Koelkasten en vriezers

Vrouw pakt jam uit de koelkast. Let op het stroomverbruik van koelkasten en vriezers.
Heb je een nieuwe koelkast of vriezer nodig? Let dan vooral op het stroomverbruik en kies voor een koelkast met een (donker)groen energielabel. Oude koelkasten en vriezers zijn stroomvreters: die kan je het beste vervangen. Milieu Centraal geeft tips voor je koelkast.

Onzuinige koelkasten en vriezers zijn energievreters. Met een zuinige koelkast of vriezer doe je het milieu dan ook een groot plezier. Een koelvriescombinatie met energielabel B gebruikt zo’n 120 kWh per jaar aan stroom, een model met label E gebruikt 230 kWh: bijna 2 keer zoveel. Dat scheelt jaar in, jaar uit 110 kWh per jaar. 

Heb je nog geen nieuwe, zuinige koelkast of vriezer? Dan is vervangen voor het milieu bijna altijd een goed idee, ook als de koelkast het nog doet. Koelkasten worden namelijk steeds zuiniger. De energie die je bespaart als je je koelkast vervangt, weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van het maken van de nieuwe koelkast.

Tips koelkast en vriezer kopen

 1. 01

  Let op het energielabel: ga voor een koelkast of vriezer met een (donker)groen label.

 2. 02

  Let ook op het stroomverbruik in kWh per jaar, dit vind je op het energielabel. Hoe lager, hoe beter.

 3. 03

  Een Amerikaanse koelkast (‘side-by-side’) is erg groot en daarom voor het milieu én je portemonnee een echte afrader: hij is duur in aanschaf en gebruikt ongeveer 35% meer stroom dan een koelvriescombinatie.

 4. 04

  Meet het stroomverbruik van je koelkast eens door, dan zie je hoeveel stroom hij gebruikt. Vooral bij oudere koelkasten is het verschil met een nieuwe zuinige koelkast groot: vervangen is dan goed voor het milieu en vaak ook voor je portemonnee.

 5. 05

  Lees ook tips om je koelkast zuinig te gebruiken.

Zuinige koelkast kiezen: waar let je op?

Bedenk voordat je op zoek gaat naar nieuwe koelkast hoe groot die moet zijn. Een te grote koelkast gebruikt onnodig veel stroom, met een te kleine koelkast is het verleidelijk om er een tweede koelkast bij te nemen.

Weet je welk model je wilt? Kies dan het zuinigste exemplaar dat je kunt vinden. Het stroomverbruik kun je aflezen op het energielabel (in kWh per jaar). Hoe lager, hoe beter. De zuinigste modellen zijn meestal wel duurder, maar daar staat tegenover dat je ook lagere stroomkosten hebt. 

Energielabel koelkasten en vriezers

Meer informatie Op het energielabel kun je het stroomverbruik van de koelkast zien. Hoe zuiniger de koelkast is, hoe beter voor het milieu. Ontdek wat er op het energielabel staat. Bekijk energielabel

Wanneer zal ik mijn oude koelkast vervangen?

Meestal is het goed om lang met spullen en apparaten te doen. Maar dat geldt niet voor oude koelkasten. Moderne koelkasten zijn namelijk veel zuiniger dan de koelkasten die 10 jaar of langer geleden werden gemaakt. Voor het milieu (en meestal ook voor je portemonnee!) is het daarom altijd goed om je oude koelkast of vriezer te vervangen door een superzuinig exemplaar. Ook als je koelkast of vriezer nog niet stuk is! En hoe ouder jouw koelkast, hoe meer stroom je bespaart met een nieuwe, en hoe beter het dus is om hem te vervangen. 

Het maken van een nieuwe koelkast kost weliswaar energie en materialen, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt doordat een nieuwe superzuinige koelkast jaar in jaar uit véél minder stroom gebruikt. Tip: Meet het verbruik van je oude koelkast met een energiemetertje. Dat is een slimme stekker die je tussen het stopcontact en het apparaat plaatst. Je ziet dan precies hoeveel je met een nieuwe koelkast kunt besparen. Energiestekkers zijn te koop bij elektronicawinkels, bouwmarkten en webwinkels.

Belangrijk: breng je oude koelkast of vriezer niet naar de kringloop en geef hem niet weg, maar lever hem gescheiden in zodat hij goed gerecycled kan worden.

