Woning koel houden

Isolatie houdt de warmte buiten

Isoleren Een goed geïsoleerde woning houdt warmte buiten en helpt daarmee je huis koel te houden. Isoleren biedt nog veel meer voordelen. Tel uit je winst!
Hoe hou je het huis koel tijdens een warme zomer? Ga voor een slimme én energiezuinige oplossing. Houd overdag de warmte zoveel mogelijk buiten: doe de zonwering omlaag en sluit de ramen, buitendeuren en gordijnen. Later op de avond, 's nachts en vroeg in de ochtend is het buiten juist koeler: dan gooi je de ramen open.

Behalve zonwering en de boel open gooien, helpt het ook om je huis goed te isoleren. Met goede isolatie in het dak en de buitenmuren hou je warmte 's zomers beter buiten. In de winter blijft de warmte juist binnen en profiteer je van een lagere energierekening.

6 Tips om je huis koel te houden

  1. 01

    Installeer zonwering aan de buitenkant van je woonkamer en slaapkamers. Doe overdag de zonwering omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten.

  2. 02

    Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.

  3. 03

    Zet 's avonds laat, 's nachts of vroeg in de ochtend alle ramen tegen elkaar open, zodat het lekker doorwaait en de koele lucht je opgewarmde huis weer afkoelt.

  4. 04

    Goede isolatie van je dak, buitenmuren en isolatieglas houdt in de zomer de warmte beter buiten.

  5. 05

    Van een plat dak kun je een groen dak maken. De plantjes zorgen voor verkoeling en je kan het goed combineren met zonnepanelen en dakisolatie. Planten tegen de gevel en bomen rond het huis houden je huis ook koeler.

  6. 06

    Krijg je het niet koel zonder apparaten? Lees meer over ventilatoren en airconditioning.

Infographic. Zomerse temperaturen? Zo houd je je huis en omgeving koel. Met buitenzonwering, isolatie, overdag dichte deuren en ramen, groen dak, boom, groene tuin, groene gevel.

Zonwering houdt de zon buiten

Een koel huis begint met het buiten houden van de zon. Zorg er dus eerst voor dat de zon je huis niet te veel opwarmt: doe zonneschermen overdag omlaag en de gordijnen dicht. In zuidelijke landen sluiten ze niet voor niets overdag de luiken! Vooral in de slaapkamer is het belangrijk om de zon overdag buiten te houden, zodat je 's avonds lekker kunt slapen in een koelere kamer.

Zonnescherm, rolluik, screen of schaduwdoek

Zonwering aan de buitenkant werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenkant van het raam. Je kunt kiezen voor zonneschermen, luifels, markiezen, luiken, rolluiken of screens. Een snelle en goedkope oplossing is een schaduwdoek. Dat is een driehoekig of rechthoekig doek dat je makkelijk met de hoeken vastmaakt aan een muur, boom, schutting of paal. Een grote parasol voor het raam kan ook.

Heb je geen zonwering aan de buitenkant? Doe dan de gordijnen, rolgordijnen of luxaflex dicht als de zon op het raam staat.

Hoe hang je een schaduwdoek op?

Hoe hang je een schaduwdoek op?
Wist je dat Goede isolatie en buitenzonwering zorgen samen voor 80 procent minder kans op oververhitting in de zomer

HR++ glas met buitenzonwering: slimme combinatie

HR++ glas in combinatie met zonwering aan de buitenkant houdt wel zo’n 80 procent van de warmtestraling tegen. Heb je een raam met HR++ glas op het zuiden? Combineer dat altijd met zonwering, anders kan het juist erg warm worden in huis! Warmte die eenmaal binnen is, raak je in een huis met HR++ glas namelijk minder snel kwijt.

Let op: Heb je HR++ glas met (rol)gordijnen, luxaflex of lamellen ervoor? Hang die dan minstens 5 centimeter van het raam af en sluit ze helemaal als de zon erop staat (dus niet half). Anders heb je een kleine kans dat het glas breekt door grote temperatuurverschillen.

Kies geen zonwerend HR++ of triple glas

Kies niet voor zonwerend HR++ of triple glas: dan moet je namelijk in de winter meer verwarmen, omdat de gratis zonnewarmte niet in huis kan komen. Dit zorgt ervoor dat je totale besparing met dit glas veel lager wordt.

Danielle en Roy vertellen over zonwering

Danielle en Roy vertellen over zonwering

Ramen open als het koel is

Maak goed gebruik van de koelte van de nacht. Zet in de avond, 's nachts of vroeg in de ochtend de ramen open en laat het lekker afkoelen. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst. Met een hor voor de ramen houd je de muggen buiten. Zorg ook dat dieven je huis niet in kunnen door een geopend raam. In bovenraampjes kun je bijvoorbeeld een dwarsstang laten zetten.

