Zelf vloer isoleren

Man isoleert vloer. Zelf je vloer isoleren.
Advies op maat Check je vloer Op welke manier kan jij de vloer isoleren? En wat kost het en hoeveel bespaar je ermee? Doe de gratis check voor jouw huis.
Ben je een handige doe-het-zelver en heeft jouw huis nog geen vloerisolatie? Ga dan zelf aan de slag en isoleer de onderkant van de begane grondvloer: je spaart veel kosten uit!

Isolatie aan de onderkant van de vloer is makkelijker én minder duur dan andere vormen van vloerisolatie. En het levert warmere voeten en een lagere energierekening op. Als je handig bent én je huis een kruipruimte heeft, kun je het bovendien goed zelf doen. Je bereikt de kruipruimte via een luik en maakt het isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer vast. Er zijn ook andere manieren om je vloer te isoleren, maar die zijn lastiger om zelf te doen. Bijvoorbeeld de hele vloer vervangen door een nieuwe geïsoleerde vloer, of vloerisolatie aanbrengen bovenop de bestaande vloer. Hierover lees je meer op Vloerisolatie.

Tips zelf onderkant vloer isoleren

01

Controleer van tevoren of de kruipruimte hoog genoeg is om in te werken: 35 centimeter is minimaal, vanaf 50 centimeter werkt het prettiger.

02

De kosten zitten vooral in het materiaal dat je moet kopen. Reken goed uit hoeveel je nodig hebt en vraag of je ongeopende verpakkingen terug mag brengen. 

03

Lees de handleiding bij de verpakking goed en neem contact op met de fabrikant of een bouwtechnisch adviseur als je vragen hebt over de uitvoering. Bij de bouwmarkt vind je gratis kluswijzers over isoleren.

04

Kies voor isolatiemateriaal met een isolatiewaarde (Rd) van minstens 3,3. Heb je vloerverwarming, ga dan voor Rd 5. De Rd-waarde vind je op de verpakking.

05

Zorg voor goede ventilatie in de kruipruimte: in de buitenmuren moeten ventilatiegaten zitten.

Doe mee! Doe-het-zelf isolatieonderzoek Ga jij deze zomer zelf je vloer isoleren? Doe dan mee aan het doe-het-zelf-isolatieonderzoek en krijg 100 euro vergoeding! Bekijk de spelregels of meld je meteen aan. Ja, ik wil meer meer weten over het onderzoek
7 Vloerisolatie

Voor je begint: maak gaten dicht

Voordat je begint met isoleren: maak eerst de gaten waar leidingen door de vloer gaan en andere luchtlekken dicht met glas- of steenwol. Isoleer ook de cv-leidingen in de kruipruimte. Maar let op: de leidingen voor drinkwater moet je juist niet isoleren! Lees hierover meer op Drinkwater.

3 Vloerisolatie

Aan de slag met vloerisolatie

Bescherm tegen vocht: PE-folie en ventilatie

Is de kruipruimte droog (er staat geen water in)? Leg dan dampremmende PE-folie op de bodem: daarmee houd je vocht uit de bodem tegen. Neem aan alle kanten een extra rand van zo'n 30 cm, vouw de rand om en maak de folie aan de muur vast met speciale pluggen, zo'n 20 cm boven de bodem van de kruipruimte.

Staat er (af en toe) water in de kruipruimte? Leg dan op de bodem speciaal folie dat kan drijven (dit heet Mioteen KR4). Zet deze folie hoger op de muur vast, een stuk boven het hoogste waterpeil. Of leg eerst gewoon noppenfolie (bubbeltjesfolie) op de bodem en daaroverheen de PE-folie. De noppenfolie zorgt dat de PE-folie kan drijven. Zet de PE-folie hoger op de muur vast, ruim boven het hoogste waterpeil.

Heb je veel last van vocht, vraag dan altijd advies aan een isolatiebedrijf. Misschien is drainage (waterafvoer) rond de gevel noodzakelijk.

