Airco en ventilatoren

Man bij ventilator. Woning koel houden.

Woning slim koelen

Hoe houd je je huis koel in de zomer? Met deze 6 slimme tips heb je geen airco nodig. Lees meer
Een airco of ventilator zorgt op warme dagen voor een koel huis. Maar een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator en bevat schadelijk koudemiddel. Met zonwering, goede isolatie en slim luchten hou je al een hoop warmte buiten. Is dat niet voldoende? Check de tips voor de aankoop en slim gebruik van een airco.

Airco’s hebben gevolgen voor het klimaat doordat ze stroom verbruiken. Een mobiele airco waarmee je één kamer koelt en die je 110 uur gebruikt, verbruikt 110 kWh aan stroom. Dat is 20 keer zoveel als een ventilator die 110 uur aanstaat: die verbruikt maar 5,5 kWh aan stroom! Daarnaast bevatten airco’s koudemiddel. Dit heeft ook impact op het klimaat: er lekt gemiddeld een paar procent van weg (dat komt dus in de lucht).

Wist je dat... ... een mobiele airco juist op hete dagen slecht koelt?

Tips voor een koel huis

 1. 01

  Zorg vooral dat je huis niet te veel opwarmt. Met onze tips voor onder andere zonwering en goede isolatie hou je de warmte buiten. Kijk op Woning koel houden.

 2. 02

  Een ventilator geeft koelte en verbruikt veel minder energie dan een airco.

 3. 03

  Koop géén mobiele airco, ook niet in een opwelling. Je gebruikt hem vooral op heel warme dagen, maar juist dan helpt hij nauwelijks om de temperatuur omlaag te brengen, terwijl het energieverbruik hoog is.

 4. 04

  Lukt het niet om je huis koel te houden met de tips en wil je toch een airco? Kies dan een split-model met propaan (R290) als koudemiddel. Gebruik hem alleen als het echt nodig is en zet de temperatuur hooguit een paar graden lager dan de buitentemperatuur. Bekijk ook de andere tips voor zuinig gebruik van de airco.

 5. 05

  Laat een oude of kapotte split-airco verwijderen door een monteur die daar een diploma voor heeft. Die zorgt ervoor dat het koudemiddel niet vrijkomt.

 6. 06

  Heb je een bodemwarmtepomp? Gebruik die dan slim om je woning te koelen: dat kost maar weinig energie. Lees meer op Volledige warmtepomp.

Ventilator: goedkoop en klimaatvriendelijk

Een ventilator zorgt voor verkoeling, zonder dat de lucht kouder wordt. Dat komt door de luchtstroom: die zorgt ervoor dat je lichaamswarmte sneller wordt afgevoerd en zweet beter verdampt. Daardoor voelt het koeler aan (de gevoelstemperatuur wordt lager). Er zijn allerlei soorten ventilatoren, de meest gebruikte zijn een plafondventilator, tafelventilator, staande ventilator en torenventilator ('ventilatorzuil'). Let op: het gaat hier niet om een zogenaamde luchtkoeler of aircooler. Het nut daarvan is twijfelachtig, zie Is een luchtbevochtiger een goed idee?

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 37 cent. Daarmee is de besparing hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Voorbeelden van ventilatoren

Tafelventilator

Staande ventilator (ook wel statiefventilator genoemd)

Plafondventilator

Vloerventilator

Ventilator verbruikt nauwelijks stroom

Een ventilator verbruikt veel minder stroom dan een airco. Als je hem 110 uur gebruikt, kost dat 5,5 kWh aan stroom. Ter vergelijking: een mobiele airco die 110 uur aanstaat, verbruikt in een jaar 110 kWh. Dat is 20 keer zo veel! Daarnaast is een mobiele airco 10 keer duurder om te kopen dan een goede ventilator. En doordat een airco ook koudemiddel bevat, is de klimaatimpact nog hoger. Bekijk de vergelijking van airco’s en ventilator (alleen stroomverbruik).