Overdag kun je de ramen en tuindeuren het beste dicht doen: je houdt de warme lucht dan buiten.

Goed isoleren helpt!

Goed geïsoleerde muren en daken en ramen met HR++ glas of triple glas helpen ’s zomers de warmte buiten te houden. Maar alléén isoleren is niet genoeg, want als het binnen eenmaal warm geworden is, dan zorgt de isolatie ervoor dat de warmte binnen blijft. Een goed geïsoleerd huis kan daarom niet zonder goede zonwering. Ook moet je je huis goed laten doorluchten zodra het buiten weer is afgekoeld, bijvoorbeeld in de avond. Combineer goede isolatie dus altijd met goede zonwering voor een koeler huis!

Goed isoleren is niet alleen belangrijk in de zomer, ook in de winter heb je er voordeel van: je verbruikt veel minder gas voor je verwarming en je krijgt je huis makkelijker comfortabel warm.

Groen zorgt voor verkoeling

Groen op, tegen of rondom je huis zorgt voor verkoeling van de directe omgeving van je woning. Maak van een plat dak een groen dak: sedumplantjes of ander groen zorgen ’s zomers voor koelte. De plantjes koelen bovendien de omgeving doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen. En ze nemen ook nog eens regenwater op.

Man legt groen op dak. Groen dak houdt een woning koel.

Als isolatielaag is een groen dak onvoldoende. Zorg als het kan meteen voor goede dakisolatie en neem zonnepanelen. Zonnepanelen kun je prima op een groen dak plaatsen. Ze leveren niet alleen groene stroom, maar zorgen ook nog eens voor schaduw en houden zo je dak iets koeler. Bovendien is de opbrengst van zonnepanelen iets groter op een groen dak, doordat de plantjes verkoelend werken.

Wit dak

Je kent het vast wel van het zonnige zuiden: huizen met witte muren en witte daken. Wit weerkaatst de warmte namelijk veel beter dan zwart. Ter vergelijking: zwart bitumen op het dak weerkaatst zo’n 5% van de warmte, witte dakbedekking wel 85%. Het afdekken van een plat dak met witte dakbedekking of witte kiezels helpt een beetje om de temperatuur binnen in huis wat lager te houden.

Bomen of planten tegen de muur

Groene planten tegen de gevel (bijvoorbeeld klimop, wilde wingerd of blauwe regen) helpen om je gevel koel te houden. Als er meer groen in de buurt is, zul je merken dat de lucht in de buurt koeler wordt. Dat is handig, want dan kun je 's avonds makkelijker en eerder ventileren met koelere lucht. Daarnaast kunnen bomen rond je huis de warmte-instraling tegenhouden (net als zonwering). Zelf je tuin vergroenen is altijd een goed idee, maar het werkt dus nóg beter als je buren ook meedoen!

Liever ventilator dan airco

Als het echt te warm wordt binnen, zorg dan voor een stroom (koele) lucht met een ventilator. Dit is altijd een milieuvriendelijkere keuze dan een airconditioner. Airco’s gebruiken stroom en bevatten bovendien koudemiddelen die bijdragen aan het broeikaseffect als ze vrijkomen. Heb je al een airco of kun je toch niet zonder? Let op bij je keuze en gebruik hem niet vaker dan nodig. Bekijk de tips voor aankoop en gebruik van een airco of ventilator.

Man bij ventilator. Woning koel houden.

Ventilatiesysteem of warmtepomp slim gebruiken

Heeft jouw huis mechanische ventilatie of balansventilatie? Die kan je slim gebruiken om je huis koeler te houden. Bij mechanische ventilatie kun je overdag de roosters aan de zonkant dichtdoen en aan de koele schaduwkant juist open: zo haal je minder warme lucht in huis.

Balansventilatie met wtw heeft vaak een bypass. Schakel die in als het buiten koeler is dan binnen (bijvoorbeeld 's nachts): de buitenlucht wordt dan niet opgewarmd voor hij naar binnen wordt geblazen. Schakel de bypass juist úít als het buiten warmer is dan binnen (overdag): via de wtw koelt de uitgaande lucht de binnenkomende lucht een beetje af.

Bodemwarmtepomp gebruiken om te koelen

Heb je een warmtepomp met een bodembron? Die kan ook heel energiezuinig koelen. Hoe dat werkt, lees je op Volledige warmtepomp. Extra voordeel: de zomerse warmte wordt opgeslagen in de bodembron, zodat de warmtepomp je woning in de winter nog iets makkelijke warm kan krijgen.