Gemiddeld energieverbruik

Man en kind met tablet. Check het gemiddelde energieverbruik.

Vergelijk je energieverbruik

Advies op maat Vul de vragen in en ontdek of jij meer of minder energie verbruikt dan anderen die net zo wonen als jij.
Geschrokken van je energierekening? Ontdek hoe je jouw gas- en stroomverbruik omlaag kunt brengen. En met de tool Vergelijk mijn energieverbruik kun je checken of jij meer of minder gas en stroom verbruikt dan anderen.

Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.169 kuub gas en 2.479 kilowattuur Hoeveel je daarvoor betaalt, hangt af van je energiecontract. Er zijn grote verschillen.

In 2022 en begin 2023 waren de energieprijzen erg hoog. Mensen met een variabel contract of een contract dat in die periode afliep, gingen fors meer betalen. Daarom is er voor heel 2023 een prijsplafond ingevoerd voor 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom. Op de pagina Energierekening lees je meer over het prijsplafond en hoe jouw energierekening in elkaar zit.

Inmiddels zijn de prijzen weer gedaald. Maar het is nog steeds erg de moeite waard om op je energieverbruik te letten. Want elke kuub gas of kilowattuur die je niet verbruikt, hoef je ook niet te betalen.

Het gemiddelde verbruik in 2022 volgens de verwachting van het PBL voor woningen met aardgasaansluiting. Er zijn nog geen nieuwere cijfers beschikbaar.

Tips voor lager energieverbruik

 1. 01

  Snel op je gasrekening besparen? Bekijk de tips op Besparen op gas. Voor weinig geld kan je misschien wel honderden euro's op je energierekening besparen.

 2. 02

  Met korter douchen, apparaten slimmer gebruiken en overal ledlampen kan je ook fors besparen. Kijk voor makkelijke tips op Besparen onder de douche en Bespaartips apparaten en verlichting. Of doe de Bespaartest.

 3. 03

  Goede isolatie en zuinige verwarming scheelt enorm in je energieverbruik. Kijk op Alles over isoleren hoeveel je met goede isolatie kunt besparen. Of doe de Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl.

 4. 04

  Heb je geen idee waar je energieverbruik naartoe gaat? Met een energieverbruiksmanager krijg je meer inzicht in je energieverbruik. Je kunt iedere dag (of zelfs elk moment) zien wat je gas- en stroomverbruik is. Op Energieverbruiksmanagers.nl kun je producten vergelijken en ontdekken welke bij jou past.

Wist je dat... ... verwarmen met elektrische kachels duurder is dan met een hr-ketel? Voor dezelfde hoeveelheid warmte betaal je bijna 2 keer zoveel.

Gemiddeld energieverbruik verschilt

Je gasverbruik en stroomverbruik hangt sterk af van het huis waarin je woont en het aantal bewoners. Een gemiddelde voor iedereen zegt dus niet zo veel: het maakt nogal verschil of je alleen in een klein, nieuw appartement woont of met een groot gezin in een oud vrijstaand huis.

Vergelijk het gemiddelde verbruik voor oude en nieuwe appartementen en huizen, met 1 bewoner of met meer bewoners.

Huizen met 1 bewoner

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar (2022) Gemiddeld stroomverbruik per jaar (2022)
Nieuw klein appartement 570 m3 1560 kWh
Oud klein appartement 730 m3 1510 kWh
Oude kleine woning (hoek, tussen) 920 m3 1590 kWh
Oude middelgrote woning (hoek, tussen) 1100 m3 1880 kWh

Huizen met 2 of meer bewoners

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar (2022) Gemiddeld stroomverbruik per jaar (2022)
Oud klein appartement 910 m3 2210 kWh
Oude kleine woning (hoek, tussen) 1080 m3 2610 kWh
Oude middelgrote woning (hoek, tussen) 1220 m3 2990 kWh
Nieuwe middelgrote woning (hoek, tussen) 970 m3 3040 kWh
Oude grote woning (hoek, tussen) 1710 m3 3700 kWh
Oude grote vrijstaande woning 2120 m3 4390 kWh

 • Oude woning: gebouwd vóór 1992.
 • Nieuwe woning: gebouwd vanaf 1992.
 • Klein: tot 100 m2, middelgroot 100 tot 150 m2, groot vanaf 150 m2.

