Vloerisolatie

Check je vloer

Advies op maat Snel en compleet advies: ontdek hoe jij de vloer het beste kan isoleren. En wat kost het en levert het op?
Klaar met koude voeten en vocht in huis? Laat dan je vloer isoleren. Dat voelt prettig aan en je energierekening gaat omlaag. Maar hoe kan je jouw vloer het beste isoleren? Als je een kruipruimte hebt, kan het makkelijk aan de onderkant. Maar er zijn ook andere manieren. Wat kost het en wat bespaar je ermee?

Met een geïsoleerde vloer voelt je huis prettiger aan. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen en de warmte in je huis blijft beter hangen. Daar kan geen pantoffel tegenop! Omdat je minder warmte verliest, hoeft je cv-ketel (of warmtepomp) minder hard te werken en gaat je energieverbruik omlaag. Ook prettig voor het milieu. Heb je vloerverwarming of wil je die laten aanleggen? Dan moet je zéker de vloer goed isoleren, anders verdwijnt er veel warmte naar de bodem of kruipruimte.

Laat je inspireren en adviseren

Maak van jouw huis een duurzaam thuis en breng een bezoek aan het Milieu Centraal Adviesplein op de vt wonen&design beurs van 1 t/m 6 oktober in de Expo Greater Amsterdam in Vijfhuizen. Met onze kortingscode MilieuCentraal1624 koop je een voordelig kaartje met korting.

Kosten en besparingen

Vloerisolatie tegen de onderkant van de vloer is een makkelijke manier van isolatie als je een kruipruimte hebt. Bij een gemiddelde hoekwoning betaal je ongeveer € 2.050 als je het werk uitbesteedt, en daar gaat de subsidie nog van af. Je bespaart door de isolatie zo’n € 190 per jaar aan energiekosten bij een gasprijs van € 1,45 (de gemiddelde voor 2025-2040 ). Hoeveel jij nu gaat besparen, hangt af van welke gasprijs je betaalt.

Ben je handig, dan kan je de isolatie ook zelf aanbrengen. Je betaalt dan alleen de materiaalkosten: ongeveer € 1.100. Wil je meteen weten hoe het werkt? Kijk dan op Zelf vloer isoleren

Kosten en subsidie vloerisolatie

In de tabel hieronder zie je de kosten van vloerisolatie als je het werk uitbesteedt, en hoeveel subsidie je ervoor kunt krijgen. 

Soort woning Kosten (uitbesteden) Subsidie Netto kosten
Tussenwoning € 1.950 € 530 € 1.420
Hoekwoning € 2.050 € 550 € 1.500
2-onder-1-kap € 2.600 € 700 € 1.900
Vrijstaande woning € 3.800 € 1.000 € 2.800

Uitleg

Besparing vloerisolatie

En wat bespaar je met vloerisolatie? In de tabel zie je de besparing als je van geen naar goede vloerisolatie gaat (Rd = 3,5).

Soort woning Besparing gas per jaar (m3) Besparing per jaar bij gasprijs 1,45/m3
Tussenwoning 80 m3 € 120
Hoekwoning 130 m3 € 190
2-onder-1-kap 170 m3 € 240
Vrijstaande woning 250 m3 € 360

Uitleg

De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je huis nu al geïsoleerd is. Als je isoleert op een plaats waar nog geen isolatiemateriaal zit, dan ga je meer besparen dan wanneer er op die plaats al een beetje isolatiemateriaal aanwezig is.

Hoeveel je gaat besparen, hangt ook af van hoe veel je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, merk je minder verschil dan wanneer je elke dag thuis bent en de verwarming altijd hoog zet. Er wordt uitgegaan van een gemiddeld gebruik van de verwarming (niet heel zuinig, niet heel onzuinig).

We gaan uit van de volgende isolatiewaardes (RD-waarde): dakisolatie Rd 3,8, vloerisolatie Rd 3,5, spouwmuurisolatie Rd 1,1. Voor HR++ glas is de U-waarde 1,2.

