Extra hypotheekruimte voor energiebesparing

Stel zit achter laptop in nieuw huis wat nog in verbouwing is. Extra hypotheekruimte voor energiebesparing.
Verbeter je huis Nieuw huis? Kijk welke energiebesparende maatregelen je nog kunt nemen. Doe de check
Ga je een huis kopen? Voor verduurzamen mag je extra lenen. Neem in de hypotheek ruimte voor bijvoorbeeld betere isolatie en zonnepanelen. Je krijgt weliswaar hogere hypotheeklasten, maar je betaalt iedere maand minder voor energie. Bovendien stijgt de waarde van je nieuwe huis, help je het klimaat en ben je beter voorbereid op wonen zonder aardgas.

Bij het afsluiten van je hypotheek mag je extra lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000 euro. Voor € 9.000 heb je in een gemiddelde eengezinswoning bijvoorbeeld 10 zonnepanelen, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Vraag je adviseur of hypotheekverstrekker naar de regeling 'extra hypotheek voor energiebesparende voorzieningen' of 'financiering van EBV'.

Waarom extra lenen?

01

Grote kans dat je in je nieuwe huis gaat klussen of verbouwen. En als je toch bezig bent, is bijvoorbeeld isoleren een kleine extra moeite.

02

Je profiteert vanaf de eerste dag in je nieuwe huis van de voordelen: een lage energierekening en meer wooncomfort.

03

Denk vooruit en zet meteen een stap richting wonen zonder aardgas. De omschakeling naar nieuwe energie gaat sneller dan je denkt en wachten met goede isolatie of zelf energie opwekken is zonde. Alles wat je nu meeneemt in een verbouwing van je huis hoeft straks niet meer te gebeuren.

04

Je bent nu toch bezig met financiering, je hoeft niets extra’s te regelen op een ander moment en kunt het nu meteen meenemen. Check het bij je adviseur of hypotheekverstrekker.

05

Het voordeel van hypotheek als financiering voor energiemaatregelen is dat in veel gevallen de looptijd 30 jaar is. De maandlasten voor een lening met lange looptijd zijn lager dan bij een lening met korte looptijd.

Reinier leent extra geld voor HR++ glas

Rekenvoorbeeld woonlasten

Stel, je koopt een hoekwoning uit 1970 met dakisolatie, gewoon dubbel glas en een hr-ketel en je hebt hiervoor naast je eigen geld nog een hypotheek nodig van 202.000 euro. Je gaat deze woning verbeteren met spouwmuurisolatie, vloerisolatie en 10 zonnepanelen. Dit kost samen zo’n 8.000 euro. Je neemt hiervoor extra hypotheek. Je totale woonlasten dalen met 44 euro per maand.

Uitgangspunt Hypotheek Netto hypotheek- lasten per maand Energiekosten per maand  Totale woonlasten per maand
Hoekwoning zonder energiemaatregelen € 202.000 € 668 € 160 828
Hoekwoning met energiemaatregelen € 210.000 € 694 € 90 784
Besparing op totale woonlasten per maand        44

  • Netto hypotheeklasten: uitgaande van bruto jaarinkomen 45.000 euro, 2,3% rente 10 jaar vast (risicoklasse 100% woningwaarde)
  • De energiekosten in dit voorbeeld zijn indicatief (bron: www.verbeterjehuis.nl). De levensduur van isolatie is meer dan 75 jaar, van zonnepanelen 25 jaar.

Wanneer krijg je extra hypotheek voor energiebesparing?

Je maximale hypotheekbedrag is volgens de huidige wetgeving 100 procent van de woningwaarde. Of je dat maximale bedrag mag lenen, hangt ook van je inkomen af.

Als je financieringsruimte over hebt

Heb je voldoende eigen geld en genoeg inkomen, dat kun je - binnen de 100 procent - genoeg lenen om het huis te kopen én de gewenste energiemaatregelen te financieren. Voorbeeld: je koopt een huis van 200.000 euro. Je betaalt € 50.000 van de koopprijs (en de kosten koper) met eigen spaargeld. Je hebt dan een hypotheek nodig van € 150.000. Maar je neemt een hypotheek van € 160.000 (je blijft binnen de 100%), zodat je € 10.000 kan besteden aan energiebesparende maatregelen.

Let op: het kan zijn dat je door een iets hogere hypotheek in een hogere risicoklasse valt en dat daardoor de rente over de hele lening hoger wordt. De risicoklasse hangt af van de verhouding tussen omvang hypotheek en woningwaarde. Leen je bijvoorbeeld minder dan 65% van de woningwaarde, dan is je rente lager dan wanneer je tussen 85 en 100% van de woningwaarde leent.