Let op als je een airco koopt

Ga je een airco kopen? Let dan op de volgende dingen:

 • Koop geen mobiele airco. Je gebruikt hem vooral op heel warme dagen, maar juist dan helpt hij nauwelijks om de temperatuur omlaag te brengen, terwijl het energiegebruik hoog is.
 • Ga voor een koudemiddel met een zo laag mogelijke klimaatimpact. Voor nieuwe mobiele airco's is een natuurlijk koudemiddel verplicht, die hebben een lage klimaatimpact. Lees meer over koudemiddelen en de keuzes die je hebt.
 • Koop je een split-airco, kies er dan een met energielabel A++ of hoger en een laag energieverbruik in kWh per jaar (dit staat ook op het energielabel). Je kunt er dan ook eventueel mee (bij)verwarmen in de winter. 
 • Laat een split-airco installeren door een bedrijf met het STEK-logo: dan weet je zeker dat het deskundig gebeurt.
 • Let ook op het geluid dat de buitenunit maakt: met een stille buitenunit doe je de buren een plezier. Bekijk ook de tips voor plaatsing en onderhoud.

6 tips om je airco zuinig te gebruiken

 1. 01

  Hou de ramen en zonwering overdag dicht en zet de airco alleen kort aan als het echt nodig is.

 2. 02

  Zet de airco niet langer aan dan nodig en alleen in ruimtes die je wilt koelen (dus niet in kamers die je niet gebruikt) en hou de deuren in huis dicht. Blijf wel ventileren (bijvoorbeeld met de roosters) voor gezonde lucht in huis.

 3. 03

  Zet de temperatuur van de airco niet te laag: een paar graden lager dan de buitentemperatuur voelt vaak al prettig genoeg aan. Te grote temperatuurverschillen zijn juist oncomfortabel.

 4. 04

  Isoleer bij een split-airco de leidingen waar het koudemiddel doorheen loopt (binnen zijn dat leidingen die warm aanvoelen, buiten de leidingen die koud aanvoelen).

 5. 05

  Maak de buitenunit regelmatig schoon, dan werkt hij efficiënter en maakt hij minder geluid.

 6. 06

  Heb je een mobiele airco: gebruik een afdichtset voor het raam waar de afvoerslang doorheen hangt. Zo komt er minder warme lucht de kamer in.

 7. 07

  Combineer de split-airco met een ventilator. Op die manier verspreidt de koele lucht zich beter, waardoor het nog koeler aanvoelt. Zo kun je je airco een paar graden minder koud instellen en bespaar je energie.

Mobiele airco of split-systeem?

Helpen gordijnen, zonwering en isolatie niet of onvoldoende om je huis koel te houden? Een airconditioner koelt de lucht in huis en voert de warmte af naar buiten. Je kunt er één ruimte of meer kamers mee koelen. Er zijn verschillende soorten airconditioners: mobiele airco’s die je makkelijk kunt verplaatsen ('monoblocks') en vaste airco’s in één of meer kamers (split-systeem). Mobiele airco’s zorgen voor een koude luchtstroom die je op jezelf kunt richten, vaste airco’s koelen een kamer.

Mobiele airco

Split-airco

Mobiele airco: bijna geen koeling op tropische dagen

Een mobiele airco ('monoblock') kun je verplaatsen en dus op de plek neerzetten waar jij koeling wilt. Mobiele airco’s hebben een afvoerslang om de warme lucht naar buiten te blazen. Dat is meteen de zwakte van dit apparaat: je hangt de slang door een open raam of deur naar buiten, maar daardoor komt ook warme lucht naar binnen. Dat doet het koelen voor een deel (soms zelfs helemaal) weer teniet. Het is net zoiets als het raam openzetten in de winter als de verwarming aan is. De meeste mobiele airco’s worden tijdens een hittegolf verkocht, als mensen merken dat het heel warm wordt in huis of op zolder. Maar het vervelende is dat mobiele airco’s juist op heel warme dagen (boven de 30 graden) slecht koelen. Het beste is om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden (zie de tips over Woning koel houden): dan kom je niet in de verleiding om een mobiele airco te kopen en zit je straks niet met een overbodig apparaat. Wil je toch verkoeling, gebruik dan een ventilator.

