Isolerende kozijnen en deuren

Meisje staat bij raam. Met isolerend glas en kozijnen is het lekker warm in huis en bespaar je energie.

Kun je subsidie krijgen?

Advies op maat Check met de Energiesubsidiewijzer of jij subsidie kunt krijgen voor het plaatsen van isolatieglas en isolatiekozijnen. Doe de check
Ga je kozijnen of buitendeuren vervangen? Kies dan kozijnen of deuren die goed isoleren en lang meegaan. En ga meteen voor triple glas: daarmee verlies je de minste warmte en woon je comfortabeler.

Misschien denk je er niet zo snel aan, maar ook via kozijnen en buitendeuren verlies je warmte naar buiten. Met isolerende kozijnen en deuren heb je daar minder last van. Let daarom op de U-waarde van kozijnen en deuren: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Isolerende kozijnen en deuren hebben luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buitenkant en binnenkant. Daar zie je niets van, maar het werkt wel. Er zijn ook houtsoorten die goed isoleren en geen isolatiekern nodig hebben.

Mannen tillen isolerend kozijn dat ze in huis gaan plaatsen.

Laat je inspireren en adviseren

Maak van jouw huis een duurzaam thuis en breng een bezoek aan het Milieu Centraal Adviesplein op de vt wonen&design beurs van 1 t/m 6 oktober in de Expo Greater Amsterdam in Vijfhuizen. Met onze kortingscode MilieuCentraal1624 koop je een voordelig kaartje met korting.

Tips voor kozijnen en deuren

 1. 01

  Neem je ook triple glas? Kies dan voor kozijnen met een U-waarde van 1,3 of lager: daarmee voorkom je condens in of op het kozijn.

 2. 02

  Laat je triple glas in isolerend kozijnen plaatsen? Check of je subsidie kan krijgen. Tip: als je 2 maatregelen neemt, is het subsidiebedrag hoger.

 3. 03

  Zorg dat naden of kieren tussen het kozijn en de muur goed dichtgemaakt worden. Ook belangrijk: de isolatie van de muur moet goed aansluiten op het (stel)kozijn.

 4. 04

  Goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid. Soms is het aan te raden om bij het vervangen van je kozijnen meteen slimme ventilatieroosters in het raam of kozijn te plaatsen. Ontdek of dit nodig is bij jou.

 5. 05

  Op kozijnen en deuren vervangen vind je nog veel meer tips over materiaalkeuze en onderhoud. Bijvoorbeeld over regenwater en tocht bij ramen die open kunnen.

 6. 06

  Kun je niet alles in één keer betalen? Met een Energiebespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor isolerende ramen en deuren.

Wat kosten isolatiekozijnen met glas?

Wat kosten nieuwe kozijnen met triple glas of HR++ glas? Hieronder vind je een indicatie voor houten kozijnen. Kunststof kozijnen zijn gemiddeld 5% goedkoper en aluminium kozijnen 5% duurder.

Soort kozijn Raam van 2 m2 (bijvoorbeeld keuken) Raam van 6 m2 (bijvoorbeeld woonkamer) Schuifpui van 8 m2
Isolerend houten kozijn met triple glas € 3.500 € 11.000 € 10.000
Isolerend houten kozijn met HR++ glas € 1.600 € 5.000 € 10.000
Gewoon houten kozijn met HR++ glas € 1.600 € 5.000 € 10.000
       

Hoeveel bespaar je?

Hier vind je 2 voorbeelden van wat je aan gas en geld bespaart als je een raam + kozijn van 6 m2 vervangt (denk aan een groot raam in de woonkamer). De besparing in euro's is berekend met een gasprijs van 1,45 euro (de gasprijs voor de lange ).

1. Als je een raam met enkel glas vervangt

In dit voorbeeld vervang je een kozijn met enkel glas door een nieuw kozijn met HR++ of triple glas (6 m2).

Soort kozijn Dit bespaar je aan gas per jaar Dit bespaar je aan geld per jaar
Isolerend kozijn met triple glas 75 m3 € 110
Isolerend kozijn met HR++ glas 80 m3 € 120
Gewoon kozijn met HR++ glas 70 m3 € 100

2. Als je een raam met dubbel glas vervangt

In dit voorbeeld vervang je een kozijn met dubbel glas door een nieuw kozijn met HR++ of triple glas (6 m2).

Soort kozijn Dit bespaar je aan gas per jaar Dit bespaar je aan geld per jaar
Isolerend kozijn met triple glas 22 m3 € 32
Isolerend kozijn met HR++ glas 21,5 m3 € 31
Gewoon kozijn met HR++ glas 19 m3 € 28

.

Gemiddelde binnentemperatuur 17 graden. Isolerend kozijn U-waarde 1,3 of lager, standaard kozijn U-waarde 2,4. Triple glas U-waarde 0,7 en HR++ glas U-waarde 1,1.

