Hybride warmtepomp

Klaar voor een warmtepomp?

Onafhankelijk advies Check hoeveel gas je bespaart met een hybride warmtepomp. En ontdek wat het je kost en welke andere maatregelen slim zijn. Krijg advies op maat voor jouw huis.
Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Hij werkt samen met je cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. Hierdoor kun je tot 60 procent minder aardgas verbruiken voor het verwarmen van je huis. Nog 2 voordelen: je kunt subsidie krijgen voor de warmtepomp én je energierekening gaat omlaag!

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt vaak gebruik van energie uit de buitenlucht. Het is daarom een energiezuinig apparaat. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is of je huis snel moet worden opgewarmd. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken.

Je kunt de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel die je nu hebt, of tegelijk met een nieuwe ketel laten installeren.

De hybride warmtepomp is geschikt voor woningen die nog niet overal goede isolatie hebben. Heeft jouw woning al redelijk tot goede isolatie? Dan is een volledig elektrische warmtepomp misschien wel iets voor jou. Deze warmtepomp werkt zonder hulp van je cv-ketel. Hiermee kun je volledig van het aardgas af.

Binnen: links de warmtepomp, rechts cv-ketel

Binnen: boven de cv-ketel, onder de warmtepomp. Bron: NVI

Buiten: een unit met ventilator

Buiten: unit met ventilator. Bron: NVI

Hybride warmtepomp in jouw huis

 1. 01

  Een hybride warmtepomp kan bijna altijd. Ook als je woning nog niet overal goede isolatie heeft.

  Is jouw huis in of na 1992 gebouwd en heeft het HR++ glas? Of heb je een oudere woning die inmiddels al redelijk tot goed geïsoleerd is? Dan kun je ook een volledig elektrische warmtepomp nemen. Hiermee kun je helemaal van het gas af.

 2. 02

  Ontbreekt er ergens nog isolatie, bijvoorbeeld onder de vloer? Pak dat dan meteen ook aan. Je haalt meer uit je hybride warmtepomp als je beter gaat isoleren. De warmtepomp werkt dan zuiniger en de cv-ketel hoeft minder vaak bij te springen.

  Plus: je krijgt dan niet alleen subsidie voor de warmtepomp, maar ook het hogere bedrag voor de isolatie. Lees meer over de isolatiesubsidie.

 3. 03

  Heb je helemaal geen isolatie, of hele slechte isolatie? Dan kan je nog steeds een hybride warmtepomp nemen, maar ga óók isoleren. Als je huis slecht geïsoleerd is, moet je cv-ketel namelijk vaker bijspringen om je huis warm genoeg te krijgen. Ook werkt de warmtepomp dan minder zuinig. Gaat je cv-ketel nog even mee, dan kun je beter eerst beginnen met isoleren

 4. 04

  Heb je een nieuwe cv-ketel nodig? Neem er dan een hybride warmtepomp bij, daarmee bespaar je meteen op gas. Is de warmtepomp niet direct leverbaar? Vraag de installateur om wel meteen de aansluiting voor te bereiden.

 5. 05

  Is de cv-ketel 12 jaar of ouder? Denk nu alvast na over de volgende cv-ketel mét hybride warmtepomp. Check hoe het met de isolatie zit. Mist er nog ergens isolatie? Ga daar alvast mee aan de slag en bespaar meteen gas. En zoek intussen uit welk type hybride warmtepomp je zou willen en welke bedrijven er zijn.

 6. 06

  Is je cv-ketel jonger dan 5 jaar? Overweeg om er een hybride warmtepomp bij te plaatsen. De cv-ketel kan waarschijnlijk nog wel 15 jaar mee, net als de hybride warmtepomp. Benut in die periode alle momenten van onderhoud en verbouwing om je huis geschikt te maken voor een volledig elektrische warmtepomp.

 7. 07

  Is er voor jouw wijk een plan voor een warmtenet, en start de gemeente binnen 5 jaar met de aanleg? Dan gaat je wijk van het aardgas af. Een hybride warmtepomp is dan niet zo'n logische stap, want hij heeft dan maar een paar jaar nut.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp met buitenunit kost zo'n 6.000 euro (warmtepomp met vermogen van 4 kW). Dat is inclusief btw en plaatsen. De subsidie gaat hier nog van af. Met een nieuwe cv-ketel erbij kost een hybride warmtepomp ongeveer 8.000 euro.

