Buitenmuur isoleren met voorzetwand

Meisje bewondert muur met muurtekeningen. Buitenmuur isoleren.

Isolatie-zelfscan

Advies op maat Zijn je buitenmuren al geïsoleerd? Met de praktische uitleg van de zelfscan, een aansteker en meetlint ontdek je zelf welke isolatie jouw huis al heeft. Aan de slag!
Je kunt de buitenmuur van je huis aan de binnenkant isoleren met voorzetwanden. Handig als je enkelsteens muren hebt (muren zonder spouwruimte), maar ook als je spouwmuurisolatie verder wilt verbeteren. Waar moet je bij deze wandisolatie op letten en hoe pak je het aan? Milieu Centraal geeft tips en legt stap voor stap uit hoe je dit zelf kunt doen.

In een gemiddelde hoekwoning kost het voor de woonkamer (30 m2 buitenmuur) ongeveer € 900 als je de voorzetwanden zelf plaatst. Als je het laat doen, ben je ongeveer € 2.900 kwijt. Je bespaart per jaar ongeveer 160 m3 gas, dat is jaarlijks zo'n € 190 tot 500, afhankelijk van de energieprijs die je .

De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je huis nu al geïsoleerd is. Als je nu nog helemaal geen isolatie hebt, dan ga je meer besparen dan wanneer je huis al een beetje geïsoleerd is.

Hoeveel je gaat besparen, hangt ook af van hoe veel je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, merk je minder verschil dan wanneer je elke dag thuis bent en de verwarming altijd hoog zet.

We gaan uit van de volgende isolatiewaardes (Rc-waarde): dakisolatie Rc 4, vloerisolatie Rc 3,5, spouwmuurisolatie Rc 1,7. Voor HR++ glas is de U-waarde 1,2.

De besparingen in euro zijn berekend met 2 gasprijzen: 1,20 euro en 3 euro. De gasprijs van 1,20 euro geldt voor de lange termijn, en is gebaseerd op een prognose voor 2030. De hoge prijs is gebaseerd op de prijs van de gascrisis in het najaar van 2022. Op dit moment is voor veel mensen de gasprijs ongeveer 1,30 euro (september 2023). Milieu Centraal laat zowel de hoge als de lage gasprijs voorlopig nog zien, omdat de prijzen de komende winter weer zouden kunnen gaan stijgen. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Laat je inspireren en adviseren

Ontdek alles over je huis verduurzamen. Kom naar ons Duurzaam Droomhuis op de vt wonen&design beurs! Bekijk producten en praat met experts. Met de code MILIEUCENTRAAL23 krijg je nu € 10 korting.

Tips voorzetwand plaatsen

 1. 01

  Voorzetwanden plaatsen geeft rommel in huis. Een handig moment om voorzetwanden te plaatsen, is als je een kamer opknapt, gaat verbouwen, of als je een nieuw huis hebt gekocht.

 2. 02

  Staat er een radiator tegen de muur? Die moet je een stukje verplaatsen. Verder verandert de aansluiting van de muur op de kozijnen en plinten, en moet je misschien stopcontacten aanpassen. Bedenk van tevoren hoe je het wilt hebben.

 3. 03

  Kies bij een voorzetwand voor materiaal met een Rd-waarde van maximaal 2,5 (dit is de isolatiewaarde). Bij een hogere Rd-waarde heb je kans op vochtproblemen.

 4. 04

  Controleer hoe het zit met je isolatie. De meeste huizen die ná het jaar 2000 zijn gebouwd, hebben al goede isolatie. Toch zegt bouwjaar niet alles. Oudere huizen zijn bijvoorbeeld soms na-geïsoleerd. Gebruik de hulp Check je isolatie om de isolatie in jouw huis te controleren.

 5. 05

  Een vergunning is niet nodig voor het plaatsen van een voorzetwand. Uitzondering: woon je in een Rijksmonument waarvan het interieur ook monumentaal is? Dan heb je wél een vergunning nodig. Check dit bij je gemeente.

 6. 06

  Ben je handig, dan kan je de klus ook zelf doen. Bekijk de informatie en stappenplannen voor doe-het-zelvers

Hoe isoleer je met voorzetwanden?

