Besparen op stroom: bekijk de tips

Jonge vrouw bij wasmachine, ze kiest een zuinig programma.

Hoeveel energie verbruik je?

Vergelijk je energieverbruik Wie verbruikt er meer energie: jouw huishouden, of dat van de buren? Ontdek het antwoord met deze 5 vragen.
Wil jij besparen op stroom? Naast gas is ook stroom de laatste tijd duurder geworden. Dit komt doordat een groot deel van onze stroom wordt opgewekt in gascentrales. Gelukkig kun je vaak op een makkelijke manier stroom besparen en zo de kosten drukken. Ontdek wat jij kunt doen.

De prijzen voor gas én stroom zijn nu op een historisch hoogtepunt. Milieu Centraal rekent voor de korte termijn met een stroomprijs van 70 cent per kilowattuur (kWh). Voor de lange termijn rekenen we met 22 cent per kilowattuur (kWh). Jouw stroomprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen. Op Energierekening lees je meer over de stroomprijs.

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 22 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op een prognose voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

9 tips om vandaag al stroom te besparen (gratis)

Nog meer besparen met je vaatwasser? Bekijk deze tips.

Zo verspil je geen geld meer bij het wassen

Net zo schoon met minder stroom Bij het wassen verbruikt je wasmachine vaak veel stroom. Zonde, want met minder stroom wordt je was net zo schoon. Bekijk alle tips & tricks voor goedkoper wassen. Geld besparen bij de was

Stroom besparen op lange termijn

Wil je op lange termijn nog meer stroom besparen? Onderstaande tips kosten je wel wat geld, maar je verdient het uiteindelijk terug, omdat je hiermee stroom bespaart.

Lees alles over besparen met ledlampen.

Ga je een nieuw apparaat kopen? Kijk dan altijd naar het energielabel.

Heb jij een grote energieslurper in huis?

Als je energierekening standaard heel hoog is Heb jij een ongewoon hoge elektriciteitsrekening? Mogelijk komt dat doordat je een enorme energieslurper in huis hebt staan, zoals een elektrische kachel, tropisch aquarium, terrasverwarmer of oude pomp voor je vloerverwarming. Bekijk welke apparaten heel veel stroom verbruiken en wat je eraan kunt doen. Besparen op energieslurpers

Misverstanden over stroom besparen

Er zijn ook een aantal dingen waarvan mensen denken dat ze energie besparen, maar die in werkelijkheid niet zoveel helpen. Bekijk ze hier.

Wat als je de energierekening niet kan betalen?

Door de hoge energieprijzen hebben veel mensen moeite om de energierekening te betalen. Als je in deze situatie zit, kun je bij de volgende instanties terecht:

Je energiemaatschappij. Lukt het niet meer om de rekening te betalen en krijg je bijvoorbeeld een aanmaning? Neem contact op met je energiemaatschappij en bespreek of er een regeling mogelijk is. Op Consuwijzer.nl lees je welke stappen je kan ondernemen.
De gemeente. Vraag je gemeente hoe zij kunnen helpen. Mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen 1.300 euro krijgen als bijdrage voor de energierekening. De gemeente kan ook helpen met schuldhulpverlening.
Sociaal raadslieden. In veel gemeentes werken sociaal raadslieden die mensen gratis hulp en advies bij financiële problemen geven. Kijk op Sociaalwerknederland.nl voor adressen bij jou in de buurt.
Juridisch loket. Voor hulp, advies of doorverwijzen naar de juiste instantie. Kijk op Juridischloket.nl.
Woonbond. De Woonbond komt op voor huurders.
Geldfit. Op Geldfit.nl kun je een test doen. Hierna krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie en tips over welke organisaties je bij je geldzaken kunnen helpen.

Ook besparen op gas

Nog meer besparen De prijs van aardgas stijgt en veel mensen schrikken van hun energierekening. Hoe kan je op je gasverbruik besparen? Bekijk deze tips: van gratis en snel tot meer ingrijpend en structureel. Vandaag al besparen op je gasrekening