Apparaten en elektra

Man in een supermarkt voor een afval Wecyclebak voor elektronica. In veel supermarkten kan je je elektronisch afval kwijt.

Waar laat ik een elektrisch apparaat?

Afvalscheidingswijzer Van je oude mobieltje tot een afgedraaide wasmachine: de Afvalscheidingswijzer weet waar je het inlevert. Check het hier
Kapotte apparaten (alles met een stekker of batterijen) kun je gratis inleveren als je een nieuw, vergelijkbaar, apparaat koopt. Kleine apparaten en smartphones kun je ook kwijt in bakken bij winkels en bouwmarkten. Breng apparaten die het nog doen naar de kringloopwinkel of verkoop ze via Marktplaats.

Apparaten zoals televisies, vaatwassers en koffiemachines die het nog doen, kun je beter verkopen of naar de kringloopwinkel brengen dan inleveren bij de milieustraat. Er zijn twee uitzonderingen: oude koelkasten of vriezers en wasdrogers moet je niet weggeven of verkopen. Die gebruiken zoveel stroom dat je ze beter kunt laten recyclen. Lees meer op Repareren of vervangen.

Grote apparaten: inleveren bij de winkel

Je kunt een oud of kapot apparaat gratis inleveren bij de winkel als je een nieuw vergelijkbaar apparaat koopt. Dit heet de oud-voor-nieuw-regeling. Neem je oude apparaat mee naar de winkel als je een nieuwe gaat kopen (bijvoorbeeld een broodrooster of waterkoker), of laat het meenemen als het nieuwe apparaat bij je thuis wordt gebracht (wasmachine, koelkast, televisie). Dat kan ook bij online aankopen! Het apparaat wordt milieuvriendelijk verwerkt. Je hoeft daarvoor niets te betalen.

... of breng ze naar de milieustraat

Je kunt elektrische apparaten (groot en klein) ook zelf wegbrengen naar de milieustraat of het afvalscheidingsstation van de gemeente.

Kleine apparaten: inleverbakken in de winkel

Kleine elektrische apparaten (niet langer, breder of dikker dan 25 cm, bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel, elektrisch gereedschap, mobiele telefoon, muis en klein toetsenbord) kun je op veel meer plekken kwijt. Vergeet niet om de snoeren en opladers erbij te doen!

Bij grote elektronicawinkels...

Je kunt ze gratis inleveren bij grote elektronicawinkels (met een vloeroppervlak van meer dan 400 m2), ook zonder dat je een nieuw apparaat koopt.

... of in inleverbakken

Ook staan er bij meer dan 3.000 winkels (vooral bouwmarkten en supermarkten) inleverbakken waarin je deze apparaten kwijt kunt. Inleverpunten vind je via Wecycle.nl.

Verder kun je deze apparaten ook naar de milieustraat brengen.

Wat gebeurt er met het apparaat?

De materialen van oude apparaten (zoals staal, aluminium, koper, glas en kunststoffen) kunnen vaak prima gerecycled worden. Eventuele schadelijke stoffen, zoals in koelkasten en elektronica, worden apart verwerkt zodat ze niet in het milieu terechtkomen. In oude koelkasten kunnen bijvoorbeeld nog CFK's en HFK's zitten. Het is belangrijk dat die niet zomaar vrijkomen: CFK's tasten de ozonlaag aan en HFK's zijn zeer sterke broeikasgassen. Zet apparaten daarom niet aan de weg en breng ze niet naar een handelaar, maar lever ze in bij de milieustraat voor deskundige recycling.