Dakisolatie

Twee mensen isoleren een schuin dak.

Check je dak

Advies op maat Beantwoord 8 vragen en ontdek: Welke isolatie past bij jouw dak? En wat kost het en wat levert het op?
Een warmer huis en toch een lagere energierekening. En het is ook nog beter voor het milieu. Een goed idee dus, je dak isoleren. Zelfs als er al een dunne isolatielaag in zit. Maar hoe pak je het aan? Wat kost het, wat levert het op en waar vind je een betrouwbaar bedrijf?

Met dakisolatie bespaar je veel energie en dus geld. Als je in een gemiddelde hoekwoning van geen naar goede dakisolatie gaat, bespaar je zo'n 420 kuub gas per jaar: dat is zo'n 500 euro per jaar bij een gasprijs van 1,20 (de op lange termijn). Hoeveel jij nu gaat besparen, hangt af van welke gasprijs je betaalt.

Maar het dak isoleren doe je niet alleen voor een lagere energierekening. Er zijn meer voordelen. Met een goed geïsoleerd dak voelt je huis prettiger aan. Zie het als een dikke deken die je over je dak legt: de kou van buiten komt er niet doorheen en onder de deken blijft het lekker warm. En doordat je minder gas of stroom verbruikt om je huis te verwarmen, is het ook goed voor het klimaat.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn een gasprijs van 1,20 euro per kuub (m3) gas. Deze langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030.

Op dit moment is voor veel mensen de gasprijs ongeveer 1,30 euro (september 2023).

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Laat je inspireren en adviseren

Ontdek alles over je huis verduurzamen. Kom naar ons Duurzaam Droomhuis op de vt wonen&design beurs! Bekijk producten en praat met experts. Met de code MILIEUCENTRAAL23 krijg je nu € 10 korting.

Laat je inspireren in ons Duurzaam Droomhuis 3/8 oktober 2023. Ontvang 10 euro korting met de code MILIEUCENTRAAL2023.

Kosten isoleren schuin dak

Als je in een gemiddelde hoekwoning het schuine dak laat isoleren kost dat ongeveer 5.400 euro. Daar gaat de subsidie nog van af. In de tabel hieronder zie je wat de gemiddelde kosten en subsidie zijn voor verschillende soorten woningen. 

Soort woning Kosten isoleren schuin dak Subsidie Netto kosten
Tussenwoning € 5.100 € 1.600 € 3.500
Hoekwoning € 5.400 € 1.700 € 3.700
2 onder 1 kap € 5.600 € 1.800 € 3.800
Vrijstaande woning € 9.000 € 2.700 € 6.300

Zelf doen bespaart kosten

Ben je handig, dan kun je een schuin dak ook zelf isoleren. Dan betaal je alleen de materialen: zo'n 1.800 euro. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten: bekijk de tips en aandachtspunten op Zelf dak isoleren.

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte.

De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2023. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen.

De kosten zijn exclusief de kosten voor een quick scan of mogelijk ecologisch onderzoek dat nodig is in verband met de Wet Natuurbescherming. Dat is nodig bij spouwmuurisolatie en dakisolatie aan de buitenkant.

Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

Besparing isolatie schuin dak

Hoeveel je precies bespaart met het isoleren van je schuine dak, hangt van een aantal dingen af, bijvoorbeeld hoe je het huis verwarmt. In de tabel zie je wat je gemiddeld bespaart als je van geen naar goede isolatie (Rc-waarde: ) gaat. In een hoekwoning is dat bijvoorbeeld zo'n 420 kuub gas per jaar. Hoeveel je hiermee bespaart, is afhankelijk van je energieprijs die je betaalt.

Soort woning Besparing gas per jaar (m3) Besparing per jaar bij gasprijs 1,20 euro/m3 Besparing per jaar bij gasprijs 3 euro/m3
Tussenwoning 400 m3 450 euro 1.200 euro
Hoekwoning 420 m3 500 euro 1.250 euro
2-onder-1-kap 440 m3 550 euro 1.300 euro
Vrijstaande woning 700 m3 800 euro 2.000 euro

Plat dak of zoldervloer

Heb je een zolder die je niet verwarmt en kunt afsluiten met een luik of deur? Dan kan je ook de zoldervloer isoleren: dat scheelt kosten en bespaart net zo veel.

