Help anderen met besparen op gas en stroom

Deel jouw ervaring

Wij zijn heel benieuwd! We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen als energiemaatje. Heb je mooie reacties gekregen? Of heb je misschien een vraag? Laat het ons weten via [email protected]!
Door de hoge gas- en stroomprijzen hebben veel mensen het financieel moeilijk. Wil jij anderen helpen om hun energierekening omlaag te krijgen? Door onderstaande vragen te stellen, help jij als 'energiemaatje' mensen in je omgeving om minder energie te verbruiken. Zo komen we samen de winter door!

Hoe kun jij helpen?

Overal in Nederland zijn mensen bezig met energie besparen. Ken jij iemand in jouw omgeving die graag wil besparen, maar niet goed weet hoe? Met onderstaande checklist van Milieu Centraal help jij hen als energiemaatje snel op weg!

Vaak voelt het fijner om je te laten adviseren door een bekende, daarom is jouw hulp erg welkom. Help bijvoorbeeld je drukke buurvrouw, een jong stel bij het gebedshuis of een alleenstaande vader bij de sportclub. Draag jij bij aan een lagere energierekening voor de bewoner?

Als energiemaatje geef je vooral snelle en kleinere tips. Wil je meer mensen helpen en daarin ook wat verder gaan? Word dan energiehulp of energieklusser

Hoe werkt het als energiemaatje?

De checklist vertelt je per ruimte in huis wat de bewoner kan doen. Open deze pagina op je tablet of telefoon en loop samen het huis door. Bij het washok geef je bijvoorbeeld het advies om te wassen op een lage temperatuur, in de woonkamer help je direct met het instellen van een nachttemperatuur. De meeste tips zijn gratis en meteen uit te voeren, in sommige gevallen kan een kleine investering veel besparen. Wees als energiemaatje begripvol, stel vragen en schrijf de mogelijkheden en kansen op.

Tip Je kan de checklist natuurlijk ook voor je eigen huis gebruiken!

Hoeveel energie verbruikt de bewoner nu?

Tip Een startpunt kan zijn om de bewoner van tevoren de Advies op Maat-tool 'Vergelijk je energieverbruik' in te laten vullen. Hiermee komen jullie erachter of het energieverbruik hoog, gemiddeld of laag is, in vergelijking met anderen in eenzelfde woonsituatie. Ook krijgen jullie direct tips op maat! Vergelijk mijn energieverbruik

Vragen om mee te beginnen

Voordat jullie de checklist doornemen, is het goed om te vragen wat de bewoner al weet, eventueel gedaan heeft en wat diens wensen zijn. Heeft de bewoner een (klein) budget? Wat heeft diegene al gedaan om energie te besparen? Start met een positief gevoel en laat weten dat de bewoner goed bezig is!

Vooraf kan de bewoner de 'Vergelijk mijn energieverbruik'-tool invullen.

Ga je bij de bewoner langs? Neem de checklist mee op je telefoon!

Checklist: samen de woning door

Met een warme deken en een kruik kan de verwarming vaak een graadje lager.

Radiatorfolie is makkelijk aan te brengen.

Verwarm alleen de ruimtes waar je bent en doe de deuren dicht.

Een warmtekussen houdt je ook warm.

De hal

De woonkamer

De keuken

De badkamer

De slaapkamer

Het washok

Na afloop

Geweldig dat jij jouw hulp hebt aangeboden aan een ander! Je hebt samen de woning doorlopen en een lijst met mogelijke maatregelen gemaakt. En nu? Loop deze lijst nog eens door en bespreek of alles zo duidelijk is. Zijn er snelle maatregelen direct uit te voeren en heb je de tijd? Bied dan aan om hierbij te helpen. Bedenk ook hoe de bewoner kan worden herinnerd aan de tips, zodat dit gewoontes worden.

Vind een energiehulp in de buurt

Bekijk het overzicht Wil de bewoner graag meer hulp en persoonlijk advies over energie besparen? Check of er in de buurt een energiehulp is. Die helpt buurtgenoten vrijwillig met energie-advies en kan soms ook kleine maatregelen uitvoeren.

Verdere hulp

Het kan zo zijn dat de bewoner de energierekening echt niet meer kan betalen. Dan kan diegene terecht bij de volgende instanties: 

  1. 01

    Het is belangrijk om zo snel mogelijk aan de bel te trekken bij de energieleverancier. De meeste energieleveranciers bieden namelijk een betalingsregeling aan. Op Consuwijzer.nl lees je welke stappen je kan ondernemen.

  2. 02

    De gemeente. Vraag je gemeente hoe zij kunnen helpen. Bijvoorbeeld met schuldhulpverlening.

  3. 03

    Het Noodfonds. Mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum, of een laag middeninkomen, kunnen in 2024 in aanmerking komen voor steun van het Noodfonds. Hierbij wordt gekeken naar de hoogte van je energierekening ten opzichte van je inkomen. Lees meer over de voorwaarden en het aanmelden.

  4. 04

    Sociaal raadslieden. In veel gemeentes werken sociaal raadslieden die mensen gratis hulp en advies bij financiële problemen geven. Kijk op Sociaalwerknederland.nl voor adressen bij jou in de buurt.

  5. 05

    Juridisch loket. Voor hulp, advies of doorverwijzen naar de juiste instantie. Kijk op juridischloket.nl.

  6. 06

    Woonbond. De Woonbond komt op voor huurders. 

  7. 07

    Geldfit. Op Geldfit.nl kun je een test doen. Hierna krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie en tips over welke organisaties je bij je geldzaken kunnen helpen.

  8. 08

    Nibud. Op Nibud.nl vind je tips en stappenplannen die helpen met besparen. Zo vind je advies om een bespaarplan te maken en de tool BerekenUwRecht om te zien voor welke landelijke toeslagen en subsidies je in aanmerking komt.

  9. 09

    De Energiebank. Stichting Energiebank Nederland is actief in verschillende gemeentes in Nederland. Samen met de energiehulpen van de Energiebank ga je kijken hoe je je energierekening blijvend kan verlagen.

  10. 10

    Je kunt ook doorverwijzen naar een aantal landelijke of regionale initiatieven. Zo riepen kerken bijvoorbeeld op om (een deel van) de energietoeslag te doneren aan mensen die het harder nodig hebben en is er een ‘isolatiemissie’, waarbij vrijwilligers helpen om woningen van anderen te isoleren. Als de bewoner bij een kerk of ander gebedshuis zit, vraag dan daar naar de mogelijkheden.

Zelf energiehulp worden

Heb jij als energiemaatje de smaak helemaal te pakken? Misschien is de rol van Energiehulp dan wel iets voor jou! Als energiehulp kun je nog meer mensen advies geven over het verduurzamen van hun huis. Voor je begint krijg je een training. Ontdek wat het inhoudt en hoe je je kunt aanmelden als energiehulp.

Meer weten

Wil de bewoner meer weten over besparen? Verwijs dan door naar de website van Milieu Centraal, bijvoorbeeld naar informatie over hoe je een energierekening leest.

Vind een energieadviseur

Wil de bewoner nog meer besparen op gas of stroom? Verwijs dan door naar de pagina Hulp bij energie besparen. Daar staat waar je nog meer (gratis of betaald) advies kunt krijgen. Meer hulp bij energie besparen

Deel jouw ervaring

Wij zijn heel benieuwd! Wat fijn dat jij anderen wilt helpen als energiemaatje! Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen. Heb je positieve reacties gekregen? Of heb je misschien nog vragen aan ons? Laat het ons weten: mail ons op [email protected].