Besparing in euro's: Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Jouw gasprijs kan op dit moment hoger of lager zijn; de besparing is dit jaar dan ook hoger of lager. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde als de langetermijnprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte.

De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2024. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger of lager uitvallen.

De kosten zijn exclusief de kosten die mogelijk nodig zijn in verband met natuurvriendelijk isoleren. Die kosten verschillen per maatregel en per type woning. Bij een vrijstaand huis moet je bijvoorbeeld meer dingen doen dan bij een tussenwoning. En soms is er een hoogwerker nodig. Je kunt denken aan kosten tussen de € 300 en € 1.000: controleer bij isolatiebedrijven wat de prijs voor jouw huis zal zijn.

Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde. Maar jouw gasprijs van dit moment kan hoger of lager zijn; de besparing is op dit moment dan ook hoger of lager.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Een berekening voor jouw huis

Gratis en onafhankelijk Vul de kenmerken van je huis in en reken uit wat vloerisolatie en andere maatregelen in jouw huis kosten en hoeveel je ermee bespaart. De Verbeterscan is gratis en onafhankelijk. Ja, maak een berekening voor mijn huis

Slimme besteding van je geld

Voor vloerisolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. En het is ook nog eens goed voor de waarde van je woning.

Als je de vloer zelf isoleert, zijn de kosten laag. Maar óók als je de vloerisolatie laat aanbrengen door een bedrijf, is het een goede besteding van je geld. Omdat veel mensen het lastig vinden om de voordelen in te schatten, heeft Milieu Centraal een rekenmethode gemaakt waarmee je de winst na 25 jaar kan berekenen. 

Voordeel De winst van vloerisolatie kan je vergelijken met een rente van 6 procent op je spaarrekening

Subsidies en leningen voor isolatie

Isoleren kost geld. Hoe betaal je de kosten? Er zijn aantrekkelijke subsidies en leningen voor isolatie en andere duurzame maatregelen.

 • Er is een landelijke subsidie voor isolatie. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, heb je extra voordeel: het bedrag per vierkante meter is dan 2 keer zo hoog. Voor isoleren met biobased materiaal kun je een extra bedrag krijgen. Je krijgt alleen subsidie als je de werkzaamheden laat uitvoeren door een bedrijf (dus niet voor doe-het-zelven). De uitgebreide voorwaarden kun je vinden op Subsidie voor isolatie.
 • Sommige gemeenten en provincies geven ook subsidie voor isolatie. Check de regelingen in jouw gemeente op Energiesubsidiewijzer.
 • Ga je een hypotheek afsluiten? Je kan extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Kijk op Extra hypotheekruimte voor energiebesparing.
 • Er is ook een voordelige lening voor energiebesparende maatregelen: de Energiebespaarlening.

Kijk voor het complete overzicht van subsidies en leningen op: Energiesubsidiewijzer.

Steeds meer huizen met vloerisolatie

Infographic Steeds meer huizen hebben vloerisolatie. Direct onder de afbeelding staat de trend en uitleg in tekst uitgeschreven.
Vergroot afbeelding
Meer dan 6 van de 10 huizen hebben al vloerisolatie. Maar het kan misschien nog wel beter.

Check: wat zit er onder je vloer?

De makkelijkste manier om je vloer heel goed te isoleren is met isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer. Dat betekent wel dat je een kruipruimte moet hebben die hoog genoeg is én een ingang heeft. Anders kun je niet onder de vloer ‘kruipen’ om het isolatiemateriaal vast te maken.

Check daarom eerst of je een kruipruimte hebt, hoe hoog hij is en of je er in kan komen. Pas daarna kun je bepalen welke aanpak het beste bij jouw vloer past.

Het verschilt per isolatiebedrijf welke eisen ze stellen aan de toegang tot en hoogte van de kruipruimte. Vuistregel is een hoogte van minstens 35 centimeter, maar voor gespoten PUR-vloerisolatie heb je bijvoorbeeld 50 centimeter of hoger nodig. Tip: omdat de eisen per isolatiebedrijf verschillen, is het zinvol om verschillende offertes op te vragen.

Vergeet bij de check vooral niet te kijken of er al (matige) isolatie aanwezig is. Bestaande isolatie kun je meestal verbeteren.

Check je vloer in 4 stappen

Oplossingen voor de kruipruimte

 1. 01

  Heb je wel een kruipruimte maar is die te laag? Dan kun je die misschien (laten) uitgraven.

 2. 02

  Is er geen goede ingang naar de kruipruimte? Kijk dan of je een ingang kunt (laten) maken.

 3. 03

  Kan dit allebei niet? Er zijn ook andere manieren om je vloer te isoleren, maar die zijn vaak duurder, lastiger om zelf te doen en/of leveren minder besparing op.

Isolatie-zelfscan

Advies op maat Hoe goed is jouw huis geïsoleerd? Pak een meetlint en check de isolatie. Milieu Centraal helpt met handige tips, foto's en video's. Start de scan

Hoge kruipruimte? Isoleer de onderkant van je vloer

Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.

Als je een beetje handig bent, dan is dit een klus die je makkelijk zelf kan doen. En het geeft weinig rommel in huis, want bijna al het werk gebeurt onder de vloer. Je hoeft alleen door het huis om de materialen van en naar de kruipruimte te brengen.

Aan de slag? Bekijk: Zelf je vloer isoleren
Of zoek een vloerisolatiebedrijf

Tips onderkant vloer isoleren

 1. 01

  Zorg dat het isolatiemateriaal goed aansluit: geen kieren tussen het materiaal, geen stukjes overslaan, ook het luik van de kruipruimte isoleren en de gaten van leidingen door de vloer opvullen.

 2. 02

  Laat de ventilatiegaten in de muren van de kruipruimte open.

 3. 03

  Kies voor een hoge isolatiewaarde (een Rd-waarde tussen 3,5 en 5). Dat levert meer warmte op en een lagere energierekening, terwijl de kosten van het materiaal nauwelijks hoger zijn.

 4. 04

  Heb je vloerverwarming of denk je erover die te nemen? Kies dan voor een Rd-waarde van 5. Doe dat ook als je het huis energieneutraal wilt maken.

 5. 05

  Isoleer ook je spouwmuur (als je dat nog niet hebt gedaan). Dan verlies je geen warmte aan de randen van de vloer.

Hanneke isoleerde haar vloer

Hanneke had eerst een koude vloer. Nu blijf de warmte binnen en heeft ze nooit meer koude voeten. De oplossing? Vloerisolatie. Bekijk hoe Hanneke het heeft aangepakt.

Foto's: vloerisolatie met thermokussens

Geen of lage kruipruimte, wat nu?

Heb je geen kruipruimte, of is die te laag? Dan zijn er nog een paar andere manieren om de vloer te isoleren.

1. Isoleren bodem kruipruimte

Is je kruipruimte lager dan 35 cm en kun je hem niet uitgraven? Of is er geen ingang en kun je die ook niet laten maken? Dan kun je de bodem van de kruipruimte isoleren. Maar daarmee bespaar je wel minder energie dan wanneer je de onderkant van de vloer isoleert (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde).Ook voelt het iets minder prettig warm. Milieu Centraal adviseert daarom alleen voor bodemisolatie te kiezen als vloerisolatie écht niet mogelijk is. Kijk daarom eerst of je toch in de kruipruimte kunt komen of hem kunt laten uitgraven.

