Besparen op stroom: bekijk de tips

Jonge vrouw bij wasmachine, ze kiest een zuinig programma.

Hoeveel energie verbruik je?

Vergelijk je energieverbruik Wie verbruikt er meer energie: jouw huishouden, of dat van de buren? Ontdek het antwoord met deze 5 vragen.
Wil jij besparen op stroom? Naast gas is ook stroom de laatste tijd duurder geworden. Dit komt deels doordat een groot deel van onze stroom wordt opgewekt in gascentrales. Gelukkig kun je vaak op een makkelijke manier stroom besparen en zo de kosten drukken. Ontdek wat jij kunt doen.

Deze besparingen zijn berekend met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur (kWh). Dit is de prijs die op lange termijn verwacht wordt (gebaseerd op een prognose voor 2030). De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daardoor zijn de besparingen op korte termijn (denk aan: komend jaar) ook hoger. Op Energierekening lees je meer over de stroomprijs.

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 25 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op de verwachting voor 2030.

Op dit moment is voor veel mensen de stroomprijs ongeveer 40 cent (september 2023).

Milieu Centraal laat de stroomprijs van 70 cent euro voorlopig ook nog zien, omdat de prijzen de komende winter misschien weer zouden kunnen gaan stijgen. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

9 tips om vandaag al stroom te besparen (gratis)

Nog meer besparen met je vaatwasser? Bekijk deze tips.

Zo verspil je geen geld meer bij het wassen

Net zo schoon met minder stroom Bij het wassen verbruikt je wasmachine vaak veel stroom. Zonde, want met minder stroom wordt je was net zo schoon. Bekijk alle tips & tricks voor goedkoper wassen. Geld besparen bij de was

Vind een energiehulp in jouw buurt

Bekijk het overzicht Wil je graag persoonlijk advies of praktische hulp bij energie besparen? Iemand die thuis langskomt en bijvoorbeeld kan helpen met het instellen van de ecostand of gloeilampen vervangen? Vraag het aan een energiehulp!

Stroom besparen op lange termijn

Wil je op lange termijn nog meer stroom besparen? Onderstaande tips kosten je wel wat geld, maar je verdient het uiteindelijk terug, omdat je hiermee stroom bespaart.

Lees alles over besparen met ledlampen.

Ga je een nieuw apparaat kopen? Kijk dan altijd naar het energielabel.

Heb jij een grote energieslurper in huis?

Als je energierekening standaard heel hoog is Heb jij een ongewoon hoge elektriciteitsrekening? Mogelijk komt dat doordat je een enorme energieslurper in huis hebt staan, zoals een elektrische kachel, tropisch aquarium, terrasverwarmer of oude pomp voor je vloerverwarming. Bekijk welke apparaten heel veel stroom verbruiken en wat je eraan kunt doen. Besparen op energieslurpers

Misverstanden over stroom besparen

Er zijn ook een aantal dingen waarvan mensen denken dat ze energie besparen, maar die in werkelijkheid niet zoveel helpen. Bekijk ze hier.

Wat als je de energierekening niet kan betalen?

Door de hoge energieprijzen hebben veel mensen moeite om de energierekening te betalen. Als je in deze situatie zit, kun je bij de volgende instanties terecht:

  • Je energiemaatschappij. Lukt het niet meer om de rekening te betalen en krijg je bijvoorbeeld een aanmaning? Neem contact op met je energiemaatschappij en bespreek of er een regeling mogelijk is. Op Consuwijzer.nl lees je welke stappen je kan ondernemen.
  • De gemeente. Vraag je gemeente hoe zij kunnen helpen. Mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen 1.300 euro krijgen als bijdrage voor de energierekening. De gemeente kan ook helpen met schuldhulpverlening.
  • Sociaal raadslieden. In veel gemeentes werken sociaal raadslieden die mensen gratis hulp en advies bij financiële problemen geven. Kijk op Sociaalwerknederland.nl voor adressen bij jou in de buurt.
  • Juridisch loket. Voor hulp, advies of doorverwijzen naar de juiste instantie. Kijk op Juridischloket.nl.
  • Woonbond. De Woonbond komt op voor huurders.
  • Geldfit. Op Geldfit.nl kun je een test doen. Hierna krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie en tips over welke organisaties je bij je geldzaken kunnen helpen.
  • Nibud. Op Nibud.nl vind je tips en stappenplannen die je helpen met besparen. Zo vind je advies om een bespaarplan te maken en de tool BerekenUwRecht om te zien voor welke landelijke toeslagen en subsidies jij in aanmerking komt.
  • De Energiebank. Stichting Energiebank Nederland is actief in verschillende gemeentes in Nederland. Samen met de energiehulpen van de Energiebank ga je kijken hoe je je energierekening blijvend kan verlagen.

Ook besparen op gas

Nog meer besparen De prijs van aardgas stijgt en veel mensen schrikken van hun energierekening. Hoe kan je op je gasverbruik besparen? Bekijk deze tips: van gratis en snel tot meer ingrijpend en structureel. Vandaag al besparen op je gasrekening

Wil jij anderen helpen energie besparen?

Door de hoge gas- en stroomprijzen hebben veel mensen het financieel moeilijk. Als ‘energiemaatje’ geef je anderen tips om energie te besparen. Zo komen we samen de winter door! Ontdek wat jij kunt doen