Een voorzetwand met isolatiemateriaal komt binnen in huis tegen de buitenmuur aan. Daarna kun je de muur stuken, verven of behangen. De muren komen een stukje naar binnen: maximaal 10 cm. Je verliest dus een beetje ruimte. Maar daar staat ook wat tegenover: een prettiger huis met warmere muren en een lagere energierekening. Het is slim om met de woonkamer en open keuken te beginnen, omdat de verwarming daar het meest aan is. Daarna kun je als je wilt ook andere ruimtes isoleren.

Spouwmuurisolatie verbeteren met voorzetwand

Heeft jouw huis spouwmuren? Dan is het een goed idee om de spouw te laten vullen met isolatiemateriaal (lees meer op Spouwmuurisolatie). Daarna kun je de isolatiewaarde nog flink verbeteren met voorzetwanden. Spouwmuurisolatie heeft een isolatiewaarde (Rc-waarde) van ongeveer 1,6. Met een voorzetwand kun je daar maximaal 4,0 van maken. Zo’n goed geïsoleerd huis houdt de warmte nog beter vast. Als je in een vrijstaande of hoekwoning woont is dat zeker aan te raden wanneer je je huis klaar wilt maken voor wonen zonder aardgas.

Het is geen probleem om de voorzetwand  tegen een geïsoleerde spouwmuur te plaatsen. Als je op dit moment geen vochtproblemen hebt, zal je die ook niet krijgen door de voorzetwand. Je hebt wel een dampremmende laag nodig aan de kamerkant (de warme kant): die laag zorgt ervoor dat je geen vochtprobleem krijgt. Je kan kiezen voor isolatiemateriaal waar die laag al op zit, of zelf folie tussen het isolatiemateriaal en de afwerking (bijvoorbeeld gipsplaten) aanbrengen.

Heb je nu wel last van schimmel of vocht op de muur? Check of je dit eerst moet laten oplossen.

Energieneutrale woning: spouwmuurisolatie niet voldoende

Als je je huis energieneutraal wilt maken, dan is extra isolatie van je buitenmuur zeker nodig: daarvoor heb je een isolatiewaarde van minimaal 4,5 nodig. Dat haal je niet met spouwmuurisolatie en voorzetwanden (dan kom je hooguit aan 4,0). Wat wél kan, is de gevel aan de buitenkant laten isoleren.

Alleen aan buitenkant isoleren

Een andere mogelijkheid is om je gevel aan de buitenkant te isoleren. Dit is wel veel duurder dan muurisolatie met voorzetwanden. Maar het heeft ook een voordeel: je kan een hogere isolatiewaarde halen én je verliest geen ruimte in huis. Voor gevelisolatie aan de buitenkant heb je wel een vergunning nodig. Lees meer over het isoleren van de gevel aan de buitenkant.

Subsidies en leningen voor isolatie

Isoleren kost geld. Hoe betaal je de kosten? Er zijn subsidies en leningen voor isolatie en andere duurzame maatregelen.

 • Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Maar om die te krijgen, moet de voorzetwand een Rd-waarde hebben van 3,5. Milieu Centraal adviseert om bij een voorzetwand niet hoger te gaan dan 2,5. Daar krijg je helaas geen subsidie voor. Lees meer over het advies Rd-waarde 2,5.
 • Sommige gemeenten en provincies geven subsidie voor isolatie. Check de regelingen in jouw gemeente op Energiesubsidiewijzer.
 • Ga je een hypotheek afsluiten? Je kan extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Kijk op Extra hypotheekruimte voor energiebesparing.
 • Er is ook een voordelige lening voor energiebesparende maatregelen: de Energiebespaarlening.

Kijk voor het complete overzicht van subsidies en leningen op: Energiesubsidiewijzer.

Man plaatst isolatie in een voorzetwand. Buitenmuur isoleren met voorzetwand.

Zelf voorzetwanden plaatsen

Als je handig bent, kun je een voorzetwand zelf plaatsen. Veel gebruikte materialen zijn: glas- of steenwol, hardschuimplaten, kant-en-klare-panelen en warmtereflecterende folie. Lees meer op Zelf doen: buitenwand isoleren met voorzetwand.

Of ga direct naar het stappenplan voor doe-het-zelvers:

Vrouw boort gevelisolatie aan de binnenkant van de muur. Voorzetwand plaatsen.

