Checklist warmtepomp kopen en installeren

Monteur bij oude cv-ketel, andere monteur tilt de warmtepomp naar binnen.

Vind een goed installatiebedrijf

Hoe eerder je begint met offertes opvragen, hoe sneller je kan profiteren van je warmtepomp! Op Verbeterjehuis.nl vind je tips voor de offerte en betrouwbare installatiebedrijven bij jou in de buurt. Bedrijf vinden
Wil jij je huis verwarmen met een warmtepomp? Een goede keuze! Lees op deze pagina waar je op moet letten als je een warmtepomp gaat kopen: van wat je vooraf moet controleren tot de vragen die je kunt stellen aan je leverancier.

Waar moet je vooraf over nadenken?

Handige vragen voor tijdens het gesprek

Hier moet je na aankoop op letten

Vooraf over nadenken

Kijk of je een vergunning nodig hebt

Voor het installeren van een warmtepomp heb je normaal gesproken geen vergunning nodig. Maar als je in een monument of beschermd stadsgezicht woont, heb je vaak wel een omgevingsvergunning nodig.

Kies je voor een bodem-waterwarmtepomp, dan moet je wel altijd een melding doen bij het Omgevingsloket. Dat staat in het 'Besluit lozen buiten inrichtingen'. Check jouw situatie op www.omgevingsloket.nl. De gemeente wijst interferentiegebieden aan. Wil je in zo’n interferentiegebied een bodem-waterwarmtepomp plaatsen, dan heb je misschien een eenvoudige vergunning nodig (dat heet een OBM-vergunning). Of dit het geval is, kun je checken met de WKO-bodemenergietool.

Kijk of je een zwaardere aansluiting en groepenkast nodig hebt

Veel (oudere) huizen hebben een aansluiting van 1x35 Ampère. Voor de meeste hybride warmtepompen (2 tot 5 kW) is dit voldoende. Voor een volledig elektrische warmtepomp heb je meestal een zwaardere standaard aansluiting nodig (3x25 Ampère). Vraag aan de installateur of dit nodig is.

Wil je weten wat voor aansluiting je woning heeft? Is je huis gebouwd in of na juli 2011, dan heeft deze standaard een 3x25A aansluiting. Is je huis voor juli 2011 gebouwd? Zoek dan het meternummer van de meter in je . Vervolgens kun je bij je netbeheerder (vaak online) je meternummer en postcode invullen om zo je aansluiting te achterhalen. Weet je niet wie je netbeheerder is? Je vindt het op Mijnaansluiting.nl.

De netbeheerder rekent eenmalige kosten voor het verzwaren, ongeveer € 200. Daarnaast moet je je meterkast vervangen of laten uitbreiden en aparte groepen laten aanleggen voor de warmtepomp en voor de inductiekookplaat (als je die neemt kun je zonder gasaansluiting, wat jaarlijks vastrecht scheelt). Het bedrag dat je jaarlijks aan jouw energiebedrijf betaalt (vastrecht) is voor 3x25 Ampère hetzelfde als voor 1x35 Ampère en gaat dus niet omhoog.

Check of je recht hebt op subsidie

Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. De hoogte van deze ISDE-subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. Op Subsidie warmtepomp lees je de voorwaarden en ontdek je hoe je subsidie aanvraagt. Je vraagt de subsidie achteraf aan.

Controleer het warmteplan voor jouw wijk

Jouw gemeente heeft een warmteplan ('transitievisie warmte'). Daarin staat wanneer jouw wijk aan de beurt is om te verduurzamen. Voor de wijken die het eerst aan de beurt zijn (vóór 2030) bekijkt de gemeente samen met de netbeheerder, woningbouwvereniging, huurders en huiseigenaren welke alternatieven er voor aardgas zijn. Dat kan bijvoorbeeld een warmtenet zijn, een gasnet met groen gas of een verzwaard elektriciteitsnet voor elektrische warmtepompen. Vraag je gemeente welke plannen er voor jouw wijk zijn, en op welke termijn. Het is zonde om nu een warmtepomp te kopen als je over een aantal jaar op een warmtenet wordt aangesloten.

