Volledig elektrische warmtepomp

Binnenunit van een volledige warmtepomp, in kast op zolder. Ernaast haalt een man schoenen uit een kast.

Klaar voor een volledige warmtepomp?

Advies op maat Is jouw huis klaar voor een volledige warmtepomp? Vul de vragen in en ontdek of jouw woning geschikt is en wat het kost en oplevert.
Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je oude cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer, je CO2- uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 50 tot 65 procent. Zo kun je jouw huis heel klimaatbewust all electric maken.

Een volledig elektrische warmtepomp (ook wel all-electric genoemd) werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Hij is geschikt als jouw huis redelijk tot goed geïsoleerd is. Je combineert hem met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur (lage temperatuur verwarming).

Is je huis nu nog niet of matig geïsoleerd? Ga dan voor een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is. Op deze pagina lees je meer over de hybride warmtepomp.

De binnenunit van de warmtepomp staat hier op zolder in een kast.

De buitenunit staat in de tuin tegen het huis.

Minimaal nodig: redelijke isolatie

Je huis is alleen geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp als het redelijk tot goed is geïsoleerd. Dat wil zeggen: je hebt goede dak- en vloerisolatie, een geïsoleerde spouwmuur en HR++ glas. Dat komt omdat warmtepompen werken met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden, terwijl een cv-ketel water van 60 tot 80 graden levert. Een slecht of matig geïsoleerd huis wordt met zo’n lage verwarmingstemperatuur niet warm genoeg.

Welke huizen zijn geschikt?

Huizen gebouwd in 1992 tot en met 1999 zijn redelijk geïsoleerd, vanaf 2000 steeds beter en vanaf 2009 goed tot zeer goed. In deze huizen kun je zonder veel aanpassingen overstappen op een volledig elektrische warmtepomp. Check wel of jouw huis al HR++ glas heeft, want dit was tot 2000 nog niet standaard. Heb je gewoon dubbel glas (dus niet HR++)? Dan moet je dit in elk geval in de ruimtes die je verwarmt (woonkamer, keuken, badkamer) vervangen door HR++ glas.

Is jouw huis gebouwd vóór 1992, dan hangt het ervan af wat er na de bouw verbeterd is aan de isolatie. Is de isolatie inmiddels redelijk of goed, dan kun je aan de volledig elektrische warmtepomp.

Heb ik al HR++ glas?

Benieuwd wat voor glas je hebt? Controleer het met een aansteker of lucifer! Houd een aansteker of een brandende lucifer 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de vlammetjes in het raam. Je ziet 4 vlammetjes. Hebben alle vlammetjes dezelfde kleur? Dan heb je gewoon dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een andere kleur (meestal roze of blauw)? Dan is het HR glas. Die andere kleur ontstaat door de coating van het glas. Met deze truc kun je alleen zien óf je HR-glas hebt, niet welk soort HR-glas.

Meer weten over isolatieglas

Isolatie-zelfscan

Advies op maat Weten hoe goed jouw huis is geïsoleerd? Pak een meetlint en ontdek het zelf. Milieu Centraal helpt met foto's, video's en tips. Start de scan

Wat kost een volledig elektrische warmtepomp?

Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit kost zo'n 13.000 euro. Dat is inclusief btw en plaatsen. De subsidie gaat hier nog van af.  

Warmtepomp 8 kW Prijs Subsidie
Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit € 13.000 € 3.000

Uitleg

Welke subsidies en leningen zijn er?

 • Gemiddelde kosten voor een warmtepomp met buitenunit met een vermogen van 8 kW. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, en wordt ook wel lucht-water warmtepomp genoemd.
 • Het getoonde subsidiebedrag is voor een warmtepomp van 8 kW.
 • De subsidie is afhankelijk van het vermogen en ligt tussen de 1.950 en 3.750 euro.
 • Het subsidiebedrag trek je van de aanschafkosten af.

Extra kosten bij volledige warmtepomp

Met de volledig elektrische warmtepomp zelf ben je er nog niet altijd. Misschien moet je ook de radiatoren aanpassen en de stroomaansluiting verzwaren. Met welke kosten moet je dan rekening houden?

De Verwarmingstest

Meld je aan! Doe de test en ontdek of jouw huis geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp. Meld je aan voor volgende winterseizoen (2023-2024). Zodra de test van start gaat, ontvang je de uitleg per e-mail! Ja, ik doe mee!
Goed voor het klimaat! Met een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit, daalt je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water met zo'n 50 procent

Wat bespaar je met een volledig elektrische warmtepomp?