Als je geen financieringsruimte over hebt

Is je maximale te verkrijgen hypotheek maar net voldoende om het huis te kunnen kopen, en is er dus geen ruimte om ook energiemaatregelen te financieren? Je mag extra hypotheek nemen voor isolatie, zonnepanelen, warmtepomp of andere energiemaatregelen: tot 106 procent van de waarde van de woning die je gaat kopen.

Er zijn drie regels:

  • je bruto jaarinkomen is ten minste € 33.000;
  • als je ten opzichte van je inkomen geen financieringsruimte over hebt, krijgt maximaal € 9.000 extra hypotheek;
  • je mag maximaal 6 procent van de woningwaarde extra lenen.

Bij een woningwaarde van € 100.000 is de extra hypotheek € 6.000, ook al zou je vanwege de 'inkomensregel' € 9.000 extra mogen lenen. Bij een woningwaarde van € 250.000 is de extra hypotheek € 9.000 euro (en niet 6 procent van € 250.000 is € 15.000).

De extra lening is uitsluitend bedoeld om je huis energiezuiniger te maken. Je mag het ook gebruiken om een huis te kopen dat al heel energiezuinig is (het heeft energielabel A++ of een energie-index van maximaal 0,6).

Wil je een energieneutrale woning kopen met een energieprestatiegarantie van ten minste 10 jaar, dan mag je tot € 25.000 extra lenen. Het bedrag is hoger omdat je energierekening heel laag is (waardoor je per maand meer aan de hypotheek kunt besteden).

Voor welke maatregelen kun je extra lenen?

Deze verbeteringen aan je huis vallen onder de regeling ‘extra hypotheek voor energiebesparende voorzieningen’:

Mogelijke verbeteringen voor je nieuwe huis

Met behulp van Verbeterjehuis van Milieu Centraal ontdek je welke energiemaatregelen mogelijk zijn voor je nieuwe huis. Zo kun je inschatten wat de kosten en besparingen zijn van de maatregelen om energie te besparen en op te wekken. De informatie die je nodig hebt over isolatie en verwarming in je nieuwe woning vind je tussen de verkoopinformatie.

Ben je sowieso van plan om te verbouwen? Bekijk onze tips voor verbouwen. Bijvoorbeeld voor een nieuwe keuken, badkamer of aanbouw. Het is dan slim en voordeliger om energiemaatregelen te combineren met de verbouwing.

Wie bieden de extra hypotheek aan?

Niet alle geldverstrekkers bieden de extra hypotheek voor energiebesparing aan. Ook zijn er banken die het wel aanbieden, maar een renteopslag rekenen omdat ze een hypotheek tussen de 100 en 106 procent als een extra risicoklasse zien.

Vereniging Eigen Huis heeft een overzicht gemaakt van banken die het niet aanbieden, banken die aan aanbieden met renteopslag, en banken die het aanbieden zonder renteopslag. Bekijk het overzicht - (pdf) - juli 2018. 

Nu budget reserveren, straks klussen kiezen

Weet je bij het afsluiten van de hypotheek al welke energiemaatregelen je wilt nemen, en heb je ook al definitieve offertes van bedrijven? Dan kan je het geld voor de maatregelen meteen krijgen.

Weet je nog niet precies welke energiemaatregelen je wilt nemen, of heb je de bedrijven die het gaan uitvoeren nog niet uitgekozen? Dan kun je de keuze nog even uitstellen. Je hoeft bij het regelen van een extra hypotheek voor energiemaatregelen namelijk niet per se een plan met definitieve offertes aan te leveren. Bij een aantal hypotheekverstrekkers is het voldoende om een plan met voorlopige maatregelen en een voorlopige inschatting van de kosten te maken. Het geld komt dan in een bouwdepot. Dit depot wordt ook wel 'Energiebespaarbudget' genoemd.

De uitbetaling gebeurt op basis van de nota’s van energiemaatregelen die je daadwerkelijk hebt laten uitvoeren. Dat mogen dus andere maatregelen zijn dan je in je plan hebt opgenomen.

Let op: niet alle geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid aan. Zie de laatste kolom van dit overzicht van de Nationale Hypotheek Garantie (pdf).

Extra hypotheek regelen in 4 stappen

01

Plan een afspraak met je hypotheekadviseur of mogelijke hypotheekverstrekker en geef aan dat je (ook) de 'extra hypotheek voor energiebesparende voorzieningen' of 'financiering EBV' wilt bespreken.

02

Check vóór het gesprek Verbeterjehuis.nl en ga na wat voor je nieuwe huis mogelijke energiemaatregelen zijn, en wat die kosten en opleveren.

03

Leg het kosten- en bespaaroverzicht voor aan de adviseur en laat een rekenvoorbeeld maken voor de maandlasten.

04

Als het haalbaar is volgens je adviseur en hypotheekverstrekker kun je beginnen met zoeken naar bedrijven die de maatregelen voor een energiezuinig huis kunnen uitvoeren.