Checklist voor offertes vloerisolatie

Vind een goed isolatiebedrijf

Ga jij voor vloerisolatie? Hoe sneller je begint met offertes opvragen, hoe sneller je profiteert van comfortabele warmte en een lagere energierekening! Op Verbeterjehuis vind betrouwbare isolatiebedrijven bij jou in de buurt. Bedrijf vinden
Wil jij je vloer laten isoleren? Met deze checklist van Milieu Centraal weet je welke vragen je moet stellen aan een isolatiebedrijf, en hoe je offertes beoordeelt. Zo weet je wat je kunt verwachten als je je vloer gaat isoleren.

Je hebt verschillende vormen van vloerisolatie. De meeste mensen kiezen voor isolatie aan de onderkant van de vloer die wordt aangebracht vanuit de kruipruimte. Deze checklist is voornamelijk gefocust op deze vorm van isolatie.

Lees meer over de verschillende soorten vloerisolatie op de pagina Vloerisolatie.

Waar moet je vooraf goed over nadenken?

Handige vragen voor tijdens een gesprek

Zo controleer je of de offerte klopt

Vooraf over nadenken

  1. 01

    Vloerisolatie kan gedaan worden door isolatiebedrijven en door aannemers-, bouw- of klusbedrijven. Belangrijk is dat het wordt uitgevoerd door een vakbekwaam bedrijf. Nodig het liefst meerdere bedrijven uit voor een vrijblijvend adviesgesprek bij jou thuis om bedrijven en offertes te kunnen vergelijken.

  2. 02

    Voor isolatie is een landelijke subsidie beschikbaar: de ISDE-subsidie. Lees op de pagina Subsidie voor isolatie hoe dit werkt.

  3. 03

    Daarnaast zijn er ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor isolatiemaatregelen. Die mag je in 2023 met de landelijke subsidie combineren. Check ook vooraf of je subsidie kunt krijgen van jouw gemeente of provincie en wat de voorwaarden zijn: www.energiesubsidiewijzer.nl. 

  4. 04

    Vraag eens rond of meerdere mensen in jouw buurt vloerisolatie willen. Misschien kunnen jullie zo een korting krijgen.

  5. 05

    Ook kun je bedrijven van tevoren vragen hoeveel klanten ze al bij je in de buurt hebben gehad, en of je een of twee klanten mag bellen of e-mailen om te horen hoe hun ervaring met dit bedrijf is.

  6. 06

    Controleer of je een kruipruimte hebt en of deze toegankelijk is. Isolatie aan de onderkant van de vloer is makkelijker én minder duur dan andere vormen van vloerisolatie. Je gaat via een luik je kruipruimte in en maakt het isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer vast. Hiervoor heb je wel een kruipruimte van minimaal 35 centimeter en een kruipluik nodig. Lees meer over de verschillende soorten vloerisolatie op de pagina Vloerisolatie.

  7. 07

    Heb je een houten vloer? Laat dan het vochtgehalte meten. Bij een vochtgehalte in het hout van meer dan 20% kan het beste eerst de bodemfolie worden aangebracht om het hout te laten drogen en op een later moment, als het hout droog is, de vloerisolatie.

Bedrijf vinden via je energieloket

Tip Het energieloket in jouw gemeente kan je in contact brengen met bedrijven bij jou in de buurt en je helpen met vragen over offertes. Je vindt het energieloket in jouw woonplaats op verbeterjehuis.nl. Een andere optie om vakbekwame installateurs te vinden, is via de site van Centraal Register Techniek (kies 'Duurzaam'). Vind je energieloket

Het gesprek

Hieronder vind je aandachtspunten en vragen die je kunt stellen bij het contact met een isolatiebedrijf.

Zo ziet een goede offerte eruit

Vraag om een gratis en vrijblijvende offerte en vraag het bedrijf om de volgende punten in de offerte op te nemen:

  • De branchevereniging waarbij het bedrijf is aangesloten en, in het geval van PUR-vloerisolatie, de certificering.

  • Een omschrijving van alle werkzaamheden van start tot schoonmaak.

  • De totale kosten van de werkzaamheden, inclusief eventueel bijkomende werkzaamheden, zoals het plaatsen van ventilatieroosters.

  • Toepassing van de belastingverlaging op arbeidsloon. Om woningisolatie te stimuleren, is er een langlopende regeling waardoor de btw op arbeidsloon omlaag gaat van 21 naar 9 procent. Zie voor verdere uitleg de pagina Subsidies voor verduurzamen woning.

  • Een overzichtelijke omschrijving van de toe te passen materialen (inclusief certificering en hoeveelheden), de isolatiewaardes en de totale oppervlakte van de te isoleren vloer.

  • De gegarandeerde minimale isolatiewaarde (Rc) van de vloer na voltooiing van de werkzaamheden. De garanties die het bedrijf geeft en voor hoeveel jaar. Bij VENIN en SBVN aangesloten bedrijven geven 10 jaar garantie op isolatiemateriaal en uitvoering. Bij Bouwgarant en VLOK aangesloten bedrijven bieden 1 jaar garantie.

Let ook hierop

Voldoet de offerte aan subsidievoorwaarden?

Als je subsidie aanvraagt voor isolatie, controleer dan of de offerte voldoet aan de voorwaarden van de subsidie. Vaak worden minimale eisen gesteld aan de isolatiewaarde (Rc). Bij de aanvraag moet je de oppervlakte en isolatiewaarde invullen en deze cijfers moeten ook in de offerte vermeld zijn.

Aanbetaling niet nodig

Het is bij vloerisolatie niet gebruikelijk om een aanbetaling te doen. Betaal dus pas na uitvoering van de werkzaamheden.

Checklist bekeken? Bedrijf vinden!

Met deze tips bij de hand lukt het je om een goede offerte te krijgen voor vloerisolatie. Aarzel dus niet langer en start met vrijblijvende offertes opvragen! Hoe sneller je het doet, hoe sneller je kan profiteren van comfortabelere warmte en een lagere energierekening. Op Verbeterjehuis vind betrouwbare isolatiebedrijven bij jou in de buurt.

Bedrijf kiezen
  • Aannemer, bouwmarkt of architect voor biobased isoleren

    Wil je graag isoleren met natuurlijke ('biobased') isolatiematerialen? Op de website kiesbiobased.nl vind je een overzicht van aannemers, architecten en adviseurs die ervaring hebben met het na-isoleren met natuurlijk (biobased) isolatiemateriaal. Ook staat er op de site een overzicht van bouwmarkten die biobased isolatiemateriaal verkopen. Milieu Centraal is betrokken geweest bij het bepalen van randvoorwaarden voor plaatsing van bedrijven op de website.