Alles over isoleren

Man en kinderen zitten er binnen warmpjes bij. Alles over isoleren.
Advies op maat Isolatie-zelfscan Hoe goed is jouw huis geïsoleerd? Ontdek het zelf: met de praktische tips van de Isolatie-zelfscan kan je meteen aan de slag.
2 van de 3 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten en CO2-uitstoot, én je bereidt je huis voor op aardgasvrij en energieneutraal wonen. En de kosten? Die verlaag je met subsidies voor woningisolatie. Alle reden om snel te checken hoe goed jouw huis is geïsoleerd en wat je kunt verbeteren.

Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 700 m3 gas voor verwarming. Dat staat gelijk aan zo’n Een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, heeft ongeveer 3.100 m3 gas per jaar nodig. Kosten: € 3.100. Dat is ruim 4 keer zoveel! Van slechte naar goede isolatie kan dus wel € 2.400 per jaar schelen aan energiekosten. Maar ook in een matig geïsoleerd hoekhuis (met 5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen: zo'n € 800 per jaar als je de isolatie van dak, vloer, muren en ramen verbetert.

Bekijk de infographics en ontdek hoeveel je kunt besparen in een hoekwoning, twee-onder-een-kap, tussenwoning en vrijstaande woning (swipe of scroll met de pijltjes onder de afbeelding).

Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:
- 1 euro voor een kuub (m3) gas
- 22 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom
Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. Je leest hierover meer op Energieprijzen voor besparingen.

Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.

Een warmer huis en een beter klimaat

Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je huis beter ‘in te pakken’ met een dikke laag isolatiemateriaal, houd je de warmte beter vast. En heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen. Sommige mensen denken dat dit veel rommel en gedoe geeft, maar veel delen van je huis zijn prima te isoleren zonder verbouwing.

Het resultaat van die inpakactie is een prettiger en warmer huis en lagere energiekosten. Minder gas betekent ook minder uitstoot van broeikasgassen en dat is beter voor het klimaat. Woningisolatie is zelfs één van de  klappers om je klimaatimpact te verminderen.

Meer weten over de verschillende soorten isolatie? Kijk op Dakisolatie, vloerisolatie, HR glas of triple glas, spouwmuurisolatie, buitenmuur isoleren met voorzetwand en buitenmuur isoleren aan de buitenkant.

Advies op maat Isolatie-zelfscan Wat zit er aan isolatie in je dak, buitenmuur, vloer en ramen? Met de praktische uitleg van de Isolatie-zelfscan kan je meteen aan de slag. Naar de Isolatie-zelfscan

Kosten en besparing

De afbeeldingen hierboven geven een eerste indruk van de kosten en besparingen van elke isolatiemaatregel. In de tabel hieronder staan alle cijfers op een rij: wat kost het isoleren, hoeveel subsidie krijg je en wat bespaar je in geld en in kubieke meters gas? We zetten het naast elkaar voor een gemiddelde hoekwoning.

Kosten en subsidie isolatie

Maatregel Kosten Subsidie Dit betaal je netto
Isoleren schuin dak, verwarmde zolder (Rc-waarde 4) € 4.400 € 1.900 € 2.500
Isoleren onderkant vloer begane grond (Rc-waarde 3,5) € 1.500 € 500 € 1.000
Isoleren spouwmuren (Rc-waarde 1,7) € 2.400 € 800 € 1.600
Vervangen enkel glas door HR++ glas (U-waarde 1,2) € 3.800 € 1.300 € 2.500

 • Berekend voor een gemiddelde hoekwoning met een hr-combiketel en een vloeroppervlak 46 m2, dakoppervlak 62 m2, geveloppervlak 98 m2, raamoppervlak 24 m2.
 • Het subsidiebedrag geldt voor 2022. De subsidie voor 2021 is lager.
 • We gaan er hier van uit dat je het werk laat doen door een vakkundig bedrijf. Als je handig bent, kun je dak- en vloerisolatie ook zelf aanbrengen. De kosten zijn dan veel lager. Maar je krijgt dan geen subsidie.
Hoekwoning uit 1960
Hoekwoning uit 1960

Besparing op gas en energiekosten

Maatregel Je bespaart elk jaar aan gas Je bespaart elk jaar in euro's
Isoleren schuin dak, verwarmde zolder (Rc-waarde 4) 800 m3 € 800
Isoleren onderkant vloer begane grond (Rc-waarde 3,5) 260 m3 € 260
Isoleren spouwmuren (Rc-waarde 1,7) 800 m3 € 800
Vervangen enkel glas door HR++ glas (U-waarde 1,2) 550 m3 € 550

.