Warmtepomp 4 kW Prijs Subsidie
Bij bestaande cv-ketel € 6.000 € 2.500
Met nieuwe cv-ketel erbij € 8.100 € 2.500

Uitleg

Welke subsidies en leningen zijn er?

 • Er is een aantrekkelijke subsidie voor hybride warmtepompen. Lees meer over de voorwaarden en hoe je subsidie kunt aanvragen op Subsidie warmtepompen.
 • Als je binnen 24 maanden een warmtepomp neemt én een deel van je huis laat isoleren (buitenmuren, dak, vloer of ramen), kun je ook subsidie krijgen voor de isolatie. Lees meer op Subsidie voor isolatie.
 • Geen of weinig spaargeld? Je kan geld lenen voor een warmtepomp of isolatie. Bijvoorbeeld via je hypotheek of een gunstige lening. Informatie vind je op Hoe betaal je energiemaatregelen? 
 • Prijs en subsidie voor een hybride warmtepomp van 4 kW.
 • De prijs is inclusief btw en het plaatsen.
 • In de meeste woningen is een hybride warmtepomp van 4 kW voldoende.
 • De subsidie gaat nog van de prijs af.
 • Het getoonde subsidiebedrag is voor een warmtepomp met energielabel A++. 
Goed voor het klimaat! Met een hybride warmtepomp daalt je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water met zo’n 30 procent

Wat bespaar je met een hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp bespaar je in een matig geïsoleerde hoekwoning ongeveer 500 tot 1.050 euro per jaar op je energierekening (afhankelijk van de energieprijs die je betaalt). Je vervangt een deel van je gasverbruik door stroom, maar bent toch goedkoper uit. En ook je CO2-uitstoot gaat omlaag, zeker nu de stroom in Nederland steeds groener wordt.

We zetten het energieverbruik van een hr-ketel en een ketel + hybride warmtepomp met buitenunit naast elkaar. 

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water Energiekosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWh Energiekosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,25 euro/kWh
Hr-ketel 1.450 m3 gas + 240 kWh stroom € 4.500 € 1.800
Warmtepomp 4 kW met hr-ketel 700 m3 gas + 1.950 kWh stroom € 3.450 € 1.300
Je bespaart per jaar   € 1.050 € 500

Bij de besparing op de energiekosten gaat Milieu Centraal uit van 2 energieprijzen: 3 euro per m3 en 70 cent per kWh voor de korte termijn (denk: komend jaar) en 1,20 euro per m3 gas en 25 cent per kWh voor de lange termijn.

Berekend voor een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen en een warmtepomp met een vermogen van 4 kW. Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en de cv-ketel aan.

De hr-ketel verbruikt ook stroom, onder andere om het water naar de radiatoren en kranen te pompen.

Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:
- 1,20 euro voor een kuub (m3) gas
- 25 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom
Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. Je leest hierover meer op Energieprijzen voor besparingen.

Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.

Besparing in 2023 met prijsplafond energie

Vanaf 1 januari 2023 stelt het kabinet voor energieprijzen een tijdelijk prijsplafond van een jaar in: maximaal 1,45 euro voor gas tot een verbruik van 1200 m3 gas, en 0,40 euro voor stroom tot een verbruik van 2900 kWh stroom. Dit verbruiksplafond is opgedeeld in twee periodes: de periode in 2023 tot je jaarafrekening, en de periode in 2023 na je jaarafrekening. Wanneer deze jaarafrekening is, is afhankelijk van de startdatum van je energiecontract en is dus voor iedereen anders. Op de pagina Energierekening ontdek je hoe dit precies werkt en hoe hoog jouw verbruiksplafond per periode is.