Meer weten? Kijk op: Bodemisolatie

2. Houten ondervloer: planken weghalen en onderkant isoleren

Is je kruipruimte lager dan 35 cm, heb je een houten ondervloer én ben je toe aan een nieuwe vloer of vloerbedekking? Dan kun je om de meter een aantal vloerplanken weghalen. Daarna kun je folie op de bodem leggen, isolatiemateriaal tussen de vloerbalken (laten) aanbrengen en de planken weer terugleggen. Je kunt ook alle vloerplanken weghalen, isoleren en nieuwe vloerplanken of -platen leggen. De isolatiewaarde is ongeveer hetzelfde als bij isolatie aan de onderkant van de vloer. Als je heel handig bent, kan je deze klus zelf doen.

Aan de slag? Bekijk: Zelf je vloer isoleren
Of zoek een vloerisolatiebedrijf

3. Betonnen ondervloer: isolatie bovenop het beton

Heb je een betonnen ondervloer en geen of een lage kruipruimte? Dan kun je isolatie op de bovenkant van het beton (laten) aanbrengen. Kies materiaal dat niet te dik is en toch goed isoleert (bijvoorbeeld 5 cm met Rd-waarde 2,1). Bovenop het isolatiemateriaal leg je 2 cm dik plaatmateriaal, bijvoorbeeld underlayment of OSB-platen. Daarbovenop komt de vloerbedekking (tapijt, parket, houten vloer, tegels).

Heb je een houten ondervloer? Dan kun je eventueel bovenop de vloer isoleren, maar alleen als je een kruipruimte hebt die droog en goed geventileerd is. Bij een vochtige kruipruimte heb je kans op houtrot. Dat komt doordat er geen vochtwerende folie op de bodem van de kruipruimte kan worden gelegd. Heb je géén kruipruimte? Ga dan niet bovenop de houten vloer isoleren.

Zoek een vloerisolatiebedrijf

Tips isoleren bovenop de vloer

 1. 01

  Kies alleen voor deze manier van isoleren als je echt niet in de kruipruimte kunt komen en ook niet de vloer gaat vernieuwen. Kun je wel in de kruipruimte, dan kun je beter de onderkant van de vloer isoleren.

 2. 02

  Een goed moment voor isolatie bovenop de vloer is als je toch van plan bent om een nieuwe vloer of tapijt te laten leggen.

 3. 03

  Bij deze manier van isoleren, komt je vloer een stukje hoger te liggen. Check van tevoren wat dat betekent voor je drempels, deuren en plinten.

4. Hele nieuwe vloer laten leggen

Wil je graag vloerverwarming en kun je niet aan de onderkant van de vloer isoleren? Dan adviseert Milieu Centraal om een hele nieuwe vloer met isolatie te nemen. Vloerverwarming zonder goede isolatie (minimaal Rc-waarde 5) kost veel energie. Het aanleggen van vloerverwarming is sowieso een verbouwing, de extra kosten van een nieuwe vloer zijn dan te overzien.

Matige isolatie verbeteren

Zit er al isolatie onder de vloer, maar is die al een tijdje geleden aangebracht? Dan kan het de moeite waard zijn om je vloerisolatie te verbeteren voor nog meer energiebesparing en warmte in huis. Check hoe dik de bestaande laag isolatiemateriaal is: bij 5 centimeter is de isolatie matig en kan er nog een flinke laag bij.

Bestaande laag dampremmend: extra laag erbij

Zie je onder de vloer of tussen de balken een dunne laag van één van deze materialen?

 • EPS-piepschuim (wit kunststof hardschuim)
 • een ander hardschuim isolatiemateriaal
 • geëxpandeerde kurk
 • een dunne laag thermoskussens

Dit zijn dampremmende isolatiematerialen. Je kan hiertegen een extra laag van hetzelfde materiaal aanbrengen. Leg ook folie op de bodem van de kruipruimte en zorg voor ventilatie van de kruipruimte.

Bestaande laag damp-open: opnieuw doen of extra laag erbij

Zit er een dunne laag glaswol, steenwol, hennep of vlasvezel (dekens of platen) tegen de onderkant van je vloer, zonder dampremmende laag aan de onderkant? Dit zijn damp-open materialen: je kan een extra laag van hetzelfde isolatiemateriaal aanbrengen als het al aanwezige isolatiemateriaal nog in goede staat is. Is het in slechte staat (gescheurd, nat, beschimmeld, aangevreten door muizen)? Haal dan het oude materiaal weg en begin opnieuw. Breng ook een bodemfolie aan en zorg voor kruipruimteventilatie.