Milieu Centraal rekent voor de jaren 2025-2040 met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas, en 25 cent voor een kilowattuur stroom. Dit is de gemiddelde gas- en stroomprijs die voor deze jaren wordt verwacht. Dit doen we omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gasprijs toevallig hetzelfde, maar de stroomprijs is hoger: 37 cent. Daarom rekenen we in tabellen ook uit wat in 2024 de besparing wordt met deze hogere stroomprijs. Jouw gas- en stroomprijs van dit moment kan hoger of lager zijn; de besparing is op dit moment dan ook hoger of lager.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde. Maar jouw gasprijs van dit moment kan hoger of lager zijn; de besparing is op dit moment dan ook hoger of lager.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Ga voor een lage U-waarde

Met goed isolerende kozijnen en deuren verlies je minder warmte. Ook is het risico op vocht in of op het kozijn kleiner. Hoe goed kozijnen en deuren de warmte tegenhouden (isoleren), zie je aan de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Bij triple glas (gemiddelde U-waarde 0,7) kun je het beste kiezen voor kozijnen met een U-waarde van 1,3 of lager. De isolatiewaarde van het kozijn past dan beter bij die van het glas, zodat je minder kans hebt op condens in of op het kozijn. Voor isolerende deuren is een U-waarde van maximaal 1,2 een goede isolatiewaarde.

Isolerende laag of licht hout

Isolerende kozijnen en deuren houden de warmte beter tegen doordat er lucht of een isolatielaag in zit. Dit noemen we ‘thermische onderbreking’. Bij kunststof kozijnen en deuren zitten er simpelweg luchtkamers tussen de binnen- en buitenkant. Bij aluminium kozijnen en massief hardhouten kozijnen of deuren zit er meestal een laag hard PUR-schuim of kurk in het kozijn. Dat zie je van de buitenkant niet.

Goed isolerende houtsoorten

Houten kozijnen of deuren die van lichtere houtsoorten zijn gemaakt (bijvoorbeeld vuren, lariks of accoya), zijn van zichzelf al goed isolerend doordat er kleine luchtkamertjes in het hout zitten. Ze hebben daardoor geen isolatielaag nodig. Deze houtsoorten zijn een goede keuze: ze zijn goed verkrijgbaar. En doordat het hout is behandeld tegen schimmel en houtrot (thermisch gemodificeerd), is het net zo geschikt voor kozijnen en deuren als hardhout.

Voordeur, achterdeur of tuindeuren vervangen

Is je voordeur, achterdeur of tuindeur aan vervanging toe, of wil je minder warmte verliezen via deze deuren? Dan kun je kiezen voor een isolerende deur met een kern van kunststof hardschuim of een isolerende houtsoort. Zo’n deur is meestal wel wat dikker dan je oude deur, dus dan moet je ook de deurpost laten vervangen. Maar vervangen van de deurpost is sowieso een goed idee, omdat je anders nog warmte verliest via de deurpost; daarmee doe je een deel van de lage U-waarde van de deur teniet.

Met een isolerende voordeur bespaar je ongeveer 16 m3 gas per jaar. Dat komt neer op ongeveer € 22 bij de op lange termijn.

Goed om te weten: als je de isolerende deur combineert met het plaatsen van HR++ of triple glas én nog een andere isolatiemaatregel, dan kan je een flinke isolatiesubsidie krijgen. Er is wel een minimum aantal vierkante meters die je moet isoleren. Een isolerende deur geeft zelf geen recht op subsidie, maar telt mee bij isolatieglas. Lees meer op Subsidie voor isolatie.

Milieu Centraal rekent voor de jaren 2025-2040 met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas, en 25 cent voor een kilowattuur stroom. Dit is de gemiddelde gas- en stroomprijs die voor deze jaren wordt verwacht. Dit doen we omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gasprijs toevallig hetzelfde, maar de stroomprijs is hoger: 37 cent. Daarom rekenen we in tabellen ook uit wat in 2024 de besparing wordt met deze hogere stroomprijs. Jouw gas- en stroomprijs van dit moment kan hoger of lager zijn; de besparing is op dit moment dan ook hoger of lager.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Kozijnen en het milieu

Wat is milieuvriendelijker: hout, kunststof of aluminium (een tipje van de sluier: er zit weinig verschil tussen)? En waar lever je je oude kozijnen en glas in? Dat lees je op kozijnen vervangen.

Goed isolatiebedrijf vinden

Isolatiebedrijven vind je op Verbeterjehuis - Vind een bedrijf. Je kunt onder andere filteren op kwaliteitsscore en reviews.

Op Verbeterjehuis.nl vind je ook een overzicht van energieloketten per gemeente. Vul je woonplaats in en je krijgt meer informatie over het loket in jouw gemeente. Zij brengen je in contact met isolatiebedrijven bij jou in de buurt en kunnen je helpen met vragen over offertes.

Kozijnen in ongeïsoleerde spouw

Let op: kozijnen in ongeïsoleerde spouw vervangen

Ga jij je kozijnen vervangen in ongeïsoleerde spouw? Dan moet je rekening houden met natuurbescherming in de Omgevingswet. Het kan namelijk dat vleermuizen nu toegang hebben tot de spouw via naden naast het kozijn. Die mag je niet zomaar dichten door nieuwe kozijnen te plaatsen.

Een oplossing bij houten kozijnen zijn overzetkozijnen, die worden over het bestaande kozijn geplaatst en houden bestaande naden aan de buitenkant open. Check je Omgevingsloket voor precieze richtlijnen in jouw gemeente.