Kijken we naar het hele jaar 2023, dan zal door het prijsplafond je besparing met een hybride warmtepomp iets lager zijn. Je verbruikt met een hybride warmtepomp minder gas en meer stroom dan met een hr-ketel. Het extra stroomverbruik valt voor een deel boven de 2900 kWh, je betaalt dan voor de extra stroom de volledige marktprijs. Toch ga je in 2023 met een hybride warmtepomp alsnog besparen op je energierekening: in het geval van een hoekwoning met matige isolatie zo’n 250 euro (uitgaande van marktprijzen van 3,00 euro per m3 gas en 0,70 euro per kWh stroom).

Hybride warmtepomp in jouw huis?

Advies voor jouw huis Vul de vragen in en ontdek hoeveel je in jouw huis kunt besparen met een hybride warmtepomp.

Video: Paul over zijn hybride warmtepomp

Paul wilde zijn huis uit 1929 verduurzamen. Hij koos voor een hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Zo verbruikt hij minder aardgas bij het verwarmen van zijn woning en houdt hij zijn energierekening laag. 

Waar komt de hybride warmtepomp in huis?

In huis komt in de buurt van de cv-ketel een klein kastje (30-30-60 cm) met een warmtewisselaar te hangen. De meeste hybride warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht. Dan komt er buiten een apparaat dat lijkt op een airco, de buitenunit. Die kun je op allerlei plekken neerzetten, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt.

Op de pagina over warmtepompen staan tips voor de plaatsing van een buitenunit.

Hoeveel geluid maakt een hybride warmtepomp?

De ventilator van de buitenunit maakt geluid als hij draait. Dat is alleen als je de verwarming aan hebt, dus in de late herfst, winter en het vroege voorjaar. Dan heb je de ramen overdag meestal dicht en hoor je de ventilator sowieso minder goed. ’s Nachts zet je de thermostaat lager, waardoor de warmtepomp minder vaak aanslaat (in elk geval niet als je net naar bed bent gegaan). Verder is het heel persoonlijk hoe mensen geluid ervaren en of ze er last van hebben. De meeste mensen vinden het geluid niet storend. Twijfel je of jij het geluid vervelend zal vinden? Ga eens luisteren bij iemand die een warmtepomp heeft en ontdek hoe jij het geluid ervaart.

Om overlast te voorkomen, kies je een slimme plek voor de buitenunit. Lees de tips over het slim kiezen en plaatsen van de buitenunit op de pagina Warmtepompen

Hybride warmtepomp volledig elektrisch gebruiken (all electric ready)

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en heeft daarom een lager vermogen nodig. Heb je nog een goede hr-ketel? En ga je de isolatie van je woning binnenkort verbeteren tot goede isolatie? Dan kun je ook een hybride warmtepomp met een groot vermogen installeren die op termijn als volledig elektrische warmtepomp ingezet kan worden. Zo'n hybride warmtepomp wordt ook wel all-electric-ready genoemd. Denk je erover om een all-electric-ready warmtepomp te nemen? Let dan op enkele aandachtspunten:

 • Kies voor een groter vermogen van de warmtepomp zodat deze als volledig elektrische warmtepomp voldoende warmte kan leveren voor de verwarming van de woning, en het warme water. Baseer het vermogen op de toekomstige situatie, wanneer de woning goed geïsoleerd is en geschikt voor verwarmen op lagere temperaturen. 
 • Kies daarnaast altijd voor een modulerende warmtepomp die óók op een lager vermogen kan werken (tot minder dan 2 kW). De all-electric-ready warmtepomp heeft een hoog vermogen. Als het vermogen te hoog is voor de warmtevraag, dan gaat de warmtepomp pendelen (vaak in- en uitschakelen). Een zogenaamd buffervat in de installatie helpt ook om het pendelen te voorkomen.
 • Is je woning eenmaal goed geïsoleerd, dan kan je de warmtepompinstallatie uitbreid en met een voorraadvat voor warm water voor de douche en keuken.
 • Een warmtepomp met groter vermogen is duurder om te kopen dan een warmtepomp met een kleiner vermogen.

Foto's plaatsen warmtepomp

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een (hybride) warmtepomp? Zet de cv-ketel komende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je nu alvast aan voor de test van 2023-2024. Meer weten en meedoen

Betere isolatie of hybride warmtepomp?

