw mailadres wordt alleen gebruikt voor de Verwarmingstest.

Wil je meer weten over de test? Kijk op Hoe werkt de Verwarmingstest

Handige instructies voor het aanpassen van de cv-temperatuur vind je op Instructies instellen cv-ketel.

Tapwater is het water dat uit de kraan en douche komt. Dit moet altijd tot minstens 60 graden worden verwarmd om legionellabesmetting te voorkomen.

De Verwarmingstest doen

Leuk dat je mee wil doen! Via de knop hieronder meldt je je alvast aan voor komende winter (2022-2023). Je ontvangt van ons een bevestigingsmail. Zodra het koud genoeg wordt, sturen we je een mail dat de test gaat starten. 

Meld me aan!

Hr-ketel nodig om mee te doen

Heb je een hr-ketel? Dan kan je meedoen met de test. Het maakt niet uit in wat voor huis je woont (koop of huur).

Je kunt niet meedoen als je:

 • een vr-ketel hebt. Een vr-ketel is namelijk niet geschikt om te verwarmen op lagere temperatuur. Vr-ketels hangen vooral in appartementen zonder goed rookgaskanaal. Lees meer over hr-ketels en vr-ketels.
 • stadsverwarming hebt. Bij stadsverwarming kan je namelijk niet zelf de temperatuur aanpassen van de warmte die je huis in komt.

Waarom de Verwarmingstest?

Tijdens de Verwarmingstest test je of jouw huis klaar is voor duurzame verwarming. Je verlaagt de temperatuur van de cv-ketel naar 50 graden en gaat in een koude periode testen of het comfortabel blijft in huis. Een energiezuinig huis blijft namelijk ook lekker warm als je met lage temperaturen verwarmt. Maar hoe zit dat nou precies? En waarom is het zo belangrijk?

Twijfel je nog?

Dick Sunnotel

“De verwarmingstest heeft mij zeker geholpen om inzicht te krijgen in hoeverre mijn woning geschikt was om een warmtepomp te installeren. Ik had al gedurende de jaren diverse maatregelen genomen om mijn huis te isoleren, maar behalve het teruglopen van het energieverbruik had ik geen zekerheid of de aanschaf van zo'n pomp mijn huis goed kon verwarmen."

Richard

“De test is simpel en snel in te vullen. De uitslag geeft een goed beeld in volgorde van aanpak.”