Heb je een plat dak dat je wilt isoleren? Kijk dan voor de kosten en besparing bij Plat dak isoleren.

Slimme besteding van je geld

Voor het aanbrengen van dakisolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Bovendien draagt het bij aan de waarde van je woning.

Als je het schuine dak zelf isoleert zijn de kosten laag: je betaalt alleen het materiaal. Maar óók als je de dakisolatie laat aanbrengen door een bedrijf, is het een goede besteding van je geld. Toch vinden veel mensen de voordelen op de lange termijn lastig in te schatten. Daarom heeft Milieu Centraal een methode ontwikkeld waarmee je de winst na 25 jaar kunt berekenen.

Een Rc-waarde van 4 betekent: goede isolatie. Het geeft de isolatiewaarde weer van het dak zelf + het isolatiemateriaal. Lees meer over de Rc-waarde.

De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je huis nu al geïsoleerd is. Als je nu nog helemaal geen isolatie hebt, dan ga je meer besparen dan wanneer je huis al een beetje geïsoleerd is.

Hoeveel je gaat besparen, hangt ook af van hoe veel je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, merk je minder verschil dan wanneer je elke dag thuis bent en de verwarming altijd hoog zet.

We gaan uit van de volgende isolatiewaardes (Rc-waarde): dakisolatie Rc 4, vloerisolatie Rc 3,5, spouwmuurisolatie Rc 1,7. Voor HR++ glas is de U-waarde 1,2.

De besparingen in euro zijn berekend met 2 gasprijzen: 1,20 euro en 3 euro. De gasprijs van 1,20 euro geldt voor de lange termijn, en is gebaseerd op een prognose voor 2030. De hoge prijs is gebaseerd op de prijs van de gascrisis in het najaar van 2022. Op dit moment is voor veel mensen de gasprijs ongeveer 1,30 euro (september 2023). Milieu Centraal laat zowel de hoge als de lage gasprijs voorlopig nog zien, omdat de prijzen de komende winter weer zouden kunnen gaan stijgen. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Wist je dat De winst van dakisolatie kun je vergelijken met een spaarrente van 5,5 procent.

Ruth en Coby zijn blij met hun dakisolatie

Ruth en Coby isoleerden hun dak. Ze vertellen hoe ze het aanpakten en wat het ze oplevert.

"Bekijk of je het sloopwerk zelf kan doen, dat scheelt veel geld."
Ruth & Coby

Subsidies en leningen voor isolatie

Isoleren kost geld. Hoe betaal je de kosten? Er zijn aantrekkelijke subsidies en leningen voor isolatie en andere duurzame maatregelen.

 • Er is een landelijke subsidie voor isolatie. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, heb je extra voordeel: het bedrag per vierkante meter is dan 2 keer zo hoog. Je krijgt alleen subsidie als je de werkzaamheden laat uitvoeren door een bedrijf (dus niet voor doe-het-zelven). Ook geldt er een minimale isolatiewaarde die je moet behalen. De uitgebreide voorwaarden kun je vinden op Subsidie voor isolatie.
 • Sommige gemeenten en provincies geven ook subsidie voor isolatie. Soms geldt die subsidie ook voor doe-het-zelf-isoleren. Check de regelingen in jouw gemeente op Energiesubsidiewijzer.
 • Ga je een hypotheek afsluiten? Je kan extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Kijk op Extra hypotheekruimte voor energiebesparing.
 • Er is ook een voordelige lening voor energiebesparende maatregelen: de Energiebespaarlening.

Kijk voor het complete overzicht van subsidies en leningen op: Energiesubsidiewijzer.

Steeds meer huizen met dakisolatie

Meer dan 8 van de 10 huizen hebben iets van dakisolatie. Maar het kan misschien nog wel beter.

Check: wat zit er in je dak?

