Zelf doen: buitenmuur isoleren met voorzetwand

Man plaatst isolatie in een voorzetwand. Buitenmuur isoleren met voorzetwand.
Wil je zelf aan de slag met het isoleren van de buitenmuren? Een handige doe-het-zelver kan zelf voorzetwanden met isolatie plaatsen. Milieu Centraal vertelt waar je op moet letten en helpt je op weg met een stappenplan.

Voorzetwanden met isolatie zijn een goede manier om enkelsteens buitenmuren te isoleren, of om de isolatie van de spouwmuur te verbeteren. Als je de voorzetwanden zelf plaatst, ben je in een gemiddelde hoekwoning voor de woonkamer (30m2 buitenmuur) ongeveer € 800 kwijt. Daarmee bespaar je jaarlijks ongeveer € 190  aan energiekosten bij een gasprijs van € 1,20 (de gasprijs op lange ). Hoeveel jij nu gaat besparen, hangt af van welke gasprijs je betaalt.

Als je de klus uitbesteedt aan een bedrijf ben je ongeveer € 2.600 kwijt.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn een gasprijs van 1,20 euro per kuub (m3) gas. Deze langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030.

Op dit moment is voor veel mensen de gasprijs ongeveer 1,30 euro (september 2023).

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Tips zelf isolerende voorzetwand plaatsen

 1. 01

  Belangrijk: check voor je begint de muren op schimmel en vocht. Zwarte schimmel en oppervlakkige vochtplekken zijn geen probleem. Maar bij gele plekken of loslatend stucwerk moet je eerst advies vragen aan een professioneel isolatiebedrijf.

 2. 02

  Kies voor isolatiemateriaal met een isolatiewaarde van hoogstens Rd 2,5. Bij een voorzetwand is het belangrijk dat de isolatiewaarde niet hoger is: bij een hogere Rd heb je kans op vochtproblemen. De Rd-waarde staat op de verpakking in de bouwmarkt. Voor Rd 2,5 heb je van sommige materialen 9 of 10 cm dikte nodig, van andere maar 5 of 6 cm.

 3. 03

  Op de pagina Buitenmuur isoleren met voorzetwand staat veel informatie over de isolatiematerialen (keuze en dikte), het raamwerk en de afwerking.

 4. 04

  De voorzetwand heeft ook gevolgen voor stopcontacten, een raamkozijn of deur, plinten en radiator. In het stappenplan (zie tip 5) lees je waar je rekening mee moet houden.

 5. 05

Voorzetwand plaatsen in het kort

Je plaatst de voorzetwand met isolatiemateriaal in het huis tegen de buitenmuur aan. Daarna kun je de muur afwerken met stuc, verf of behang. Je verliest wel een beetje ruimte, want de muren komen een stukje naar binnen. Er zijn wel materialen waarmee je minder ruimte verliest, omdat je er een minder dikke laag van nodig hebt. En er staat ook wat tegenover: je houdt de warmte binnen. Dat geeft comfort en je verbruikt minder gas. Het is slim om met de woonkamer en open keuken te beginnen: daar is de verwarming het meest aan. Daarna kun je ook andere kamers isoleren.

Het plaatsen van de voorzetwand geeft wel rommel in huis. Een goed moment is dus als je de kamer opknapt of gaat verbouwen. Of als je een nieuw huis hebt gekocht.

Lees ook de pagina Buitenmuur isoleren met voorzetwand, daar vind je alle informatie bij elkaar.

Welk materiaal en dikte?

Welk isolatiemateriaal je kiest, hangt af van jouw voorkeur. Vind je het belangrijk dat het goedkoop is? Dan is glaswol of steenwol een goede keuze. Ga je voor gemak? Dan zijn kant-en-klare panelen een uitkomst. En heb je weinig ruimte? Dan kun je het beste kiezen voor PIR platen of resol hardschuimplaten: daarmee wordt de muur minder dik.

Bekijk het overzicht van materialen en diktes op Buitenmuur isoleren met voorzetwand.

Vrouw plaatst houten frame gevelisolatie binnenkant.

Stappenplannen

Milieu Centraal heeft 2 stappenplannen gemaakt voor doe-het-zelvers.

Stappenplan voorzetwand met glas- of steenwol

Doe het zelf! Welke materialen heb je nodig en hoe pak je het aan? Met dit stappenplan plaats je zelf makkelijk een voorzetwand met glas- of steenwol. Naar het stappenplan

Stappenplan voorzetwand met hardschuim platen

Doe het zelf! Welke materialen heb je nodig en hoe pak je het aan? Met dit stappenplan plaats je zelf makkelijk een voorzetwand met hardschuim isolatieplaten. Naar het stappenplan

Kant en klare platen of warmtereflecterende folie

Je kunt ook isoleren met kant-en-klare panelen van hardschuim isolatieplaten die al zijn afgewerkt met gipsplaat. Dat scheelt een hoop werk. Milieu Centraal heeft hier geen stappenplan voor: je kunt hierbij de handleiding van de fabrikant volgen.

Een andere manier om te isoleren is met warmte-reflecterende folie. Je spant dan 2 of meer lagen warmte-reflecterende folie tegen de muur. Tussen de lagen zet je isolatieschuimblokjes (afstandhouders) waardoor er steeds 2 centimeter lucht tussen zit. Er is ook kant-en-klare folie (‘multifolie kant-en-klaar-pakket’) met noppenfolie tussen de warmte-reflecterende lagen. De noppenfolie zorgt voor de afstand tussen de lagen, zodat je geen afstandhouders nodig hebt.

Kies bij kant-en-klare panelen en warmtereflecterende folie voor een zo hoog mogelijke Rd-waarde, maar niet hoger dan 2,5. Bij een hogere Rd-waarde heb je kans op vochtproblemen. Lees meer over de Rd-waarde en vochtproblemen.

Belangrijk voor je begint

Controleer hoe het zit met je isolatie

De meeste huizen die ná het jaar 2000 zijn gebouwd, hebben al goede isolatie. Toch zegt bouwjaar niet alles. Oudere huizen zijn bijvoorbeeld soms na-geïsoleerd. Gebruik de hulp Isolatie-zelfscan om de isolatie in jouw huis te controleren.

Let op schimmel en vochtplekken

Zwarte schimmel en oppervlakkige vochtplekken zijn geen probleem: die verdwijnen juist door het isoleren van de muur. Maar heb je gele plekken of loslatend stucwerk? Vraag dan advies aan een professioneel isolatiebedrijf voordat je gaat isoleren. Je moet dit eerst oplossen voordat je gaat starten met de klus, anders kunnen de vochtproblemen juist erger worden. Lees meer op Buitenmuur isoleren met voorzetwanden.

Voorzetwand tegen spouwmuur: dampremmende folie

Het is geen probleem om de voorzetwand tegen een geïsoleerde spouwmuur te plaatsen. Als je op dit moment geen vochtproblemen hebt, zal je die ook niet krijgen door de voorzetwand. Je hebt wel een dampremmende laag nodig aan de kamerkant (de warme zijde): die laag zorgt ervoor dat je geen vochtprobleem krijgt. Je kan kiezen voor isolatiemateriaal waar die laag al op zit, of zelf folie tussen het isolatiemateriaal en de afwerking (bijvoorbeeld gipsplaten) aanbrengen.