Subsidie warmtepomp

Kind speelt met windmolentje. Duurzaam elektrisch verwarmen met een warmtepomp.
Verbeter je huis Is jouw huis al klaar voor een warmtepomp? Bekijk wat jij nog moet doen om je huis te verbeteren. Doe de check
Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. De hoogte van de ISDE-subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. Met deze subsidie wordt duurzame verwarming nog aantrekkelijker.

Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht met een vermogen van 5 kW krijg je € 1.500 tot € 1.800 subsidie. Dat is ongeveer 40% van de aankoopprijs (de warmtepomp kost zo'n € 4.000).

Voor een volledige lucht/water-warmtepomp is het subsidiebedrag € 1.100 of meer. Hoe groter het vermogen, hoe hoger het subsidiebedrag. Voor een bodem-warmtepomp start het subsidiebedrag bij € 2.500.

Voor een warmtepomp met A+ of A++ label krijg je € 150 of € 300 extra (de 'label-bonus'). De precieze bedragen per apparaat vind je in de apparatenlijst op rvo.nl.

Goed om te weten: als je binnen een jaar een warmtepomp laat plaatsen én een deel van je huis laat isoleren, kan je ook een isolatiesubsidie aanvragen. Bekijk de voorwaarden voor de isolatiesubsidie

Voorwaarden subsidie warmtepomp

01

De warmtepomp staat op de Apparatenlijst warmtepompen van RVO. 

02

De warmtepomp is nieuw (dus niet tweedehands) en geïnstalleerd door een bedrijf (je hebt hem dus niet zelf aangesloten). Hij staat in een huis in Nederland.

03

Je hebt de warmtepomp al betaald: je hebt een factuur en betaalbewijs dat op jouw naam staat.

04

De warmtepomp is na 30 juni 2020 geïnstalleerd. Je vraagt de subsidie binnen 12 maanden na de installatiedatum aan. 

05

De warmtepomp komt te staan in een woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd vóór 1 juli 2018. Als de vergunning daarna is afgegeven, is dus géén subsidie mogelijk. Lees meer op rvo.nl.

06

Combineer je de warmtepomp met een isolatiemaatregel? Dan kan je ook een isolatiesubsidie krijgen. Dit geldt alleen voor warmtepompen die na 30 juni 2020 zijn geïnstalleerd. Lees meer op Subsidie voor isolatie.

07

Je kunt de subsidie aanvragen op rvo.nl. Je hebt een DigiD nodig.

08

Ga voor de officiële voorwaarden naar www.rvo.nl. Die voorwaarden zijn geldig.

Wist je dat Met een warmtepomp bespaar je 20 tot 45 procent op je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Warmtepompen gebruiken warmte uit de lucht, grond of water en maken daar een bruikbare temperatuur van. Een hybride warmtepomp combineer je met een hr-ketel op gas. Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen hr-ketel meer nodig. Heeft jouw huis een mechanisch ventilatiesysteem? Dan is een ventilatiewarmtepomp misschien een goede keuze.

Milieu Centraal heeft alles over warmtepompen overzichtelijk op een rij gezet. Bijvoorbeeld:

  • Wat kost een warmtepomp en wat bespaar je ermee?
  • Is jouw huis al geschikt voor een warmtepomp, of moet je eerst nog wat aan de isolatie doen?
  • Hoe werkt verwarmen met een lage temperatuur, en zijn jouw radiatoren al geschikt?
  • Hoe ziet een warmtepomp eruit en hoe zit het met geluid?

Lees meer over de voordelen, kosten en besparingen op Warmtepomp: duurzaam elektrisch verwarmen.

Meer subsidies en leningen

Wist je dat je ook subsidie kan krijgen voor isolatie of een zonneboiler? Lees meer over de isolatiesubsidie en de subsidie zonneboiler. Of check welke gunstige leningen er zijn.

Subsidies en leningen Welke subsidies en leningen voor energiebesparing zijn er in jouw woonplaats? Bekijk het overzicht. Check de subsidiewijzer