Subsidies verduurzamen woning

Mensen Achter Laptop (3)
Energiesubsidiewijzer Welke subsidies en leningen zijn er? Welke subsidies en regelingen zijn er in jouw woonplaats? De Energiesubsidiewijzer geeft een compleet overzicht. Bekijk de subsidies
Met subsidie wordt isolatie en energie besparen voor jou nog aantrekkelijker. Milieu Centraal zet de landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes op een rij.

Met dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en HR++ of triple glas bespaar je veel energie. Goed voor het klimaat, een prettig warm huis en een lagere energierekening! Ook duurzame energie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen is goed voor het milieu én voor jouw energierekening.

Subsidies, regelingen en btw-tarief

01

Er is een landelijke subsidie voor isolatie van je dak, buitenmuren, vloer en ramen. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Als je 2 of meer isolatiemaatregelen neemt (of 1 isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp of zonneboiler), kan je tot 30 procent van de kosten terugkrijgen. Voor 1 isolatiemaatregel is het bedrag lager. Ook VvE's kunnen de subsidie aanvragen. 

02

Er is een landelijke subsidie voor zonneboilers, warmtepompen of een warmtenet-aansluiting.

03

Voor het arbeidsloon bij isolatie geldt het lage btw-tarief van 9 procent (regeling btw-verlaging). 

04

Gemeentes en provincies hebben soms lokale subsidiepotjes. Kijk op Energiesubsidiewijzer welke subsidies er in jouw gemeente en provincie zijn.

05

Overweeg je om zonnepanelen op je dak te leggen? Je kunt de btw terugvragen van de Belastingdienst: dat scheelt meteen al zo'n 21 procent van de kosten.

06

Met een Energiebespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen om de maatregelen te betalen. Of kijk of je extra hypotheekruimte kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen.

Subsidie voor isolatie van je huis

Er is een landelijke isolatie subsidie voor huiseigenaren: de ISDE-subsidie. Dakisolatie, spouwmuurisolatie, muurisolatie met een voorzetwand of tegen de buitenkant, vloerisolatie en HR++ of triple glas wordt hierdoor tot 30 procent goedkoper.

Er is een hoog en laag subsidiebedrag. Voor het hoge bedrag moet je binnen een jaar 2 of meer maatregelen laten uitvoeren. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur en de vloer isoleren. Of je combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Als je 1 isolatiemaatregel neemt, krijg je het lage bedrag (tot 15 procent van de kosten). 

De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die je laat uitvoeren door een isolatiebedrijf, dus niet voor doe-het-zelven. Verder moet je eigenaar zijn van de woning en er zelf wonen. 

Op Subsidie voor isolatie lees je alles over de hoogte van de subsidie, de voorwaarden en waar je de subsidie kunt aanvragen. 

Subsidie voor zonneboiler, warmtepomp en warmtenet

Kies je in een bestaand huis voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet? Dan kun je een aantrekkelijke subsidie krijgen. Check de subsidie voor zonneboilers, subsidie voor warmtepompen en de subsidie voor aansluiting op een warmtenet.

Je krijgt deze subsidie ook als de warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting de enige maatregel is die je neemt. Je hoeft hem dus niet te combineren met een isolatiemaatregel. Maar combineren is wel slim, want dan krijg je voor de isolatiemaatregel een hogere subsidie.

Laag btw-tarief op arbeidsloon

Voor het arbeidsloon bij isolatie geldt het lage btw-tarief van 9 procent. Milieu Centraal heeft berekend dat dit zo'n € 1.300 scheelt als je een eengezinswoning helemaal isoleert (vloer, dak, spouwmuur en glas).

Voorwaarden laag btw-tarief

  • Het lage btw-tarief geldt alleen voor het aanbrengen van de isolatie. Voor werkzaamheden daaromheen (bijvoorbeeld sloopwerk) geldt het gewone btw-tarief van 21 procent.
  • Ook voor de materialen geldt het normale btw-tarief van 21 procent.
  • Het lage tarief geldt alleen als de woning ouder is dan 2 jaar, of als het pand al meer dan 2 jaar als woning wordt gebruikt.
  • Het lage tarief geldt niet voor het plaatsen van kozijnen.

Vraag het isolatiebedrijf of ze het lage tarief op de offerte en rekening zetten. Voor meer informatie kan het bedrijf terecht bij de Belastingdienst, kijk voor de voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

Terugvragen btw op zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen te kopen? Als particulier kun je de btw (21 procent!) op de aanschaf en het plaatsen terugvragen van de Belastingdienst. Lees meer op Btw op zonnepanelen terugvragen.

Subsidie groen dak? Ontdek of je in je gemeente subsidie kunt krijgen voor het vergroenen van je dak of tuin. Groenesubsidiewijzer