Aan de slag? Bekijk: Zelf je vloer isoleren
Of zoek een vloerisolatiebedrijf

Welk isolatiemateriaal kies je?

Er zijn veel verschillende materialen te koop, van glaswol tot thermokussens. Het is vooral belangrijk om te letten op de Rc-waarde: dat is de isolatiewaarde van de hele constructie (vloer plus isolatiemateriaal). Voor een goede isolatiewaarde, adviseert Milieu Centraal een minimale Rd-waarde van 3,5.

Afrader: schapenwol

Er is 1 materiaal dat je beter niet kunt gebruiken, en dat is schapenwol. Schapenwol heeft een veel hogere milieubelasting dan de andere materialen. Schapen zorgen (onder andere via winden) voor de uitstoot van methaan. Methaan is een zeer sterk broeikasgas. Hun mest zorgt voor ammoniak ('stikstof') in de bodem. En er wordt veel gif gebruikt tegen ongedierte in de vacht. Er is één uitzondering: schapenwol van Isolena, een Oostenrijks bedrijf. Deze wol komt van schapen die in natuurgebieden leven en grazen en niet met chemische middelen behandeld worden. Deze wol is wél een acceptabele keuze.

Gespoten PUR-schuim met HFO of water als blaasmiddel is een matige keuze. Dit materiaal heeft meer milieu-impact dan de meeste andere materialen (bijvoorbeeld thermoskussens, vlasplaten, glaswol, steenwol, EPS en cellulose). Bekijk de scores van de isolatiematerialen voor vloerisolatie. Er zijn wel vragen over de gevolgen van gespoten PUR-schuim voor de gezondheid. Belangrijk is dat het bedrijf gecertificeerd is voor gespoten PUR en de regels naleeft (zo moet je tijdens het isoleren het huis verlaten). Lees hierover op Isolatiemateriaal kiezen.

Dikte isolatiemateriaal

Hoe dik moet het isolatiemateriaal zijn voor een Rd-waarde van 3,5?

Isolatiemateriaal Dikte nodig voor Rd-waarde 3,5
Glaswol en steenwol 13 cm
Vlasplaten 15 cm
Thermokussens (Rd: 4,2 - 4,4) 3 luchtkamers
Meerdere lagen isolatiefolie met luchtkussens 14 cm
EPS-platen 14 cm
Resol- en polyurethaan schuimplaten 8-9 cm
Houtvezelplaten 15 cm
Gespoten PUR-schuim zonder HFK's 9 cm
"Als we ooit nog vloerverwarming willen, dan is een hoge Rc-waarde nodig. Dus kozen we daar nu al voor."
Hanneke

Milieu-impact van het isolatiemateriaal

Om isolatiemateriaal te maken zijn grondstoffen en energie nodig, maar de milieu-impact is klein in vergelijking met de milieuwinst door de energie die je in huis bespaart. Isolatiemateriaal gaat lang mee: over de volledige levensduur bespaar je al snel meer dan 100 keer zoveel energie als het kostte om de materialen te maken.

Ook zijn de meeste isolatiematerialen aan het einde van hun levensduur opnieuw te gebruiken als isolatiemateriaal of grondstof. Zorgvuldige sloop en scheiding van materialen helpt daarbij. Isolatiemateriaal dat mechanisch is bevestigd (bijvoorbeeld met nietjes) of los op de bodem ligt, kan bijvoorbeeld makkelijker weggehaald en gerecycled worden dan materiaal dat is gelijmd of gespoten (gespoten PUR-schuim zit bijvoorbeeld aan de vloer vast).

Lees meer over de verschillende isolatiematerialen en ontdek wat de beste keuze is.

