Besparen op gas

Van al het aardgas dat je in huis verbruikt, is maar liefst driekwart nodig om je huis te verwarmen. De rest gaat naar warm water, vooral voor een warme douche. Koken kost maar een klein beetje gas (en veel mensen koken al elektrisch). Kijk daarom vooral naar bespaartips voor verwarming en warm water.
In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van hoeveel geld je kan besparen als je een gemiddelde eengezinswoning slim gaat verwarmen. Als je alle tips toepast, bespaar je bij een gasprijs van 1,74 euro per zo'n 1.200 euro per jaar.
CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten in januari 2022

Zonder kosten, voor iedereen
Je kunt al flink op je gasverbruik besparen zónder investeringen. Door slim verwarmen kun je namelijk honderden euro’s besparen. Vooral als je nog niet zo let op hoe je omgaat met de verwarming in huis.

Met een deurveer op het scharnier valt de deur vanzelf dicht. Lees meer over besparen met dichte deuren.

Een douchetimer helpt je om maximaal 5 minuten te douchen. Meer over besparen onder de douche.
Tips als je nog een stapje verder wilt gaan
Klein budget, voor iedereen
Heb je een klein budget om wat verbeteringen in huis door te voeren? Of woon je in een huurhuis en kan je dus geen grote maatregelen treffen? Dan kun je met de onderstaande tips nog extra besparen en je huis wat comfortabeler maken.

Schroef een brievenbusborstel op de deur en hou de tocht buiten.

Met een waterbesparend mondstuk op de kraan bespaar je automatisch op warm water.
Je huis verbeteren
De verwachting is dat de gasprijs ook komende winter nog hoog zal zijn. En veel mensen willen nu hun huis beter isoleren, waardoor het druk is bij isolatiebedrijven. Laat je daardoor niet uit het veld slaan, maar gebruik de tijd júíst om je voor te bereiden op komende winter!

Doe de Isolatie-zelfscan en ontdek waar je de isolatie nog kan verbeteren.

Isoleer zelf de vloer, schuin dak of zoldervloer of buitenmuren.
Vooral niet doen
Bij al deze tips om op je gasverbruik te besparen, zijn er ook een paar dingen die je níét moet doen. Omdat het slecht is voor je gezondheid, of omdat het heel onzuinige manieren zijn om te verwarmen.
Als je de rekening niet kan betalen
Met de hoge energieprijzen hebben veel mensen moeite om de energierekening te betalen. Bij wie kan je dan terecht?
- Je energiemaatschappij. Lukt het niet meer om de rekening te betalen en krijg je bijvoorbeeld een aanmaning? Neem contact op met je energiemaatschappij en bespreek of er een regeling mogelijk is. Op Consuwijzer.nl lees je welke stappen je kan ondernemen.
- De gemeente. Vraag je gemeente hoe zij kunnen helpen. Mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen 800 euro krijgen als bijdrage voor de energierekening. De gemeente kan ook helpen met schuldhulpverlening.
- Sociaal raadslieden. In veel gemeentes werken sociaal raadslieden die mensen gratis hulp en advies bij financiële problemen geven. Kijk op Sociaalwerknederland.nl voor adressen bij jou in de buurt.
- Juridisch loket. Voor hulp, advies of doorverwijzen naar de juiste instantie. Kijk op juridischloket.nl.
- Woonbond. De Woonbond komt op voor huurders.
Anderen keken ook naar

Met 4 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd...

Ruim 20 procent van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. Je kunt hierop eenvoudig besparen door korter te douchen en een waterbesparende...

Ongeveer 37 procent van je energierekening gaat naar stroomverbruik. Daar kan je flink op besparen, bijvoorbeeld door je apparaten slim en zuinig te gebruiken....