Meer dan 85% van de woningen heeft al een isolatielaag. Vaak is dat een dunne laag met een matige . Veel mensen denken ‘mijn dak is al geïsoleerd, dus ik hoef niks meer te doen’, maar het tegendeel is vaak waar.

Check dus altijd eerst je dak! Kijk of er al isolatiemateriaal aanwezig is of niet, en hoe dik de laag is. En beslis dan pas over de beste aanpak voor jouw dak.

Hoe weet je of jouw dak geïsoleerd is?

Check het bouwjaar

 • Is jouw huis voor 1975 gebouwd? Bij de bouw is geen isolatie aangebracht. Misschien heeft één van de bewoners het dak daarna geïsoleerd. Vaak is dat een dunne laag van 3 tot 5 centimeter die matige isolatie geeft.
 • Is jouw huis tussen 1975 en 1992 gebouwd? Dan heeft het bij de bouw waarschijnlijk een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter meegekregen. Misschien heeft een bewoner het daarna nog beter geïsoleerd.
 • Is jouw huis gebouwd in 1992 of later? Dan heeft het bij de bouw redelijke tot goede isolatie meegekregen (8 tot 10 centimeter of meer). Deze isolatie hoef je niet te verbeteren.

Check onder de pannen

Kijk bij woningen die vóór 1992 zijn gebouwd zelf achter de schotten of onder een dakpan om te zien of er isolatiemateriaal aanwezig is en hoe dik dat is. In de video vind je tips hoe je kan checken of jouw schuine of platte dak al geïsoleerd is.

Een isolatielaag die dunner is dan 8 à 10 centimeter geeft matige isolatie. Het is een goed idee om matige isolatie te verbeteren. Ga dan meteen voor goede isolatie met een isolatiewaarde (Rc) van minstens 4,0. Check welke dikte je nodig hebt om Rc 4,0 te halen.

Isolatie-zelfscan

Advies op maat Nieuwsgierig hoe goed jouw huis is geïsoleerd? Pak een meetlint en ontdek het zelf! Milieu Centraal helpt met handige foto’s, video’s en tips.

Schuin dak isoleren

Heb je een schuin dak zonder isolatie of met oud materiaal dat je wilt vervangen? Je kan het op 3 verschillende manieren aanpakken. Welke oplossing het meest geschikt is, hangt vooral af van de manier waarop je de zolder gebruikt. Gebruik je de zolder als woon-, werk- of slaapkamer? Dan kun je het beste het dak isoleren. Gebruik je de zolder alleen als opslagruimte en kun je hem afsluiten met een luik of deur? Dan kun je ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak.

Bekijk hierna de 3 manieren om een schuin dak te isoleren.

Man kijkt naar raam met pakket isolatiemateriaal in de hand. Zelf je dak isoleren.

1. Binnenkant van het dak isoleren

Tegen de binnenkant van een schuin dak kun je isolatiemateriaal aanbrengen. Doe het meteen goed en kies voor goede isolatie, bijvoorbeeld een dikke laag glaswol of steenwol. Als je niet teveel ruimte wil verliezen aan de binnenkant, kun je een materiaal kiezen dat met een dunnere laag net zo goed . Als je handig bent, kun je dit zelf doen: dat scheelt veel in de kosten. Zorg dan wel dat je goed weet hoe je dak in elkaar zit. Heb je twee linkerhanden of geen zin of tijd om het te doen? Dan kun je het natuurlijk ook door een professioneel bedrijf laten doen.

Aan de slag? Lees meer over: zelf je dak isoleren
Of zoek een dakisolatiebedrijf

Bekijk welke dikte je van elk materiaal nodig hebt voor zeer goede isolatie (Rc 4).

"Op zolder hebben we nu een lekker warme werkkamer."
Ruth & Coby

Tips binnenkant dak isoleren

 1. 01

  Ben je bang dat je teveel ruimte verliest op zolder door dik isolatiemateriaal? Kies dan materiaal waarvan je een dunnere laag nodig hebt, maar dat toch net zo goed isoleert. Lees meer over de materialen.