Bron: CBS 2023. Alleen woningen met een gasaansluiting. Gasverbruik is temperatuur gecorrigeerd. 

Milieu Centraal heeft 10 voorbeeldwoningen geselecteerd waarin veel mensen zich kunnen herkennen. Maar het is natuurlijk mogelijk dat jouw situatie er niet precies bij zit.

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel komende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen

Trends energieverbruik

Trend gasverbruik

Infographic Gemiddeld gasverbruik daalt. Direct onder de afbeelding staat de trend en uitleg in tekst uitgeschreven.
Vergroot afbeelding

Het gemiddelde gasverbruik daalde tussen 2010 en 2018 met meer dan 20 procent. Dat komt vooral doordat we minder gas gebruiken voor verwarming: cv-ketels zijn veel zuiniger geworden en onze woningen zijn beter geïsoleerd. Het gasverbruik voor douchen is door de jaren heen ongeveer hetzelfde gebleven. Nieuwe combiketels gebruiken wel minder energie voor warm water, maar we douchen ook vaker en langer, met meer water.

Trend stroomverbruik

Infographic Gemiddeld stroomverbruik daalt. Direct onder de afbeelding staat de trend en uitleg in tekst uitgeschreven.
Vergroot afbeelding

Het gemiddelde stroomverbruik is in tien jaar tijd met zo'n 15 procent gedaald. Apparaten worden wel zuiniger, maar we hebben er ook meer. De daling van de laatste jaren heeft te maken met de opkomst van zonnepanelen.

Gemiddeld energieverbruik daalt

Infographic Gemiddeld energieverbruik daalt. Direct onder de afbeelding staat de trend en uitleg in tekst uitgeschreven.
Vergroot afbeelding

Het gemiddeld energieverbruik per woning daalt. Het energieverbruik is hier weergegeven in . Bij elektriciteit gaat het om de stroomafname van het net. De trend laat zien dat woningen steeds minder energie verbruiken. Daarnaast zal er de komende jaren een verschuiving te zien zijn van aardgas naar elektriciteit. 

Joule is een eenheid voor energie. Een Gigajoule is een miljard joules. Je kan de energie van een kubieke meter gas of een kilowattuur stroom omrekenen naar joules zodat je het beter met elkaar kan vergelijken. 

Waar hangt je verbruik van af?

Je gas- en stroomverbruik hangt van allerlei dingen af: in wat voor huis je woont (klein of groot, oud of nieuw), met hoeveel personen, welke apparaten je hebt, hoe hoog je de verwarming zet, hoe vaak en hoe lang je doucht, enzovoort.

Gasverbruik

Gemiddeld gaat 80 procent van het gas naar verwarming en 20 procent naar warm water (vooral douchen en een beetje koken). Verwarm jij je huis niet of maar gedeeltelijk met gas (je hebt bijvoorbeeld een hybride warmtepomp of pelletkachel)? Dan is je gasverbruik waarschijnlijk een stuk lager dan in de tabellen.

Soort huis en gasverbruik

Appartementen zijn vaak klein en ingesloten door de buren, waardoor het gasverbruik laag is. Bij grote, vrijstaande huizen is het gasverbruik gemiddeld hoog.

Isolatie, bouwjaar en gasverbruik

Goed geïsoleerde woningen verbruiken minder gas. Vanaf de jaren 70 werden huizen bij de bouw geïsoleerd. Vanaf 1992 zijn huizen goed of zeer goed geïsoleerd. Nieuwere woningen hebben daarom gemiddeld een lager gasverbruik.

Gebruik van de verwarming

Hoe vaak je de verwarming aan hebt, heeft natuurlijk invloed op je gasverbruik. Je verbruikt minder gas als je de verwarming laag zet als je niet thuis bent of naar bed gaat, en als de verwarming uit is in kamers waar je niet bent. Zie Bespaartips verwarming.

Alle bespaartips toepassen = lagere energierekening

Zuinig verwarmen kan je flink wat geld opleveren. Hoeveel precies, hangt af van hoe goed jouw huis geïsoleerd is. Een voorbeeld: in een slecht geïsoleerde tussenwoning kun je jaarlijks 980 m3 gas besparen als je zuinig stookt (zo'n € 750). In een matig geïsoleerde tussenwoning komt de besparing neer op 550 m3 gas per jaar (€ 450). Meer vergelijkingen vind je op Bespaartips verwarming.