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel komend stookseizoen op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen

Tips isolatiematerialen

 1. 01

  Op de bodem van de kruipruimte kun je het beste een dampremmende folie van kunststof (bij voorkeur PE, want PVC bevat vaak schadelijke stoffen) gebruiken. Dat zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal zelf droog blijft.

 2. 02

  Heb je een kruipruimte waar af en toe een laag water in staat? Er zijn ook luchtkussenfolies (Mioteen KR4) die kunnen drijven. Of je kan een laag piepschuimchips (EPS) isolatiemateriaal gebruiken.

Niet vergeten: ventilatie!

Ventilatie in de kruipruimte is heel belangrijk. Zonder ventilatie kan radongas ophopen in de kruipruimte en kunnen vochtproblemen ontstaan, zowel bij een betonnen als bij een houten vloer. Als je je vloer gaat isoleren, let dus op (of bespreek met het isolatiebedrijf) dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert.

Hoeveel ventilatie heb je nodig?

 • Onder een houten vloer: Per vierkante meter houten vloer moet er 4 cm2 aan ventilatieopeningen (roosters) zijn in de buitenmuren. Let erop dat ze verdeeld zijn over 2 buitenmuren die tegenover elkaar liggen.
 • Onder een betonnen vloer: zorg voor 1 cm2 ventilatieopening per m2 vloeroppervlak. Verdeel de ventilatieopeningen over 2 buitenmuren die tegenover elkaar liggen. Heb je in de kruipruimte een gasleiding zonder mantelbuis? Houd dan 4 cm2 per vierkante meter vloer aan.

Goed vloerisolatiebedrijf vinden

Vloerisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Maar hoe vind je een goed bedrijf, zonder uren zoekwerk op het internet?

Isolatiebedrijven vind je op Verbeterjehuis - Vind een bedrijf. Je kunt onder andere filteren op kwaliteitsscore en reviews.

Op Verbeterjehuis.nl vind je ook een overzicht van energieloketten per gemeente. Vul je woonplaats in en je krijgt meer informatie over het loket in jouw gemeente. Zij brengen je in contact met isolatiebedrijven bij jou in de buurt en kunnen je helpen met vragen over offertes.

Hulp bij offertes: 3 tips

 1. 01

  Nodig minimaal 2 bedrijven uit voor een vrijblijvend adviesgesprek bij jou thuis.

 2. 02

  Veert de vloer op als je er op loopt? Zijn er vocht- of verkleurde plekken in huis? Informeer het bedrijf over de staat van je vloer, want reparatie vooraf kan noodzakelijk zijn.

 3. 03

  Goede voorbereiding is het halve werk. Bekijk deze checklist en zorg dat je de juiste vragen stelt tijdens het adviesgesprek. Benoem ook wat je terug wil zien in de offerte, zoals de minimale isolatiewaarde van de vloer na afloop van het werk.

Zelf je vloer isoleren

Ga zelf aan de slag Ben je een handige klusser? Ga dan zelf aan de slag met je vloer isoleren! Dat is een stuk goedkoper dan het laten doen én je bespaart meteen op je energiekosten. Met dit handige stappenplan ontdek je wat deze klus inhoudt. Stappen bekijken

Vloerisolatie helpt tegen huisstofmijt

Heb je vloerbedekking (tapijt) of losse vloerkleden? Dan is het extra verstandig om je vloer te isoleren. Op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt komt namelijk meer huisstofmijt voor. Zo'n vloer is kouder en vochtiger en daar houdt de huismijt van. Vloerisolatie zorgt voor een warmere en drogere vloer en dus voor minder huisstofmijt. Ter vergelijking: op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt zitten 2 tot 3 keer zoveel allergenen (huismijten) als op een geïsoleerde vloer met tapijt. Heb je klachten aan je luchtwegen, dan kun je trouwens beter een gladde vloer (hout, vinyl, linoleum, laminaat) nemen: daar zit nog minder huisstofmijt op.