Gebruik je toch een mobiele airco, zorg dan altijd dat je de opening van het raam kunt afsluiten: bij sommige apparaten zit standaard een afdichtset, anders kun je die los kopen. Zorg ook voor een korte afvoerslang met zo min mogelijk knikken, bij voorkeur aan de schaduwkant van de woning. Verder is het verstandig om de mobiele airco niet op het heetst van de dag te gebruiken en pas aan te zetten als het buiten wat is afgekoeld. Op het heetst van de dag kun je dan de ramen dichthouden. Zet het apparaat tijdens gebruik ook niet in de zon, want dan heeft het nauwelijks effect. En richt de luchtstroom op de plek waar je zit, daar merk je er het meest van.

Vaste airco: single split of multi split

Bijna alle vaste airco’s hebben een split-systeem: een buitenunit die verbonden is met één of meer binnenunits. Hiermee kun je dus één of meer kamers koelen. Tussen de buiten- en binnenunit(s) lopen leidingen met koudemiddel. Een airco met één binnenunit is een single split, een airco met 2 of meer binnenunits heet een multi split.

Een single split-airco is een stuk efficiënter dan een mobiele airco en koelt veel beter als het erg warm is. Ga wel verstandig met de airco om: gebruik hem zo weinig mogelijk (alleen als het echt heel warm is) en zet de temperatuur niet te laag. Laat het apparaat ook goed onderhouden.

Combineer het gebruik van de airco met een ventilator. De koele lucht wordt zo nog beter verspreid waardoor het nog koeler aanvoelt. Je kunt daardoor de airco wat minder koud instellen en dat scheelt weer energie.

De meeste moderne splitairco’s hebben ook de optie om te verwarmen. Daardoor kan je de airco gebruiken als (bij)verwarming in het najaar, de winter en het voorjaar en besparen op je gasverbruik. Let er wel op dat je een airco koopt met een energielabel van A++ of hoger. Bij een minder zuinige airco ga je juist veel stroom verbruiken bij het verwarmen. Lees meer op Welke warmtepompen zijn er?

Stroomverbruik airco's

De milieu-impact van airconditioners zit vooral in de energie die het apparaat verbruikt en het koudemiddel. De productie van de apparaten kost natuurlijk ook grondstoffen en energie, maar dat valt in het niet bij het gebruik.

De tabel toont het stroomverbruik, de energiekosten en de CO2-uitstoot (van de stroom) voor een ventilator, mobiele airco, single split en multisplit. Een vaste single split-airco verbruikt per uur minder stroom dan een mobiele airco en koelt bovendien veel beter. Een multi split verbruikt (uiteraard) meer stroom dan een single split, maar je kunt er ook meer kamers mee koelen. Ook het koudemiddel heeft klimaatimpact als het vrijkomt. Dit is niet in de tabel opgenomen. De besparingen zijn berekend met een stroomprijs van 25 cent (dat is de gemiddelde stroomprijs voor . Hoeveel jij in 2024 bespaart, hangt af van welke stroomprijs je nu betaalt.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 37 cent. Daarmee is de besparing hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Apparaat Stroomverbruik (110 uur) Energiekosten 25 cent per kWh (110 uur) CO2-uitstoot stroom (110 uur)
Ventilator 5,5 kWh € 1,30 1,8 kilo
Single split-airco (1 kamer) 80 kWh € 20 28 kilo
Mobiele airco 110 kWh € 27 37 kilo
Multi split-airco (2 of meer kamers) 180 kWh € 45 60 kilo

Uitleg .

