Zelf je vloer isoleren

Man isoleert vloer. Zelf je vloer isoleren.

Check je vloer

Advies op maat Op welke manier kan jij de vloer isoleren? En wat kost het en hoeveel bespaar je ermee? Doe de gratis check voor jouw huis.
Met een geïsoleerde vloer krijg je warmere voeten én een lagere energierekening. Ben je een handige doe-het-zelver en heeft jouw huis nog geen vloerisolatie? Ga dan zelf aan de slag en isoleer de onderkant van de begane grondvloer: dat is een stuk goedkoper dan het laten doen! Op deze pagina ontdek je wat deze klus inhoudt, zodat je kunt bepalen of het iets voor je is.

Isolatie aan de onderkant van de vloer is makkelijker én minder duur dan andere vormen van vloerisolatie. Je gaat via een luik je kruipruimte in en maakt het isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer vast.

Er zijn ook andere manieren om je vloer te isoleren, maar alleen als de kruipruimte hoog genoeg is, kun je dat zelf doen. Is dat niet het geval, dan kun je je vloer op een andere manier laten isoleren door een professional. Je kunt bijvoorbeeld de hele vloer laten vervangen door een nieuwe geïsoleerde vloer, of vloerisolatie laten aanbrengen bovenop de bestaande vloer. Ontdek alle mogelijkheden op Vloerisolatie.

Heb ik al vloerisolatie?

Weet je niet zeker of je al vloerisolatie hebt? Open dan de kruipruimte en ga kijken! In deze video zie je hoe:

Ontdek of jouw kruipruimte geschikt is om zelf je vloer te isoleren

Check je vloer

Advies op maat Snel en compleet advies: ontdek hoe jij de vloer het beste kan isoleren. En wat kost het en levert het op?

Isolatiemateriaal kiezen

Bij het isoleren van je vloer kun je kiezen uit verschillende isolatiematerialen. Thermoskussens zijn het makkelijkst aan te brengen en makkelijk hanteerbaar in de kruipruimte, doordat ze lichtgewicht en gevouwen zijn. Maar het monteren van platen is ook eenvoudig als je ze vooraf op maat gesneden hebt en ze door het kruipluik passen.

Het belangrijkste is dat je kiest voor isolatiemateriaal met een isolatiewaarde (Rd) van minstens 3,5. Heb je vloerverwarming? Ga dan voor Rd van 5, anders verdwijnt er veel warmte naar de kruipruimte. De Rd-waarde vind je op de verpakking.

De kosten voor deze doe-het-zelf-klus zitten vooral in het materiaal dat je moet kopen. Reken goed uit hoeveel je nodig hebt en vraag of je ongeopende verpakkingen terug mag brengen.

Soort isolatiemateriaal

Dikte (Rd)

Prijs per m2

Verkooppunten

Zowel geschikt voor houten als betonnen vloeren      

Thermoskussens (Reflecterende folie met luchtkamers)

3 luchtkamers (Rd 3,8)

€ 24

Professionele handel in bouwmaterialen; fabrikant

Minerale wolplaten (glaswol/steenwol) zonder dampremmende laag

14 cm: 2x7 cm (Rd 3,3)

€ 21

Bouwmarkt

Alleen geschikt voor betonnen vloeren

 

 

 

Kunststof hardschuimplaten van EPS, XPS

13 cm (Rd 3,3)

€ 21

Bouwmarkt

Kunststof hardschuimplaten van PUR, PIR of resolschuim

7 - 9 cm (Rd 3,3)

€ 25,50

Professionele handel in bouwmaterialen

Voordat je begint: let hierop

 1. 01

  Door je betonnen vloer te isoleren bespaar je energie, maar let op: het levert geen warmere voeten op. Steen geleidt warmte namelijk beter dan hout, en daardoor voelt de vloer minder warm. Als je koude voeten wilt tegengaan, kun je dus beter isolatie aanbrengen bovenop de betonnen vloer. Zie Vloerisolatie voor meer informatie. Of combineer je vloerisolatie met vloerverwarming, zie lage temperatuur verwarming.

 2. 02

  Bij een houten vloer: eerst drogen! Controleer voor je begint de houtvochtigheid van de vloer met een houtvochtmeter. Is de houtvochtigheid hoger dan 20 procent, wacht dan met isoleren. Leg eerst dampremmende PE-folie op de bodem van de kruipruimte en wacht tot de houtvochtigheid is gedaald. Doe je dit niet, dan sluit je vocht in tussen het isolatiemateriaal en de houten vloer, met risico op rotting van het hout. Let op: dit gaat dus niet over de kruipruimte zelf, die heeft vaak een relatieve luchtvochtigheid van 85 tot 100 procent.

 3. 03

  Lees de handleiding van het isolatiemateriaal goed door en neem contact op met de fabrikant of een bouwtechnisch adviseur als je vragen hebt over de uitvoering. Of vraag het bij de bouwmarkt. Onderaan op deze pagina vind je kluswijzers om zelf je vloer te isoleren.

 4. 04

  Bescherm jezelfGa je isoleren met materiaal dat uit vezels bestaat, zoals glas- of steenwol? Gebruik dan handschoenen, draag lange mouwen en een stofkapje (type P2), en zorg voor ventilatie. De vezels kunnen namelijk gaan jeuken. Spoel je huid na het werk af met lauw water zonder zeep.

 5. 05

  Werk veilig. Zorg dat niemand in het geopende kruipluik kan vallen: zet de directe omgeving af met een goed zichtbaar lint of andere markering. Sluit het kruipluik als je het werk onderbreekt. Houd het kruipluik open voor voldoende ventilatie als je onder de vloer werkt. Kun je niet zelfstandig uit de kruipruimte komen? Zorg dan dat er iemand in de buurt is die je kan vragen om je te helpen.

 6. 06

  Bescherm de kruipruimte tegen vocht. Staat er (af en toe) water in de kruipruimte? Leg dan op de bodem speciale folie dat kan drijven (dit heet Mioteen KR4). Zet deze folie hoger op de muur vast, een stuk boven het hoogste waterpeil. Of leg eerst gewoon noppenfolie (bubbeltjesfolie) op de bodem en daaroverheen de PE-folie. De noppenfolie zorgt dat de PE-folie kan drijven. Zet de PE-folie hoger op de muur vast, ruim boven het hoogste waterpeil. Je kan ook losse EPS-chips op de bodem storten: die drijven ook en worden ook gebruikt als isolatie. Maar het houdt minder warmte in huis dan isolatie tegen de onderkant van de vloer gecombineerd met (drijvende) bodemfolie. Heb je veel last van vocht, vraag dan altijd advies aan een bouwkundige. Misschien is drainage (waterafvoer) rond de gevel noodzakelijk.

 7. 07

  Gebruik liever geen lijm. Zet het isolatiemateriaal het liefst vast met spijkers, schroeven, pluggen, draad of nietjes. Je kunt op die manier het materiaal later makkelijker losmaken en hergebruiken dan wanneer het materiaal is vastgelijmd. Nog een reden om niet te lijmen: uit lijm komt vaak schadelijk oplosmiddel vrij dat je bij het isoleren inademt. Heb je echt geen andere keuze dan te lijmen, kies dan een lijm op waterbasis in plaats van oplosmiddel.

 8. 08

  Denk aan goede ventilatie van de kruipruimte. Zorg voor voldoende ventilatie van de kruipruimte, zodat vocht en schadelijke gassen zoals radon weg kunnen: 1 vierkante centimeter ventilatieopening per 1 vierkante meter vloeroppervlak. Sluit deze ventilatieopeningen niet af. Heb je die nog niet? Dan moet je die mogelijk nog (laten) aanbrengen. Breng renovatiekokers aan in voor- en achtergevel: minimaal 2 per gevel, dus minimaal 4 in totaal. Huur een diamantboormachine om zelf de gaten schuin in de gevel naar de kruipruimte te boren of laat een betonboorbedrijf de gaten boren voor de renovatiekokers en breng de renovatiekokers aan.

Stappenplan zelf je vloer isoleren

Tijd: ongeveer 2 dagen

Hieronder vind je de verschillende stappen die je moet nemen bij het isoleren van je vloer. Zo ontdek je of deze klus iets voor jou is!

1. Gaten dichtmaken en cv-leidingen isoleren

Maak eerst de gaten waar leidingen door de vloer gaan en andere luchtlekken dicht met glas- of steenwol. Isoleer ook de cv-leidingen in de kruipruimte. Maar let op: de leidingen voor drinkwater moet je juist niet isoleren! Drinkwaterleidingen zijn maximaal 20 mm doorsnede, cv-leidingen zijn dikker: vanaf 20 mm doorsnede. Lees hierover meer op Drinkwater.

2. Folie bevestigen

Zorg er eerst voor dat de bodem van de kruipruimte leeg is en er geen scherpe voorwerpen op liggen. Dek daarna de bodem af met dampremmende PE-folie om het vocht uit de bodem tegen te houden.

3. Zet het folie vast

Het folie komt een stukje tegen de muur aan. Zet het vast met speciale pluggen die bedoeld zijn om PE-folie aan de muur vast te maken.

4. Eventueel oud isolatiemateriaal verwijderen of beter vastmaken

Als je vloer al een beetje geïsoleerd is, verwijder dan eerst het oude isolatiemateriaal. Als je het oude isolatiemateriaal laat zitten, maak het dan eerst vast. Als er al een dunne laag aanwezig is met een dampremmende laag, dan is het beter om deze eerst weg te halen.

5. Isolatie bevestigen

Veeg de onderkant van je vloer schoon (het plafond van de kruipruimte dus) en verwijder loszittend materiaal. Breng vervolgens het isolatiemateriaal strak tegen elkaar aan, zodat er geen kieren ontstaan.

In het voorbeeld hierboven zie je de klusser de thermokussens tussen de vloerbalken van de houten vloer nieten. Als je de thermokussen vastmaakt onder een betonvloer, gebruik je hiervoor speciale pluggen.

6. Span het isolatiemateriaal ook strak tegen de zijmuren

Het materiaal moet ook strak tegen de zijmuren aansluiten.

7. Laat alles strak op elkaar aansluiten

Zorg ervoor dat er geen ruimte zit aan de onderkant van de vloer waar geen isolatiemateriaal is. Je hoeft de onderkant van de houten balken niet te isoleren, zolang de thermoskussen maar goed aansluiten tussen de balken. Vul ook eventuele kieren op.

Als je werkt met glas- of steenwol, breng dan ook extra steun aan, zodat het isolatiemateriaal niet naar beneden kan schuiven. Ondersteun halfharde glaswol- of steenwolplaten met kippengaas of span geplastificeerd draad en niet dit vast tegen de onderkant van de vloerbalken.

8. Kruipluik isoleren

Isoleer ook het kruipluik, zodat daar geen warmte ontsnapt. Maak kieren rond het kruipluik dicht met (EPDM- of EPT-) isolatieband.

Aan de slag met vloerisolatie: download de kluswijzer

Heb jij na het lezen van deze stappen besloten dat je zelf je vloer wilt isoleren? Samen met Doehetzelfdoehetduurzaam.nl maakten we volledige kluswijzers, zodat je stap voor stap kunt zien wat je moet doen als je zelf je vloer gaat isoleren. Download snel je kluswijzer, ga naar de bouwmarkt, en begin met klussen! Hoe eerder je isoleert, hoe eerder je begint met gas besparen.

Kies jouw kluswijzer

Betonvloer isoleren met isolatieschuimplaten

Download de kluswijzer voor je betonvloer aan de onderkant isoleren met isolatiechuimplaten. Hierin vind je alle aanwijzingen om deze klus uit te voeren.

Naar de kluswijzer
Betonvloer isoleren met glaswol of steenwol

Download de kluswijzer voor je betonvloer aan de onderkant isoleren met glaswol of steenwol. Hierin vind je alle aanwijzingen om deze klus uit te voeren.

Naar de kluswijzer
Houten vloer isoleren met glaswol of steenwol

Download de kluswijzer voor je betonvloer aan de onderkant isoleren met glaswol of steenwol. Hierin vind je alle aanwijzingen om deze klus uit te voeren.

 

Naar de kluswijzer
 • Kijk je graag video's om iets te leren? Zoek dan op YouTube naar ‘stappenplan vloer isoleren’ en kies filmpjes van bekende bouwmarkten, zodat je er zeker van kunt zijn dat de informatie klopt. Aarzel ook zeker niet om je vragen aan je bouwmarkt te stellen. De medewerkers van de bouwmarkt helpen je graag verder.

Isolatie toch liever overlaten aan een professional?

Heb je na het bekijken van het stappenplan besloten dat je het isoleren van je vloer toch liever overlaat aan een professional? Op Verbeterjehuis.nl vind je tips om een bedrijf te vinden om deze klus uit te voeren. Neem je tijd om op je gemak offertes te bekijken en vergelijken, maar wacht niet te lang: hoe sneller je je vloer laat isoleren, hoe sneller je begint met gas besparen!