Besparen op gas: bekijk de tips

Man Bij Thermostaat
De prijs van aardgas stijgt. Veel mensen schrikken van hun energierekening. Hoe kan je op je gasverbruik besparen? Bekijk de tips: van snel en goedkoop tot meer ingrijpend.

Hoeveel kun je besparen op gas?

Hoeveel je precies kunt besparen, is afhankelijk van in wat voor soort huis je woont en hoeveel gas je nu verbruikt. Hieronder zie je een voorbeeld van hoeveel geld je kan besparen als je een gemiddelde eengezinswoning slim gaat verwarmen. Als je alle tips toepast, bespaar je bij een gasprijs van 1,74 euro per zo'n 1.200 euro per jaar.

CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten in januari 2022

Energiebespaartips Hogegasprijzen WEB
Wist je dat... … gemiddeld driekwart van je gasverbruik gaat naar het verwarmen van je huis? De rest gaat naar warm water, vooral voor douchen. Koken kost maar een klein beetje gas.

Besparen op gas: wat kun je meteen doen?

Als je je gasrekening omlaag wilt krijgen, hoef je niet eerst je huis te verbouwen. Met kleine aanpassingen kun je namelijk honderden euro’s besparen – zeker als je nu nog niet zo op je gasverbruik let. Bekijk wat je meteen kunt doen.

Hand die deurveer in scharnier van de deur zet. Met een deurveer valt de deur vanzelf dicht.

Met een deurveer op het scharnier valt de deur vanzelf dicht. Lees meer over besparen met dichte deuren.

Douchetimer in de vorm van een eendje. De timer helpt je om maximaal 5 minuten te douchen

Een douchetimer helpt je om maximaal 5 minuten te douchen. Meer over besparen onder de douche.

Wist je dat... ... je in een tussenwoning met energielabel E of lager in een jaar 700 m3 gas kan besparen met slim verwarmen?

Nog meer besparen op je gasrekening (zonder kosten)

Besparen op je gasrekening met kleine aanpassingen, ook met een huurhuis

Heb je maar een klein budget om verbeteringen in huis door te voeren? Of woon je in een huurhuis en kun je dus geen grote veranderingen doorvoeren? Dan kun je met de onderstaande tips nog extra besparen en je huis warmer houden met minder kosten. Niet alleen beter voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu!

Handen die brievenbusborstel op de deur schroeven. Zo komt er minder tocht door de brievenbus.

Schroef een brievenbusborstel op de deur en hou de tocht buiten.

Hand die waterbesparend mondstuk in de kraan zet.

Met een waterbesparend mondstuk op de kraan bespaar je automatisch op warm water.

Online adviestool Verbeter je huis Op zoek naar onafhankelijk advies voor het verbeteren van jouw huis? Vul de kenmerken van jouw huis in en ontdek wat een slimme aanpak is voor jouw situatie – en wat dat kost én oplevert. Ik wil weten hoe ik mijn huis kan verbeteren

Gas besparen door je huis te isoleren

De verwachting is dat de gasprijs ook komende winter nog hoog zal zijn. En veel mensen willen nu hun huis beter isoleren, waardoor het druk is bij isolatiebedrijven. Laat je daardoor niet uit het veld slaan, maar gebruik de tijd júíst om je voor te bereiden op komende winter!

Dakisolatie Checken

Doe de Isolatie-zelfscan en ontdek waar je de isolatie nog kan verbeteren.

Belangrijk: blijf ventileren

Ook al wil je zoveel mogelijk besparen: zorg ervoor dat je altijd blijft ventileren. Ventileren kost wat energie, maar is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Houdt de ventilatieroosters dus open en/of raampjes op een kier.

Let op:

Anders verwarmen Huis verwarmen zonder gas Momenteel kijken veel mensen of ze hun huis kunnen verwarmen zonder gas. Maar andere manieren zijn niet altijd beter of goedkoper. Wat kun je doen, en wat kun je beter laten? Lees het hier

Wat als je de energierekening niet kan betalen?

Door de hoge energieprijzen hebben veel mensen moeite om de energierekening te betalen. Als je in deze situatie zit, kun je bij de volgende instanties terecht:

  • Je energiemaatschappij. Lukt het niet meer om de rekening te betalen en krijg je bijvoorbeeld een aanmaning? Neem contact op met je energiemaatschappij en bespreek of er een regeling mogelijk is. Op Consuwijzer.nl lees je welke stappen je kan ondernemen.
  • De gemeente. Vraag je gemeente hoe zij kunnen helpen. Mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen 800 euro krijgen als bijdrage voor de energierekening. De gemeente kan ook helpen met schuldhulpverlening.
  • Sociaal raadslieden. In veel gemeentes werken sociaal raadslieden die mensen gratis hulp en advies bij financiële problemen geven. Kijk op Sociaalwerknederland.nl voor adressen bij jou in de buurt.
  • Juridisch loket. Voor hulp, advies of doorverwijzen naar de juiste instantie. Kijk op juridischloket.nl.
  • Woonbond. De Woonbond komt op voor huurders. 
  • Geldfit. Op Geldfit.nl kun je een test doen. Hierna krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie en tips over welke organisaties je bij je geldzaken kunnen helpen.
Ook besparen op stroom Nog meer besparen: zo verbruik je minder stroom Wil jij nog meer besparen op je energierekening door minder stroom te verbruiken? Met deze tips lukt het je! Bekijk ze hier en begin vandaag nog met stroom besparen. Vandaag al besparen op je energierekening