Wonen zonder aardgas

Kind speelt met windmolentje. Wonen zonder aardgas.

In 6 stappen aardgasvrij

Stappenplan Hoe maak je je huis klaar voor verwarmen zonder aardgas? Bekijk het stappenplan. Naar stappenplan
Energie besparen doen we al, maar vanaf nu gaat het een stapje verder: we gaan wonen zonder aardgas. De alternatieven voor je vertrouwde hr-ketel zijn er al. Milieu Centraal zet op een rij wat er in je huis gaat veranderen. We geven een voorbeeld van een slimme aanpak waarin je ook ziet wat het kost én oplevert om je huis aardgasvrij te maken. Klaar om te beginnen? Gebruik dan ons stappenplan naar een aardgasvrij huis.

Zo’n 95 procent van alle woningen gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. De overheid wil dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn. Het is een hele verandering, een ‘energietransitie’. Maar een paar dingen blijven hetzelfde in aardgasvrije huizen: je houdt een warm huis, een warme douche en een kookplaat voor een lekkere maaltijd.

Geen aardgas, wat dan wel?

Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan omgezet worden naar groen (waterstof)gas. Uit mest en rioolslib kan biogas worden gemaakt. Snoeihout en afvalhout dat geen andere bestemming heeft, kan dienen als biobrandstof.

Natuurlijk is het nog niet zo ver. Maar dat is geen reden om te wachten met het verduurzamen van je huis. Ook met de huidige, vooral grijze energie kun jij al op een klimaatvriendelijke manier stappen zetten naar een huis zonder aardgas. Bijvoorbeeld door elektrisch te gaan verwarmen met een warmtepomp.

Elektrisch verwarmen duurzaam?

Elektrisch verwarmen is niet nieuw, we doen het al langer. Er zijn elektrische boilers voor warm water, elektrische cv-ketels en inductie cv-ketels, en in het buitenland zie je vaak elektrische radiatoren. Het punt is dat al deze manieren van elektrisch verwarmen en warm water veel stroom kosten, en dat we in Nederland niet zó veel stroom duurzaam kunnen opwekken. We moeten daarom elektriciteit op een slimme manier gebruiken (denk aan zuinige elektrische warmtepompen) en ook andere energiebronnen voor verwarming gebruiken (denk aan warmtenetten met restwarmte of geothermie).

Een huishouden gebruikt gemiddeld 1.169 m3 gas voor verwarming en warm water en 2.479 kWh stroom voor apparaten en Met deze kale getallen zou je kunnen denken dat gas niet zo’n heel groot aandeel heeft in het energieverbruik. Maar bedenk dat 1 m3 gas staat voor zo’n 9 kWh. Het gemiddeld gasverbruik van een huishouden is dus te vergelijken met 10.500 kWh. Als we gas simpelweg gaan vervangen door stroom, leidt dat tot een enorme vraag naar elektriciteit. Daar kunnen we geen windmolens tegenop bouwen. Daarom moeten we zorgen dat we ons huis efficiënt, met minder stroom gaan verwarmen: en dat kan!

Een Nederlands huishouden gebruikt per jaar gemiddeld 1.169 kubieke meter (m3) gas en 2.479 kilowattuur  (kWh) elektriciteit.

Dit was het gemiddelde verbruik in 2020. De cijfers worden elk jaar achteraf vastgesteld. Lees meer over Gemiddeld energieverbruik.

4 dingen die veranderen in je huis

Koken met inductie

Voor koken is er al jaren een aardgasloze oplossing: elektrisch koken met een inductieplaat. Daar hebben al veel mensen ervaring mee. Een inductie kookplaat is de zuinigste manier om elektrisch te koken. Extra voordelen: de kookplaat is heel makkelijk schoon te houden, het is veiliger dan een gasvlam, en er komen geen verbrandingsgassen in huis.

De basis: goede tot zeer goede isolatie

Wonen zonder aardgas kan niet zonder je huis (beter) te isoleren. Een zeer goed geïsoleerd huis verbruikt veel minder energie voor verwarming dan een slecht geïsoleerd huis. Soms is ‘zeer goede isolatie’ niet of lastig te realiseren: dan doe je het zo goed mogelijk. Het stappenplan aardgasvrij wonen helpt je met het maken van een planning voor de korte en de lange termijn.

Ventilatie met warmteterugwinning

Goede ventilatie is nodig voor gezonde lucht in huis. Er zijn ventilatiesystemen die de warmte van de lucht die het huis uit gaat gebruiken om de nieuwe, frisse lucht van buiten alvast op te warmen. Zo heb je met weinig extra energie toch gezonde lucht in huis.

Huis verwarmen zonder gas: hoe doe je dat?

In plaats van de hr-ketel op aardgas zijn er verschillende mogelijkheden, de één duurzamer dan de andere:

Ook je radiatoren gaan (deels) veranderen. Warmtepompen en warmtenetten met lage temperatuur werken het beste met vloerverwarming, wandverwarming of speciale radiatoren voor lage temperatuur verwarming.

Met zonnepanelen op je dak kun je bovendien zelf de energie opwekken die je nodig hebt.

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet je cv-ketel deze winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen

Video: zo pakte Eveline het aan

Eveline isoleerde haar huis stap voor stap. Bekijk haar verhaal.

