Gemiddeld energieverbruik

Man en kind met tablet. Check het gemiddelde energieverbruik.
Geschrokken van je energierekening? En ben je benieuwd of jouw energieverbruik hoog, gemiddeld of laag is? Check de adviesmodule Vergelijk mijn energieverbruik. En lees hoe je jouw gas- en stroomverbruik omlaag kunt brengen.
Advies op maat Vergelijk je energieverbruik Vul de vragen in en ontdek of jij meer of minder energie verbruikt dan anderen die net zo wonen als jij.

Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.239 kubieke meter (m3) gas en 2.741 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Dat levert in 2021 een energierekening op van zo'n € 1.610. Daarvan gaat ongeveer € 980 op aan gas en € 600 aan stroom. Op de pagina Energierekening lees je hoe jouw energierekening in elkaar zit.

Tips voor lager energieverbruik

01

Met een energieverbruiksmanager krijg je meer inzicht in je energieverbruik. Je kunt iedere dag (of zelfs elk moment) zien wat je gas- en stroomverbruik is. Op Energieverbruiksmanagers.nl kun je producten vergelijken en ontdekken welke bij jou past.

02

Goede isolatie en zuinige verwarming scheelt enorm in je energieverbruik. Op Verbeterjehuis.nl ontdek je hoe je jouw huis nog zuiniger kunt maken.

03

Korter douchen, radiatorfolie plakken of op 30 graden wassen: met makkelijke tips kun je voor weinig (of geen) geld honderden euro's besparen op je energierekening. Doe de Bespaartest.

04

Kijk voor meer makkelijke tips eens op Bespaartips verwarmen en Bespaartips apparaten en verlichting.

Gemiddeld energieverbruik verschilt

Je gas- en stroomverbruik hangt sterk af van het huis waarin je woont en het aantal bewoners. Een gemiddelde voor iedereen zegt dus niet zo veel: het maakt nogal verschil of je alleen in een klein, nieuw appartement woont of met een groot gezin in een oud vrijstaand huis.

Vergelijk het gemiddelde verbruik voor oude en nieuwe appartementen en huizen, met 1 bewoner of met meer bewoners.

Huizen met 1 bewoner

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar (2019) Gemiddeld stroomverbruik per jaar (2019)
Nieuw klein appartement 620 m3 1610 kWh
Oud klein appartement 810 m3 1550 kWh
Oude kleine woning (hoek, tussen, 2 onder 1 kap) 1060 m3 1690 kWh
Oude middelgrote woning (hoek, tussen, 2 onder 1 kap) 1260 m3 2000 kWh

Huizen met 2 of meer bewoners

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar (2019) Gemiddeld stroomverbruik per jaar (2019)
Oud klein appartement 1010 m3 2220 kWh
Oude kleine woning (hoek, tussen, 2 onder 1 kap) 1230 m3 2780 kWh
Oude middelgrote woning (hoek, tussen, 2 onder 1 kap) 1390 m3 3190 kWh
Nieuwe middelgrote woning (hoek, tussen, 2 onder 1 kap) 1080 m3 3260 kWh
Oude grote woning (hoek, tussen, 2 onder 1 kap) 1940 m3 3860 kWh
Oude grote vrijstaande woning 2400 m3 4450 kWh

Oude woning: gebouwd vóór 1992. Nieuwe woning: gebouwd vanaf 1992.
Klein: tot 100 m2, middelgroot 100 tot 150 m2, groot vanaf 150 m2.
Bron: CBS 2020. Alleen woningen met een gasaansluiting. Gasverbruik is temperatuur gecorrigeerd.

Trends energieverbruik

Trend gasverbruik

Het gemiddelde gasverbruik daalde tussen 2010 en 2018 met meer dan 20 procent. Dat komt vooral doordat we minder gas gebruiken voor verwarming: cv-ketels zijn veel zuiniger geworden en onze woningen zijn beter geïsoleerd. Het gasverbruik voor douchen is door de jaren heen ongeveer hetzelfde gebleven. Nieuwe combiketels gebruiken wel minder energie voor warm water, maar we douchen ook vaker en langer, met meer water.

Trend stroomverbruik

Het gemiddelde stroomverbruik is met zo'n 15 procent gedaald. Apparaten worden wel zuiniger, maar we hebben er ook meer. De daling van de laatste jaren heeft te maken met de opkomst van zonnepanelen.

Gemiddeld energieverbruik daalt

Trend Energieverbruik

Het gemiddeld energieverbruik per woning daalt. Het energieverbruik is hier weergegeven in . Bij elektriciteit gaat het om de stroomafname van het net. De trend laat zien dat woningen steeds minder energie verbruiken. Daarnaast zal er de komende jaren een verschuiving te zien zijn van aardgas naar elektriciteit. 

Joule is een eenheid voor energie. Een Gigajoule is een miljard joules. Je kan de energie van een kubieke meter gas of een kilowattuur stroom omrekenen naar joules zodat je het beter met elkaar kan vergelijken. 

Waar hangt je verbruik van af?

Je gas- en stroomverbruik hangt van allerlei dingen af: in wat voor huis je woont (klein of groot, oud of nieuw), met hoeveel personen, welke apparaten je hebt, hoe hoog je de verwarming zet, hoe vaak en hoe lang je doucht, enzovoort.

Gasverbruik

Gemiddeld gaat 80 procent van het gas naar verwarming en 20 procent naar warm water (vooral douchen en een beetje koken). Verwarm jij je huis niet of maar gedeeltelijk met gas (je hebt bijvoorbeeld een hybride warmtepomp of pelletkachel)? Dan is je gasverbruik waarschijnlijk een stuk lager dan in de tabellen.