Bij de besparing op de energiekosten gaat Milieu Centraal uit van een gasprijs over de langere termijn van 1 euro/m3 . De huidige gasprijs is voor veel mensen een stuk hoger. Bij een gasprijs van 1,74 euro (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) is de besparing op de korte termijn bijna het dubbele.

 • Berekend voor een gemiddelde hoekwoning met een hr-combiketel en een vloeroppervlak 46 m2, dakoppervlak 62 m2, geveloppervlak 98 m2, raamoppervlak 24 m2.
 • Hoeveel je daadwerkelijk bespaart hangt af van hoe je omgaat met de verwarming. Bijvoorbeeld: staat de verwarming overal aan of verwarm je alleen de woonkamer? Zet je de verwarming laag als je naar bed gaat? Houd je deuren in huis dicht?

Winst op de lange termijn

Voor het (laten) aanbrengen van isolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Bovendien draagt het bij aan de waarde van je woning. Op de korte termijn lijkt het dus duur, maar op de lange termijn is het vaak een goede besteding van je geld. Maar wat is goed? En hoe bereken je de voordelen op de lange termijn?

Om je daar bij te helpen heeft Milieu Centraal een methode ontwikkeld waarmee je de winst na 25 jaar kunt berekenen. Voor spouwmuurisolatie is de winst vergelijkbaar met een rente van 10 procent op je spaarrekening. Bij dakisolatie is dat 8 procent, bij vloerisolatie 7 procent en bij HR++ glas 6 procent. Vind maar eens een bank die zulke rentes betaalt!

Steeds meer woningen met isolatie

Steeds meer woningen hebben isolatie: 86% van de huizen heeft dakisolatie, 73% buitenmuur isolatie en 63% vloerisolatie. Maar de isolatie kan misschien nog wel beter. Isolatie die vóór de jaren 90 is aangebracht, is bijvoorbeeld vaak matig. Dát er isolatie zit, wil dus niet zeggen dat de isolatie ook goed genoeg is.

Stap voor stap isoleerde Eveline haar huis

Eveline werkte vanuit huis en had daardoor hoge stookkosten. Tot ze haar huis stap voor stap energiezuinig ging maken. Haar energierekening werd een stuk lager en haar wooncomfort ging omhoog.

"Ik stook veel minder en mijn huis voelt prettiger. Nu alleen nog een warmtepomp en zonnepanelen!" Eveline

Subsidies en leningen voor isolatie

Isoleren kost geld. Hoe betaal je de kosten? Er zijn aantrekkelijke subsidies en leningen voor isolatie en andere duurzame maatregelen.

Subsidies

 • Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, kan je tot 30 procent van de kosten terugkrijgen. Voor 1 maatregel krijg je een lager bedrag: zo'n 15 procent van de kosten.
 • De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Je krijgt alleen subsidie als je een isolatiebedrijf inschakelt, dus niet voor doe-het-zelf.
 • Voor 2 maatregelen moet je 2 isolatiemaatregelen combineren (spouw, voorzetwand binnenkant of buitenkant, dak, vloer of ramen). Of je combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting.
 • De subsidie voor 1 maatregel geldt vanaf 2 april 2022, voor maatregelen die op of na die datum zijn uitgevoerd.
 • Bekijk de uitgebreide voorwaarden op: Subsidie voor isolatie.

Leningen

 • Ga je een hypotheek afsluiten? Je kan extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000. Kijk op Extra hypotheekruimte voor energiebesparing.
 • Er is ook een voordelige lening krijg voor maatregelen waarmee je energie bespaart: de Energiebespaarlening.

Kijk voor het complete overzicht van subsidies en leningen op: Energiesubsidiewijzer. Of check het overzicht van alle subsidiepotjes op Subsidies verduurzamen woning.

Isoleren zonder rommel in huis

Ben je bang voor grote verbouwingen en troep in huis? Geen paniek! Veel plekken zijn prima te isoleren zonder verbouwing, en dus zonder veel rommel en gedoe.

 • Spouwmuurisolatie gebeurt bijvoorbeeld vanaf de buitenkant van je huis. Het materiaal wordt in de muur gespoten en dat is in een halve of hele dag klaar. Binnen merk je daar weinig van, behalve dan dat je huis warmer blijft.
 • De meeste vloeren kunnen vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd. Daar merk je in de woonkamer ook weinig van.
 • HR++ glas en triple glas wordt ook van buitenaf geplaatst. Zelfs als je de kozijnen laat vervangen, is het meeste werk buiten en hoef je binnen alleen maar wat meubels te verplaatsen en schoon te maken.
 • Het isoleren van je (schuine) dak of zolder gebeurt meestal wel aan de binnenkant. Dat betekent dat je de zolder moet opruimen of leegmaken, en na afloop moet schoonmaken.

Check je isolatie: kijk naar het bouwjaar

Om je huis (beter) te kunnen isoleren, moet je eerst weten welke delen van je huis nog niet zijn geïsoleerd. En waar zit al wel isolatiemateriaal en hoe dik is die laag? Kijk daarvoor naar het bouwjaar van je huis. Over het algemeen geldt: hoe ouder je huis, hoe slechter het bij de bouw is geïsoleerd. Milieu Centraal laat per bouwperiode zien wat je kan verwachten aan isolatie en hoe je dat kan verbeteren.

Het bouwjaar van je woning vind je via de BAG-viewer van het Kadaster. Typ je adres en woonplaats of postcode en huisnummer in, en het bouwjaar verschijnt op je scherm.

Het is natuurlijk wel mogelijk dat vorige bewoners het huis hebben na-geïsoleerd. Vraag hen eventueel wat zij hebben laten doen, kijk in (ver)bouwtekeningen of schakel een energieadviseur in voor uitgebreider advies.

01

Geen zin in uitzoekwerk? Ga dan meteen naar de Isolatie-zelfscan voor advies op maat voor jouw woonsituatie.

02

Of kijk op Verbeterjehuis.nl voor een snelle scan van jouw woning en voor advies over: hoe maak je je huis duurzamer en energiezuiniger?

Tussenwoning uit 1930
Tussenwoning uit 1930

Bouwjaar tot 1975: niet of nauwelijks isolatie

Huizen van voor 1975 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Grote kans dat er in de loop der jaren wel iets is verbeterd. Vaak is dat dakisolatie (omdat de zolder werd verbouwd) en dubbel glas (omdat het enkel glas werd vervangen). Als het recent is gebeurd, is de dakisolatie redelijk tot goed (minstens 8 cm) en is het glas van HR++ kwaliteit. Zijn de verbeteringen al wat ouder, dan is het waarschijnlijk matige dakisolatie en gewoon dubbel glas. Verder ontbreken vaak nog vloerisolatie en gevelisolatie.

Aan de slag met isoleren?

Genoeg te doen! Lees hier hoe je jouw dak, muren, ramen en vloer kunt isoleren. Maar ook hoe je matige isolatie kunt verbeteren (als er al iets van isolatiemateriaal aanwezig is).

Of zoek meteen een isolatiebedrijf.

Bouwjaar 1975 tot 1983: matige spouwmuur- en dakisolatie

Huizen die tussen 1975 en 1983 zijn gebouwd hebben tijdens de bouw matige spouwmuurisolatie en matige dakisolatie (dikte 5 tot 7 centimeter) gekregen. De ramen in de woonkamer hebben gewoon dubbel glas (geen HR++) en de ramen in de slaapkamer enkel glas. Vloerisolatie ontbreekt.

Beter isoleren?

 • De isolatie van woningen uit deze bouwperiode verbeter je met vloerisolatie en triple glas of HR++ glas in ramen die nog enkel glas hebben. Zijn de ramen of kozijnen in de woonkamer aan vervanging toe, dan kun je daar het beste meteen triple glas of HR++ glas in laten zetten.
 • Heb je plannen om het dak te renoveren of de zolder te verbouwen? Overweeg dan extra dakisolatie.
 • De gevelisolatie kun je verbeteren door aan de binnenkant of buitenkant extra te isoleren.

Aan de slag? Zoek meteen een isolatiebedrijf.

Bouwjaar 1983 tot 1992: overal matige isolatie

Huizen gebouwd in de periode 1983 tot en met 1991 hebben bij de bouw overal matige isolatie gekregen: 5 tot 7 cm dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en gewoon dubbel glas. In de slaapkamers kan nog enkel glas zitten.

Beter isoleren?

 • Enkel glas is niet meer van deze tijd. Dat kun je beter overal vervangen door HR++ glas. Zijn je kozijnen ook aan vervanging toe, neem dan meteen isolerende kozijnen met triple glas.
 • Dubbel glas in ruimtes die je verwarmt (bijvoorbeeld de woonkamer en keuken) kun je het beste ook laten vervangen door HR++ of triple glas.
 • Ga je verbouwen of laat je de zolder bewoonbaar maken? Zorg dan meteen voor extra isolatie.
 • Heb je een kruipruimte, dan kun je de vloerisolatie verbeteren.
 • De gevelisolatie kun je verbeteren door aan de binnenkant of buitenkant extra te isoleren.

Aan de slag? Zoek meteen een isolatiebedrijf.

Hoekwoning uit 1990
Woningen uit 1990

Bouwjaar 1992 tot 2000: redelijke isolatie

Huizen die gebouwd zijn in de periode 1992 tot en met 1999 hebben redelijke dak-, gevel- en vloerisolatie. Extra isolatie is daar niet noodzakelijk, behalve als je jouw huis energieneutraal wilt maken. Bij de bouw is dubbel glas geplaatst (geen HR++ of triple glas).

Nog beter isoleren?

 • Als je plannen hebt voor groot onderhoud, is het de moeite waard om HR++ of triple glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je kozijnen of ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken.
 • Als je vloerverwarming aanlegt, is extra vloerisolatie een goed idee.

Aan de slag? Zoek meteen een isolatiebedrijf.

Bouwjaar vanaf 2000: redelijk tot goede isolatie

Huizen gebouwd vanaf 2000 hebben redelijk tot goede isolatie van dak, vloer en gevel en overal HR++ glas (soms triple glas). Verbetering van isolatie is niet meer nodig.

Nog energiezuiniger?

Aan de slag? Zoek meteen een installatie- of isolatiebedrijf of vraag eerst advies aan een energieadviseur.

Ventileren blijft nodig

In goed geïsoleerde huizen is vaak geen natuurlijke ventilatie meer, omdat naden en kieren dicht zijn gemaakt. Voldoende ventilatie is wel belangrijk voor je gezondheid: het vermindert het vochtgehalte en de hoeveelheid schadelijke stoffen in huis.

Als je je huis hebt geïsoleerd, moet je dus zelf actief ventileren. Af en toe een raampje open zetten is niet voldoende, er moet echt dag en nacht verse lucht het huis in komen. Plaats bijvoorbeeld ventilatieroosters als je enkel of dubbel glas vervangt door HR++ glas of triple glas. Roosters die op de winddruk reageren ('zelfregelende roosters') zijn handig: daarmee bespaar je energie en voel je minder tocht in huis. Ze reageren namelijk op de wind die erop staat: bij veel wind gaan ze wat meer dicht, bij weinig wind wat meer open. Je kunt ook een ventilatie-unit in de buitenmuur van de woonkamer laten plaatsen: die zorgen voor ventilatie en warmen de binnenkomende lucht alvast op met de warmte van de uitgaande lucht. Dat is comfortabel én energiezuinig!

Meer weten over ventileren? Kijk voor tips op Slim en energiezuinig ventileren.

Jaarlijks controleren: naden en kieren

Tochtstrips worden na een paar jaar minder soepel, waardoor er opnieuw kieren ontstaan. Dat zorgt niet alleen voor vervelende tocht, maar je verliest er ook warmte door, waardoor je energieverbruik omhoog gaat.

Dus: ook al is je huis goed geïsoleerd, controleer toch één keer per jaar de naden en kieren: zijn ze goed dicht? En vervang zo nodig tochtband of ander materiaal waarmee je de kieren dicht hebt gemaakt.

Hoe maak je naden en kieren dicht? Kijk op Naden en kieren.

Goed isolatiebedrijf vinden

Sommige isolatiemaatregelen kun je zelf uitvoeren, maar vaak kun je het beter aan vakmensen overlaten. Hoe vind je een goed en betrouwbaar bedrijf?

 • Op Wij-isoleren.nl vind je een handig overzicht van isolatiebedrijven bij jou in de buurt en in heel Nederland. Het enige dat je hoeft te doen, is je postcode invullen. De website is een initiatief van brancheorganisatie VENIN en Milieu Centraal en toont alleen bedrijven die werken volgens de beste kwaliteitsregeling die er op dit moment is.
 • Op Verbeterjehuis.nl vind je een overzicht van energieloketten per gemeente. Vul je woonplaats in en je krijgt meer informatie over het loket in jouw gemeente. Zij brengen je in contact met isolatiebedrijven bij jou in de buurt en kunnen je helpen met vragen over offertes.

Door de ontwikkelingen van de afgelopen tijd is de vraag naar isolatie in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn bij veel isolatiebedrijven helaas wachtlijsten ontstaan van 6 tot 8 weken. Laat je daardoor niet ontmoedigen en begin alvast met offertes opvragen. Vraag ook op welke termijn ze de werkzaamheden daadwerkelijk kunnen uitvoeren.