Je kan ook losse EPS-chips op de bodem storten: die drijven ook en worden ook gebruikt als isolatie. Maar het houdt minder warmte in huis dan isolatie tegen de onderkant van de vloer gecombineerd met (drijvende) bodemfolie.

Zorg voor goede ventilatie van de kruipruimte, zodat vocht en schadelijke gassen zoals radon weg kunnen. Lees meer bij Houten vloer en Betonnen vloer.

Ook kruipluik isoleren

Vergeet niet om het kruipluik te isoleren, anders ontsnapt er alsnog warmte via het luik. Gebruik zwaar plaatmateriaal (bijvoorbeeld vezelcementplaat) voor het kruipluik en maak isolatiemateriaal vast aan de onderkant van het luik. Maak de kieren dicht met isolatieband (EPDM of EPT).

Liever niet lijmen

Zet het isolatiemateriaal het liefst vast met spijkers, schroeven, pluggen, draad of nietjes. Je kunt dit later makkelijker losmaken en hergebruiken dan materiaal dat is vastgelijmd. Nog een reden om niet te lijmen: uit lijm komt schadelijk oplosmiddel vrij. Terwijl je bezig bent met isoleren, adem je dat in.

Heb je geen andere keuze dan te lijmen, kies dan een lijm op waterbasis in plaats van oplosmiddel. Daaruit komen geen schadelijke dampen vrij: prettiger voor jou en het milieu.

Bescherm jezelf

Ga je isoleren met materiaal dat uit vezels bestaat zoals glas- of steenwol? Gebruik dan handschoenen, draag lange mouwen en een stofkapje (type P2), en zorg voor ventilatie. De vezels kunnen namelijk gaan jeuken. Spoel je huid na het werk af met lauw water zonder zeep.

Kruipruimte: waar zit het luik?

In de meeste huizen met een kruipruimte (in België ook wel kruipkelder genoemd) zit het toegangsluik onder de vloermat van de voordeur of in een hoek van de woonkamer. In huizen met een voor- en achterkamer kan de toegang zitten in de bodem van de kasten die deze kamers scheiden. Soms biedt een deurtje in de kelder toegang tot de kruipruimte.

Kun je het luik niet vinden, vraag dan jouw buren of zij een kruipruimte hebben en waar het luik zit. Of kijk op bouwtekeningen van jouw woning - daar staat een kruipruimte zeker op vermeld.

Geen luik? Zelf maken

Heeft jouw huis wel een kruipruimte maar is er geen toegangsluik (meer)? Dan kan je dat alsnog in de vloer (laten) maken. Kijk eerst of het de moeite waard is: controleer of kruipruimte hoog genoeg is om de vloer aan de onderkant te isoleren. Boor daarvoor eerst een gat op de plek waar je het luik wilt gaan maken. Steek een duimstok of lat recht naar beneden door het gat om de hoogte onder de vloer te meten. Of laat in het boorgat een touwtje zakken met een gewichtje eraan om de diepte te meten - je voelt het als het gewichtje de grond raakt.

Kruipruimte uitgraven of bovenop vloer isoleren

Heb je een te lage kruipruimte onder een betonnen vloer? Soms kun je de kruipruimte uitgraven. Dit is wel ingrijpend, en duur als je deze klus uitbesteedt.

Moet er een laag van meer dan 20 cm worden uitgegraven, vraag dan advies aan een bouwkundige. Als de bodem niet ernstig verontreinigd is en je minder dan 50 m3 afgraaft, dan hoeft de gemeente geen goedkeuring te geven. Je moet de afgraving wel melden bij de gemeente.

Niet uitgraven? Dan bovenop vloer isoleren

Is er geen kruipruimte of alleen een lage kruipruimte die je niet kunt uitgraven? Dan is vloerisolatie lastiger. Je kunt dan bovenop de bestaande (houten of betonnen) vloer een nieuwe geïsoleerde vloer laten plaatsen. Dat is een ingrijpende en kostbare klus, waardoor de vloer minstens 8 centimeter hoger wordt. Daardoor moet je deuren inkorten, en je krijgt misschien hoogteverschil met andere ruimtes in huis, zoals de hal. Bovendien wordt je kamer lager.

