Hoe tevreden zijn mensen met hun warmtepomp?

Buitenunit van een warmtepomp. Ervoor staat een man met een gieter.
De warmtepomp is populair, steeds meer mensen hebben er één in huis. Hoe ervaren zij de warmtepomp? Hebben zij of hun buren last van het geluid? En is het lekker warm in huis? Op deze pagina lees je meer over de ervaringen van de mensen die meededen aan ons onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen met een warmtepomp in huis hier erg blij mee zijn. De warmtepomp krijgt gemiddeld een 8. Maar er is ook een kleine groep die niet tevreden is. Die mensen blijken vaker al een wat oudere warmtepomp te hebben.

Het onderzoek is in 2021 uitgevoerd door I&O Research in opdracht van Milieu Centraal. In totaal deden 995 mensen aan het onderzoek mee. De deelnemers zijn zowel huiseigenaren als huurders met een hybride of volledig elektrische warmtepomp, en wonen zowel in bestaande woningen als nieuwbouw.

Een eigenaar over zijn warmtepomp: "Met onze warmtepomp zijn we van het aardgas af. In combinatie met onze zonnepanelen hebben we al 3 jaar geen energiekosten meer."

In het kort: heel tevreden

Een groot deel van de mensen met een warmtepomp is heel tevreden. Waar zijn ze zo tevreden over?

  1. 01

    7 van de 10 eigenaren geeft de warmtepomp het rapportcijfer 8 of hoger. Slechts 1 van de 20 mensen geeft de warmtepomp een onvoldoende. 

  2. 02

    Meer dan 7 van de 10 eigenaren zou in hun volgende huis weer een warmtepomp nemen. Maar 1 op de 11 heeft spijt van de warmtepomp.

  3. 03

    7 van de 10 eigenaren heeft nooit last van het geluid van de buitenunit van de warmtepomp, zowel 's nachts als overdag. Ongeveer 1 van de 6 ervaart 's nachts geluidsoverlast en 1 van de 8 overdag.

  4. 04

    Meer dan 7 van de 10 buren hebben geen last van het geluid. Maar 1 op de 14 zegt wel geluidsoverlast te ervaren.

  5. 05

    8 van de 10 eigenaren vindt de temperatuur in huis vaak of altijd comfortabel. De helft van de eigenaren ervaart zelfs meer comfort met de warmtepomp dan met hun oude cv-ketel.

  6. 06

    6 van de 10 eigenaren heeft een lagere energierekening. Maar 1 van de 10 zegt dat dit niet het geval is.

Ontdek meer over de ervaringen van de deelnemers aan het onderzoek over geluid, comfort en de ruimte in huis, en welke oplossingen er zijn.

Ongeveer 1 van de 20 mensen met een warmtepomp is niet tevreden. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste van deze mensen hun warmtepomp niet zelf gekocht hebben. De warmtepompen zijn vaak al wat ouder en ze hebben vaker storingen meegemaakt. Ontdek waarom mensen niet of minder tevreden zijn.

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel komende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen

Video: Piet over zijn volledig elektrische warmtepomp

Met een volledige warmtepomp kon Piet van het gas af. Hij heeft nu niet alleen duurzame verwarming, maar kookt ook op inductie. Piet vertelt waarom hij er zo blij mee is.

Hoe zit het met geluid?

Een warmtepomp heeft vaak een buitenunit, die lijkt op een airco. De ventilator van deze buitenunit maakt geluid als de warmtepomp draait. Uit het onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de eigenaren (72%) nooit geluidsoverlast ervaart. En voor eenzelfde deel geldt dat de buren ook geen overlast ervaren.

Er is ook een klein deel dat wel overlast ervaart. Een op de zes (16%) ervaart ’s nachts geluidoverlast en een op de acht (12%) overdag. Bij 7% van de van de eigenaren ervaren de buren overlast. Maar er zijn manieren om geluidsoverlast te voorkomen: je kunt een geluidskast en dempende voeten gebruiken, en een warmtepomp kiezen die minder geluid maakt. Ook is het belangrijk om een slimme plek voor de buitenunit uit te kiezen om overlast te voorkomen. Een goede installateur kan hierover adviseren. Zie ook onze Tips voor het plaatsen van een buitenunit.

Video: Michel en Karin over hun hybride warmtepomp

Karin en Michel moesten hun cv-ketel vervangen en kozen meteen voor een hybride warmtepomp. In het begin hadden ze wat last van trillingen, maar dat hebben ze opgelost met trillingsdempers, rubberen balken en tegels. Bekijk hun ervaringen en tips tegen geluid.

Beeld uit ervaringsvideo hybride warmtepomp, jongen en meisje spelen met de hond

Hoe zit het met comfort?

