Besparen op stroom: bekijk de tips

Hoeveel energie verbruik je?
Vergelijk je energieverbruik Wie verbruikt er meer energie: jouw huishouden, of dat van de buren? Ontdek het antwoord met deze 5 vragen.De prijzen voor gas én stroom zijn nu erg hoog. Milieu Centraal rekent voor de korte termijn met een stroomprijs van 70 cent per kilowattuur (kWh). Voor de lange termijn rekenen we met 25 cent per kilowattuur Jouw stroomprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen. Op Energierekening lees je meer over de stroomprijs.
Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 25 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.
9 tips om vandaag al stroom te besparen (gratis)
Nog meer besparen met je vaatwasser? Bekijk deze tips.
Vind een energiecoach in jouw buurt
Bekijk het overzicht Wil je graag persoonlijk advies of praktische hulp bij energie besparen? Iemand die thuis langskomt en bijvoorbeeld kan helpen met het instellen van de ecostand of gloeilampen vervangen? Vraag het aan een energiecoach!Stroom besparen op lange termijn
Wil je op lange termijn nog meer stroom besparen? Onderstaande tips kosten je wel wat geld, maar je verdient het uiteindelijk terug, omdat je hiermee stroom bespaart.
Lees alles over besparen met ledlampen.
Ga je een nieuw apparaat kopen? Kijk dan altijd naar het energielabel.
Heb jij een grote energieslurper in huis?
Als je energierekening standaard heel hoog is Heb jij een ongewoon hoge elektriciteitsrekening? Mogelijk komt dat doordat je een enorme energieslurper in huis hebt staan, zoals een elektrische kachel, tropisch aquarium, terrasverwarmer of oude pomp voor je vloerverwarming. Bekijk welke apparaten heel veel stroom verbruiken en wat je eraan kunt doen.Misverstanden over stroom besparen
Er zijn ook een aantal dingen waarvan mensen denken dat ze energie besparen, maar die in werkelijkheid niet zoveel helpen. Bekijk ze hier.
Wat als je de energierekening niet kan betalen?
Door de hoge energieprijzen hebben veel mensen moeite om de energierekening te betalen. Als je in deze situatie zit, kun je bij de volgende instanties terecht:
- Je energiemaatschappij. Lukt het niet meer om de rekening te betalen en krijg je bijvoorbeeld een aanmaning? Neem contact op met je energiemaatschappij en bespreek of er een regeling mogelijk is. Op Consuwijzer.nl lees je welke stappen je kan ondernemen.
- De gemeente. Vraag je gemeente hoe zij kunnen helpen. Mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen 1.300 euro krijgen als bijdrage voor de energierekening. De gemeente kan ook helpen met schuldhulpverlening.
- Sociaal raadslieden. In veel gemeentes werken sociaal raadslieden die mensen gratis hulp en advies bij financiële problemen geven. Kijk op Sociaalwerknederland.nl voor adressen bij jou in de buurt.
- Juridisch loket. Voor hulp, advies of doorverwijzen naar de juiste instantie. Kijk op Juridischloket.nl.
- Woonbond. De Woonbond komt op voor huurders.
- Geldfit. Op Geldfit.nl kun je een test doen. Hierna krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie en tips over welke organisaties je bij je geldzaken kunnen helpen.
- Nibud. Op Nibud.nl vind je tips en stappenplannen die je helpen met besparen. Zo vind je advies om een bespaarplan te maken en de tool BerekenUwRecht om te zien voor welke landelijke toeslagen en subsidies jij in aanmerking komt.
- De Energiebank. Stichting Energiebank Nederland is actief in verschillende gemeentes in Nederland. Samen met de energiecoaches van de Energiebank ga je kijken hoe je je energierekening blijvend kan verlagen.
Anderen keken ook naar
Voorkom sluipgebruik
Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan. Dit heet sluipverbruik. Sommige apparaten doen het niet zonder stand-by...
Snelle bespaartips
Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten...
Tips voor zuinige apparaten
Apparaten worden steeds zuiniger. Ga je een nieuw apparaat kopen? Check dan het energielabel en kies voor een zuinig model met een (donker)groen energielabel....