Buitenmuur isoleren met voorzetwand

Meisje bewondert muur met muurtekeningen. Buitenmuur isoleren.
Advies op maat Advies voor je buitenmuren Snel een compleet advies voor jouw buitenmuur? Beantwoord de vragen en ontdek welke manier bij jouw huis past. En: wat kost het en wat levert het op?
Je kunt de buitenmuur van je huis aan de binnenkant isoleren met voorzetwanden. Handig als je enkelsteens muren hebt (muren zonder spouwruimte), maar ook als je spouwmuurisolatie verder wilt verbeteren. Waar moet je bij deze wandisolatie op letten en hoe pak je het aan? Milieu Centraal geeft tips en legt stap voor stap uit hoe je dit zelf kunt doen.

In een gemiddelde hoekwoning kost het voor de woonkamer ongeveer € 1.200 (30m2) als je de voorzetwanden zelf plaatst. Als je het laat doen, ben je ongeveer € 3.100 kwijt. Je bespaart per jaar ongeveer € 230 aan energiekosten.

Spouwmuurisolatie verbeteren met voorzetwand

Heeft jouw huis spouwmuren? Dan is het een goed idee om de spouw te laten vullen met isolatiemateriaal (lees meer op Spouwmuurisolatie). Daarna kun je de isolatiewaarde nog een stuk verbeteren met voorzetwanden. Spouwmuurisolatie heeft een isolatiewaarde (Rc-waarde) van ongeveer 1,7. Met een voorzetwand kun je daar makkelijk 4,0 of meer van maken. Zo’n goed geïsoleerd huis houdt de warmte nog beter vast. Als je in een vrijstaande of hoekwoning woont is dat zeker aan te raden wanneer je je huis klaar wilt maken voor wonen zonder aardgas.

Het is geen probleem om de voorzetwand  tegen een geïsoleerde spouwmuur te plaatsen. Als je op dit moment geen vochtproblemen hebt, zal je die ook niet krijgen door de voorzetwand. Je hebt wel een dampremmende laag nodig aan de kamerkant (de warme zijde): die laag zorgt ervoor dat je geen vochtprobleem krijgt. Je kan kiezen voor isolatiemateriaal waar die laag al op zit, of zelf folie tussen het isolatiemateriaal en de afwerking (bijvoorbeeld gipsplaten) aanbrengen.

Heb je nu wel last van schimmel of vocht op de muur? Check of je dit eerst moet laten oplossen.

Energieneutrale woning: spouwmuurisolatie niet voldoende

Als je je huis energieneutraal wilt maken, dan is extra isolatie van je buitenmuur zeker nodig: daarvoor heb je een isolatiewaarde van minimaal 4,5 nodig en dat haal je niet met alleen spouwmuurisolatie. Je kunt spouwmuurisolatie dan combineren met voorzetwanden aan de binnenkant, maar je kunt ook de gevel aan de buitenkant laten isoleren.

Subsidies en leningen wandisolatie

 • Je kan subsidie krijgen als je 2 of meer delen van je huis laat isoleren. Je isoleert bijvoorbeeld je buitenmuren én je dak, vloer of ramen. Je kunt ook spouwmuurisolatie combineren met voorzetwanden. Het oppervlak dat je laat isoleren moet wel groot genoeg zijn om subsidie te krijgen. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting.
  Kijk voor de voorwaarden op Subsidie voor isolatie.
 • Ga je een hypotheek afsluiten? Check dan of je extra geld kunt lenen voor het isoleren van je huis.
 • Met een Energiebespaarlening kun je tegen een lage rente geld lenen voor het isoleren van je huis.
 • Nog meer subsidie? In de Energiesubsidiewijzer kun je checken welke subsidies en regelingen er nog meer in jouw gemeente of provincie zijn.

Hoe isoleer je met voorzetwanden?

Een voorzetwand met isolatiemateriaal komt binnen in huis tegen de buitenmuur aan. Daarna kun je de muur stuken, verven of behangen. De muren komen een stukje naar binnen: maximaal 10 cm. Je verliest dus een beetje ruimte. Maar daar staat ook wat tegenover: een prettiger huis met warmere muren en een lagere energierekening. Het is slim om met de woonkamer en open keuken te beginnen, omdat de verwarming daar het meest aan is. Daarna kun je als je wilt ook andere ruimtes isoleren.

Alternatief: aan buitenkant isoleren

Een andere mogelijkheid is om je gevel aan de buitenkant te isoleren. Dit is wel veel duurder dan muurisolatie met voorzetwanden. Maar het heeft ook een voordeel: je kan een hogere isolatiewaarde halen én je verliest geen ruimte in huis. Voor gevelisolatie aan de buitenkant heb je wel een vergunning nodig. Lees meer over het isoleren van de gevel aan de buitenkant.

Man plaatst isolatie in een voorzetwand. Buitenmuur isoleren met voorzetwand.