De tabel toont het gemiddelde verbruik van een airco, zo’n 110 uur per jaar. Voor de vergelijking staat er ook bij hoeveel een ventilator verbruikt.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 37 cent. Daarmee is de besparing hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Veelgebruikers: 3x zoveel klimaatimpact

Je kunt het stroomverbruik beperken door de airco zo min mogelijk aan te zetten. Daarmee bespaar je ook flink op de energiekosten. Gemiddeld zetten mensen met een airco deze 20 dagen per jaar aan, 5,5 uur per dag. Maar er is ook een groep veelgebruikers die hem meer dan 30 dagen per jaar aanzet en 10 uur per dag. Zij gebruiken erg veel energie, tot wel drie keer zoveel. Zo verbruikt een mobiele airco die 300 uur per jaar aanstaat 300 kWh. Dat staat gelijk aan 75 euro per jaar (berekend met 25 cent per kWh) en een klimaatimpact van 100 kilo CO2-uitstoot per jaar.

Klimaatimpact koudemiddel

Het koudemiddel in airco’s zorgt ervoor dat het apparaat de lucht kan koelen. Vaak worden hiervoor fluorkoolwaterstoffen gebruikt, HFK’s (bijvoorbeeld R410). Dat zijn sterke broeikasgassen met een grote klimaatimpact, tot wel 2.000 keer zoveel als CO2. Zolang ze in de airco opgesloten zitten, kunnen ze geen kwaad. Maar er komt vaak wat van dit middel vrij, tijdens de installatie of door beschadiging van de leiding of aansluiting. Daarom moet je een split-airco ook altijd goed laten onderhouden en – als je hem wegdoet – laten weghalen door een gecertificeerde monteur, zodat het koudemiddel goed afgetapt kan worden en niet ontsnapt.

Natuurlijk koudemiddel: lage klimaatimpact

Gelukkig komen er steeds meer koudemiddelen met een lage klimaatimpact (maximaal 3 keer zo veel als CO2). Voorbeelden van zulke 'natuurlijke koudemiddelen' zijn:

 • propaan (R290)
 • isobutaan (R600a)
 • CO2 (R744).

Dit soort koudemiddelen met een lage klimaatimpact zijn al verplicht in nieuwe mobiele airco's. Vanaf 2029 worden ze ook verplicht in split-airco's.

Split-airco? Ga voor natuurlijk koudemiddel!

Ook bij single-split airco's wordt soms al een natuurlijk koudemiddel toegepast. Meestal gaat het dan om propaan (R290). Propaan heeft een zeer laag klimaateffect als het onverhoopt vrijkomt. Omdat propaan brandbaar is mag het slechts in kleine hoeveelheden worden gebruikt. Daarom zijn er geen multi-split airco's met propaan als koudemiddel beschikbaar.

De meeste split-airco's de nu op de markt zijn, zijn gevuld met het middel R32: dat heeft in de lucht ruim 600 keer meer klimaatinvloed als dezelfde hoeveelheid CO2. Tot slot zijn er ook nog split-airco's te koop met koudemiddel R410a of R407cm, en die hebben in de lucht een klimaatinvloed die tot zo'n 2000 keer groter is dan CO2. Airco's met dit koudemiddel  mogen vanaf 2025 niet meer op de markt worden gebracht. Het is dus goed om op het koudemiddel te letten.

Het stroomgebruik en het koudemiddel samen, bij gemiddeld gebruik van 110 uur per jaar.

Beste keuzes split airco

 • Als je nu een single-split airco koopt, ga dan voor R290 (propaan) als koudemiddel. De totale klimaatinvloed is meer dan 50 procent lager ten opzichte van R32 en zelfs 75 procent lager ten opzichte van R410a.

 • Bij een multi-split airco is R32 vooralsnog het beste alternatief. De totale klimaatinvloed is bij R32 ruim 50 procent lager dan bij gebruik van R410a.

 • Vanaf 2025 zijn single split airco's met een koudemiddel met een grote klimaatinvloed (meer dan 750 keer zoveel als CO2) verboden. Koudemiddel met een hoge klimaatimpact wordt steeds schaarser en dus duurder: een extra reden om te kiezen voor een airco met een klimaatvriendelijk koudemiddel.