Op dit moment kun je de TransitieVisie Warmtetool gebruiken voor het opzoeken van een warmteplan voor jouw gemeente.

Op slimme meters staat het meestal onder de streepjescode. Op traditionele meters staat het meternummer vaak achter 'No'.

Bedrijf vinden

Kies als je een warmtepomp koopt altijd voor een vakbekwame installateur met de juiste certificaten. Een goede installatie van je warmtepomp is namelijk belangrijk om hem energiezuinig te laten werken. Op Verbeterjehuis - Vind een bedrijf vind je een vakbekwame installateur bij jou in de buurt. Het energieloket in jouw gemeente kan je in contact brengen met bedrijven die zij geselecteerd hebben en je helpen met vragen over de offerte. Of kijk op centraalregistertechniek.nl.

  • Laat het complete systeem (bron, warmtepomp, afgifte, regeling en ventilatie) door één bedrijf ontwerpen en plaatsen, zodat je zeker weet dat het allemaal goed op elkaar aansluit.

Let op certificeringen en erkenning

Warmtepompen met een binnenunit en een buitenunit moeten door een monteur met F-gassen certificaat (richtlijn BRL 200) worden gevuld en geïnstalleerd. Dat is wettelijk verplicht en om te voorkomen dat er koudemiddelen vrijkomen. Deze koudemiddelen hebben namelijk een sterk broeikaseffect. Het bedrijf zelf moet het BRL 100 certificaat hebben.

Krijg je een nieuwe hybride warmtepomp inclusief een nieuwe cv-ketel? Of wordt je huidige cv-ketel verplaatst? Dan is het installatiebedrijf verplicht om een CO-vrij certificaat te hebben. Deze verplichting geldt voor werkzaamheden aan de cv-ketel vanaf 1 april 2023. Als de warmtepomp enkel wordt bijgeplaatst bij een bestaande cv-ketel, is er geen certificaat nodig.

Bedrijven die installaties voor bodemwarmtepompen ontwerpen, aanleggen en/of onderhouden moeten hiervoor gecertificeerd zijn (richtlijn BRL 6000-21 voor het bovengronds gedeelte en richtlijn BRL SIKB 11000 voor het ondergrondse gedeelte).

Daarnaast is er een algemene erkenningsregeling voor vakbewaamheid in het installeren van warmtepompen. Let hier bij elk type warmtepomp op. Je vindt installateurs met deze erkenning in het Centraal Register Techniek.

Langere levertijden: start op tijd

Door de stijgende gasprijzen is de vraag naar warmtepompen in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn bij bedrijven in Nederland helaas wachtlijsten ontstaan van 3 tot 6 maanden. Laat je daardoor niet ontmoedigen en zoek uit welk soort warmtepomp, merk en type bij je wensen past. Zo kun je gericht zoeken naar een aanbieder.

Kan je niet direct ergens terecht? Vraag dan of je op een wachtlijst kan komen, zodat je als eerste aan de beurt bent wanneer de achterstand is ingelopen.

Aanbieders en branches zijn hard bezig om een inhaalslag te maken en beter aan de grote vraag te kunnen voldoen. Zo worden er extra installatiemonteurs opgeleid en komen er extra fabrieken waar warmtepompen worden gemaakt. Laat je dus niet ontmoedigen!

Offertes aanvragen

Hieronder vind je aandachtspunten en vragen die je kunt stellen bij (telefonisch) contact met de leverancier. Tip: vraag meerdere offertes aan om te kunnen vergelijken.

Tips

  • Weet jij welke soort warmtepomp je wilt en welk vermogen en energielabel die heeft? Dan kun je met deze tool van RVO een berekening maken van de te verwachten subsidie. Check ook of jouw type op de apparatenlijst staat en in aanmerking komt voor subsidie.