Gebruik van warm water

Hoeveel warm water je in huis gebruikt, hangt af van het aantal personen. Maar ook van je douchegedrag: als je kort of minder vaak doucht, gebruik je minder gas (helemaal als je een waterbesparende douchekop hebt). Zie Bespaartips warm water.

Elektriciteitsverbruik

Je elektriciteitsverbruik hangt vooral af van het aantal apparaten in huis, hoe zuinig die zijn en hoe zuinig je ze gebruikt (denk aan kouder wassen). Tips om je apparaten zuiniger te gebruiken vind je op Halveer je stroomverbruik.

Verder maakt het natuurlijk uit of je zonnepanelen hebt of een elektrische auto of warmtepomp die stroom verbruikt.

Grote huishoudens verbruiken gemiddeld meer elektriciteit dan kleine.

Stadsverwarming

Heeft jouw woning geen eigen ketel maar blokverwarming of stadsverwarming? Dan staat op je energierekening geen gasverbruik maar warmtegebruik vermeld (in gigajoules, GJ).

Het gemiddelde warmteverbruik van huishoudens met stadsverwarming is zo'n 35 GJ per jaar. Voor warm water komt daar nog 6,6 GJ bij. De gemiddelde kosten voor warmte zijn € 41 per GJ en ongeveer € 500 per jaar voor vastrecht (gemiddelde vastrechtprijs plus de gemiddelde prijs voor de afleverset). 

Het energiebedrijf mag ook lagere tarieven rekenen, dan valt je rekening lager uit. Voor informatie over het tarief kun je terecht bij jouw energiebedrijf.

Hoeveel stadswarmte jij gebruikt, hangt van allerlei dingen af: in wat voor huis je woont, hoe goed het geïsoleerd is, hoe vaak en hoe hoog je de verwarming aanzet, enzovoort.

Jouw energierekening in 2024

Wat ga jij betalen? Benieuwd wat jij in 2024 naar verwachting kwijt zal zijn aan energie? Beantwoord een paar vragen en kom erachter!

Welke cijfers gebruikt Milieu Centraal voor gemiddeld gas- en stroomverbruik?

Milieu Centraal gaat voor het gemiddelde gas- en stroomverbruik per woning uit van de cijfers van het CBS over 2010 tot en met . De prognoses voor 2020 en 2021 zijn voorlopige cijfers gebaseerd op verwachtingen van het PBL. Het gemiddeld gasverbruik is gecorrigeerd voor de temperatuur, zodat de invloed van koude of zachte winters verrekend wordt. Om het gasverbruik te berekenen, zijn alleen woningen met een gasaansluiting meegenomen. Bij het elektriciteitsverbruik is de opwekking van zonnestroom door huishoudens afgetrokken van de geleverde elektriciteit.

In berekeningen van gemiddelde energiekosten gaat Milieu Centraal uit van de gemiddelde gas- en stroomverbruikscijfers per huishouden over 2019 van het CBS en de gemiddelde energieprijzen van nieuwe energiecontracten die in januari 2022 zijn afgesloten, zie Energierekening.

Milieu Centraal gebruikt voor het gemiddeld gasverbruik en stroomverbruik per woonsituatie data van het CBS over 2019. 

De cijfers voor 2010 en 2011 staan in de pdf Huishoudens betalen bijna 10 procent minder voor energie (te downloaden op deze pagina).

Meer informatie

 • Op Vergelijk mijn energieverbruik zie je of jij veel of weinig energie verbruikt, vergeleken met anderen die net zo wonen als jij (en die ook aardgas gebruiken voor verwarming).
 • Benieuwd hoeveel stroom jouw huishouden op een dag gebruikt? Er zijn energiemeters te koop die live het stroomverbruik van het hele huis laten zien. Kijk op Energieverbruiksmanagers.nl.
 • Kijk op Verbeterjehuis.nl voor een overzicht van de kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen in jouw huis.
 • Voor eenvoudige tips om energie te besparen, kun je terecht op de Bespaartest.
 • Heb je vragen over jouw energierekening, de energietarieven of energiebedrijven? Ga dan naar de Consuwijzer.

Hulp bij energie besparen

Wil jij energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met een vrijwillige energiehulp, met het energieloket in jouw gemeente, of met een professioneel energie-adviseur. Ontdek hoe je in contact komt met iemand die jou kan helpen. Meer weten