Toegankelijkheid

Bij de bouw van haar websites besteedt Milieu Centraal veel aandacht aan toegankelijkheid en vindbaarheid. Doel is om alle informatie zo aan te bieden dat iedereen het kan bekijken en gebruiken.

Toegankelijkheid milieucentraal.nl

Milieu Centraal heeft in 2021 een onderzoek naar de toegankelijkheid van milieucentraal.nl laten uitvoeren. Op 8 november 2021 is het rapport van dit onderzoek uitgebracht. Op 21 februari 2023 is het rapport op één punt aangepast. Bekijk het Rapport voor Milieu Centraal van 21 februari 2023 (pdf).

Status toegankelijkheidslabel van Milieu Centraal. Volg de link voor de volledige toegankelijkheidsverklaring.

Verbeterpunten en aanpak

Uit het onderzoek kwamen 29 verbeterpunten naar voren. In 2022 hebben we 12 punten aangepakt. Voor de overige punten hebben we een plan van aanpak gemaakt.

  • Verbeterpunten in de techniek zijn per 01-12-2022 aangepakt. Denk aan: bediening met het toetsenbord, contrast, koppenstructuur en juiste codering van tabellen en lijsten. Ook worden de meeste decoratieve afbeeldingen onderdrukt voor screenreaders.
  • Video's van Milieu Centraal worden in 2023 toegankelijk gemaakt. De video's krijgen een audiodescriptie, juiste ondertiteling en transcript. We streven ernaar om dit voor 01-01-2024 af te ronden.
  • Pdf-bestanden maken we uiterlijk 01-07-2024 toegankelijk. Bestaande bestanden worden zoveel mogelijk omgezet naar webpagina's. De pdf's die overblijven maken we toegankelijk.
  • De 22 advies op maat tools van Milieu Centraal die in een overlay (pop-up) worden getoond, maken we toegankelijk. In april 2024 zijn we hiermee gestart. We doen dit stapsgewijs: bij de vernieuwing van iedere tool wordt de toegankelijkheid meegenomen. We streven ernaar dit voor 01-07-2024 af te ronden.
  • Afbeeldingen waarin informatie wordt overgebracht (infographics) maken we toegankelijk voor 01-07-2024 (denk aan contrast en een beschrijving van de informatie in de afbeelding).
  • Milieu Centraal is niet verantwoordelijk voor content van derden die binnen de site wordt getoond.

Neem voor vragen over de bouw en toegankelijkheid contact op met [email protected]

Toegankelijkheid energielabel.nl

Milieu Centraal is ook verantwoordelijk voor de website energielabel.nl. Voor deze website is op 11 april 2023 een rapport uitgebracht door Stichting Accessibility. Je kunt het rapport bekijken op energielabel.nl.