Zelf voorzetwanden plaatsen

Als je handig bent, kun je een voorzetwand zelf plaatsen. Welk isolatiemateriaal je kiest, hangt af van jouw voorkeur. Vind je het belangrijk dat het goedkoop is? Dan is glaswol of steenwol een goede keuze. Ga je voor gemak? Dan zijn kant-en-klare panelen een uitkomst. En heb je weinig ruimte? Dan kun je het beste kiezen voor PIR platen of resol hardschuimplaten: daarmee wordt de muur minder dik.

Milieu Centraal heeft 2 stappenplannen gemaakt voor doe-het-zelvers.

Vrouw boort gevelisolatie aan de binnenkant van de muur. Voorzetwand plaatsen.

Tips voorzetwand plaatsen

01

Voorzetwanden plaatsen geeft rommel in huis. Een handig moment om voorzetwanden te plaatsen, is als je een kamer opknapt, gaat verbouwen, of als je een nieuw huis hebt gekocht.

02

Staat er een radiator tegen de muur? Die moet je een stukje verplaatsen. Verder verandert de aansluiting van de muur op de kozijnen en plinten, en moet je misschien stopcontacten aanpassen. Bedenk van tevoren hoe je het wilt hebben.

03

Controleer hoe het zit met je isolatie. De meeste huizen die ná het jaar 2000 zijn gebouwd, hebben al goede isolatie. Toch zegt bouwjaar niet alles. Oudere huizen zijn bijvoorbeeld soms na-geïsoleerd. Gebruik de hulp Check je isolatie om de isolatie in jouw huis te controleren.

04

Een vergunning is niet nodig voor het plaatsen van een voorzetwand. Uitzondering: woon je in een Rijksmonument waarvan het interieur ook monumentaal is? Dan heb je wél een vergunning nodig. Check dit bij je gemeente.

Zelf doen met kant en klare platen of warmte-reflecterende folie

Je kunt ook isoleren met kant-en-klare panelen van hardschuim isolatieplaten die al zijn afgewerkt met gipsplaat. Dat scheelt een hoop werk. Milieu Centraal heeft hier geen stappenplan voor: volg de handleiding van de fabrikant.

Een andere manier om te isoleren is met warmte-reflecterende folie. Je spant dan 2 of meer lagen warmte-reflecterende folie tegen de muur. Tussen de lagen zet je isolatieschuimblokjes (afstandhouders) waardoor er steeds 2 centimeter lucht tussen zit. Er is ook kant-en-klare folie (‘multifolie kant-en-klaar-pakket’) met noppenfolie tussen de warmte-reflecterende lagen. Je hebt dan geen afstandhouders nodig (daarvoor is de noppenfolie).

Check de muren op schimmel en vocht

Voor je aan de slag gaat met voorzetwanden, moet je weten of er geen schimmel of vocht in de muur zit. Zwarte schimmel en oppervlakkige vochtplekken zijn geen probleem: die verdwijnen juist door het isoleren van de muur. Ze ontstaan doordat vocht uit de lucht in huis op de koude muur neerslaat (condens). Als je de muur isoleert, is die niet meer koud en heb je dus geen last meer van condens.

Heb je gele plekken of loslatend stucwerk? Vraag dan advies aan een professioneel isolatiebedrijf voordat je gaat isoleren. Deze plekken wijzen namelijk op doorslaand vocht van buiten of optrekkend vocht vanuit de kruipruimte of fundering. Je moet dit laten oplossen voordat je een isolatiewand plaatst. Als je dat niet doet, kunnen de vochtproblemen juist erger worden door het isoleren. Het kan ook zijn dat er ergens een lekkage zit, die moet je natuurlijk laten repareren.

Vraag het isolatiebedrijf om uit te zoeken wat de oorzaak van het vochtprobleem is en het op te lossen, als dat kan. Zij kunnen ook zeggen hoe groot het risico op vochtproblemen is na isolatie. Vind een gecertificeerd isolatiebedrijf

Welke materialen kies je?

Er zijn allerlei soorten isolatiemateriaal:

 • Glaswol
 • Steenwol
 • PIR-schuimplaten
 • Resol hardschuimplaten
 • PUR-schuimplaten
 • XPS-schuimplaten
 • EPS schuimplaten
 • Warmtereflecterende folie
 • Houtvezelisolatie
 • Hennepvezelisolatie
 • Vlaswolisolatie
 • Recycled katoen

Welk materiaal je kiest, maakt niet zo veel uit: dát je isoleert, is belangrijker dan welk materiaal je kiest. Het allerbelangrijkste is dat je het materiaal goed aanbrengt en dat je kiest voor een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde).

Wil je meer weten over de milieu-impact van verschillende isolatiematerialen, kijk dan bij Isolatiematerialen vergeleken.

Kies voor Rd-waarde van 2,5 of hoger

Het belangrijkst is de isolatiewaarde (Rd-waarde) van het materiaal. Deze waarde staat op de verpakking. Gebruik voor wandisolatie materiaal met een Rd van minstens 2,5, maar liever hoger. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie. De muur zelf isoleert ook een beetje. De isolatiewaarde van de muur plus de voorzetwand is de Rc-waarde. Als je materiaal met een Rd van 2,5 gebruikt, kom je in totaal op een isolatiewaarde van ongeveer 3 Rc uit.

