Douche wtw

Vrouw lachend onder de douche
Advies op maat Is een douche wtw iets voor jou? Met een douche wtw gebruik je tot de helft minder energie voor warm water. Vul de vragen in en krijg onafhankelijk advies op maat.
Met een douche-wtw gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude douchewater alvast op te warmen. Daardoor verbruikt je cv-ketel minder gas. De warmtewisselaar komt in de afvoerpijp of in de goot van je inloopdouche. Om hem in te bouwen is een kleine verbouwing nodig.

De douche-wtw draagt de warmte over via een warmtewisselaar (wtw staat voor warmteterugwinning). Het wegstromende water wordt dus niet gemengd met het 'verse' water: het stroomt langs elkaar heen. Daardoor wordt het koude water alvast opgewarmd en is er minder gas of elektriciteit nodig om het verder op temperatuur te brengen. En dat maakt de klimaatimpact van douchen een stuk kleiner.

Laat je inspireren!

Zelf zien en ontdekken wat er allemaal kan in huis? Bezoek op 10 tot en met 12 juni ons Duurzaam Droomhuis en laat je inspireren.

Banner Beurs Huisenenergie Web2022

Tips voor een douche-wtw

01

Het beste moment om een douche-wtw te laten installeren als je de badkamer verbouwt of in een nieuwbouwhuis. Voor de installatie is een (kleine) verbouwing nodig.

02

Vraag een offerte bij een installateur van Techniek Nederland met ervaring in douche-wtw.

Wat is een douche-wtw?

Wtw staat voor Warmteterugwinning. Een douche-wtw haalt warmte uit wegstromend douchewater, en gebruikt die om koud leidingwater voor te verwarmen. Daardoor is er minder energie nodig om het water verder op te warmen naar de douchetemperatuur. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en/of naar de combiketel of boiler.

Warmtewisselaar draagt warmte over

De warmtewinning gebeurt met een warmtewisselaar. Warm en koud water stromen door de warmteterugwinunit, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water stroomt dus langs het warme water en kan daarvan veel warmte opnemen. De warmtewisselaar is zo gemaakt dat het wegstromende water niet mengt met het vers aangevoerde water.

Milieuvoordeel douche-wtw

Een douche-wtw verkleint de klimaatimpact voor het verwarmen van water. De hr-ketel, warmtepomp of elektrische boiler hoeft immers minder hard te werken als het water dat verwarmd moet worden, al een beetje op temperatuur is.

Het duurt even voordat de wtw en de leidingen zijn opgewarmd en de wtw z'n volledige rendement heeft. Maar bij een gemiddelde douchebeurt van bijna 9 minuten kun je meer dan 50 procent van de energie voor het opwarmen van water besparen.

Weinig milieuvervuiling van materialen

Een douche-wtw gaat 30 jaar mee. De materialen (hoofdzakelijk metaal) zijn goed recyclebaar. De milieubelasting daarvan is zeer klein (en minimaal vergeleken met de milieuwinst).

Soorten douche-wtw's

Er zijn verschillende douche-wtw's. De douchepijp-wtw zorgt voor de hoogste energiebesparing en is het goedkoopst (vanaf € 600). Bekijk de tabel hieronder.

Douchepijp-wtw: verticaal

Als de badkamer op een verdieping ligt (dus niet op de begane grond), kun je een douchepijp-wtw nemen. Er komt dan in plaats van een gewone afvoerbuis een verticale dubbelwandige buis met een koperen binnenpijp vlak onder de douchebak of vloer van de douche. Het douchewater stroomt door de binnenste buis omlaag, het schone aanvoerwater stroomt in de buitenste buis omhoog.

Douchegoot-wtw

Heb je een inloopdouche en is een douchepijp-wtw niet mogelijk (de douche zit bijvoorbeeld op de begane grond)? Dan kun je een douchegoot-wtw nemen. Daarbij zit de warmtewisselaar ingebouwd in de afvoergoot in de douchevloer.

Lagere energiekosten door douche wtw

Door de douche-wtw heb je minder gas of stroom nodig om het douchewater op temperatuur te brengen. Resultaat: een lagere energierekening! De besparing hieronder geldt voor een huishouden van 3 personen, 9 minuten per douchebeurt.

Soort douche-wtw Kosten Besparing gas per jaar Besparing geld per jaar
Douchepijp-wtw € 600 120 m3 € 120
Douchegoot-wtw € 500 tot 1.400 60 m3 € 60

.

Nog meer besparen!

Douch je gemiddeld veel langer dan 9 minuten, heb je een regendouche, of heb je een groter gezin met veel lange douchers? Dan pakt de besparing nog hoger uit.

De kosten zijn inclusief montage.

De besparing geldt bij aansluiting van de voorverwarmde waterleiding op zowel de douchemengkraan, als op de hr-ketel (als het op een van beide is, pakt de gasbesparing lager uit).

Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:
- 1 euro voor een kuub (m3) gas
- 22 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom
Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. Je leest hierover meer op Energieprijzen voor besparingen.

Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.

Voorwaarden: mengkraan en onderhoud

Met een douche-wtw heb je een thermostatische mengkraan nodig: die zorgt ervoor dat het douchewater een constante temperatuur heeft (bijvoorbeeld 38 graden). Met aparte knoppen voor warm en koud water lukt dat niet, omdat het water door de douche-wtw steeds warmer wordt. Vooral de eerste minuten ben je dan continu bezig om de temperatuur bij te stellen.

Douche-wtw: tijdens verbouwing of in nieuwbouwhuis

De ideale momenten om een douche-wtw aan te leggen, zijn als je de badkamer gaat verbouwen of in een nieuwbouwhuis.

Onderhoud: gebruik geen schuurmiddelen

Een douche-wtw heeft geen technisch onderhoud nodig. Schoonmaken doe je zoals je gewend bent, al kan af en toe doorspoelen met een reinigingsmiddel nodig zijn: informeer hiervoor bij de fabrikant.

Gebruik nooit schuurmiddelen in de douchebak. Dit zijn middelen met kalkdeeltjes (kalk suspensies) en die koeken aan op de wand van de warmtewisselaar.

Geen wtw op wastafel of bad

Een warmte-terugwin unit (wtw) op de afvoer van een wastafel is niet effectief en onpraktisch. De warmwaterkraan staat daar meestal korter open dan de wtw kan opwarmen.

Bad nemen en wtw: verkeerde timing

Als je een bad neemt, heeft een douche-wtw geen zin. Voorwaarde voor de energiebesparing via een douche-wtw is dat aanvoer en afvoer van warm water tegelijkertijd plaatsvindt. Met de warmte uit het weglopend water wordt dan het nog te gebruiken water voorverwarmd. Maar als je een bad neemt, laat je eerst het bad helemaal vollopen en pas als je klaar bent weer leeglopen.

Uitzondering: Gebruik je jouw badkuip om in te douchen? Dan heeft een wtw wél zin.

Meer informatie

Vind installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland.