Hybride warmtepomp

Kind Windmolentje
Advies op maat Klaar voor een hybride warmtepomp? Vul de vragen in en check of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp.
Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Hij werkt samen met je cv-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 20 procent. Nog 2 pluspunten: je kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én je energierekening gaat omlaag!

De hybride warmtepomp werkt op stroom. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt voor het warme water in de badkamer en keuken. Je kunt de warmtepomp aansluiten op je huidige cv-ketel of op een nieuwe ketel. Heeft jouw huis overal iets van isolatie (in dak, gevel én vloer) en dubbel glas? Dan kun jij meteen aan de hybride warmtepomp!

Andere soorten warmtepomp zijn: een volledige warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp.

Hybride warmtepomp binnen. Hybride warmtepomp vermindert aardgas verbruik.
Binnenunit
Hybride warmtepomp buiten. Hybride warmtepomp vermindert aardgas verbruik.
Buitenunit

Wat kost een hybride warmtepomp?

Apparaat Prijs
Hybride warmtepomp zonder nieuwe cv-ketel € 4.300
Hybride warmtepomp met nieuwe cv-ketel € 6.400
Subsidie € 1.500 tot € 1.800

Uitleg

Welke subsidies en leningen zijn er?

Prijs en subsidie voor een hybride warmtepomp van 5 kW. De prijs is inclusief btw en het plaatsen. In de meeste woningen is een hybride warmtepomp van 5 kW voldoende. De subsidie gaat nog van de prijs af.

Subsidie Welke subsidies zijn er? Benieuwd of jouw gemeente aanvullende subsidies heeft? En welke subsidies er nog meer zijn voor isolatie en duurzame warmte? Check de Energiesubsidiewijzer. Bekijk subsidies

Wat bespaar je?

Met een hybride warmtepomp bespaar je in een gemiddelde hoekwoning ongeveer € 200 per jaar op je energierekening. We zetten het verbruik van een hr-ketel en een ketel plus warmtepomp naast elkaar.

Apparaat voor verwarming Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water Energiekosten per jaar Je bespaart elk jaar CO2-uitstoot per jaar
hr-ketel 1.500 m3 gas € 1.160 - 2.800 kilo
Warmtepomp 5 kW met hr-ketel 750 m3 gas + 1.600 kWh per jaar € 960 € 200 2.200 kilo

Uitleg

Berekend met een gasprijs van 79 cent per m3 en een stroomprijs van 22 cent per kWh (prijspeil januari 2021), voor een gemiddelde hoekwoning met 3 personen. Bij een hogere energieprijs bespaar je meer, bij een lagere minder.

Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en de cv-ketel aan.

Video: Paul over zijn hybride warmtepomp

Paul wilde zijn huis uit 1929 verduurzamen. Hij koos voor een hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Zo verbruikt hij minder aardgas bij het verwarmen van zijn woning en houdt hij zijn energierekening laag. 

Hoe ziet een hybride warmtepomp eruit?

In huis komt in de buurt van de cv-ketel een klein kastje (30-30-60 cm) met een warmtewisselaar te hangen. Buiten komt een apparaat dat lijkt op een airco. Die kun je op allerlei plekken neerzetten, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt. Hoe dat werkt lees je op Warmtepompen. Daar vind je ook tips voor het neerzetten van de buitenunit.

Hybride kan al snel

Voor een hybride warmtepomp moet je huis in elk geval bij elk onderdeel matig geïsoleerd zijn. Je hebt ten minste gewoon dubbel glas, spouwmuurisolatie en 5 tot 7 cm vloervloerisolatie en dakisolatie (dat geeft matige isolatie). Als ergens isolatie ontbreekt, pak dat dan eerst of tegelijkertijd aan. Betere isolatie is natuurlijk prima: ook dan heeft een hybride warmtepomp zin. Is je huis redelijk tot goed geïsoleerd, dan kun je ook een volledige warmtepomp overwegen.

Maar niet zinvol in slecht geïsoleerd huis

Een hybride warmtepomp is niet zinvol in een slecht geïsoleerd huis. Denk bijvoorbeeld aan een woning met alleen matige dakisolatie en dubbel glas (geen HR++), maar zonder spouwmuurisolatie en zonder vloerisolatie. In zo’n huis zal de warmtepomp minder vaak de warmte leveren: de cv-ketel moet vaak bijspringen om je huis voldoende warm te krijgen. Je kunt het geld voor de hybride warmtepomp dan beter besteden aan het isoleren van je spouwmuur en de vloer, dat levert je meer voordeel in CO2 en geld op. Daarna (of tegelijkertijd) kun je natuurlijk ook die hybride warmtepomp nemen.

Hoe zit het met de radiatoren?

Hybride kan vaak met bestaande radiatoren. Een warmtepomp verwarmt het water in je radiatoren tot 45 à 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. De vraag is of je het huis dan warm krijgt met de radiatoren die je nu in huis hebt. In oudere huizen die zijn na-geïsoleerd lukt dat vaak wel: daar kunnen de radiatoren veel warmte afgeven omdat ze zijn afgestemd op een huis zonder isolatie. Maar soms zijn de radiatoren toch 'te klein'.

Wat als je huis niet warm wordt?

Wordt het niet echt lekker warm, of duurt het te lang voor je huis warm is? Dan geven je radiatoren te weinig warmte af. Een hybride warmtepomp zal je huis niet goed warm krijgen: de cv-ketel zal automatisch vaker bijspringen. Je komt met de warmtepomp dus niet in de kou te zitten, maar hij zal minder vaak de verwarming voor zijn rekening nemen. Je kunt hier een paar dingen aan doen:

  • Kijk of je je radiatoren een 'boost' kunt geven met radiator-ventilatoren: dat zijn simpele apparaten die je onderaan je radiator vastmaakt en die ervoor zorgen dat de warmte zich sneller verspreidt. Ze kosten een paar tientjes.
  • Andere oplossingen: je kan een extra radiator laten plaatsen. Of je vervangt één of meer radiatoren in de woonkamer en keuken door een moderner of groter model of door een convector. Er zijn ook speciale lagetemperatuur-radiatoren: die geven meer warmte af dan een gewone radiator. Nieuwe radiatoren of convectoren in de woonkamer en keuken kosten bij elkaar zo’n € 2.500.

Lees meer over de voor- en nadelen van alle oplossingen op Lage temperatuur verwarming (ltv).

Thermostaatknoppen op elke verwarming

Op het moment dat je een hybride warmtepomp laat installeren, moet je sinds 10 maart 2020 óók in elke kamer afzonderlijk de temperatuur kunnen regelen. Dat kan bijvoorbeeld met thermostaatkranen op iedere radiator of convector. Als je nog 'gewone' radiatorknoppen hebt (die alleen aan en uit kunnen), kan de installateur die meteen vervangen. Een thermostaatkraan kost ongeveer € 20, plus de kosten van de monteur. Lees meer over de temperatuurregeling.

Hoe zit het met geluid?

De ventilator van de buitenunit van een hybride warmtepomp maakt geluid als hij draait. Dat is alleen als je de verwarming aanhebt, dus in de late herfst, winter en het vroege voorjaar. Dan heb je de ramen meestal dicht en hoor je de ventilator sowieso minder goed. ’s Nachts zet je de thermostaat 1 of 2 graden lager, waardoor de warmtepomp minder vaak aanslaat (in elk geval niet als je net naar bed bent gegaan). Verder is het heel persoonlijk hoe mensen geluid ervaren en of ze er last van hebben. Twijfel je of jij het geluid vervelend zal vinden? Ga eens luisteren bij iemand die een warmtepomp heeft en kijk hoe jij het geluid ervaart.

Ook is het slim om na te denken over waar je de buitenunit neerzet. Lees de tips op de pagina Warmtepompen.

Vind een vakkundig bedrijf

Waar koop je een hybride warmtepomp? Betrouwbare leveranciers vind je op QBIS.nl (kijk bij Duurzaam).

Checklist offerte warmtepomp Met deze handige checklist stel jij de juiste vragen aan het installatiebedrijf. Download de checklist