Hoeveel je met een volledig elektrische warmtepomp bespaart, hangt af van je woningtype en de isolatie van je huis. Maar in wat voor huis je ook woont, je gaat altijd besparen! We laten het eerst zien voor een gemiddelde hoekwoning met goede isolatie. Wil je weten wat je in jouw type woning bespaart? Bekijk dan de tabellen met besparing per woningtype. We laten het zien voor een huis met matige, redelijke en goede

In een goed geïsoleerd hoekhuis met 2 personen verbruik je jaarlijks ongeveer 1.010 m3 gas voor verwarming en warm water. Met een warmtepomp vervang je het gasverbruik door stroom. Daarmee ben je een stuk goedkoper uit, én het is klimaatvriendelijker. In de tabel hieronder zie je hoeveel je bespaart met een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit. Dat is op jaarbasis zo'n 710 euro (met de gas- en stroomprijs voor de ). In dit bedrag zit ook het vastrecht voor de gasaansluiting, want die heb je niet meer nodig. 

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (m3 en kWh) Kosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,25 euro/kWh Kosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWh
Hr-ketel 1.010 m3 gas + 180 kWh stroom € 1.260 € 3.150
Vastrecht gasaansluiting   € 250 € 250
Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit 3.190 kWh € 800 € 2.230
Je bespaart per jaar   € 710 € 1.170

Besparing berekend voor een warmtepomp van 8kW in een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen. Goed geïsoleerd wil zeggen: in dak en vloer goede isolatie, in de buitenmuur matige isolatie (na-isolatie spouw) en in de ramen in de woonkamer en de slaapkamers hr++.

In de besparing nemen we ook de kosten van de vastrechtaansluiting voor gas mee. We gaan er namelijk van uit dat je elektrisch kookt (of gaat koken) zodat de gasaansluiting weg kan.

Huishouden. We gaan uit van een huishouden van 2 personen. Is jouw huishouden groter, bijvoorbeeld 4 personen? Dan valt de besparing lager uit. Dat komt doordat er in een groter huishouden meer warm water in de keuken en de douche wordt gebruikt. Dit warme water wordt tot hogere temperaturen verwarmd dan het verwarmingswater, en daarvoor verbruikt de warmtepomp meer energie.

 • Matige isolatie: Er zit overal íets van isolatie: in dak, vloer en buitenmuren is dat matige isolatie. In de ramen dubbel glas.
 • Redelijk isolatie: In dak, vloer en buitenmuren zit redelijke isolatie. In de woonkamer zit HR++ glas en in de slaapkamers dubbel glas.
 • Goede isolatie: In dak en vloer zit goede isolatie, in de buitenmuur matige isolatie (na-isolatie spouw). De ramen in de woonkamer en de slaapkamers hebben HR++ glas.

De besparingen in euro zijn berekend met 2 energieprijzen: een lage en een hoge prijs. De lage prijzen (gas 1,20 euro per m3, stroom 25 cent per kWh) gelden voor de lange termijn, en zijn gebaseerd op een verwachting voor 2030. De hoge prijzen (gas 3 euro, stroom 70 cent) zijn gebaseerd op de prijs tijdens de energiecrisis in het najaar van 2022. Op dit moment is voor veel mensen de gasprijs ongeveer 1,30 euro en de stroomprijs ongeveer 40 cent (september 2023). Milieu Centraal laat voorlopig zowel de hoge als de lage prijzen nog zien, omdat de prijzen de komende winter weer zouden kunnen gaan stijgen. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn een gasprijs van 1,20 euro per kuub (m3) gas, en 25 cent voor een kilowattuur stroom. Deze langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030.

Op dit moment is voor veel mensen de gasprijs ongeveer 1,30 euro en de stroomprijs 40 cent (september 2023).