Tip Met een energiestekker kan je het stroomverbruik van de koelkast meten. Handig om te vergelijken met een nieuwe!

Besparing nieuwe koelvriescombi

Hoeveel bespaar je als je een oude koelvriescombi vervangt door een nieuwe? We zetten het op een rij voor koelvriescombinaties van 10, 15, 20 en 25 jaar oud. Hoe ouder het apparaat, hoe hoger het stroomverbruik. Het nieuwe apparaat in dit voorbeeld heeft energielabel C en verbruikt 150 kWh per jaar. Zoals je ziet ga je bij de huidige hoge stroomprijzen meteen flink besparen!

Leeftijd koelvriescombi Jaarlijks verbruik van die koelvriescombi Jaarlijks verbruik nieuwe koelvriescombi Jaarlijkse besparing stroomkosten bij stroomprijs 25 cent en 70 cent per kWh
10 jaar 280 kWh 150 kWh € 35 / € 90
15 jaar 360 kWh 150 kWh € 45 / € 145
20 jaar 370 kWh 150 kWh € 55 / € 155
25 jaar 480 kWh 150 kWh € 85 / € 230

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 25 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Tips koelkast en vriezer gebruiken

 1. 01

  Laat restjes eten eerst afkoelen voor je ze in de koelkast of vriezer zet. Anders moet het apparaat harder werken en dat kost meer stroom.

 2. 02

  Koelkast leeg? Zet hem uit! Bijvoorbeeld als je een lange reis maakt of als je weggaat uit je vakantiehuisje. Maak de koelkast wel even schoon en zet de deur op een kier: anders gaat hij stinken.

 3. 03

  Heb je een tweede koelkast? Doe die de deur uit of zet hem alleen aan als je extra koelruimte nodig hebt, bijvoorbeeld voor een feestje.

Koele plek, ontdooien en open deuren

Met een paar simpele dingen kun je ervoor zorgen dat je koelkast niet onnodig veel energie gebruikt. Zet hem bijvoorbeeld niet naast de oven en controleer af en toe of de deur nog goed sluit.

Tip! Ontdooi de koelkast of vriezer in de winter als het vriest. De inhoud kan dan tijdelijk naar buiten.

Tweede koelkast: energieslurper

1 op de 5 Nederlanders heeft meer dan één koelkast in huis. Gemiddeld verbruikt een tweede koelkast 190 kWh per jaar. Als je die de deur uit doet, kan dat bij de huidige hoge stroomprijzen 130 euro per jaar schelen! En als we rekenen met een lagere stroomprijs voor de lange termijn, bespaar je altijd nog 45 euro .

Wil je de tweede koelkast toch houden? Gebruik hem dan alleen op de momenten dat je extra koelruimte nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens een feestje. Heb je bijna altijd extra koelruimte nodig omdat de koelkast in jouw keuken te klein is? Dan kun je beter jouw 2 losse koelkasten vervangen door een nieuwe koelkast die groter en zuinig is.

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 25 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Oude koelkast? Inleveren!

Een oude koelkast of vriezer kun je beter niet verkopen, weggeven of naar de kringloop brengen. Het is voor het milieu beter als hij niet meer gebruikt wordt. De meeste materialen van de koelkast kunnen goed gerecycled worden, en als je hem op de juiste manier afdankt wordt ook het koelmiddel op de juiste manier (zonder schade voor het milieu) verwerkt. De verkoper neemt de oude koelkast gratis mee als hij de nieuwe komt brengen en zorgt ervoor dat hij goed gerecycled wordt. Je kunt een oude koelkast of vriezer ook zelf naar de milieustraat brengen.

Meer weten over de recycling? Bekijk dit filmpje van Wecyle.

Koelen, vriezen en het milieu

Koelkasten en vriezers hebben impact op het milieu omdat er grondstoffen nodig zijn om ze te maken, en omdat de apparaten stroom gebruiken. Minstens driekwart van de milieu-impact van koelkasten zit in het gebruik (stroomverbruik). De rest is toe te rekenen aan de productie (materialen, energie) en transport.

Meer informatie

 • Wil je meer weten over het energielabel op koelkasten en vriezers? Kijk op Energielabel.nl.
 • De Consumentenbond vergelijkt regelmatig energieverbruik van elektrische apparaten.
 • Kijk op de website van je gemeente waar je je oude koelkast kunt inleveren.
 • Inleverpunten vind je ook via Wecycle.nl.