Met klimaatinvloed bedoelen we hier: van stroomverbruik en koudemiddel samen, bij een gebruik van 110 uur per jaar.

Airco plaatsen en onderhouden

Een split-airco is een koelinstallatie: die mag alleen geplaatst worden door een monteur die daar een diploma voor heeft. Vroeger moesten bedrijven die met koelmiddelen werken een STEK-certificering hebben. Het STEK-logo bestaat nog steeds en is nu een extra kwaliteitskenmerk waar je op kunt letten. Een split-arico moet door een monteur met F-gassen certificaat (richtlijn BRL 200) worden gevuld en geïnstalleerd. Het bedrijf zelf moet het BRL 100-certificaat hebben.

Voor een mobiele airco heb je geen monteur nodig, die kun je zelf neerzetten.

Onderhoud airco

Laat een split-airco regelmatig schoonmaken zodat hij zuinig en goed blijft werken. Je kunt hiervoor een onderhoudscontract afsluiten. Laat vooral ook checken of er koudemiddel uit de airco lekt, de monteur kan lekken dichtmaken en koudemiddel bijvullen. Laat ook de buitenunit regelmatig schoonmaken: als daar veel vuil inkomt, maakt hij meer lawaai.

Geluid: waar zet je de airco neer?

Airco buitenunit. Buitenunit airco geeft minder geluidsoverlast.
Airco tegen de buitenmuur

Een airco maakt geluid, zowel in huis als buiten. Op het energielabel staat het geluidsniveau van de binnenunit en de buitenunit. Geluid van de binnenunit valt vooral op in de slaapkamer. Als de binnenunit inschakelt werkt die op vol vermogen en produceert dan flink geluid. Schakelt de binnenunit weer terug, dan wordt deze een stuk stiller. Bij heel stille binnenunits kan het geluid teruggaan tot ongeveer 20 dB (dat is net hoorbaar, denk aan het ruisen van boomblaadjes).

Net als warmtepompen mag de maximale geluidsdruk op de erfscheiding 45 dB zijn. Met een stille buitenunit doe je jezelf en de buren een plezier. Er bestaan ook kasten die je om de buitenunit kunt plaatsen en die het geluid dempen.

Bedenk ook goed waar je de buitenunit van de airco neerzet: liever niet te dicht bij het huis of bij het slaapkamerraam van de buren. Let ook op trillingen en doordreunen. Zet de airco op een geluiddempende laag of hang hem aan een stevige constructie. En hou de buitenunit goed schoon: dat scheelt geluid. Een airco moet aan dezelfde geluidsnorm voldoen als een buitenunit van een warmtepomp. Kijk op Geluid bij warmtepompen voor meer informatie over de wettelijke regels en vergunningen.

Oude airco inleveren en recyclen

Mobiele airco’s gaan ongeveer 10 jaar mee, split-airco’s 12 tot 15 jaar. Breng een oude of kapotte mobiele airco naar de milieustraat of lever hem in bij de winkel waar je een nieuwe koopt. Zij zorgen dat het koudemiddel goed wordt verwijderd en andere materialen worden gerecycled. Zet de airco in elk geval níét aan de weg! Lees meer over Elektrische apparaten wegdoen.

Laat een split-airco altijd zo snel mogelijk weghalen door een deskundige monteur: die kan de schadelijke koudemiddelen uit de airco aftappen. Haal een split-airco dus nóóit zelf van de muur en blijf ook van de leidingen af, omdat het koudemiddel dan vrijkomt. Veel koudemiddelen zijn zeer sterke broeikasgassen. In (heel) oude airco’s kunnen zelfs nog CFK’s zitten, die zijn ook schadelijk voor de ozonlaag. Zoek dus een bedrijf dat airco’s mag installeren of weghalen, bijvoorbeeld met het STEK-logo.

Een ventilator die het nog doet kun je verkopen of naar een kringloopwinkel brengen. Een kapotte ventilator kun je laten repareren of naar de milieustraat brengen.

Vragen over airco's