Soort huis en gasverbruik

Appartementen zijn vaak klein en ingesloten door de buren, waardoor het gasverbruik laag is. Bij grote, vrijstaande huizen is het gasverbruik gemiddeld hoog.

Isolatie, bouwjaar en gasverbruik

Goed geïsoleerde woningen verbruiken minder gas. Vanaf de jaren 70 werden huizen bij de bouw geïsoleerd. Vanaf 1992 zijn huizen goed of zeer goed geïsoleerd. Nieuwere woningen hebben daarom gemiddeld een lager gasverbruik.

Gebruik van de verwarming

Hoe vaak je de verwarming aan hebt, heeft natuurlijk invloed op je gasverbruik. Je verbruikt minder gas als je de verwarming laag zet als je niet thuis bent of naar bed gaat, en als de verwarming uit is in kamers waar je niet bent. Zie Bespaartips verwarming.

Alle bespaartips toepassen = lagere energierekening

Zuinig verwarmen kan je flink wat geld opleveren. Hoeveel precies, hangt af van hoe goed jouw huis geïsoleerd is. Een voorbeeld: in een slecht geïsoleerde tussenwoning kun je jaarlijks 980 m3 gas besparen als je zuinig stookt (zo'n € 750). In een matig geïsoleerde tussenwoning komt de besparing neer op 550 m3 gas per jaar (€ 450). Meer vergelijkingen vind je op Bespaartips verwarming.

Gebruik van warm water

Hoeveel warm water je in huis gebruikt, hangt af van het aantal personen. Maar ook van je douchegedrag: als je kort of minder vaak doucht, gebruik je minder gas (helemaal als je een waterbesparende douchekop hebt). Zie Bespaartips warm water.

Elektriciteitsverbruik

Je elektriciteitsverbruik hangt vooral af van het aantal apparaten in huis, hoe zuinig die zijn en hoe zuinig je ze gebruikt (denk aan kouder wassen). Tips om je apparaten zuiniger te gebruiken vind je op Halveer je stroomverbruik.

Verder maakt het natuurlijk uit of je zonnepanelen hebt of een elektrische auto of warmtepomp die stroom verbruikt.

Grote huishoudens verbruiken gemiddeld meer elektriciteit dan kleine.

Stadsverwarming

Heeft jouw woning geen eigen ketel maar blokverwarming of stadsverwarming? Dan staat op je energierekening geen gasverbruik maar warmtegebruik vermeld (in gigajoules, GJ).

Het gemiddelde warmteverbruik van huishoudens met stadsverwarming is zo'n 35 GJ per jaar. Voor warm water komt daar nog 6,6 GJ bij. Een GJ mag maximaal € 25,51 kosten (tarief geldend voor 2021). Daarnaast betaal je vastrecht (maximaal € 478,60) en een meettarief (maximaal € 26,83). Bij elkaar komt je rekening dan op ongeveer € 1.540. Je energiebedrijf brengt misschien ook nog kosten in rekening voor de afleverset: die komen hier dan nog bij. De gemiddelde kosten voor warmte zijn € 24,29 per GJ en €530,39 per jaar voor vastrecht (gemiddelde vastrechtprijs plus de gemiddelde prijs voor de afleverset). 

Het energiebedrijf mag ook lagere tarieven rekenen, dan valt je rekening lager uit. Voor informatie over het tarief kun je terecht bij jouw energiebedrijf.

Hoeveel stadswarmte jij gebruikt, hangt van allerlei dingen af: in wat voor huis je woont, hoe goed het geïsoleerd is, hoe vaak en hoe hoog je de verwarming aanzet, enzovoort.

Welke cijfers gebruikt Milieu Centraal?

Milieu Centraal gaat voor het gemiddelde gas- en stroomverbruik per woning uit van de cijfers van het CBS over 2010 tot en met . De prognoses voor 2020 en 2021 zijn voorlopige cijfers gebaseerd op verwachtingen van het PBL. Het gemiddeld gasverbruik is gecorrigeerd voor de temperatuur, zodat de invloed van koude of zachte winters verrekend wordt. Om het gasverbruik te berekenen, zijn alleen woningen met een gasaansluiting meegenomen. Bij het elektriciteitsverbruik is de opwekking van zonnestroom door huishoudens afgetrokken van de geleverde elektriciteit.

In berekeningen van gemiddelde energiekosten gaat Milieu Centraal uit van de gemiddelde gas- en stroomverbruikscijfers per huishouden over 2019 van het CBS en de CBS energietarieven variabel leveringstarief, ODE en energiebelasting in januari 2021.

Milieu Centraal gebruikt voor het gemiddeld gasverbruik en stroomverbruik per woonsituatie data van het CBS over 2019. 

De cijfers voor 2010 en 2011 staan in de pdf Huishoudens betalen bijna 10 procent minder voor energie (te downloaden op deze pagina).

Meer informatie

  • Op Vergelijk mijn energieverbruik zie je of jij veel of weinig energie verbruikt, vergeleken met anderen die net zo wonen als jij (en die ook aardgas gebruiken voor verwarming).
  • Benieuwd hoeveel stroom jouw huishouden op een dag gebruikt? Er zijn energiemeters te koop die live het stroomverbruik van het hele huis laten zien. Kijk op Energieverbruiksmanagers.nl.
  • Kijk op Verbeterjehuis.nl voor een overzicht van de kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen in jouw huis.
  • Voor eenvoudige tips om energie te besparen, kun je terecht op de Bespaartest.
  • Heb je vragen over jouw energierekening, de energietarieven of energiebedrijven? Ga dan naar de Consuwijzer.