Besparen op gas: bekijk de tips

De prijs van aardgas stijgt. Veel mensen schrikken van hun energierekening. Hoe kan je op je gasverbruik besparen? Bekijk de tips: van snel en goedkoop tot meer ingrijpend.

De prijzen voor gas en stroom zijn nu op een historisch hoogtepunt. Milieu Centraal rekent voor de korte termijn met een gasprijs van 3 euro per m3 gas en 1,20 euro per m3 gas voor de lange termijn. Jouw gasprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen. Op Energierekening lees je meer over de gasprijs.

Wist je dat... … gemiddeld driekwart van je gasverbruik gaat naar het verwarmen van je huis? De rest gaat naar warm water, vooral voor douchen. Koken kost maar een klein beetje gas.

Besparen op gas: wat kun je meteen doen?

Als je je gasrekening omlaag wilt krijgen, hoef je niet eerst je huis te verbouwen. Met kleine aanpassingen kun je namelijk honderden euro’s besparen – zeker als je nu nog niet zo op je gasverbruik let. Bekijk wat je meteen kunt doen.

Met een deurveer op het scharnier valt de deur vanzelf dicht. Lees meer over besparen met dichte deuren.

Een douchetimer helpt je om maximaal 5 minuten te douchen. Meer over besparen onder de douche.

Nog meer besparen op je gasrekening (zonder kosten)

Wil jij anderen helpen energie besparen?

Door de hoge gas- en stroomprijzen hebben veel mensen het financieel moeilijk. Als ‘energiemaatje’ geef je anderen tips om energie te besparen. Zo komen we samen de winter door! Ontdek wat jij kunt doen

Besparen op je gasrekening met kleine aanpassingen, ook met een huurhuis

Heb je maar een klein budget om verbeteringen in huis door te voeren? Of woon je in een huurhuis en kun je dus geen grote veranderingen doorvoeren? Dan kun je met de onderstaande tips nog extra besparen en je huis warmer houden met minder kosten. Niet alleen beter voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu!

Met bijverwarming houd je jezelf warm. Je verbruikt wel wat stroom, maar het scheelt veel gas. En omdat oplossingen zoals een warmtekussen veel zuiniger zijn dan bijvoorbeeld een elektrische kachel, zijn dit slimme keuzes als je wilt besparen.

Schroef een brievenbusborstel op de deur en hou de tocht buiten.

Met een waterbesparend mondstuk op de kraan bespaar je automatisch op warm water.

Verbeter je huis

Online adviestool Op zoek naar onafhankelijk advies voor het verbeteren van jouw huis? Vul de kenmerken van jouw huis in en ontdek wat een slimme aanpak is voor jouw situatie – en wat dat kost én oplevert. Ik wil weten hoe ik mijn huis kan verbeteren

Gas besparen door je huis te isoleren

De verwachting is dat de gasprijs ook komende winter nog hoog zal zijn. En veel mensen willen nu hun huis beter isoleren, waardoor het druk is bij isolatiebedrijven. Laat je daardoor niet uit het veld slaan, maar gebruik de tijd júíst om je voor te bereiden op komende winter!

Doe mee met de verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel deze winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je aan voor de test van 2022-2023. Meer weten en meedoen

Doe de Isolatie-zelfscan en ontdek waar je de isolatie nog kan verbeteren.

Belangrijk: blijf ventileren

Ook al wil je zoveel mogelijk besparen: zorg ervoor dat je altijd blijft ventileren. Ventileren kost wat energie, maar is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Houdt de ventilatieroosters dus open en/of raampjes op een kier.

Let op:

Huis verwarmen zonder gas

Anders verwarmen Momenteel kijken veel mensen of ze hun huis kunnen verwarmen zonder gas. Maar andere manieren zijn niet altijd beter voor het klimaat. Wat kun je doen, en wat kun je beter laten? Lees het hier

Wat als je de energierekening niet kan betalen?

Door de hoge energieprijzen hebben veel mensen moeite om de energierekening te betalen. Als je in deze situatie zit, kun je bij de volgende instanties terecht:

  • Je energiemaatschappij. Lukt het niet meer om de rekening te betalen en krijg je bijvoorbeeld een aanmaning? Neem contact op met je energiemaatschappij en bespreek of er een regeling mogelijk is. Op Consuwijzer.nl lees je welke stappen je kan ondernemen.
  • De gemeente. Vraag je gemeente hoe zij kunnen helpen. Mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen 1.300 euro krijgen als bijdrage voor de energierekening. De gemeente kan ook helpen met schuldhulpverlening.
  • Sociaal raadslieden. In veel gemeentes werken sociaal raadslieden die mensen gratis hulp en advies bij financiële problemen geven. Kijk op Sociaalwerknederland.nl voor adressen bij jou in de buurt.
  • Juridisch loket. Voor hulp, advies of doorverwijzen naar de juiste instantie. Kijk op juridischloket.nl.
  • Woonbond. De Woonbond komt op voor huurders. 
  • Geldfit. Op Geldfit.nl kun je een test doen. Hierna krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie en tips over welke organisaties je bij je geldzaken kunnen helpen.
  • Nibud. Op Nibud.nl vind je tips en stappenplannen die je helpen met besparen. Zo vind je advies om een bespaarplan te maken en de tool BerekenUwRecht om te zien voor welke landelijke toeslagen en subsidies jij in aanmerking komt.
  • De Energiebank. Stichting Energiebank Nederland is actief in verschillende gemeentes in Nederland. Samen met de energiecoaches van de Energiebank ga je kijken hoe je je energierekening blijvend kunt verlagen.

Nog meer besparen: zo verbruik je minder stroom

Ook besparen op stroom Wil jij nog meer besparen op je energierekening door minder stroom te verbruiken? Met deze tips lukt het je! Bekijk ze hier en begin vandaag nog met stroom besparen. Vandaag al besparen op je energierekening