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Besparing per woningtype

Besparing in 2023 met prijsplafond energie

In 2023 is er prijsplafond voor de gas- en stroomprijs. Je betaalt in 2023 maximaal 1,45 euro voor gas tot een verbruik van 1200 m3 gas, en 0,40 euro voor stroom tot een verbruik van 2900 kWh

Met een volledig elektrische warmtepomp ga je veel meer stroom verbruiken. In het voorbeeld van de goed geïsoleerde hoekwoning is dat zo’n 3.000 kWh extra per jaar. Dit valt voor een groot deel boven het prijsplafond voor stroomverbruik. Je betaalt daarvoor volledig de marktprijs. Gerekend met de marktprijzen bespaar je in een goed geïsoleerde hoekwoning ruim 700 euro (bij de lagere energieprijzen) tot 1.200 euro (bij de hogere energieprijzen). Door het prijsplafond zal de besparing wat lager

Hierop zijn twee uitzonderingen:

 1. Je hebt zonnepanelen. Met een set van 10 zonnepanelen die jaarlijks 3.200 kWh opwekken, blijft je stroomverbruik waarschijnlijk onder het prijsplafond. Afhankelijk van hoe de saldering uitvalt in de berekening van het verbruiksplafond, bespaar je tot 1.800 euro.
 2. Je hebt een vast contract met relatief lage stroomtarieven. Je betaalt dan voor stroom een lagere prijs, ook voor het gedeelte dat boven het prijsplafond uitkomt. Heb je bijvoorbeeld een vast contract met tarieven van 1,45 euro voor aardgas en 0,40 cent voor stroom, dan bespaar je 550 euro.

Ligt je gasverbruik onder het verbruiksplafond en betaal je een hoge stroomprijs? Dan kan de warmtepomp bij het prijsplafond soms leiden tot extra kosten.

Het verbruik voor het prijsplafond is opgedeeld in twee periodes: de periode vanaf 1 januari 2023 tot aan de jaarafrekening, en de periode vanaf de jaarafrekening tot eind 2023. Wanneer deze jaarafrekening is, is afhankelijk van de startdatum van je energiecontract en is dus voor iedereen anders. Op de pagina Energierekening ontdek je hoe dit precies werkt en hoe hoog jouw verbruiksplafond per periode is.

"Met onze warmtepomp zijn we van het aardgas af. In combinatie met onze zonnepanelen hebben we al 3 jaar geen energiekosten meer."
- Eigenaar volledige warmtepomp

Een berekening voor jouw huis

Online adviestool Wil je vandaag nog ontdekken wat je in jouw huis bespaart met een warmtepomp? Vul op verbeterjehuis.nl de kenmerken van jouw huis in en ontdek wat een warmtepomp kost én oplevert. En krijg meteen advies voor andere verbeteropties voor je huis. Ja, ga naar verbeterjehuis.nl

In nieuwbouwhuis nog zuiniger

In de tabellen staat het energieverbruik van de warmtepomp in een bestaande woning waarvan de isolatie en installaties zijn verbeterd. In een nieuwbouwwoning verbruikt een warmtepomp nog minder energie: een nieuwbouwhuis heeft namelijk goede tot zeer goede isolatie, ventilatie en vloerverwarming. Daardoor kan de temperatuur van het verwarmingswater lager zijn. En minder stroomverbruik betekent ook: lagere energiekosten per jaar.

Video: Piet over zijn volledige warmtepomp

Met een volledige warmtepomp kon Piet van het gas af. Hij heeft nu niet alleen duurzame verwarming, maar kookt ook op inductie. Piet vertelt waarom hij er zo blij mee is.

Maakt de warmtepomp geluid?

Bij een volledige warmtepomp met buitenlucht als warmtebron hoort een buitenunit. Daar zit een ventilator in die geluid maakt als hij draait. Dat is als je de verwarming aan hebt, maar ook als het water voor de keuken of douche opgewarmd wordt. Ook ’s nachts kan de ventilator draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om het voorraadvat met warm water op te warmen. In de praktijk hoef je er niet veel van te merken, maar het kan een nadeel van dit soort warmtepomp zijn.

Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart (72 procent) van de warmtepompbezitters nooit geluidsoverlast ervaart van de warmtepomp. Je kunt geluidsoverlast voorkomen door de buitenunit op een slimme plek neer te zetten en er een kast omheen te plaatsen. Lees de tips op de pagina Warmtepompen.

Buitenunit van een warmtepomp tegen de muur van het huis. Op het terras erachter zitten mensen.
Buitenunit van de warmtepomp in de tuin tegen het huis.
Onderzoek: hoe tevreden zijn mensen over hun warmtepomp?

De meeste mensen geven hun warmtepomp het cijfer 8 of hoger. Waar zijn ze tevreden over? Hebben zij of hun buren last van het geluid? Is het lekker warm in huis? En zouden ze in een volgend huis weer een warmtepomp nemen? Milieu Centraal heeft er onderzoek naar gedaan. Lees meer over de ervaringen van tevreden én ontevreden warmtepompeigenaren.