 2. 02

  Ook goed om te bedenken: als het plafond netjes is afgewerkt, valt het ruimteverlies vaak minder op.

2. Dakpannen eraf, isolatie bovenop je dak, pannen er weer op

Heb je nieuwe dakpannen nodig of ga je het dak renoveren? Dan kun je je dak ook vanaf de buitenkant laten isoleren. De dakpannen gaan eraf, bovenop het dakbeschot wordt isolatiemateriaal gelegd en daarna gaan de pannen er weer op. Dit geeft zeer goede isolatie. Het isolatiemateriaal wordt niet onderbroken door de balken van het dak en er is ruimte voor een dikke laag. Dit is altijd een klus voor een professioneel bedrijf. Door het isolatiemateriaal wordt het dak hoger en moet de aansluiting met de dakgoot opnieuw worden gemaakt. De aansluiting met het dak van de buren moet ook opnieuw worden gemaakt als je dak daarop aansluit en zij hun dak niet vernieuwen.

Let op: onder het dak en de dakrand van jouw huis kunnen vleermuizen wonen en vogels nestelen. Vleermuizen, maar ook gierzwaluwen en huismussen, zijn beschermde diersoorten. Je mag een dak waar deze dieren kunnen nestelen daarom niet zomaar vullen. In de Wet Natuurbescherming staat dat er onderzoek nodig is door een deskundige en dat je een ontheffing nodig hebt. Die kan je aanvragen bij de provincie of je gemeente. In sommige gemeenten kan dit via een verkorte procedure, vraag dit na bij je gemeente. Houd rekening met de mogelijke aanwezigheid van beschermde diersoorten en kies een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk kan isoleren.

Aan de slag? Zoek een dakisolatiebedrijf

Tips bovenop schuin dak isoleren

 1. 01

  Deze manier van isoleren is vooral geschikt als je toch je dak gaat vernieuwen. Dat scheelt in de kosten en je hoeft maar één keer de pannen te verwijderen.

 2. 02

  Een ander voordeel is dat je binnen op zolder niks hoeft te verschuiven of op te ruimen. Het materiaal wordt van buitenaf aangebracht.

 3. 03

  Je dak wordt waarschijnlijk wel wat hoger. Ook is er een vergunning nodig in verband met de Wet Natuurbescherming. Vind je die punten een groot bezwaar, dan kun je het dak beter aan de binnenkant laten isoleren.

3. Isolatie onder de dakpannen spuiten of blazen

Je kunt ook isolatiemateriaal onder de dakpannen laten spuiten of blazen. Bijvoorbeeld PUR-schuim, vlokken van glaswol of steenwol, of EPS thermoparels (piepschuim balletjes). Een na-isolatiebedrijf doet dit vanaf de buitenkant.

Aan de slag? Zoek een dakisolatiebedrijf

Let op!

Isolatiemateriaal dat je onder de dakpannen laat spuiten, levert matige isolatie op. Doe het daarom alleen als er écht geen andere mogelijkheden zijn. Nog een nadeel: als je later iets aan het dak laat doen of de zolder gaat verbouwen, kan er veel rommel vrijkomen. En omdat er materiaal onder de dakpannen wordt gespoten, moet je ook rekening houden met de Wet Natuurbescherming. Onder jouw dakpannen kunnen namelijk beschermde diersoorten nestelen, die je niet mag verstoren of doden. Voor deze wijze isolatie heb je een ontheffing nodig, die kan je aanvragen bij de provincie of je gemeente. In sommige gemeenten kan dit via een verkorte procedure, vraag dit na bij je gemeente.

Zoldervloer isoleren

Man isoleert zoldervloer. Dakisolatie.

Is je zolder alleen geschikt als opbergruimte? En niet als werkkamer of slaapkamer? Dan is het een goed idee om de zoldervloer te isoleren. Je bespaart ongeveer net zoveel energie als wanneer je het dak zou isoleren, maar je hebt minder materiaal nodig. En als je een beetje handig bent, is het een klus die je zelf kunt doen. Je betaalt dan alleen voor de materialen. Bij een hoekwoning is dat zo'n 1.200 euro.

