Hoe werkt de Verwarmingstest?

Man en kinderen zitten er binnen warmpjes bij. Alles over isoleren.

De Verwarmingstest

Meld je aan Is jouw huis al klaar voor een warmtepomp? Je ontdekt het in de Verwarmingstest! Meld je alvast aan voor de test van winterseizoen 2023-2024. Zodra de test van start gaat, krijg je een e-mail met meer uitleg. Ja, ik doe mee!
Meedoen aan de Verwarmingstest is heel makkelijk. Voorafgaand aan de test stel je je cv-ketel en nachtverlaging in. Tijdens de test beoordeel je het comfort in huis en na de test vul je je bevindingen online in. In de winter 2023-2024 gaat de test weer van start: lees op deze pagina alvast hoe het werkt!

Met de Verwarmingstest ontdek je hoe goed jouw huis geïsoleerd is en of je al klaar bent voor een warmtepomp. Als het kouder wordt, verlaag je de temperatuur van de cv-ketel en ervaar je of het nog lekker warm wordt in huis. Lees meer over waarom je mee zou willen doen aan de Verwarmingstest of meld je direct aan voor de Verwarmingstest 2023-2024.

Bij start van de test

Verlaag de temperatuur van je cv-ketel

De Verwarmingstest begint met het verlagen van de temperatuur van je cv-ketel. Meestal is dit niet moeilijk en heb je het zo gedaan. Maar soms is het even zoeken hoe je het precies moet doen. Deze instructievideo legt je stap voor stap uit hoe je de temperatuur van je cv-ketel instelt. Op onze instructiepagina hebben we ook een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet. Let op: verlaag alleen de temperatuur van je verwarmingswater, niet van je

Tapwater is het water dat uit de kraan en douche komt. Dit moet altijd tot minstens 60 graden worden verwarmd om legionellabesmetting te voorkomen.

Pas de nachtverlaging aan

Het opwarmen van je huis kost meer tijd als de temperatuur van de cv-ketel lager staat. Daarom is het verstandig om de temperatuur van je kamerthermostaat 's nachts niet te laag te zetten. Het duurt dan te lang voor je woning 's ochtends weer is opgewarmd. Houd 2 graden verschil aan tussen de dag- en nachtinstelling.

Bijvoorbeeld: overdag op 19 graden en 's nachts en als je niet thuis bent op 17 graden.

Hulp nodig bij het instellen van de kamerthermostaat? Bekijk de tips.

Tijdens de test

Beoordeel het comfort in huis

Comfortabel warm is voor iedereen anders. Waar kun je op letten?

  • Merk je een verschil met eerdere koude periodes? Wat is dat verschil?
  • Heb je het vaker dan anders koud gehad?
  • Komt de woonkamer ’s ochtends goed op temperatuur? Of duurt dit veel langer?
  • Heb je het steeds op bepaalde momenten koud? Bijvoorbeeld ’s ochtends of als je een tijdje stil zit?
  • Zijn er plekken in huis die kouder zijn dan anders?
  • Voel je een verschil per kamer?
  • Heb je meer last van tocht? Waar in huis?
  • Hoe ervaar je de temperatuur van je radiatoren?

Neem de ervaringen van al je gezinsleden mee. Iedereen moet het ten slotte warm genoeg hebben. Je kunt ook kijken of je gezinsleden iets merken zonder dat je het verteld hebt.

"Stiekem de temperatuur verlaagd, niemand die het heeft gemerkt!"
- Martèn

Na de test

Bepaal je vervolgstap

Heb je tijdens het stookseizoen getest hoe de temperatuur en het comfort in huis is? Dan kun je jouw ervaringen invullen in de online tool van Milieu Centraal. Aan de hand van de antwoorden krijg je persoonlijk advies voor je volgende stap.

Zit je meteen te bibberen?

Jouw vervolgstap Ervaar jij minder comfort tijdens deze test? Ook als het nog niet heel koud is geweest? Dan is je woning waarschijnlijk nog niet klaar voor verwarmen zonder aardgas met een volledig elektrische warmtepomp. Mogelijk is een hybride warmtepomp als tussenstap wel een optie. Vul deze tool in voor persoonlijk advies!

Hoe kan een vervolgstap eruit zien?

  • Je bent tevreden over het comfort. Dat is fijn! Je kunt de temperatuur van de cv-ketel op 50 graden laten staan. Je verwarming (de radiatoren en/of vloerverwarming) is geschikt voor verwarmen op lage temperatuur. Overweeg je om een (hybride) warmtepomp te installeren? Dan is het verstandig om de isolatie van je huis nog eens te goed te checken. Kijk voor tips op Check je isolatie, of doe meteen de Isolatie Zelfscan
  • Je bent niet tevreden over het comfort. Je huis is nog niet klaar voor verwarmen op lage temperatuur. Check eerst of je isolatie goed genoeg is. Kijk op Check je isolatie of doe meteen de Isolatie Zelfscan.

Is de isolatie nog niet op orde? Pak dat dan eerst aan. Met isoleren bespaar je op je energierekening en voelt je huis prettiger warm aan. Lees meer over de voordelen van isoleren op Isoleren en besparen.

Is je huis al goed geïsoleerd? Verbeter dan het afgiftesysteem van je verwarming. Soms is een extra radiator of grotere radiator al voldoende. Kijk voor tips en advies op Lage temperatuur verwarming.

De Verwarmingstest doen

Leuk dat je mee wilt doen met de Verwarmingstest! Via de knop hieronder meld je je aan. Je ontvangt dan een e-mail van ons om je deelname te bevestigen. Zodra het winterseizoen 2023-2024 van start gaat, krijg je een e-mail met meer uitleg.

Meld me aan!