True Price

Keurmerkenwijzer

Stimuleer duurzaamheid Voor producten met een goed keurmerk betaal je vaak een eerlijkere prijs. Check de keurmerkenwijzer
True pricing gaat over de echte prijs van alles wat je kunt kopen. Je telt dan verborgen kosten voor milieu, dier en mens ook mee. Verborgen kosten gaat bijvoorbeeld over de prijs van herstel van milieuschade, of van maatregelen tegen droogte of wateroverlast. Duurzamer geproduceerde producten geven minder schade en leed voor mens, dier en omgeving, en dus ook minder verborgen kosten.

De true price gaat over wat een product de samenleving kost aan schade en geld om deze schade te herstellen. Kosten die je nu niet terugziet in de prijs van een product. Via de belastingen of op een andere manier betalen we uiteindelijk allemaal samen de rekening. Bijvoorbeeld de kosten om milieuschade te herstellen, maatregelen tegen droogte of wateroverlast, dierenleed, gezondheidsschade en onderbetaling van boeren en werknemers.

In de meeste winkelprijzen wordt schade aan biodiversiteit, natuur, klimaat, dierenleed en mensenrechten niet meegenomen, en de kosten om die problemen op te lossen ook niet. Eigenlijk zijn producten daarom meestal te goedkoop. Het kost vaak meer geld om een product op een duurzame manier te produceren, wanneer rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld biodiversiteit, klimaat, dierenwelzijn en een eerlijk loon. Als je de echte prijs (true price) zou betalen, zijn de meeste producten duurder dan wat je er nu voor betaalt. Schade en leed voor mens, dier en natuur worden dan zoveel mogelijk voorkomen.

Goede keurmerken kiezen ook voor een werkwijze waarbij schade en leed wordt beperkt. Producten met duurzaamheidskeurmerken zijn ook vaak wat duurder dan producten die niet duurzaam zijn geproduceerd.

Let hierop voor de echte prijs

 1. 01

  In Nederland besteden we relatief weinig aan boodschappen. Wees bereid om meer te betalen voor de duurzamere keuze.

 2. 02

  Kies bewuster je producten met behulp van keurmerken en check wat een keurmerk betekent in de Keurmerkenwijzer.

 3. 03

  Door biologische voeding te kopen betaal je een realistische prijs. Je draagt bij aan betere biodiversiteit en bodemkwaliteit op landbouwgronden.

Echte prijzen: niet alleen bij voeding

Productie van allerlei soorten producten geeft milieuschade of ellende voor mens en dier die niet in prijs doorberekend is. De organisatie True Price geeft behalve rekenvoorbeelden voor voedingsmiddelen, ook voorbeelden van de echte prijs van rozen en t-shirts.

Product Prijs Verborgen milieukosten Verborgen sociale kosten True price
Roos uit Kenia € 0,70 € 0,15 € 0,10 € 0,95
         
Katoen zonder duurzaam keurmerk (1 kg) € 0,55 € 2,70 € 0,95 € 4,20
Katoen met duurzaam keurmerk (1 kg) € 0,55 € 1,60 € 0,80 € 2,90
Katoenen t-shirt € 15,00 € 5,40 € 1,90 € 22,30
         
Koffiebonen uit Ivoorkust, zonder keurmerk (1 kg) € 1,35 € 1,20 € 0,05 € 2,60
Koffiebonen uit Ivoorkust, met duurzaam keurmerk (1 kg) € 1,35 € 0,98 € 0,03 € 2,35

Indicatie van true prices van verschillende grondstoffen en producten. Bron: True Price

Veelgestelde vragen over true pricing

Meer lezen over dit onderwerp

 • True Price werkt aan het beschikbaar maken van duurzame, betaalbare producten voor iedereen, door consumenten de echte prijs te laten zien en vrijwillig te laten betalen.
 • True Animal Protein Price (TAPP) Coalitie stelt voor een eerlijke, iets hogere, prijs te rekenen voor vlees en de extra inkomsten in te zetten om groente en fruit goedkoper te maken.
 • De WUR onderzoekt samen met partners wat mogelijk is om maatschappelijke kosten van voedselproductie te verminderen.