Hoe werkt de Verwarmingstest?
Met de Verwarmingstest ontdek je hoe goed jouw huis geïsoleerd is en of je al klaar bent voor een warmtepomp. Je verlaagt de temperatuur van de cv-ketel. Als het kouder wordt, ervaar je of het nog lekker warm wordt in huis. Lees meer over waarom je mee zou willen doen aan de Verwarmingstest of meld je alvast aan voor de Verwarmingstest 2024-2025.
Bij start van de test
Verlaag de temperatuur van je cv-ketel
De Verwarmingstest begint met het verlagen van de temperatuur van je cv-ketel. Meestal is dit niet moeilijk en heb je het zo gedaan. Maar soms is het even zoeken hoe je het precies moet doen. Deze instructievideo legt je stap voor stap uit hoe je de temperatuur van je cv-ketel instelt. Op onze instructiepagina hebben we ook een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet. Let op: verlaag alleen de temperatuur van je verwarmingswater, niet van je
Tapwater is het water dat uit de kraan en douche komt. Dit moet altijd tot minstens 60 graden worden verwarmd om legionellabesmetting te voorkomen.
Draai je radiatoren open
Zorg ervoor dat alle radiatoren in de verwarmde ruimtes open staan, zodat de ketel de warmte kwijt kan. Met de 'verwarmde ruimtes' bedoelen we de ruimtes die jij normaal ook verwarmt, zoals de woonkamer.
Pas de nachtverlaging aan
Het opwarmen van je huis kost meer tijd als de temperatuur van de cv-ketel lager staat. Daarom is het verstandig om de temperatuur van je kamerthermostaat 's nachts niet te laag te zetten. Het duurt dan te lang voor je woning 's ochtends weer is opgewarmd. Houd 2 graden verschil aan tussen de dag- en nachtinstelling.
Bijvoorbeeld: overdag op 19 graden en 's nachts en als je niet thuis bent op 17 graden.
Hulp nodig bij het instellen van de kamerthermostaat? Bekijk de tips.
Tijdens de test
Beoordeel het comfort in huis
Comfortabel warm is voor iedereen anders. Waar kun je op letten?
- Merk je een verschil met eerdere koude periodes? Wat is dat verschil?
- Heb je het vaker dan anders koud gehad?
- Komt de woonkamer ’s ochtends goed op temperatuur? Of duurt dit veel langer?
- Heb je het steeds op bepaalde momenten koud? Bijvoorbeeld ’s ochtends of als je een tijdje stil zit?
- Zijn er plekken in huis die kouder zijn dan anders?
- Voel je een verschil per kamer?
- Heb je meer last van tocht? Waar in huis?
- Hoe ervaar je de temperatuur van je radiatoren?
Tip: print dit logboek uit en vul 'm tijdens de koude periode elke dag in! Zo kun je goed bijhouden hoe verwarmen op een lagere temperatuur bevalt.
Neem de ervaringen van al je gezinsleden mee. Iedereen moet het ten slotte warm genoeg hebben. Je kunt ook de temperatuur van de cv-ketel verlagen zonder het je gezinsleden te vertellen, en dan kijken of ze het merken. Zo gaan ze onbevooroordeeld de test in!
"Stiekem de temperatuur verlaagd, niemand die het heeft gemerkt!"- Martèn
-5 of kouder? Ontdek hoeveel vermogen je nodig hebt
Is het een volledige dag (24 uur) -5 graden of kouder buiten? Dan is het koud genoeg om te berekenen welk vermogen een volledig elektrische warmtepomp nodig heeft om jouw huis en water te verwarmen. Ontdek het met dit stappenplan!
Na de test
Bepaal je vervolgstap
Heb je tijdens het stookseizoen getest hoe de temperatuur en het comfort in huis is? Dan kun je jouw ervaringen invullen in de online tool van Milieu Centraal. Aan de hand van de antwoorden krijg je persoonlijk advies voor je volgende stap.
Zit je meteen te bibberen?
Jouw vervolgstap Ervaar jij minder comfort tijdens deze test? Ook als het nog niet heel koud is geweest? Dan is je woning waarschijnlijk nog niet klaar voor verwarmen zonder aardgas met een volledig elektrische warmtepomp. Mogelijk is een hybride warmtepomp als tussenstap wel een optie. Vul deze tool in voor persoonlijk advies!Je bent tevreden over het comfort
Dat is fijn! Je verwarming (de radiatoren en/of vloerverwarming) is geschikt voor verwarmen op lage temperatuur. Overweeg je om een (hybride) warmtepomp te installeren? Dan is het verstandig om de isolatie van je huis nog eens te goed te checken. Kijk voor tips op Check je isolatie, of doe meteen de Isolatie Zelfscan.
Je kunt de temperatuur van de cv-ketel op 50 graden laten staan. Breng je nachtverlaging wel terug naar de oude situatie. Tijdens de test heb je de nachtverlaging verkleind naar maximaal 2 graden, maar met een cv-ketel verbruik je zo iets meer gas. Het is dan zuiniger om de verwarming 's nachts zo'n 5 graden lager te zetten. Heb je vloerverwarming? Dan kun je de nachtverlaging op 2 graden laten staan.
Als je de nachtverlaging terugbrengt naar 5 graden, duurt het ’s ochtends wel iets langer tot je huis opgewarmd is. Je moet zelf beoordelen of dat nog comfortabel is of dat je liever al je instellingen weer terug zet.
Je bent niet tevreden over het comfort
Je huis is nog niet klaar voor verwarmen op lage temperatuur. Check eerst of je isolatie goed genoeg is. Kijk op Check je isolatie of doe meteen de Isolatie Zelfscan.
Is de isolatie nog niet op orde? Pak dat dan eerst aan. Met isoleren bespaar je op je energierekening en voelt je huis prettiger warm aan. Lees meer over de voordelen van isoleren op Isoleren en besparen.
Is je huis al goed geïsoleerd? Verbeter dan het afgiftesysteem van je verwarming. Soms is een extra radiator of grotere radiator al voldoende. Kijk voor tips en advies op Lage temperatuur verwarming.
Zet ook je instellingen weer terug.
CV-ketel terugzetten: als je merkt dat het minder comfortabel warm wordt in je huis, verhoog je de temperatuur van je cv-ketel weer naar de oude stand (meestal 60 tot 80 graden). Je kunt dit ook in stapjes doen, totdat het weer comfortabel aanvoelt.
Nachtverlaging terugzetten: breng je nachtverlaging weer terug naar de oude situatie. Tijdens de test heb je de nachtverlaging verkleind naar maximaal 2 graden. Maar zolang je nog een cv-ketel hebt, verbruik je zo iets meer gas. Het is dan zuiniger om de verwarming 's nachts zo'n 5 graden lager te zetten. Heb je vloerverwarming? Dan kan je de nachtverlaging op 2 graden laten staan.
Meer over de Verwarmingstest
Instructies instellen cv-ketel
Als je meedoet aan de Verwarmingstest, zet je tijdens het stookseizoen de temperatuur van je cv-ketel op 50 graden. De onderstaande instructies helpen...
Doe mee met de Verwarmingstest
Met de Verwarmingstest ontdek je of jouw huis warmtepomp-ready is! Meedoen is makkelijk: verlaag de temperatuur van je cv-ketel en kijk of je huis nog steeds lekker warm wordt.
Wonen zonder aardgas
Energie besparen doen we al, maar vanaf nu gaat het een stapje verder: we gaan wonen zonder aardgas. De alternatieven voor je vertrouwde hr-ketel zijn...