Voorkom sluipgebruik

Een stekkerdoos die aan staat en volledig in gebruik is genomen door stekkers. Voorkom sluipgebruik.

Hoeveel energie verbruik jij?

Vergelijk je energieverbruik Ben je benieuwd of je meer of minder energie verbruikt dan vergelijkbare huishoudens? Vul 5 vragen in en ontdek hoe jij scoort.
Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan. Dit heet sluipverbruik. Sommige apparaten doen het niet zonder stand-by stand (de cv-ketel en elektronische deurbel). Maar bij andere apparaten kun je sluipverbruik voorkomen.

De EU heeft regels gemaakt voor hoeveel energie een apparaat mag verbruiken in de stand-by of uit-stand. Door die regels hebben nieuwe apparaten bijna geen sluipverbruik meer. Maar oudere apparaten kunnen nog wel een flink sluipverbruik hebben, omdat de regels toen nog niet golden. De tips die hierna staan, gelden dus vooral voor wat oudere apparaten.

Tips om sluipverbruik te voorkomen

 1. 01

  Heeft het apparaat een uitknop? Gebruik die dan in plaats van de stand-by knop.

 2. 02

  Trek de stekker eruit als je de televisie, computer of stereo een tijdje niet gebruikt. Apparaten die nog stroom kunnen gebruiken als ze uit staan, zijn bijvoorbeeld: televisies, decoders, computers, transformatoren en (andere) apparaten met veel elektronica.

 3. 03

  Heb je meerdere apparaten bij elkaar staan (bijvoorbeeld computer met randapparatuur of tv met dvd-speler)? Steek dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.

 4. 04

  Zet bij halogeenlampen als het kan een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. Zo trekt de transformator na uitschakelen geen stroom meer. Of vervang de lampen door ledlampen.

Bespaarstekker

Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te zetten, of de stekker uit het stopcontact te halen. Je kunt dan een plaatsen tussen het apparaat en het stopcontact. Die schakelt de stand-by stand volledig uit.

Er zijn bespaarstekkers voor de televisie met dvd-recorder, de computer met randapparatuur en het koffiezetapparaat, maar ook voor elektrische boilers en kantoorapparatuur. Ze werken op verschillende manieren, laat je dus goed informeren door de leverancier. De prijzen voor schakelklokken liggen tussen de € 10 en € 50. Overigens gebruiken de bespaarstekkers zelf ook energie, maar erg weinig. Het vermogen is 0,1 tot 0,3 watt.

Ze zijn te koop onder merknamen als Stand-by killer, Energy keeper of Powersaver.

Tips om minder stroom te verbruiken

Met een energiemeter kun je meten hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Je plaatst de meter tussen het apparaat en het stopcontact. Apparaten die erg veel stroom verbruiken, kun je -als je ze niet gebruikt- uitzetten of vervangen door een zuinig apparaat. Check de tips om minder stroom te gebruiken. Benieuwd of jij apparaten in huis hebt die heel veel stroom verbruiken? Kijk eens op Grote energieslurpers.

Wist je dat er ook apps en displays zijn die het energieverbruik van losse apparaten kunnen meten? Lees alles over deze energieverbruiksmanagers.