Als je een zeer ervaren klusser bent, kunt je de nieuwe geïsoleerde vloer zelf plaatsen bovenop de oude vloer. Huur anders een specialist in. De isolatieplaten moeten afgestemd zijn op het type vloer, op eventuele vloerverwarming en meer specifieke eigenschappen van jouw huis.

Bij het ophogen van de vloer wordt meestal een Rc-waarde (isolatiewaarde van de vloerconstructie) nagestreefd van 2,5 in plaats van 3,5 of hoger, omdat anders het isolatiepakket op de vloer erg dik wordt.

Lees meer over deze manier van isoleren op Vloerisolatie.

Houten vloer: stappenplan

Een houten vloer kun je van onderaf isoleren door de ruimte tussen de balken op te vullen met isolatiemateriaal. Het is niet nodig de balken mee te isoleren; deze hebben van zichzelf een isolerende waarde.

1. Vochtig hout: eerst drogen

Controleer voor je begint de houtvochtigheid van de vloer, met een houtvochtmeter. Is de houtvochtigheid hoger dan 20 procent, wacht dan met isoleren. Leg eerst dampremmende PE-folie op de bodem van de kruipruimte en wacht tot de houtvochtigheid is gedaald. Doe je dit niet, dan sluit je vocht in tussen het isolatiemateriaal en de houten vloer, met risico op rotting van het hout. Let op: dit gaat dus niet over de kruipruimte zelf, die heeft vaak een relatieve luchtvochtigheid van 85 tot 100 procent!

Belangrijk Check bij een houten vloer of de houtvochtigheid lager is dan 20 procent.

2. Isolatiematerialen voor onder houten vloer

Je kunt kiezen uit verschillende isolatiematerialen. Thermoskussens (ook wel thermokussens genoemd) zijn het makkelijkst aan te brengen en makkelijk hanteerbaar in de kruipruimte, doordat ze lichtgewicht en gevouwen zijn. Maar het monteren van platen is ook eenvoudig, als je ze vooraf op maat gesneden hebt.

Soort materiaal Dikte (Rd) Prijs per m2 Waar te koop?
Thermoskussens (reflecterende folie met luchtkamers) 3 luchtkamers (Rd 3,8) € 14 Professionele handel in bouwmaterialen; fabrikant
Minerale wolplaten (glaswol/steenwol) zonder dampremmende laag 14 cm: 2x7 cm (Rd 3,3) € 12 Bouwmarkt

Uitleg

Isoleren met cellulose

3. Aanbrengen: met tussenruimte maar zonder kieren

Je mag het isolatiemateriaal direct tegen de planken aan bevestigen, maar je verhoogt de isolatiewaarde als je een ruimte laat (2 cm) tussen de vloerplanken en het isolatiemateriaal: de stilstaande lucht in de luchtkamers isoleert ook.

Maak je gebruik van zo'n tussenruimte, laat het isolatiemateriaal dan heel goed aansluiten tegen de draagbalken. Als er gaten blijven, dan lekt daar veel warmte weg.

Snijd minerale wolplaten iets te breed af en klem ze tussen de balken: dan sluiten ze goed af. Gebruik klemlatjes, draden of gaas om het materiaal op zijn plaats te houden. Thermoskussens bestel je op de juiste breedte, knip je zelf op de gewenste lengte, en trek je vervolgens strak tussen de balken voor je ze vastniet.

Lijm liever niet: dat maakt het lastig om bij sloop het materiaal te verwijderen; bovendien komen er schadelijke oplosmiddelen vrij uit lijm. Heb je geen andere keuze, kies dan een lijm op waterbasis (in plaats van oplosmiddel). Daaruit komen geen schadelijke dampen vrij; prettiger voor jou en het milieu.

4. Ventilatie onder houten vloer

De kruipruimte heeft ventilatie nodig om vocht en radongas af te voeren. Per vierkante meter (m2) houten vloer moet er 400 vierkante milimeter (mm2) aan ventilatieopeningen zijn in de buitenmuren. Let erop dat ze verdeeld zijn over twee buitenmuren die tegenover elkaar liggen.