Een Rc-waarde van 4 of hoger geldt als goede isolatie. Voor de isolatiesubsidie (bij uitbesteden van de klus) moet de isolatie een Rd-waarde van 3,5 of hoger hebben.

Materiaalsoort cm dikte voor Rd 2,5
Steenwol (dekens en platen) 9 cm
Glaswol (dekens en platen) 9 cm
Resolschuim isolatieplaten 5 cm
PIR-schuim isolatieplaten 6 cm
PUR-schuim isolatieplaten 6 cm
XPS-schuimplaten 9 cm
EPS-schuimplaten 10 cm
Warmte reflecterende kunststoffolie 9 cm
Vlaswol, houtvezel, recycled katoen, hennepvezel (dekens en platen) 10 cm

De diktes zijn een indicatie. De Rd-waardes staan op de verpakking en in de technische informatie van de fabrikant.

De isolatiewaarde van kunststoffolie hangt niet alleen af van de dikte, maar ook van het aantal lagen folie met een luchtlaagje ertussen en luchtlaag aan voor- en achterzijde van de isolatielaag. De totale dikte is inclusief 2 cm luchtlaag aan voor- en achterzijde.

Isolatiemateriaal resol platen van 6,3 cm dik. Isoleren bespaart energie en is goed voor het klimaat.
Resol platen van 6,3 centimeter dik

Weinig ruimte: kies PIR of resol hardschuimplaten

Heb je weinig ruimte en kan de muur niet te dik worden? Dan kun je kiezen voor PIR-platen of resol hardschuimplaten. Met een dunnere laag haal je toch een goede isolatiewaarde. Vergeleken met glaswol of steenwol heb je maar de helft van de dikte nodig. De platen zijn wel duurder dan glaswol of steenwol. Is ruimte geen probleem, dan kun je dus ook kiezen voor goedkoper materiaal en daar een dikkere laag van aanbrengen.

Raamwerk: hout of metaal

Het isolatiemateriaal komt in een raamwerk. Dat kun je maken van vurenhouten latten of metalen profielen. Voor het milieu maakt het niet uit wat je kiest: ze hebben allebei weinig milieu-impact. Gebruik je hout, kies dan altijd voor hout met een FSC- of PEFC-keurmerk voor duurzame bosbouw.

Afwerking: gipsplaten of OSB-platen

Voor de afwerking kun je het beste kiezen uit gipsplaten of houten OSB-platen (vlokkenplaten). Die hebben allebei een lage milieu-impact. Gebruik je OSB-platen, kies dan platen met het FSC- of PEFC-keurmerk.

Let op: Materialen die je beter niet kunt gebruiken voor de afwerking zijn: multiplex van tropisch hout, HPL-plaat, MDF-plaat of multiplex vuren. Deze materialen hebben een (veel) hogere milieubelasting dan gips- en OSB-platen.

Brandbaar? Werk af met de juiste platen

Steenwol, glaswol en resol hardschuimplaten zijn niet of nauwelijks brandbaar. Andere materialen zijn wel brandbaar. Die materialen moet je daarom afwerken met brandvertragende materialen. Gebruik hiervoor gipsplaten, gipsvezelplaten of OSB-platen die minstens 18 mm dik zijn.

Uitbesteden: vind isolatiebedrijf

Heb je schimmel of vocht? Of wil je de klus sowieso liever uitbesteden? Kies dan voor een vakkundig bedrijf dat ervaring heeft met het plaatsen van isolerende voorzetwanden. Maar hoe vind je een goed en betrouwbaar bedrijf?

 • Op Wij-isoleren.nl krijg je een overzicht van isolatiebedrijven bij jou in de buurt en in heel Nederland. Zoek op Gevelisolatie binnenkant. Op deze website staan alleen bedrijven die werken volgens de beste kwaliteitsregeling die er op dit moment is. Wij-isoleren.nl is een initiatief van brancheorganisatie VENIN en Milieu Centraal.
 • Het energieloket in jouw gemeente brengt je in contact met isolatiebedrijven bij jou in de buurt en kan je helpen bij vragen over de offertes. Je vindt de energieloketten op Verbeterjehuis.nl. Vul jouw woonplaats in en bekijk het overzicht.

Meer informatie

 • Kijk voor informatie over het Bouwbesluit op Rijksoverheid.
 • Uitvinden of je een vergunning nodig hebt kan eenvoudig via het Omgevingsloket.
 • VENIN is de branchevereniging van isolatiebedrijven.
 • Kijk voor lokale subsidieregelingen op de Energiesubsidiewijzer.
 • Op de website van jouw bouwmarkt vind je waarschijnlijk kluswijzers over het zelf plaatsen van voorzetwanden met isolatie.