Een makkelijke manier om de zoldervloer te isoleren, is met isolatieplaten waar je ook op kan lopen. Die leg je op de zoldervloer en daarmee ben je in één keer klaar. Maar je kunt ook isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glaswol of steenwol) tussen de vloerbalken leggen en daarop planken of vloerplaten. Zorg in beide gevallen voor een dampremmende laag aan de warme kant, dus onder het isolatiemateriaal.

Kosten en besparing zoldervloer isoleren

Meer weten over de berekening? Bekijk de en de

De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je huis nu al geïsoleerd is. Als je nu nog helemaal geen isolatie hebt, dan ga je meer besparen dan wanneer je huis al een beetje geïsoleerd is.

Hoeveel je gaat besparen, hangt ook af van hoe veel je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, merk je minder verschil dan wanneer je elke dag thuis bent en de verwarming altijd hoog zet.

We gaan uit van de volgende isolatiewaardes (Rc-waarde): dakisolatie Rc 4, vloerisolatie Rc 3,5, spouwmuurisolatie Rc 1,7. Voor HR++ glas is de U-waarde 1,2.

De besparingen in euro zijn berekend met 2 gasprijzen: 1,20 euro en 3 euro. De gasprijs van 1,20 euro geldt voor de lange termijn, en is gebaseerd op een prognose voor 2030. De hoge prijs is gebaseerd op de prijs van de gascrisis in het najaar van 2022. Op dit moment is voor veel mensen de gasprijs ongeveer 1,30 euro (september 2023). Milieu Centraal laat zowel de hoge als de lage gasprijs voorlopig nog zien, omdat de prijzen de komende winter weer zouden kunnen gaan stijgen. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte.

De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2023. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen.

De kosten zijn exclusief de kosten voor een quick scan of mogelijk ecologisch onderzoek dat nodig is in verband met de Wet Natuurbescherming. Dat is nodig bij spouwmuurisolatie en dakisolatie aan de buitenkant.

Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

Tips zoldervloer isoleren

 1. 01

  Vergeet niet om het luik te isoleren. En maak de kieren tussen het luik en de zoldervloer dicht met isolatieband.

 2. 02

  Wil je de zolder ooit nog gaan gebruiken als werk- of slaapkamer? Dan kun je beter meteen het dak isoleren, anders heb je 2 keer werk (en kosten).

 3. 03

  Kun je niet makkelijk op zolder komen? Dan kun je ook het plafond van de kamer eronder isoleren. Dat geeft wel meer rommel en gedoe: je moet het oude plafond eruit halen en een nieuw plafond maken.

Open zolder? Isoleren zoldervloer heeft geen zin

Heb je een open zolder die je niet met een deur of luik kunt afsluiten? Dan heeft het geen zin om de zoldervloer te isoleren. Je moet in dat geval de binnen- of buitenkant van het dak isoleren.

Aan de slag? Bekijk: zelf je dak isoleren
Of zoek een dakisolatiebedrijf

Plat dak isoleren

Isolatiemateriaal op een plat dak. De dakdekker laat het materiaal zien.

Heb je een plat dak of een dakkapel, zonder isolatie of met oud isolatiemateriaal dat je wilt vervangen? Een plat dak kun je op verschillende manieren isoleren, maar wel altijd met een professioneel bedrijf. Hoe handig je zelf ook bent: je kunt dit beter niet zelf doen, want het risico op vochtproblemen en rottend dakhout of schimmel is heel groot. Het isolatiebedrijf brengt de dakisolatie vanaf de buitenkant aan. Het materiaal komt onder een nieuwe laag dakbedekking of bovenop de bestaande laag.

Een plat dak isoleren aan de binnenzijde is geen goed idee vanwege de kans op vocht en houtrot.

Dakisolatieplaten onder de dakbedekking

De beste isolatie ontstaat als het isolatiebedrijf eerst de dakbedekking weghaalt. Op het platte dak komen dan isolatieplaten, daarop waterdicht materiaal, en daar weer op een nieuwe laag dakbedekking (bijvoorbeeld bitumen of EPDM). Als de dakrand hierna te laag is, moet je deze laten verhogen. Bij een lage dakrand is de kans groot dat het regenwater over de dakrand stroomt in plaats van door de regenpijp als het hard waait. De dakrand moet daarom minstens 10 cm hoog zijn.