Check de muren op schimmel en vocht

Voor je aan de slag gaat met voorzetwanden, moet je weten of er geen schimmel of vocht in de muur zit. Zwarte schimmel en oppervlakkige vochtplekken zijn geen probleem: die verdwijnen juist door het isoleren van de muur. Ze ontstaan doordat vocht uit de lucht in huis op de koude muur neerslaat (condens). Als je de muur isoleert, is die niet meer koud en heb je dus geen last meer van condens.

Heb je gele plekken of loslatend stucwerk? Vraag dan advies aan een professioneel isolatiebedrijf voordat je gaat isoleren. Deze plekken wijzen namelijk op doorslaand vocht van buiten of optrekkend vocht vanuit de kruipruimte of fundering. Je moet dit laten oplossen voordat je een isolatiewand plaatst. Als je dat niet doet, kunnen de vochtproblemen juist erger worden door het isoleren. Het kan ook zijn dat er ergens een lekkage zit, die moet je natuurlijk laten repareren.

Vraag het isolatiebedrijf om uit te zoeken wat de oorzaak van het vochtprobleem is en het op te lossen, als dat kan. Zij kunnen ook zeggen hoe groot het risico op vochtproblemen is na isolatie. Vind een gecertificeerd isolatiebedrijf

Materiaal, dikte en afwerking

Er zijn allerlei soorten isolatiemateriaal:

 • Glaswol
 • Steenwol
 • PIR-schuimplaten
 • Resol hardschuimplaten
 • PUR-schuimplaten
 • XPS-schuimplaten
 • EPS schuimplaten
 • Warmtereflecterende folie
 • Houtvezelisolatie
 • Hennepvezelisolatie
 • Vlaswolisolatie
 • Recycled katoen

Om isolatiemateriaal te maken zijn grondstoffen en energie nodig. Maar de milieu-impact daarvan is klein als je het vergelijkt met de milieuwinst door de energie die je in huis bespaart. Het allerbelangrijkste is dat je het materiaal goed aanbrengt en dat je kiest voor een zo hoog mogelijke isolatiewaarde (Rd-waarde).

Wil je meer weten over de milieu-impact van verschillende isolatiematerialen, kijk dan bij Isolatiematerialen vergeleken.

Voorkom vochtproblemen: maximale Rd-waarde 2,5

Het belangrijkst is de isolatiewaarde van het materiaal (de Rd-waarde). Deze waarde staat op de verpakking. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie, en hoe groter de energiebesparing. Toch adviseert Milieu Centraal om bij een voorzetwand een Rd-waarde te kiezen die niet hoger is dan 2,5. Bij een hogere isolatiewaarde is er namelijk het risico op vochtproblemen. Deze problemen komen alleen voor bij voorzetwanden. Ze kunnen ontstaan op plaatsen waar de buitenmuur grenst aan de vloer, aan het plafond en aan tussenmuren. Om het risico te vermijden adviseert Milieu Centraal dus om een isolatielaag aan te brengen met een Rd-waarde van 2,5 of lager. Je kunt ook een expert vragen om de situatie in jouw huis te beoordelen en advies te geven.

De muur zelf isoleert ook een beetje. De isolatiewaarde van de muur plus de voorzetwand is de Rc-waarde. Als je materiaal met een Rd van 2,5 gebruikt, kom je in totaal op een isolatiewaarde van bijna 3 Rc uit. Dat geldt als redelijke isolatie.

Helaas kunt je voor een voorzetwand met een Rd-waarde van 2,5 géén isolatiesubsidie krijgen. Volgens de regels krijg je namelijk alleen subsidie als de isolatie een Rd-waarde van 3,5 of hoger heeft.

Materiaalsoort cm dikte voor Rd 2,5
Steenwol (dekens en platen) 10 cm
Glaswol (dekens en platen) 10 cm
Resolschuim isolatieplaten 6 cm
PIR-schuim isolatieplaten 6 cm
PUR-schuim isolatieplaten 7 cm
XPS-schuimplaten 10 cm
EPS-schuimplaten 10 cm
Warmte reflecterende kunststoffolie circa 9 cm
Vlaswol, houtvezel, recycled katoen, hennepvezel (dekens en platen) 11 cm

De diktes zijn een indicatie. De Rd-waardes staan op de verpakking en in de technische informatie van de fabrikant.