  • Ook warmtepompen hebben een energielabel. Daarmee kun je in één oogopslag zien wat het zuinigste model is. Voor zuinige warmtepompen krijg je een hoger subsidiebedrag.

  • Vraag een duidelijke, Nederlandstalige handleiding van het hele systeem.

Na aankoop

Vraag subsidie aan

De subsidie voor je warmtepomp moet achteraf aangevraagd worden. Op Subsidie warmtepomp lees je de voorwaarden en ontdek je hoe je subsidie aanvraagt. Je kunt ook direct subsidie aanvragen op rvo.nl. Daar staat ook een handig stappenplan. Voor het aanvragen heb je een DigiD nodig.

Let ook op deze dingen

Als je eenmaal een warmtepomp in huis hebt, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om zoveel mogelijk voordeel te krijgen van je warmtepomp.

Temperatuurinstelling: de zuinigste instelling is net even anders

Verwarmen met lagere temperatuur heeft een voordeel: je hebt een heel gelijkmatige warmte in huis. Het werkt wel wat trager. Je moet je huis daarom wat anders gaan verwarmen dan je gewend bent. Bij een volledig elektrische warmtepomp laat je de thermostaat 's nachts bijvoorbeeld op 17 of 18 graden staan (in plaats van 15). Omdat je huis goed geïsoleerd is (en dat is het, anders begin je niet aan een volledig elektrische warmtepomp), verlies je hiermee niet veel warmte.

Bij een hybride warmtepomp hangt de in te stellen nachttemperatuur af van de isolatie van je woning. Omdat een warmtepomp niet snel kan opwarmen, kun je de thermostaat het best in stapjes de woning laten opwarmen. In slecht geïsoleerde woningen kan het soms beter zijn de nachttemperatuur naar 15 graden in te stellen. Weliswaar zal de woning in de ochtend met gas worden verwarmd, maar dat is energiezuiniger dan een hybride warmtepomp te laten werken op hogere nachttemperaturen. Zoek dus een evenwicht tussen het gewenste comfort en het energieverbruik. Met langzamer opwarmen gebruik je de warmtepomp (en verbruik je minder gas).

Houd het stroomverbruik bij

Houd bij hoeveel stroom je warmtepomp verbruikt en of dit niet meer is dan vooraf is berekend. Dit kun je soms doen met een simpele stekker die het energieverbruik meet of met een energieverbruiksmanager met slimme tussenstekkers. Merk je dat de elektrische bijverwarming vaak aangaat, dan kun je de installateur vragen om de oorzaak op te sporen en maatregelen te nemen. Bij een hybride warmtepomp is inzicht in het functioneren extra belangrijk: omdat de gasketel bij kan springen, vallen eventuele storingen niet zo snel op.

Heb (of krijg) jij een warmtepomp?

Om de prestatie van warmtepompen te bestuderen, doen RVO, Techniek Nederland en Netbeheer Nederland een onderzoek: de Installatiemonitor. Iedereen met een warmtepomp en slimme meter kan meedoen. Deelnemen is heel makkelijk: je geeft toestemming om je slimme meter uit te lezen, waarna deze gegevens geanonimiseerd verzameld en geanalyseerd worden. Het onderzoek loopt tot eind juni 2026. Als je wilt, kun je jaarlijks een rapport ontvangen over het energieverbruik van jouw eigen warmtepomp.

Meer weten? Kijk op Installatiemonitor.nl
Tip: regel meteen onderhoud Sluit een onderhoudscontract af met de installateur, liefst iemand die heeft deelgenomen aan de zogeheten erkenningsregeling voor warmtepompinstallateurs van InstallQ.

Aan de slag: offertes opvragen

Checklist bekeken?

Met deze tips bij de hand lukt het je om een goede offerte te krijgen. Aarzel dus niet langer en start met vrijblijvende offertes opvragen! Hoe sneller je het doet, hoe sneller je kan profiteren van je warmtepomp. Op Verbeterjehuis vind je betrouwbare installatiebedrijven bij jou in de buurt.

Verbeterjehuis.nl - Vind een bedrijf