Dakisolatieplaten óp de dakbedekking

Een tweede mogelijkheid is dat het isolatiebedrijf drukvaste, waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking legt. De bestaande dakbedekking (bijvoorbeeld bitumen of EPDM) blijft dus zitten, daarbovenop komen de dakisolatieplaten. Om te voorkomen dat de platen wegwaaien, komt er een laag grind of tegels bovenop. Dit levert minder goede isolatie op en is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking nog goed is. Ook hier geldt dat het dak hoger wordt en de dakrand minstens 10 cm hoog moet zijn.

Aan de slag? Zoek een dakisolatiebedrijf

Kosten en besparing plat dak isoleren

Meer weten over de berekening? Bekijk de en de

De gasbesparing is berekend voor een huis met een hr-combiketel als verwarming. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je huis nu al geïsoleerd is. Als je nu nog helemaal geen isolatie hebt, dan ga je meer besparen dan wanneer je huis al een beetje geïsoleerd is.

Hoeveel je gaat besparen, hangt ook af van hoe veel je je huis verwarmt. Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, merk je minder verschil dan wanneer je elke dag thuis bent en de verwarming altijd hoog zet.

We gaan uit van de volgende isolatiewaardes (Rc-waarde): dakisolatie Rc 4, vloerisolatie Rc 3,5, spouwmuurisolatie Rc 1,7. Voor HR++ glas is de U-waarde 1,2.

De besparingen in euro zijn berekend met 2 gasprijzen: 1,20 euro en 3 euro. De gasprijs van 1,20 euro geldt voor de lange termijn, en is gebaseerd op een prognose voor 2030. De hoge prijs is gebaseerd op de prijs van de gascrisis in het najaar van 2022. Op dit moment is voor veel mensen de gasprijs ongeveer 1,30 euro (september 2023). Milieu Centraal laat zowel de hoge als de lage gasprijs voorlopig nog zien, omdat de prijzen de komende winter weer zouden kunnen gaan stijgen. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte.

De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2023. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen.

De kosten zijn exclusief de kosten voor een quick scan of mogelijk ecologisch onderzoek dat nodig is in verband met de Wet Natuurbescherming. Dat is nodig bij spouwmuurisolatie en dakisolatie aan de buitenkant.

Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

Tips dakisolatie plat dak

 1. 01

  Het beste moment om je platte dak te isoleren is als de dakbedekking toch vernieuwd moet worden. Dat scheelt in de kosten.

 2. 02

  Je kunt een plat dak ook aan de binnenkant laten isoleren, maar Milieu Centraal raadt dit af. Het isolatiemateriaal wordt dan tussen de balklaag of tegen het beton geplaatst. Het risico op vocht in de dakconstructie of schimmel op het plafond is hierbij groot.

 3. 03

  Heb je een groen dak (bedekt met sedum of planten)? Let op: dat is geen vervanger van goede dakisolatie. Je hebt nog steeds (extra) isolatie nodig.

Matige dakisolatie verbeteren

Is je schuine of platte dak nu matig geïsoleerd, met een laag die dunner is dan 8 tot 10 centimeter? Dan is het een goed idee om het te verbeteren naar goede isolatie. Dit is vooral belangrijk voor de toekomst: je huis is daarmee voorbereid op wonen zonder aardgas. Tussen nu en 2050 schakelen we immers over van hr-ketels op aardgas naar warmtepompen of warmtenetten.

Het kost ongeveer net zoveel om dakisolatie te verbeteren als het kost om een dak zónder isolatie te isoleren. En er staat helaas een lagere besparing tegenover. Toch raadt Milieu Centraal aan om matige isolatie te verbeteren. Een huis met matige isolatie krijg je straks namelijk niet warm met een warmtepomp of warmtenet op lage temperatuur. En ook al is de besparing wat lager: je energierekening gáát omlaag en je huis blijft prettiger warm.