Ontdek hoe mensen hun warmtepomp ervaren

Andere warmtebron: de bodem

Een warmtepomp kan ook worden aangesloten op een bodembron. Hij haalt dan de warmte uit de bodem, op tientallen meters diepte. Daarvoor worden met een speciale machine één of meer diepe, smalle gaten (van 13 cm doorsnee) in de tuin geboord. De aanleg van dit type is ingrijpender en duurder dan van een warmtepomp met buitenunit, maar hij heeft ook voordelen:

 • Hij verbruikt minder energie, je bespaart dus meer dan met de buitenlucht als bron. Reden: als het buiten heel koud is, blijft de temperatuur van de bodembron bijna gelijk.
 • Een bodembron zie je niet en hoor je niet: je hebt geen last van geluid.
 • Met een bodembron kun je in de zomer je huis op een energiezuinige manier koelen. Daardoor gaat hij ’s winters ook zuiniger verwarmen.
 • Een bodembron gaat langer mee dan een buitenunit voor een lucht warmtepomp.

Voordeel bodemwarmtepomp: koelen in de zomer

Een bodemwarmtepomp kun je ook gebruiken om je huis te koelen: handig als het in de zomer warm wordt! Als je dit slim doet, kost het weinig energie. Je laat hiervoor alleen de cv-waterpomp en bodembronpomp draaien, de compressor zet je uit (die heb je niet nodig en kost onnodig energie). Dit heet ‘passief koelen’. Diep in de bodem is het altijd zo’n 12 graden. Het water dat door je verwarming rondgepompt wordt, koelt daardoor af, waardoor ook de temperatuur in huis omlaag gaat. Het heeft nóg een voordeel om op warme dagen te koelen met de bodemwarmtepomp: de bodembron warmt een beetje op, waardoor hij in de winter meer warmte kan afgeven. Voor koelen met een bodemwarmtepomp zijn vooral vloerverwarming en radiatorconvectoren erg geschikt; radiatoren zijn niet zo geschikt.

Soms kun je ook koelen met een warmtepomp die de lucht als bron gebruikt: de buitenunit werkt dan als een airco. Maar in de praktijk zijn de meeste lucht-water-warmtepompen niet 'omkeerbaar'. Als het wel kan, weet dan dat het behoorlijk veel energie kost en dat je er niet te hard mee kunt koelen. Daarnaast moet ook je verwarming geschikt zijn: er bestaat bij koelen namelijk een risico op condensvorming. Standaard radiatoren zijn hier niet geschikt voor.

Wat kost een warmtepomp met bodembron?

Warmtepomp 8 kW Prijs Subsidie
Volledig elektrische warmtepomp met bodembron € 28.000 € 4.500

Uitleg

Welke subsidies en leningen zijn er?

 • Gemiddelde kosten voor een warmtepomp met een vermogen van 8 kW. 
 • Het getoonde subsidiebedrag is voor een warmtepomp van 8 kW.
 • De subsidie van een bodemwarmtepomp ligt tussen de 3.750 en 5.100 euro.
 • Het subsidiebedrag trek je van de aanschafkosten af.

Wat bespaar je met een bodemwarmtepomp?

Een bodemwarmtepomp verbruikt minder stroom dan een warmtepomp met buitenunit. Hieronder zie je het verbruik en de besparing in een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen.

Welke warmtepompen zijn er?

Naast de warmtepomp met een buitenunit en een bodembron heb je ook andere soorten (volledig elektrische) warmtepompen. Welke keuzes heb je allemaal? Wat zijn de voor- en nadelen en wat kosten ze? Ontdek het hier

Foto's plaatsen warmtepomp

4 praktische dingen over de warmtepomp

 1. 01

  Een volledig elektrische warmtepomp is net zo groot als een hoge koelkast. Dat komt vooral door het grote voorraadvat voor warm water. Er zijn modellen die je buiten tegen de muur kunt zetten, zodat je binnen geen ruimte verliest. Je verliest dan wel iets meer warmte.

 2. 02

  Verwarming met een lagere watertemperatuur is comfortabel door de gelijkmatige temperatuur, maar werkt wel trager dan gewone verwarming: je huis warmt minder snel op. Daarom is het verstandig om ’s nachts en als je weg bent de thermostaat niet lager te zetten, of hooguit 1 of 2 graden. Dit kost weinig energie: doordat je huis goed geïsoleerd is, houdt het de warmte goed vast. Lees verder op lage temperatuur verwarming.