De Rd-waarde is de isolatiewaarde van het materiaal. De Rd-waarde staat vaak op de verpakking. Informeer bij de fabrikant welke dikte je precies nodig hebt voor deze Rd-waarde.
De prijs per vierkante meter (m2) is inclusief bodemfolie en bevestigingsmateriaal.

Je kunt ook hernieuwbare cellulose isolatieplaten gebruiken maar die zijn wel duurder: 32 euro per m2 voor een Rd van 3,3. Adressen van dealers zijn alleen verkrijgbaar via de importeur.

Betonnen vloer: stappenplan

1. Isolatieplaten bevestigen

Heb je een betonnen vloer die aan de onderkant vlak is? Bevestig dan isolatieplaten met plakpennen tegen de vloer. Met lijm kan ook, maar verwijderen is dan moeilijk en recycling wordt moeilijk. Is jouw betonnen vloer niet vlak? Dan moet je speciale pennen en pluggen bevestigen in boorgaten in de vloer.

Heb je geen andere keuze dan te lijmen, kies dan een lijm op waterbasis in plaats van oplosmiddel. Daaruit komen geen schadelijke dampen vrij; prettiger voor jou en het milieu.

Wel energiebesparing, geen warme voeten

Het isoleren van een stenen vloer aan de onderkant levert wel energiebesparing op maar geen warme voeten. Steen geleidt warmte namelijk beter dan hout, en kan daardoor meer warmte onttrekken aan de voeten.

Wil je per se koude voeten tegengaan, dan moet je isolatie aanbrengen bovenop de betonnen vloer. Zie Vloer- en bodemisolatie voor meer informatie. Vloerverwarming in combinatie met goede vloerisolatie rekent ook af met koude voeten, zie lage temperatuur verwarming.

2. Isolatiematerialen voor betonnen vloer

Thermoskussens en kunststof hardschuimplaten zijn lichtgewicht en daardoor makkelijk hanteerbaar. Gebruik plakpennen om minerale wolplaten vast te maken, en pluggen (eventueel lijm) om hardschuimplaten vast te maken.

Soort isolatiemateriaal Dikte (Rd) Prijs per m2 Verkooppunten
Thermoskussens (Reflecterende folie met luchtkamers) 3 luchtkamers (Rd 3,8) € 14 Professionele handel in bouwmaterialen; fabrikant
Minerale wolplaten (glaswol/steenwol) zonder dampremmende laag 14 cm: 2x7 cm (Rd 3,3) € 12 Bouwmarkt
Kunststof hardschuimplaten van EPS, XPS 13 cm (Rd 3,3) € 14 Bouwmarkt
Kunststof hardschuimplaten van PUR, PIR of resolschuim 7 - 9 cm (Rd 3,3) € 21 Professionele handel in bouwmaterialen

Uitleg

3. Ventilatie onder betonnen vloer

Heb je een betonnen (steenachtige) vloer zonder gasleiding (of met een gasleiding met mantelbuis)? Zorg dan voor 1 vierkante centimeter (cm2) ventilatieopening per vierkante meter (m2) vloeroppervlak, en verdeel de ventilatieopeningen over twee buitenmuren die tegenover elkaar liggen.

Heb je een betonnen vloer met een gasleiding zonder mantelbuis, maak dan 4 vierkante centimeter (cm2) ventilatieopeningen per vierkante meter (m2) vloeroppervlak, eveneens verdeeld over ventilatieopeningen in buitengevels die tegenover elkaar liggen.

De Rd-waarde is de isolatiewaarde van het materiaal. De Rd-waarde staat vaak op de verpakking. Informeer bij de fabrikant welke dikte je precies nodig hebt voor deze Rd-waarde.
De prijs per vierkante meter (m2) is inclusief bodemfolie en bevestigingsmateriaal.

Meer weten over vloerisolatie?

Wil je meer weten over de besparing op je energierekening en de materialen? Of over de verschillende manieren om de vloer te isoleren? Kijk op Vloerisolatie.