2 manieren om je dakisolatie te verbeteren (van matig naar goed):

 1. Je voegt een extra laag toe.
 2. Je haalt de oude laag weg en vervangt die door een dikke nieuwe laag.

Zelf aan de slag? Check: Zelf dakisolatie verbeteren: hoe doe je dat?

Of kijk eerst op Advies op maat: Dakisolatie en ontdek de meest geschikte isolatie voor jouw dak, kosten en besparingen én hoe het werkt.

Tips matige dakisolatie verbeteren

 1. 01

  Dakisolatie verbeteren kun je het beste doen als je toch al gaat klussen of verbouwen. Bijvoorbeeld als je de zolder gaat verbouwen, een dakkapel gaat plaatsen of je dak gaat vernieuwen (met nieuwe pannen of dakbedekking). Dat scheelt vaak in de kosten.

 2. 02

  Welke manier het meest geschikt is voor jouw dak hangt af van de dampremmende laag: is die aanwezig en waar in het dak? Hout dat opgesloten zit tussen twee dampremmende lagen kan namelijk te vochtig worden en gaan rotten.

Welk isolatiemateriaal kies je?

Er zijn veel verschillende materialen voor dakisolatie. Kies voor goede isolatie met Rc-waarde 4 of meer. Gebruik het liefst isolatiemateriaal met het KOMO-keurmerk voor dakisolatie. Wil je meer weten over de milieu-impact van de verschillende soorten isolatiematerialen? Kijk op Isolatiemateriaal kiezen.

Goed om te weten: een Rc-waarde van 4 is hoger dan er nodig is om in aanmerking te komen voor de landelijke subsidie. Maar dit is wel nodig om ervoor te zorgen dat je in de toekomst geen extra isolatie nodig hebt, wanneer je je huis gaat verwarmen zonder aardgas. Daarbij kost het in vergelijking met matige isolatie weinig extra, maar het levert wel veel besparing op.

Rc- of Rd-waarde: wat is

De Rc-waarde geeft de isolatiewaarde van de hele constructie aan (dak/vloer/buitenmuur plus isolatiemateriaal). De Rd-waarde is de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal. De Rd-waarde staat op de verpakking van het materiaal.

Om een Rc-waarde van 4 te bereiken heb je bij gevelisolatie isolatiemateriaal met een Rd-waarde van 3,6 nodig. De overige 0,4 komt van de buitenmuur zelf. Bij dak- of vloerisolatie heb je een Rd-waarde van 3,8 nodig, omdat de vloer en het dak slechts 0,2 bijdragen.

Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer geld en energie je bespaart.

Tabel R-waardes

Niveau van isolatie Isolatiewaarde (Rc)
Matige isolatie 1,3
Redelijke isolatie 2,5
Goede isolatie 4,0
Zeer goede isolatie, nodig voor energieneutrale woning 6,0-10,0

Er zijn wettelijke eisen voor dakisolatie die je aanbrengt. Voor nieuwbouw is dat een Rc van 6,0 of meer, voor bestaande bouw of renovatie minimaal 2,0 (of de Rc-waarde van de oude laag als die hoger dan 2,0 was). Wil je je woning energieneutraal maken, dan heb je minimaal 6,0 nodig.

Dikte van het isolatiemateriaal: hoeveel heb je nodig?

Hoe dik moet het isolatiemateriaal zijn voor een Rc-waarde van 4? Voor de meeste materialen is dat 13 cm. Is je dak nu matig geïsoleerd en wil je de isolatie verbeteren? Zorg dan dat de bestaande laag plus de nieuwe laag samen de benodigde dikte hebben. Of vervang de oude laag door een hele nieuwe laag met de goede dikte.

Heb je weinig ruimte onder het dak? Dan kun je voor een dun materiaal met een hoge isolatiewaarde kiezen, bijvoorbeeld PIR of resol hardschuimplaten.