 3. 03

  Houd in de gaten hoeveel stroom de warmtepomp verbruikt en of dit overeenkomt met de inschatting. Dit kun je soms doen met een simpele meetstekker tussen het stopcontact en de warmtepomp, of met een energieverbruiksmanager met een tussenstekker.

 4. 04

  Gemeenten hebben plannen opgesteld hoe hele woonwijken van het aardgas worden gekoppeld. In een deel van die wijken komt er een duurzaam warmtenet in plaats van een ‘all-electric’ oplossing met warmtepompen. Vraag je gemeente welke plannen er voor jouw wijk zijn, en op welke termijn. Het is zonde om nu een warmtepomp te kopen als je over een aantal jaar op een warmtenet wordt aangesloten.

Collectieve warmtepomp voor de buurt

In plaats van ieder zijn eigen warmtepomp is het ook mogelijk om een collectieve (gezamenlijke) warmtepomp te nemen voor een blok huizen of buurt. Dat kan één grote warmtepomp zijn die de warmte maakt, die dan via buizen naar de woningen gaat. Of er is alleen een gemeenschappelijke bron in de bodem, en ieder huis heeft een eigen warmtepomp die daarop is aangesloten. Het hangt van de situatie af of een collectieve warmtepomp voordeliger is.

Vind een vakkundig bedrijf

Er zijn steeds meer bedrijven die warmtepompen installeren. Je kunt ze vinden via Verbeterjehuis | Vind een bedrijf of op centraalregistertechniek.nl. Let erop dat het bedrijf de juiste certificaten heeft, welke dat zijn vind je op Warmtepomp kopen en installeren.

Door de ontwikkelingen van de afgelopen tijd is de vraag naar warmtepompen in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn bij bedrijven in Nederland helaas wachtlijsten ontstaan van 3 tot 6 maanden. Laat je daardoor niet ontmoedigen en zoek uit welk soort warmtepomp, merk en type bij je wensen past. Zo kun je gericht zoeken naar een aanbieder. Kan je niet direct terecht bij een bedrijf? Vraag dan of je op een wachtlijst kan komen, zodat je als eerste aan de beurt bent wanneer de achterstand is ingelopen. Aanbieders en branches zijn hard bezig om een inhaalslag te maken en beter aan de grote vraag te kunnen voldoen. Zo worden er extra installatiemonteurs opgeleid en komen er extra fabrieken waar warmtepompen worden gemaakt.

Heb (of krijg) jij een warmtepomp?

Om de prestatie van warmtepompen te bestuderen, doen RVO, Techniek Nederland en Netbeheer Nederland een onderzoek: de Installatiemonitor. Iedereen met een warmtepomp en slimme meter kan meedoen. Deelnemen is heel makkelijk: je geeft toestemming om je slimme meter uit te lezen, waarna deze gegevens geanonimiseerd verzameld en geanalyseerd worden. Het onderzoek loopt tot eind juni 2026. Als je wilt, kun je jaarlijks een rapport ontvangen over het energieverbruik van jouw eigen warmtepomp.

Meer weten? Kijk op Installatiemonitor.nl

Warmtepomp kopen en installeren

Wil jij je huis verwarmen met een warmtepomp? Lees op deze pagina waar je op moet letten bij het aanschaffen van een warmtepomp: van wat je vooraf moet controleren tot de vragen die je kunt stellen aan je leverancier. Ontdek het hier

Veelgestelde vragen over de volledig elektrische warmtepomp

Tips om zuinig te verwarmen met een warmtepomp

Ook met een warmtepomp wil je energie besparen. Met deze tips verwarm jij je huis zo zuinig mogelijk.

 1. 01

  Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Tip: met een deurveer gaan deuren automatisch dicht. En met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.

 2. 02

  Zet de thermostaat laag: als je thuis bent op maximaal 19 graden. Heb je het fris? Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan.

 3. 03

  Zet de thermostaat 's nachts of als je weg bent maximaal 2 graden lager. Ga je slapen, of ben je overdag afwezig? Zet de temperatuur dan maximaal 2 graden lager. Anders kost het opwarmen van het huis in de ochtend of avond meer energie dan je bespaart. Tip: gebruik een klok- of slimme thermostaat om de temperatuur automatisch te verlagen.

 4. 04

  Monitor het stroomverbruik. Houd bij hoeveel stroom je warmtepomp verbruikt en check op veranderingen of storingen. Tip: gebruik een energiemeter, slimme stekker of energieverbruiksmanager met slimme tussenstekkers.