Checklist voor offertes dakisolatie

Vind een goed isolatiebedrijf

Ga jij voor dakisolatie? Hoe sneller je begint met offertes opvragen, hoe sneller je profiteert van comfortabele warmte en een lagere energierekening! Op Verbeterjehuis vind betrouwbare isolatiebedrijven bij jou in de buurt. Bedrijf vinden
Wil jij je dak laten isoleren? Dan is het handig om te weten welke vragen je moet stellen aan een isolatiebedrijf, en hoe je de offertes beoordeelt. Met deze checklist van Milieu Centraal weet je precies waar je op moet letten.

Waar moet je vooraf goed over nadenken?

Handige vragen voor tijdens een gesprek

Zo controleer je of de offerte klopt

Vooraf over nadenken

 1. 01

  Dakisolatie kan gedaan worden door isolatiebedrijven en door aannemers-, bouw- of klusbedrijven. Belangrijk is dat het wordt uitgevoerd door een vakbekwaam bedrijf. Nodig het liefst meerdere bedrijven uit voor een vrijblijvend adviesgesprek bij jou thuis om bedrijven en offertes te kunnen vergelijken.

 2. 02

  Voor isolatie is een landelijke subsidie beschikbaar: de ISDE-subsidie. Lees op de pagina Subsidie voor isolatie hoe dit werkt.

 3. 03

  Daarnaast zijn er ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor isolatiemaatregelen. Die mag je in 2023 met de landelijke subsidie combineren. Check ook vooraf of je subsidie kunt krijgen van jouw gemeente of provincie en wat de voorwaarden zijn: www.energiesubsidiewijzer.nl

 4. 04

  Vraag eens rond of meerdere mensen in jouw buurt dakisolatie willen. Misschien kunnen jullie zo een korting krijgen.

 5. 05

  Ook kun je bedrijven van tevoren vragen hoeveel klanten ze al bij je in de buurt hebben gehad, en of je een of twee klanten mag bellen of e-mailen om te horen hoe hun ervaring met dit bedrijf is.

 6. 06

  Ga jij je dak van buitenaf isoleren, dan betekent dat dat je eerst de dakpannen gaat verwijderen. Onder die dakpannen kunnen vogels en vleermuizen nestelen en die mag je volgens de Omgevingswet onderdeel natuurbescherming niet verstoren of doden. Vraag na of het isolatiebedrijf kan werken via de methode om natuurvriendelijk te isoleren. In dat geval helpen zij om maatregelen te nemen om de dieren een andere woon- of slaapplaats te geven.

Bedrijf vinden via je energieloket

Tip Het energieloket in jouw gemeente kan je in contact brengen met bedrijven bij jou in de buurt en je helpen met vragen over offertes. Je vindt het energieloket in jouw woonplaats op Verbeterjehuis.nl. Vind je energieloket

Het gesprek

Hieronder vind je aandachtspunten en vragen die je kunt stellen bij het contact met een isolatiebedrijf.

Zo ziet een goede offerte eruit

Vraag om een gratis en vrijblijvende offerte en vraag het bedrijf om de volgende punten in de offerte op te nemen:

 • De branchevereniging waarbij het bedrijf is aangesloten.

 • Een omschrijving van alle werkzaamheden van start tot schoonmaak.

 • De totale kosten van de werkzaamheden, inclusief eventueel bijkomende werkzaamheden.

 • Toepassing van de belastingverlaging op arbeidsloon. Om woningisolatie te stimuleren, is er een langlopende regeling waardoor de btw op arbeidsloon omlaag gaat van 21 naar 9 procent. Zie voor verdere uitleg de pagina Subsidies voor verduurzamen woning.

 • Een overzichtelijke omschrijving van de toe te passen materialen (inclusief certificering, hoeveelheden en
  isolatiewaarde van het dak na isolatie (Rc)) en de totale oppervlakte van het te isoleren dak.

 • De leveringsvoorwaarden van het bedrijf, de garanties die het bedrijf geeft en voor hoeveel jaar. Bij VENIN
  en Vebidak aangesloten bedrijven geven 10 jaar garantie op isolatiemateriaal en uitvoering. Bedrijven die bij Bouwgarant of VLOK zijn aangesloten bieden 1 jaar garantie.

Let ook hierop

Voldoet de offerte aan subsidievoorwaarden?

Als je subsidie aanvraagt voor isolatie, controleer dan of de offerte voldoet aan de voorwaarden van de subsidie. Vaak worden minimale eisen gesteld aan de isolatiewaarde (Rc). Bij de aanvraag moet je de oppervlakte en isolatiewaarde invullen en deze cijfers moeten ook in de offerte vermeld zijn.

Aanbetaling niet nodig

Het is bij dakisolatie niet gebruikelijk om een aanbetaling te doen. Betaal dus pas na uitvoering van de werkzaamheden. Bij dakrenovatie kan wel een aanbetaling worden gevraagd.

Checklist bekeken? Bedrijf vinden!

Met deze tips bij de hand lukt het je om een goede offerte te krijgen voor dakisolatie. Aarzel dus niet langer en start met vrijblijvende offertes opvragen! Hoe sneller je het doet, hoe sneller je kan profiteren van comfortabelere warmte en een lagere energierekening. Op Verbeterjehuis vind betrouwbare isolatiebedrijven bij jou in de buurt.

Bedrijf kiezen
 • Aannemer, bouwmarkt of architect voor biobased isoleren

  Wil je graag isoleren met natuurlijke ('biobased') isolatiematerialen? Op de website kiesbiobased.nl vind je een overzicht van aannemers, architecten en adviseurs die ervaring hebben met het na-isoleren met natuurlijk (biobased) isolatiemateriaal. Ook staat er op de site een overzicht van bouwmarkten die biobased isolatiemateriaal verkopen. Milieu Centraal is betrokken geweest bij het bepalen van randvoorwaarden voor plaatsing van bedrijven op de website.