Materiaal isoleren schuin dak Dikte nodig voor Rc-waarde 4
Glaswol (dekens of platen of vlokken) 13 cm
Steenwol (dekens of platen of vlokken) 13 cm
EPS (piepschuim platen) 14 cm
XPS platen 14 cm
PUR hardschuimplaten  9 cm
PIR of resol hardschuimplaten 9 cm
Vlas, hennep, schapenwol, gerecycled katoen, houtvezel, cellulose, kurk 15 cm
Multifolie met 2 luchtlagen van 20 mm (reflecteert warmtestraling) 12 cm
Thermosheets van 7 lagen met 8 luchtlagen van 20 mm (reflecteert warmtestraling) 16 cm

Check bij de  

De dikte is een indicatie: de leverancier van een bepaald product kan je vertellen welke dikte je voor jouw dak nodig hebt.

Tips isolatiemateriaal kiezen

 1. 01

  Meer hulp nodig bij het kiezen van materialen? Kijk op Isolatiematerialen kiezen.

 2. 02

  Heb je een plat dak? Laat het isoleren dan aan een professioneel bedrijf over en bespreek met hen welke materialen geschikt zijn.

Milieuverschillen tussen materialen zijn klein

De milieuverschillen tussen alle dakisolatiematerialen zijn klein. Het isolatiemateriaal zelf heeft natuurlijk milieu-impact, want het kost energie en grondstoffen om het te maken, vervoeren, aanbrengen en verwerken. Toch blijkt uit onderzoek dat de energie die hiervoor nodig is, vaak al binnen een half jaar is terugverdiend door de energie die je bespaart. Het feit dát je isoleert, kiest voor een goede isolatiewaarde én het materiaal goed aanbrengt (zodat het lang meegaat), is belangrijker dan welk materiaal je kiest. Op Isolatiematerialen kiezen lees je alles over de verschillen tussen de materialen.

Geluid en brandveiligheid

Er zijn materialen die geluid goed dempen, brandveiliger zijn of die je zolder in de zomer koeler houden. Een bouwkundige of het isolatiebedrijf kan hierover advies geven.

Doe mee met de verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel volgende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je nu alvast aan voor de test van 2023-2024. Meer weten en meedoen

Goed dakisolatiebedrijf vinden

Dakisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Maar hoe vind je een goed en betrouwbaar bedrijf?

Isolatiebedrijven vind je op Verbeterjehuis - Vind een bedrijf. Je kunt onder andere filteren op kwaliteitsscore en reviews.

Op Verbeterjehuis.nl vind je ook een overzicht van energieloketten per gemeente. Vul je woonplaats in en je krijgt meer informatie over het loket in jouw gemeente. Zij brengen je in contact met isolatiebedrijven bij jou in de buurt en kunnen je helpen met vragen over offertes.

Als je je dak gaat isoleren, moet je in sommige gevallen rekening houden met de Wet Natuurbescherming. Als je een bedrijf kiest dat natuurvriendelijk isoleert, dan houden ze hier rekening mee.

Eerste hulp bij offertes: 3 tips

 1. 01

  Nodig minstens 2 bedrijven uit voor een vrijblijvend adviesgesprek bij jou thuis.

 2. 02

  Denk tijdens het adviesgesprek niet alleen aan technische vragen, maar ook aan de praktische kant: hoe lang is het bedrijf bezig en moet de hele zolder leeg zijn? Moet je hem zelf leegruimen of doen de mensen van het bedrijf dat?

 3. 03

  Bedenk wat er in de offerte moet staan. Wat is voor jou belangrijk? Bijvoorbeeld: wil je weten of het bedrijf is gecertificeerd of aangesloten bij een branchevereniging? Staan alle werkzaamheden goed beschreven, van start tot schoonmaak? Bekijk deze handige checklist en je weet zeker dat je niks vergeet.

Zelf je dak isoleren

Ga zelf aan de slag Klus jij weleens in huis? Misschien wil je dan ook wel zelf je dak isoleren. Dat is een stuk goedkoper dan het laten doen én je bespaart meteen op je energiekosten. Bekijk de stappen en ontdek of deze klus iets voor jou is. Bekijk de stappen

Meer vragen en antwoorden over dakisolatie