Bodemisolatie

Kinderbeentjes op de vloer. Bodemisolatie.

Check je vloer

Advies op maat Wat is voor jouw huis het beste: vloerisolatie of bodemisolatie? Ontdek wat het kost en wat je ermee bespaart. Gratis advies voor jouw vloer!
Bij bodemisolatie ligt er een laag isolatiemateriaal op de bodem van je kruipruimte. Daarmee bespaar je energie, maar minder dan met vloerisolatie. En ook het comfort is minder. Milieu Centraal adviseert bodemisolatie alleen als het isoleren van boven- of onderkant van de vloer bij jou niet mogelijk is.

Isolatie heeft veel voordelen: je huis is prettiger warm en je verbruikt minder energie. Vloerisolatie geeft bijna altijd meer comfort en een hogere besparing dan bodemisolatie (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde). Daarom kun je – als het in jouw huis kan - beter voor vloerisolatie kiezen. Lees meer over het verschil tussen vloer- en bodemisolatie.

Is jouw vloer aan vervanging toe? Kies dan altijd voor vloerisolatie.

We gaan hierbij uit van dezelfde isolatiewaarde van het materiaal.

Wanneer vloer- of bodemisolatie?

 1. 01

  Heb je een kruipruimte die makkelijk bereikbaar is en minstens 35 centimeter hoog is? Kies dan altijd vloerisolatie.

 2. 02

  Heb je wel een kruipruimte maar kun je daar niet in (er is bijvoorbeeld geen luik)? Kijk of je een ingang kunt laten maken: dan kun je de vloer isoleren. Kun je geen ingang laten maken of is het erg duur? Dan kun je kiezen voor bodemisolatie.

 3. 03

  Is je kruipruimte lager dan 35 cm? Onderzoek of je hem kunt laten uitgraven: dan kun je de vloer isoleren. Kan uitgraven niet of is het erg duur? Dan kun je kiezen voor bodemisolatie.

 4. 04

  Check altijd eerst of de (onder)vloer nog goed is. Is je vloer aan vervanging toe (de vloerbalken zijn bijvoorbeeld rot of je hebt betonrot)? Kies dan voor een nieuwe vloer met isolatie.

 5. 05

  Heb je een houten ondervloer? Misschien kun je de planken weghalen en tussen de balken isoleren. Vergeet niet om bodemfolie tegen vocht op de bodem van de kruipruimte te leggen.

 6. 06

  Check ook of je bovenop de bestaande vloer een laag isolatie van 5 cm of meer kunt aanbrengen. Kan dat, kies dan voor vloerisolatie. Kun je geen laag van 5 cm of meer kwijt, ga dan voor bodemisolatie. Check wel of jouw vloer en kruipruimte geschikt zijn voor isolatie bovenop de vloer.

Kosten en besparingen

Kosten

Hoeveel kost bodemisolatie? En in vergelijking met vloerisolatie? Je ziet het in de tabel hieronder. Deze prijzen zijn berekend voor een gemiddelde hoekwoning met een vloer van 50 m3

Soort isolatie in gemiddelde hoekwoning Kosten Subsidie Netto kosten
Vloerisolatie (Rd: 3,5) € 2.000 € 550 € 1.450
Bodemisolatie (Rd: 3,5) € 2.400 € 300 € 2.100

Besparingen

En hoeveel ga je besparen in een gemiddelde hoekwoning met bodem- of vloerisolatie?

Soort isolatie Besparing gas per jaar (m3) Besparing per jaar bij gasprijs 1,45 euro/m3
Vloerisolatie 130 m3 € 190
Bodemisolatie 100 m3 € 140

Besparingen bij tussenwoning lager

Bij een tussenwoning is de bodem warmer dan bij een hoekwoning of vrijstaande woning. Aan beide zijden staat namelijk een ander huis. Hierdoor verlies je nu minder warmte en ga je met bodemisolatie minder besparen: zo’n 65% van de besparing van een hoekwoning met dezelfde hoeveelheid vierkante meter vloer.

De kosten zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte.

De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2023. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen.

De kosten zijn exclusief de kosten voor een quick scan of ecologisch onderzoek dat misschien nodig is in verband met de Wet Natuurbescherming.

De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je huis nu al geïsoleerd is. Als je nu nog helemaal geen isolatie hebt, dan ga je meer besparen dan wanneer je huis al een beetje geïsoleerd is.

Hoeveel je gaat besparen, hangt ook af van hoe veel je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, merk je minder verschil dan wanneer je elke dag thuis bent en de verwarming altijd hoog zet.

We gaan uit van de volgende isolatiewaardes (RD-waarde): dakisolatie Rd 3,8, vloerisolatie Rd 3,5, spouwmuurisolatie Rd 1,2. Voor HR++ glas is de U-waarde 1,2.

Besparing in euro's: Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Jouw gasprijs kan op dit moment hoger of lager zijn; de besparing is dit jaar dan ook hoger of lager. De gemiddelde gasprijs van dit moment (januari 2024) is toevallig hetzelfde als de langetermijnprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Subsidies en leningen voor isolatie

Isoleren kost geld. Hoe betaal je de kosten? Er zijn aantrekkelijke subsidies en leningen voor isolatie en andere duurzame maatregelen.

 • Er is een landelijke subsidie voor isolatie. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, heb je extra voordeel: het bedrag per vierkante meter is dan 2 keer zo hoog. Je krijgt alleen subsidie als je de werkzaamheden laat uitvoeren door een bedrijf (dus niet voor doe-het-zelven). De uitgebreide voorwaarden kun je vinden op Subsidie voor isolatie.
 • Sommige gemeenten en provincies geven ook subsidie voor isolatie. Check de regelingen in jouw gemeente op Energiesubsidiewijzer.
 • Ga je een hypotheek afsluiten? Je kan extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Kijk op Extra hypotheekruimte voor energiebesparing.
 • Er is ook een voordelige lening voor energiebesparende maatregelen: de Energiebespaarlening.