Wat te doen als je huis slecht geïsoleerd is? Je hebt bijvoorbeeld wel een dunne laag dakisolatie en dubbel glas, maar geen muurisolatie en vloerisolatie. Ga je dan eerst isoleren en daarna aan de hybride warmtepomp? Of andersom? Dat hangt ervan af.

Is je cv-ketel stuk en moet je nu een nieuwe kopen? Milieu Centraal adviseert dan om meteen een hybride warmtepomp te kopen. Maar pak daarnaast óók de isolatie aan. Hoe beter de isolatie, hoe meer je namelijk uit je warmtepomp haalt. In een slecht geïsoleerd huis moet de cv-ketel vaker bijspringen om je huis warm genoeg te krijgen. Ook werkt de warmtepomp dan minder zuinig. Je bespaart dan minder gas en verbruikt meer stroom. Een vergelijking: gemiddeld kan een warmtepomp ruim 60 procent gas besparen. In een slecht geïsoleerde woning is dat een stuk minder. Met goede isolatie en de juiste radiatoren kan de warmtepomp zelfs meer dan 70 procent van de warmte voor zijn rekening nemen.

Kan je huidige cv-ketel nog een tijdje mee? Milieu Centraal adviseert dan om te beginnen met isoleren. Pak als eerste de plekken zonder isolatie aan. Dat levert je meer CO2- en geldwinst op dan een warmtepomp. Daarna – of nog beter: tegelijkertijd – kan je natuurlijk ook die hybride warmtepomp nemen: je bespaart nog meer gas en het is nog beter voor het klimaat.

Heb je niet genoeg spaargeld? Kijk dan naar gunstige leningen voor energiebesparende maatregelen. Daarmee kun je toch de isolatie verbeteren én de hybride warmtepomp laten installeren.

Nieuwe of bestaande radiatoren?

Een hybride warmtepomp kan meestal gewoon met de radiatoren die je al hebt. Een warmtepomp warmt het verwarmingswater op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat vaak afgesteld op maximaal 60 of 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan je huis toch snel genoeg warm worden, als je radiatoren of de vloerverwarming (je afgiftesysteem) 'groot genoeg' zijn: ze kunnen dan genoeg warmte afgeven. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat je radiatoren maar 1 plaat hebben? Dan is er geen man overboord, want de cv-ketel springt bij zodat het toch warm wordt. Maar eigenlijk wil je dat niet, want dan ga je meer gas verbruiken. Daarom kan het toch slim zijn om iets aan je verwarming te doen. Een simpele manier is om ventilatoren op of onder de radiatoren te plaatsen: die zorgen dat de warmte sneller verspreid wordt. Je kunt ook 1 of 2 radiatoren vervangen door grotere of dikkere. Op Lage temperatuur verwarming lees je meer over radiatoren.

Vind een vakkundig bedrijf

Er zijn steeds meer bedrijven die hybride warmtepompen installeren. Je kunt ze vinden via Verbeterjehuis | Vind een bedrijf of op centraalregistertechniek.nl. Let erop dat het bedrijf de juiste certificaten heeft, welke dat zijn lees je op Warmtepomp kopen en installeren.

Door de ontwikkelingen van de afgelopen tijd is de vraag naar warmtepompen in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn bij bedrijven in Nederland helaas wachtlijsten ontstaan van een paar maanden tot een jaar. Laat je daardoor niet ontmoedigen en zoek uit welk soort warmtepomp, merk en type bij je wensen past. Zo kun je gericht zoeken naar een aanbieder. Kan je niet direct terecht bij een bedrijf? Vraag dan of je op een wachtlijst kan komen, zodat je als eerste aan de beurt bent wanneer de achterstand is ingelopen. Aanbieders en branches zijn hard bezig om een inhaalslag te maken en beter aan de grote vraag te kunnen voldoen. Zo worden er extra installatiemonteurs opgeleid en komen er extra fabrieken waar warmtepompen worden gemaakt.

Warmtepomp kopen en installeren

Wil jij je huis verwarmen met een warmtepomp? Lees op deze pagina waar je op moet letten bij het aanschaffen van een warmtepomp: van wat je vooraf moet controleren tot de vragen die je kunt stellen aan je leverancier. Ontdek het hier

Vragen over hybride warmtepomp