"Nu het zo goed geïsoleerd is stook ik veel minder."
Eveline

6 vragen over duurzame verwarming

Nieuwbouw of bestaand huis

Een huis is energieneutraal als je op jaarbasis niet meer energie nodig hebt dan je zelf met je eigen zonnepanelen kunt opwekken. Dat lukt als je huis heel zuinig is en je een behoorlijk aantal zonnepanelen kunt plaatsen. Voor nieuwbouw is wonen zonder aardgas én daarbij ook energieneutraal wonen makkelijk te realiseren. Voor bestaande huizen is dat soms goed te doen, maar soms ook een hele opgave die behoorlijk wat geld kost. Lees meer over een energieneutraal huis.

Bestaande woningen niet altijd energieneutraal

Een bestaand huis is makkelijker aardgasvrij te maken als je het niet per se wilt combineren met energieneutraal wonen. Is het lastig - en duur - om jouw huis heel goed te isoleren, dan kun je ook kiezen voor iets minder goede isolatie. De energie die je nodig hebt, neem je af van het elektriciteitsnet of warmtenet. Met zonnepanelen kun je een deel van de energie zelf opwekken.

Check je isolatie

Advies op maat Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd en waar kan het nog beter? En wat gaat dat kosten en opleveren?

Een warmteplan voor iedere wijk

We gaan niet allemaal tegelijk van het aardgas af. Jouw gemeente heeft een warmteplan ('transitievisie warmte') gemaakt. Daarin staat wanneer jouw wijk aan de beurt is om te verduurzamen. Voor de wijken die het eerst aan de beurt zijn (vóór 2030) bekijkt de gemeente samen met de netbeheerder, woningbouwvereniging, huurders en huiseigenaren welke alternatieven er voor aardgas zijn. Dat kan bijvoorbeeld een warmtenet zijn, een gasnet met groen gas of een verzwaard elektriciteitsnet voor elektrische warmtepompen.

Niet wachten: begin met isoleren

Wat het plan voor jouw wijk ook wordt, je hoeft er niet op te wachten. Isoleren is altijd een goed idee, voor jezelf en het klimaat. Check het stappenplan en kijk waarmee jij alvast kunt beginnen.

Woon je in een huurhuis? Dan is de isolatie en verwarming van je woning een zaak van de woningcorporatie of verhuurder. Je kunt wel - eventueel via je huurdersvereniging - meepraten over het warmteplan voor jouw wijk. Tip: ga je als huurder een nieuw kooktoestel kopen, denk dan aan een (elektrische) inductiekookplaat.

Een plan voor jouw huis

Verbetercheck Nieuwsgierig wat je aan jouw huis kunt verbeteren en wat een slimme eerste stap is? Met de Verbetercheck breng je eerst jouw huis in kaart. Daarna ontdek je stappen om je huis te verbeteren, en wat ze kosten en opleveren. Start nu de Verbetercheck

Of bekijk het Stappenplan aardgasvrij wonen waarin we laten zien hoe je in 6 stappen aardgasvrij wordt.

Infographic Ontdek jouw startpunt, stappenplan aardgasvrij wonen
Vergroot afbeelding

Verdien ik mijn investering terug?

Terugverdientijd

De terugverdientijd is een eenvoudige, veel gebruikte vuistregel om kosten en besparing af te wegen: de kosten gedeeld door jaarlijkse besparing.

Deze vuistregel is simpel, omdat er geen rekening wordt gehouden met toekomstige energieprijzen en met kosten van financiering. En ook niet met de financiële voordelen die ontstaan ná de terugverdientijd. Bedenk dat de levensduur van isolatiemaatregelen 75 tot 100 jaar is (zolang de woning blijft bestaan). Na de terugverdientijd heb je dus nog jaren voordeel van deze maatregelen.

Maandlasten

Een andere manier om kosten en besparing af te wegen is via de maandlasten. Wat zijn de maandlasten van een gunstige lening of hypotheek van bijvoorbeeld € 20.000, hoeveel bespaar je maandelijks op je energierekening, en hoe verhoudt dit zich tot elkaar. Voordeel hiervan is dat je naar een lange termijn kijkt, in geval van een hypotheek 30 jaar.

Een warmer huis dat meer waard is

Denk ook aan andere voordelen: in een goed geïsoleerd huis woon je comfortabeler. En je draagt bij aan een beter klimaat. Ook wordt je woning meer waard: fijn als je die later wilt verkopen.

Het kan ook nog goedkoper worden!

In de voorbeeldberekening is uitgegaan van de huidige prijzen, als jij het in je eentje aanpakt en niet met een andere verbouwing combineert. Maar het kan ook goedkoper uitpakken.

  • Warmtepompen worden mogelijk goedkoper doordat ze steeds meer verkocht worden.
  • Als je samen met de straat of buurt dingen aanpakt, kan het waarschijnlijk goedkoper.
  • Kun je de maatregelen met een verbouwing combineren, dan scheelt dat meestal in de kosten.
  • Een collectieve warmtepomp (voor de buurt of een blok huizen) is mogelijk goedkoper dan ieder zijn eigen warmtepomp.
  • Gas zou door belastingmaatregelen duurder kunnen worden. Jouw besparing in euro's wordt dan groter.
  • De stroom die je van het net afneemt, wordt steeds groener. Daardoor ga je met stroom steeds minder CO2 uitstoten.

Waar betaal ik het allemaal van?

Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. En als je zonnepanelen neemt, betaal je geen btw op de aankoopprijs en installatie.

Daarnaast zijn er gunstige manieren om geld te lenen voor energiebesparende maatregelen: bijvoorbeeld de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening, of een extra hypotheek. Kijk voor een overzicht op Financiering energie besparen of check meteen de Energiesubsidiewijzer.