De isolatiewaarde van kunststoffolie hangt niet alleen af van de dikte, maar ook van het aantal lagen folie met een luchtlaagje ertussen en luchtlaag aan voor- en achterzijde van de isolatielaag. De totale dikte is inclusief 2 cm luchtlaag aan voor- en achterzijde.

Isolatiemateriaal resol platen van 6,3 cm dik. Isoleren bespaart energie en is goed voor het klimaat.
Resol platen van 6,3 centimeter dik

Weinig ruimte: kies PIR of resol hardschuimplaten

Heb je weinig ruimte en kan de muur niet te dik worden? Dan kun je kiezen voor PIR-platen of resol hardschuimplaten. Met een dunnere laag haal je toch een goede isolatiewaarde. Vergeleken met glaswol of steenwol heb je maar de helft van de dikte nodig. De platen zijn wel duurder dan glaswol of steenwol. Is ruimte geen probleem, dan kun je dus ook kiezen voor goedkoper materiaal en daar een dikkere laag van aanbrengen.

Raamwerk: hout of metaal

Het isolatiemateriaal komt in een raamwerk. Dat kun je maken van vurenhouten latten of metalen profielen. Voor het milieu maakt het niet uit wat je kiest: ze hebben allebei weinig milieu-impact. Gebruik je hout, kies dan altijd voor hout met een FSC- of PEFC-keurmerk voor duurzame bosbouw.

Afwerking: gipsplaten of OSB-platen

Voor de afwerking kun je het beste kiezen uit gipsplaten of houten OSB-platen (vlokkenplaten). Die hebben allebei een lage milieu-impact. Gebruik je OSB-platen, kies dan platen met het FSC- of PEFC-keurmerk.

Let op: Materialen die je beter niet kunt gebruiken voor de afwerking zijn: multiplex van tropisch hout, HPL-plaat, MDF-plaat of multiplex vuren. Deze materialen hebben een (veel) hogere milieubelasting dan gips- en OSB-platen.

Brandbaar? Werk af met de juiste platen

Steenwol, glaswol en resol hardschuimplaten zijn niet of nauwelijks brandbaar. Andere materialen zijn wel brandbaar. Die materialen moet je daarom afwerken met brandvertragende materialen. Gebruik hiervoor gipsplaten, gipsvezelplaten of OSB-platen die minstens 18 mm dik zijn.

Uitbesteden: vind isolatiebedrijf

Heb je schimmel of vocht? Of wil je de klus sowieso liever uitbesteden? Kies dan voor een vakkundig bedrijf dat ervaring heeft met het plaatsen van isolerende voorzetwanden. Maar hoe vind je een goed en betrouwbaar bedrijf?

Isolatiebedrijven vind je op Verbeterjehuis - Vind een bedrijf. Je kunt onder andere filteren op kwaliteitsscore en reviews.

Op Verbeterjehuis.nl vind je ook een overzicht van energieloketten per gemeente. Vul je woonplaats in en je krijgt meer informatie over het loket in jouw gemeente. Zij brengen je in contact met isolatiebedrijven bij jou in de buurt en kunnen je helpen met vragen over offertes.

Meer informatie

 • Kijk voor informatie over het Bouwbesluit op Rijksoverheid.
 • Uitvinden of je een vergunning nodig hebt kan eenvoudig via het Omgevingsloket.
 • VENIN is de branchevereniging van isolatiebedrijven.
 • Kijk voor lokale subsidieregelingen op de Energiesubsidiewijzer.
 • Op de website van jouw bouwmarkt vind je waarschijnlijk kluswijzers over het zelf plaatsen van voorzetwanden met isolatie.

Zelf voorzetwand met glas- of steenwol plaatsen

Wil jij goedkoop je huis beter isoleren? Plaats dan zelf een voorzetwand met glas- of steenwol! Deze materialen zijn goed betaalbaar, en door het zelf te doen, wordt isoleren nog voordeliger. In dit handige stappenplan ontdek je hoe je dat zelf kunt doen. Bekijk de stappen

Zelf voorzetwand met hardschuimplaten plaatsen

Wil jij je huis beter isoleren en heb je maar weinig ruimte? Plaats dan zelf een voorzetwand! Zelf isoleren is een stuk goedkoper dan het laten doen én je bespaart meteen op je energiekosten. Ontdek hoe het moet in dit handige stappenplan. Bekijk de stappen