Praktisch over duurzaam

Tweedehands

Veel tweedehands producten zijn mooi en apart, juist omdat ze niet meer in de handel zijn. Denk aan brocante, retrospullen en hippe vintagekleding. En vaak is tweedehands nog milieuvriendelijker en goedkoper ook!

kleding-markt.jpg

Het kopen en verkopen van tweedehands producten kan een flinke milieuwinst opleveren. Het gebruikte product gaat langer mee: dat spaart grondstoffen, energie, water en afval. Er hoeven immers minder nieuwe spullen te worden gemaakt, en minder oude spullen weggegooid.

Tips tweedehands producten

 • 1

  Tweedehands is vooral een goede keuze voor producten die niet snel slijten zoals gereedschap en tuinmeubels.

 • 2

  Let op: in sommige gevallen is het geen goed idee een product lang te gebruiken of over te nemen. Denk aan huishoudelijke apparaten die veel energie gebruiken.

 • 3

  Op het web kun je volop tweedehands artikelen vinden, maar ook in kringloopwinkels, bazaars en vlooienmarkten.

 • 4

  Heb je iets maar tijdelijk nodig? Delen of ruilen is dan een voordelige en duurzame keuze.

 • 5

  Laat spullen niet onnodig verstoffen thuis. Door iets te verkopen gun je het een tweede leven, bovendien verdien je er nog wat aan.

Tweedehands spaart het milieu

Tweedehands artikelen kunnen een flinke milieuwinst opleveren. Het verlengen van de levensduur spaart namelijk grondstoffen, energie en afval. Ga je een product maar kort gebruiken, zoals babykleding? Of is het onverslijtbaar, zoals een partij tuintegels? Dan loont het zeker om het tweedehands aan te schaffen en het na gebruik weer door te verkopen.

Soms is nieuw beter

Vraag je wel af of tweedehands altijd beter is voor het milieu: een nieuwe koelkast of wasdroger is vaak zuiniger met energie dan een oude. Kijk voor meer informatie op Huishoudelijke apparaten. Ook nieuwe auto's zijn vaak zuiniger dan oude. Meer daarover op Zuinige auto kopen

Adressen voor tweedehands artikelen

Tweedehands artikelen kun je vinden in speciale winkels zoals kringloopwinkels, via advertenties, bazaars, vlooienmarkten, of via internetsites.

Kringloopwinkels

Op kringloopwinkels.nl zie je in één oogopslag waar de kringloopwinkels bij jou in de buurt precies zitten.

Advertenties

Advertenties voor tweedehands producten vind je op de 'vraag en aanbod' prikborden in de supermarkt. En in advertentierubrieken in lokale dagbladen en huis-aan-huisbladen.

Bazaars en vlooienmarkten

Veilingen, bazaars en vlooienmarkten bieden particulieren de mogelijkheid spullen aan te bieden. Je vindt ze via regionale advertenties in regionale media, en op internet.

Websites

Je kunt ook via de zoekmachine op internet verschillende handige websites vinden voor tweedehands producten. Bijvoorbeeld Tweedehands en TweedehandsKwaliteit. Hier worden spullen aangeboden of je kunt zelf een oproep plaatsen voor een product.

Delen is het nieuwe hebben

Als alternatief voor tweedehands producten kopen kun je ook spullen delen. Lees hier meer over op de pagina: delen is het nieuwe hebben. 

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.