Praktisch over duurzaam

Tweedehands

Een bijzonder kastje, leuk jurkje of extra servies: veel spullen kun je prima tweedehands kopen. Met vintage, brocante of retro haal je iets bijzonders in huis. Maar shop ook eens tweedehands voor alledaagse dingen als kleding, speelgoed of keukenspullen. Dat is vaak goed voor het milieu én goedkoper.

Meisje met tweedehands glazen.jpg

Iets tweedehands kopen of verkopen kan een flinke milieuwinst geven: het scheelt grondstoffen, energie, water en afval. Voor alles wat je tweedehands koopt, hoeft er niet iets nieuws te worden gemaakt. En het scheelt afval als je minder oude spullen weggooit.

Tips tweedehands kopen of verkopen

 • 1

  Hangt je kast vol met kleren die je niet meer draagt, of ben je toe aan een nieuwe jurk, shirt of broek? Organiseer een swap party of kledingruil met vriendinnen of collega's. Check meer tips op Love your Clothes.

 • 2

  Online kun je volop tweedehands spullen vinden. Of ga naar een kringloopwinkel, tweedehandswinkel of rommelmarkt.

 • 3

  Heb je iets maar één keer nodig of gebruik je het maar af en toe? Bijvoorbeeld een kersttrui, skispullen of tuingereedschap. Delen of ruilen is dan een voordelige en duurzame keuze.

 • 4

  Laat spullen niet onnodig stof verzamelen in huis. Door iets te verkopen gun je het een tweede leven, bovendien verdien je er nog wat aan. En het ruimt lekker op!

 • 5

  Sommige spullen kun je beter niet tweedehands kopen, bijvoorbeeld omdat ze veel energie verbruiken. Een koelkast van 10 jaar of ouder gebruikt bijvoorbeeld zo veel stroom dat je beter een nieuwe kunt kopen.

Waarom hergebruik milieuwinst geeft 

Tweedehands spullen kunnen een flinke milieuwinst opleveren. Spullen hergebruiken verlengt namelijk de levensduur. Als je iets tweedehands koopt hoeft niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig is om nieuwe spullen te maken. Ga je iets maar kort gebruiken, zoals babykleding? Of is het onverslijtbaar, zoals een partij tuintegels? Dan loont het zeker om het tweedehands aan te schaffen en het na gebruik weer door te verkopen.

Soms is nieuw beter

Vraag je wel af of tweedehands altijd beter is voor het milieu: een nieuwe koelkast of wasdroger gebruikt vaak veel minder energie dan een oude. Ook nieuwe auto's zijn vaak zuiniger dan oude. Meer daarover op Zuinige auto kopen

Adressen voor tweedehands artikelen

Man met tweedehands stoelen.jpg

Online zijn veel tweedehandsspullen te koop, via websites als Marktplaats, Ebay, Catawiki, Tweedehands, Tweedehandskwaliteit en United Wardrobe. Of snuffel eens rond in een kringloopwinkel, bazaar, vintage kledingwinkel, antiekmarkt of vlooienmarkt.

Kringloopwinkels, veilingen en rommelmarkten

Op kringloopwinkels.nl zie je waar kringloopwinkels bij jou in de buurt zitten, of kijk op de Kringloopapp. Veilingen en markten vind je via lokale krantjes en bijvoorbeeld Meukisleuk, Allekringloopwinkels en Indebuurt. Je kunt er ook zelf spullen verkopen die je niet meer gebruikt.

Delen is het nieuwe hebben

Als alternatief voor tweedehands producten kopen kun je ook spullen delen. Lees hier meer over op de pagina: delen is het nieuwe hebben. 

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.