Vier van de vijf eigenaren geeft aan dat ze het vaak (42%) of altijd (39%) comfortabel warm hebben in de woonkamer. Ook andere ruimtes zijn vaak voldoende warm: 65% geeft aan dat andere ruimtes warm genoeg worden. Als dit niet het geval is, gaat het vaak om de slaapkamer, badkamer, hobby- of werkkamer. Slaapkamers hebben vaker minder goed isolerend glas in de ramen, wat een verklaring kan zijn voor het mindere comfort. Beter isolerend glas kan het comfort verbeteren. Mensen in een huurwoning, en eigenaren die de warmtepomp niet zelf hebben aangeschaft, geven vaker aan dat de warmtepomp andere ruimtes niet voldoende warm krijgt.

Relevant voor de ervaring is ook hoe mensen de warmtepomp gebruiken. Het meest zuinig en comfortabel is het om de thermostaat in de nacht maximaal 2 graden lager te zetten. De meeste eigenaren bleken dit ook te doen. Eén op de vijf verlaagt de temperatuur 's nachts meer dan 2 graden. Het kan dan 's ochtends langer duren om op te warmen.

Op Warmtepomp kopen en installeren vind je tips voor het vinden van een goed installatiebedrijf, en waar je na de installatie op kunt letten.

Wist je dat De helft van de mensen ervaart meer comfort met een warmtepomp, dan met hun oude hr-ketel.

Eigenaren van een volledig elektrische warmtepomp hebben ook een voorraadvat met warm water. Driekwart van hen (76%) geeft de hoeveelheid warm water een rapportcijfer 8 of hoger. Slecht een klein deel (5%) is ontevreden en geeft een 5 of lager. Mensen die de warmtepomp zelf hebben aangeschaft geven een hoger rapportcijfer.

Hoe zit het met de ruimte in huis?

De deelnemers aan het onderzoek wonen in verschillende soorten huizen, van een vrijstaande woning tot hoogbouw. Hoe ervaren zij de ruimte in huis en de plek die de warmtepomp inneemt? De helft van de eigenaren (48%) heeft voldoende ruimte voor de warmtepomp en ervaart geen overlast. Nog eens een kwart (23%) is neutraal hierover. Een kwart van de eigenaren (23%) vindt wel dat de warmtepomp teveel ruimte in beslag neemt. Eigenaren met een volledig elektrische warmtepomp zeggen dit vaker dan eigenaren met een hybride warmtepomp. Ontdek welke warmtepompen er zijn en hoeveel ruimte ze in en buiten je huis innemen.

Driekwart van de eigenaren heeft de woning klaargemaakt voor de warmtepomp. De meest genomen maatregelen zijn: ander glas (36%), dakisolatie (34%), vloerisolatie (31%), muurisolatie (31%) en vloerverwarming (29%).

Video: Paul over zijn hybride warmtepomp

Paul wilde zijn huis uit 1929 verduurzamen. Hij koos voor een hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Zo verbruikt hij minder aardgas bij het verwarmen van zijn woning en houdt hij zijn energierekening laag. 

Hoe zit het met de eigenaren die ontevreden zijn?

Een kleine groep eigenaren is ontevreden over hun warmtepomp. Ongeveer 1 van de 20 (5%) geeft hun warmtepomp een 5 of lager als rapportcijfer. Ook al is het een kleine groep, er valt wel van te leren. Want wat maakt dat zij zo ontevreden zijn?

In het onderzoek lijkt er een kleine groep eigenaren te zijn waarbij alles in één keer misgaat. De eigenaren die zeggen spijt te hebben van de warmtepomp (9%), zeggen ook dat het comfort verslechterd is, en de voorraad warm water onvoldoende. Deze groep heeft ook vaker last van storingen, en vaker een wat oudere warmtepomp.

Uit een aantal gesprekken blijkt dat deze eigenaren in eerste instantie vaak heel positief waren over de warmtepomp. De problemen begonnen bij een verkeerde installatie van de warmtepomp en/of verkeerde instellingen. Daardoor kwamen vaak foutmeldingen en oncomfortabele temperaturen voor. Lastig was dat de kennis bij installateurs en monteurs niet op peil leek te zijn. En dat problemen met instellingen vaak niet direct verholpen konden worden.

Eigenaren ervaren soms ook een verlies aan controle doordat de instructies en informatievoorziening onduidelijk zijn, of ontbreken. Of doordat partijen elkaar tegenspreken. En ook doordat niet altijd makkelijk te zien is hoeveel stroom de warmtepomp verbruikt en hoe deze beter in te stellen is.

Om problemen te voorkomen is het belangrijk om te kiezen voor een installatiebedrijf dat de juiste certificeringen heeft, en ervaring met het installeren van warmtepompen. Milieu Centraal heeft de tips om een bedrijf te vinden op een rij gezet. Je vindt ze op Warmtepomp kopen en installeren.

Een eigenaar over zijn volledige warmtepomp: "We hebben de warmtepomp aangeschaft om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Met zonnepanelen erbij is ons huis nu gasvrij."

Klaar voor een warmtepomp?

Advies op maat Check of jouw huis al geschikt is voor een warmtepomp en welke dan het beste past: een hybride of volledig elektrische. Ontdek ook wat het kost en hoeveel je ermee bespaart.