Kijk voor het complete overzicht van subsidies en leningen op: Energiesubsidiewijzer.

Verschil bodem- en vloerisolatie

Bij bodemisolatie ligt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Tussen het isolatiemateriaal en de vloer zit een luchtlaag. Bij vloerisolatie zit het isolatiemateriaal tegen de vloer aan.

Er is één uitzondering: als je de hele kruipruimte kunt vullen tot aan de vloer, heb je dit warmteverlies niet. In feite heb je dan vloerisolatie. Maar dit kan alleen als je een betonnen vloer hebt en er geen leidingen in de kruipruimte liggen waar je bij moet kunnen (en geen gasleiding zonder mantelbuis). Deze situatie komt dus niet vaak voor.

Nadelen bodemisolatie

Bij bodemisolatie zit er bijna altijd een luchtlaag tussen het isolatiemateriaal en de vloer. Die lucht is behoorlijk koud en wordt geventileerd. Omdat de vloer zelf niet geïsoleerd is, verlies je bij bodemisolatie dus toch nog warmte via de vloer. Bodemisolatie heeft daardoor minder effect dan vloerisolatie

Bij vloerisolatie zit het isolatiemateriaal tegen de vloer aan. Dat kan aan de onderkant van de vloer, maar ook bovenop de vloer. Omdat het isolatiemateriaal tegen de vloer aan zit, is er geen direct contact meer tussen de koude lucht in de kruipruimte en de vloer. Het effect van het isolatiemateriaal is daarom groter dan bij bodemisolatie. En dat zorgt voor warmere voeten en een lagere energierekening.

Op Vloerisolatie lees je meer over de manieren om je vloer te isoleren.

Vloer aan vervanging toe?

Is de ondervloer aan vervanging toe, combineer dat dan meteen met vloerisolatie. Een houten of betonnen vloer kun je in zijn geheel vervangen door een geïsoleerde vloer. Lees meer over vloerisolatie

Hoe wordt bodemisolatie aangebracht?

Met een slang worden bolletjes of stukjes piepschuim (EPS-of biofoamparels of EPS-chips) in de kruipruimte gespoten. Dat kan via het kruipluik (als dat er is) of door een tijdelijk gat in de muur (als er geen kruipluik is). Met een opzetstuk op de slang kom je dieper in de kruipruimte en kan het materiaal goed over de bodem worden verdeeld.

Je kunt ook zakken met EPS-korrels op de bodem leggen, maar daarvoor heb je een kruipruimte van minstens 40 cm hoog nodig plus een ingang naar de kruipruimte. In dat geval kun je beter de onderkant van de vloer laten isoleren, daarmee bespaar je meer energie.

Lees meer over de materialen voor bodemisolatie.

Waar moet je bij bodemisolatie op letten?

Er zijn een paar dingen waar je bij bodemisolatie op moet letten. Er moet bijvoorbeeld voldoende ventilatie in de kruipruimte zijn en er zijn eisen voor de gasbuis.

Welke isolatiemateriaal kies je?

Materialen die voor bodemisolatie gebruikt worden, zijn:

 • EPS-chips: stukjes piepschuim in verschillende vormen
 • EPS-korrels of -parels: bolletjes piepschuim
 • Biofoam korrels: bolletjes piepschuim van hernieuwbare grondstoffen
 • Rechthoekige zakken (matrassen) van plastic gevuld met EPS-korrels
 • Schuimbeton
 • Schelpen (gaan vocht tegen maar isoleren nauwelijks).

Piepschuim korrels (EPS of biofoam)

EPS-chips, EPS-korrels en biofoamkorrels worden in de kruipruimte geblazen of los op de bodem gestort. De laag moet minstens 20 cm dik zijn en zo glad mogelijk.

EPS-matrassen of schuimbeton: kies liever vloerisolatie

Voor rechthoekige zakken (matrassen) met EPS-korrels en voor schuimbeton is een kruipruimte van minimaal 40 cm nodig. In die situatie kun je beter kiezen voor het isoleren van de onderkant van de vloer.

Zakken (matrassen) met EPS-korrels zijn 10 cm dik en worden op de bodem van de kruipruimte en tegen de muur aan gelegd.

Bij schuimbeton krijg je eigenlijk een nieuwe vloer. Op de bodem van de kruipruimte komt folie te liggen en daarop wordt isolerend beton gestort met een nieuwe dekvloer. In plaats van schuimbeton kun je ook kiezen voor een nieuwe vloer met EPS-broodjes of een houten balkenvloer met isolatie.

Schelpen zorgen er vooral voor dat de kruipruimte droog blijft doordat ze de bodem afsluiten. Ze isoleren nauwelijks. Je hebt een laag van minstens 20 cm nodig plus 10 cm boven hoogste grondwaterniveau.

Goed bodemisolatiebedrijf vinden

Bodemisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Het is verstandig om bij minstens 2 bedrijven een offerte te vragen. Via deze websites vind je snel en makkelijk de juiste bedrijven voor bodemisolatie:

Isolatiebedrijven vind je op Verbeterjehuis - Vind een bedrijf. Je kunt onder andere filteren op kwaliteitsscore en reviews.

Op Verbeterjehuis.nl vind je ook een overzicht van energieloketten per gemeente. Vul je woonplaats in en je krijgt meer informatie over het loket in jouw gemeente. Zij brengen je in contact met isolatiebedrijven bij jou in de buurt en kunnen je helpen met vragen over offertes.

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel komende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen