Bodemisolatie

Kinderbeentjes op de vloer. Bodemisolatie.
Advies op maat Check je vloer Wat is voor jouw huis het beste: vloerisolatie of bodemisolatie? Ontdek wat het kost en wat je ermee bespaart. Gratis advies voor jouw vloer!
Bij bodemisolatie ligt er een laag isolatiemateriaal op de bodem van je kruipruimte. Daarmee bespaar je energie, maar minder dan met vloerisolatie. Milieu Centraal adviseert bodemisolatie alleen als het isoleren van boven- of onderkant van de vloer bij jou niet mogelijk is.

Isolatie heeft veel voordelen: je huis is prettiger warm en je verbruikt minder energie. Vloerisolatie geeft bijna altijd meer comfort en een lagere energierekening dan . Daarom kun je – als het in jouw huis kan - beter voor vloerisolatie kiezen dan voor bodemisolatie.

Is jouw vloer aan vervanging toe? Kies dan altijd voor vloerisolatie.

We gaan hierbij uit van dezelfde isolatiewaarde van het materiaal.

Wanneer vloer- of bodemisolatie?

01

Heb je een kruipruimte maar kun je daar niet in (er is bijvoorbeeld geen luik)? Kijk of je een ingang kunt laten maken: je kunt dan de vloer isoleren. Kun je geen ingang laten maken of is het erg duur? Dan kun je kiezen voor bodemisolatie.

02

Is je kruipruimte lager dan 35 cm? Onderzoek of je hem kunt laten uitgraven: dan kun je de vloer isoleren. Kan uitgraven niet of is het erg duur? Dan kun je kiezen voor bodemisolatie.

03

Check altijd eerst of de (onder)vloer nog goed is. Is je vloer aan vervanging toe (de vloerbalken zijn bijvoorbeeld rot of je hebt betonrot)? Kies dan voor een nieuwe vloer met isolatie.

04

Heb je een houten ondervloer? Misschien kun je de planken weghalen en tussen de balken isoleren. Vergeet niet om bodemfolie tegen vocht op de bodem van de kruipruimte te leggen.

05

Check ook of je bovenop de bestaande vloer een laag isolatie van 6 cm of meer kunt aanbrengen. Kan dat, kies dan voor vloerisolatie. Kun je geen laag van 6 cm of meer kwijt, ga dan voor bodemisolatie. Check wel of jouw vloer en kruipruimte geschikt zijn voor isolatie bovenop de vloer.

Subsidies en leningen

Verschil bodem- en vloerisolatie

Bij bodemisolatie ligt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Tussen het isolatiemateriaal en de vloer zit nog een luchtlaag. Die lucht is tamelijk koud en wordt geventileerd. Omdat de vloer zelf niet geïsoleerd is, verlies je bij bodemisolatie toch nog warmte via de vloer. Het effect is daardoor minder groot dan bij vloerisolatie.

Bij vloerisolatie zit het isolatiemateriaal tegen de vloer aan. Dat kan aan de onderkant van de vloer, maar ook bovenop de vloer. Omdat het isolatiemateriaal tegen de vloer aan zit, is er geen direct contact meer tussen de koude lucht in de kruipruimte en de vloer. Het effect van het isolatiemateriaal is daarom groter dan bij bodemisolatie. En dat zorgt voor warmere voeten en een lagere energierekening.

Op Vloerisolatie lees je meer over de manieren om je vloer te isoleren.

Vloer aan vervanging toe? Neem vloerisolatie

Is je (onder)vloer aan vervanging toe, combineer dat dan meteen met vloerisolatie. Een houten of betonnen vloer kun je in zijn geheel vervangen door een geïsoleerde vloer.

Wat kost het en wat bespaar je?

Kosten en besparing Vloerisolatie Bodemisolatie
Kosten (eenmalig) € 1.500 € 900
Besparing per jaar (euro) € 260 € 200
Besparing per jaar (gas) 260 m3 200 m3
Comfortwinst groter kleiner

Uitleg

 • De berekening geldt voor een gemiddelde hoekwoning met een begane grond vloeroppervlak van 46 m2 en een hr-ketel.
 • De vloerisolatie wordt tegen de onderkant van de vloer aangebracht.
 • Isolatiewaarde (Rc) 3,5.

Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:
- 1 euro voor een kuub (m3) gas
- 22 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom
Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. Je leest hierover meer op Energieprijzen voor besparingen.

Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.

Hoe wordt bodemisolatie aangebracht?

Met een slang worden bolletjes of stukjes piepschuim (EPS-of biofoamparels of EPS-chips) in de kruipruimte gespoten. Dat kan via het kruipluik (als dat er is) of door een tijdelijk gat in de muur (als er geen kruipluik is). Met een opzetstuk op de slang kom je dieper in de kruipruimte en kan het materiaal goed over de bodem worden verdeeld.

Je kunt ook zakken met EPS-korrels op de bodem leggen, maar daarvoor heb je een kruipruimte van minstens 40 cm hoog nodig plus een ingang naar de kruipruimte. In dat geval kun je beter de onderkant van de vloer laten isoleren, daarmee bespaar je meer energie.

Lees meer over de materialen voor bodemisolatie.

Waar moet je bij bodemisolatie op letten?

Er zijn een paar dingen waar je bij bodemisolatie op moet letten. Er moet bijvoorbeeld voldoende ventilatie in de kruipruimte zijn en er zijn eisen voor de gasbuis.

Welke isolatiemateriaal kies je?

Materialen die voor bodemisolatie gebruikt worden, zijn:

 • EPS-chips: stukjes piepschuim in verschillende vormen
 • EPS-korrels of -parels: bolletjes piepschuim
 • Biofoam korrels: bolletjes piepschuim van hernieuwbare grondstoffen
 • Rechthoekige zakken (matrassen) van plastic gevuld met EPS-korrels
 • Schuimbeton
 • Schelpen (gaan vocht tegen maar isoleren nauwelijks).

Piepschuim korrels (EPS of biofoam)

EPS-chips, EPS-korrels en biofoamkorrels worden in de kruipruimte geblazen of los op de bodem gestort. De laag moet minstens 20 cm dik zijn en zo glad mogelijk.

EPS-matrassen of schuimbeton: kies liever vloerisolatie

Voor rechthoekige zakken (matrassen) met EPS-korrels en voor schuimbeton is een kruipruimte van minimaal 40 cm nodig. In die situatie kun je beter kiezen voor het isoleren van de onderkant van de vloer.

Zakken (matrassen) met EPS-korrels zijn 10 cm dik en worden op de bodem van de kruipruimte en tegen de muur aan gelegd.

Bij schuimbeton krijg je eigenlijk een nieuwe vloer. Op de bodem van de kruipruimte komt folie te liggen en daarop wordt isolerend beton gestort met een nieuwe dekvloer. In plaats van schuimbeton kun je ook kiezen voor een nieuwe vloer met EPS-broodjes of een houten balkenvloer met isolatie.

Schelpen zorgen er vooral voor dat de kruipruimte droog blijft doordat ze de bodem afsluiten. Ze isoleren nauwelijks. Je hebt een laag van minstens 20 cm nodig plus 10 cm boven hoogste grondwaterniveau.

Goed bodemisolatiebedrijf vinden

Bodemisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Het is verstandig om bij minstens 2 bedrijven een offerte te vragen. Via deze websites vind je snel en makkelijk de juiste bedrijven voor bodemisolatie:

 • Wij-isoleren.nl: vul je postcode in en vind bodemisolatiebedrijven bij jou in de buurt en in heel Nederland. De website toont per isolatiemaatregel alleen bedrijven die werken volgens de beste kwaliteitsregeling die er is. Wij-isoleren is een initiatief van branche-organisatie VENIN en Milieu Centraal.
 • Het energieloket in jouw gemeente kan je meteen in contact brengen met bedrijven voor bodemisolatie bij jou in de buurt en helpen met vragen over de offerte. Je vind ze via verbeterjehuis.nl: vul jouw woonplaats in.

Door de ontwikkelingen van de afgelopen tijd is de vraag naar isolatie in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn bij veel isolatiebedrijven helaas wachtlijsten ontstaan van 6 tot 8 weken. Laat je daardoor niet ontmoedigen en begin alvast met offertes opvragen. Vraag ook op welke termijn ze de werkzaamheden daadwerkelijk kunnen uitvoeren.