Isolerende raamfolie

Vrouw met sjaal staart uit het raam en heeft een kop thee vast. Isolerende raamfolie.
Met isolerende raamfolie kun je de isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas verbeteren. Van enkel glas maak je als het ware dubbel glas, en dubbel glas krik je op tot HR-glas. Zo houd je de warmte beter in huis en verbruik je minder gas. Er zijn 2 soorten raamfolie: glasfolie en kozijnfolie. Glasfolie plak je aan de binnenkant op het glas, kozijnfolie span je voor het raam en plak je vast op het kozijn.

Isolerende raamfolie is vooral handig als je jouw ramen niet meteen kunt of wilt vervangen. Bijvoorbeeld omdat je ergens tijdelijk woont, of als je de kozijnen nu nog niet wilt vervangen, maar over een paar jaar wel. Het kan ook een oplossing zijn als je in een monument woont.

Raamfolie of nieuw glas?

Raamfolie isoleert een stuk minder goed dan HR++ glas en triple glas. Het geeft dus minder comfort en je bespaart (veel) minder op je energieverbruik. Kozijnfolie is wel veel goedkoper dan nieuw glas: als je het zelf aanbrengt, kost het maar € 2,70 per vierkante meter. Maar glasfolie (folie die op het raam geplakt wordt), kost bijna net zoveel als HR++ glas (inclusief het aanbrengen). Voor monumenten kan het wel een aantrekkelijke keuze zijn: het is een stuk goedkoper dan speciaal monumentenglas of vacuümglas.

Let op: isolerende raamfolie die op het raam geplakt wordt is iets anders dan simpele folie die je op het raam plakt tegen inkijk: die anti-inkijkfolie isoleert niet.

Raam met kozijnfolie. Gebruik isolerende raamfolie om isolatiewaarde van glas te verbeteren.
Raam met kozijnfolie

Tips energiebesparende raamfolie

 1. 01

  Kozijnfolie kun je alleen gebruiken bij enkel glas en dubbel glas. Combineer het niet met HR of HR++ glas: dit glas heeft al een warmtereflecterende laag en de folie kan dan thermische breuken in het glas veroorzaken. Lees meer op Isolerend glas.

 2. 02

  Glasfolie kun je beter alleen gebruiken bij enkel glas. Glasfolie op dubbel glas bespaart niet, maar kost extra energie, omdat er minder zonnewarmte door de beplakte ramen naar binnen schijnt.

 3. 03

  Er is folie die direct op het glas wordt geplakt (glasfolie) en folie die je voor het raam spant en op de kozijnen vastplakt (kozijnfolie). Kozijnfolie kun je zelf aanbrengen. Voor glasfolie die op het raam geplakt wordt, heb je een vakspecialist nodig.

 4. 04

  Glasfolie is te herkennen aan een warmtedoorlating (Ug-waarde) die lager is dan 3,8 W/m2K op enkelglas en een zontoetreding (g-factor) die 0,5 of hoger is.

 5. 05

  Pas op dat je geen zonwerende folie koopt. Daarmee houd je de zon buiten, waardoor je juist meer energie gaat verbruiken. Veel zonwerende folies worden ten onrechte als 'energiebesparend' verkocht. Zonwerende folie herken je aan een zontoetreding (g-factor) van 0,3 of lager. Deze folie wordt aan de buitenkant op het glas geplakt.

 6. 06

  Isolerende plisségordijnen voor een raam leveren ongeveer evenveel energiebesparing op als raamfolie. Met een combinatie van gordijnen en folie bespaar je natuurlijk nog meer energie.

 7. 07

  Als je meer comfort wilt en meer energie wilt besparen, is HR++ glas of triple glas een veel betere keuze dan folie voor het raam.

 8. 08

  In monumenten is raamfolie wel een voordelig alternatief voor duur speciaal monumentenglas.

Kozijnfolie of glasfolie?

Er zijn 2 soorten raamfolie:

 • Folie die je voor de ruit spant en met de randen vastplakt op het kozijn. Dit noemen we ook wel kozijnfolie. Het werkt hetzelfde als een voorzetraam: je creëert een isolerende luchtlaag tussen het venster en de folie.
 • Folie die op het glas van de ruit geplakt wordt. Deze glasfolie (of plakfolie) heeft een reflecterende laag die de warmte naar binnen terugkaatst. 

Allebei de folies breng je aan de binnenkant van het raam aan. Kozijnfolie kan je zelf aanbrengen, glasfolie niet: daarvoor heb je een professional nodig.

Kozijnfolie aangebracht op een groot raam. Kozijnfolie is de makkelijkst isolerende folie en verdient zich in enkele maanden terug.

Kozijnfolie: goedkoop voor enkele winters

Kozijnfolie is de makkelijkste isolerende folie voor het venster. Je hebt dit in enkele maanden terugverdiend. Je kunt het eenvoudig zelf met dubbelzijdig plakband op het kozijn vastplakken en het plastic vervolgens met een föhn strak . Het kost inclusief dubbelzijdig plakband € 2,70 per m2 en gaat enkele winters mee. Het plastic kan kapot gaan als je het aanraakt. Pas dus op met huisdieren of kleine kinderen. Na een paar jaar zal de folie wat vies en verweerd raken en minder doorzichtig worden.

De kozijnfolie zorgt voor een stilstaande luchtlaag, die idealiter 1,5 cm dik is. Een dikte van minder dan 1 cm is te weinig, bij een dikte van meer dan 2 cm staat de lucht niet meer stil. Het is belangrijk om de folie zonder luchtlekken aan te brengen. Anders kan er warme, vochtige lucht uit de huiskamer tussen raam en folie condenseren, net als bij een slecht aangebracht voorzetraam.

Glasfolie die je op het raam plakt: bijna net zo duur als nieuwe ruiten

Isolerende glasfolie die je op het raam plakt, kost je (inclusief aanbrengen) bijna net zoveel als HR of HR++ glas: ongeveer € 150 per m2. De folie wordt door professionals (zonweringspecialist of aannemer) op de binnenkant van het raam aangebracht. In doe-het-zelf-zaken is het niet te koop. Het heeft een laag die voorkomt dat infrarode warmtestraling van binnen naar buiten gaat. Je ziet het minder goed dan kozijnfolie en het gaat veel langer mee. Er wordt tot 10 jaar garantie op gegeven, dat is evenveel als op isolerend glas. Je kunt het bedrijf dat het aanbrengt meestal om een proefstaaltje vragen en dit op het raam plakken. Je krijgt dan een indruk van de invloed die de folie heeft op de lichtinval (hoeveelheid licht en kleur).

Hoewel glasfolie bijna net zo duur is als HR++ glas, bespaar je er veel minder energie mee. Een vergelijking:

 • Als je glasfolie op enkel glas laat plakken, kost dat € 150 per m2 en bespaar je jaarlijks zo'n 3,4 m3 gas per m2 folie. Met de op lange termijn komt dat neer op zo'n € 5.
 • Als je enkel glas laat vervangen door HR++ glas, kost dat € 180 per m2 en bespaar je jaarlijks zo'n 12 m3 gas per m2 glas. Dat is ongeveer € 17: meer dan 3 keer zoveel!

Waar is de glasfolie te koop?

Er zijn 3 folies met een kwaliteitsverklaring die is gecontroleerd door het onafhankelijke Bureau CRG: Enersaver 70N en 80N (van Reflect Glasfilm) en Folie Thinsulate Climate Control 75 (van 3M Nederland). Via de website van de fabrikant kun je een bedrijf vinden dat het kan aanbrengen.

Glasfolie, monumentenglas of vacuümglas

Glasfolie (plakfolie) is een goed alternatief voor speciaal monumentenglas. Overigens kan je in monumenten ook vacuümglas laten plaatsen: dat is iets duurder dan monumentenglas, maar je bespaart er ook een stuk meer mee. Lees meer over vacuümglas.

Voor monumentale panden die geen woonhuis zijn (bijvoorbeeld een kerk of een molen), is er subsidie mogelijk. Als eigenaar van een monumentaal woonhuis kun je een lening met lagere rente krijgen. Zie www.monumenten.nl.

Let op: er is ook kozijnfolie die je alleen op het kozijn plakt, als alternatief voor schilderen. Die folie zit niet voor het raam en bedoelen we hier dus niet.

Milieu Centraal rekent voor de jaren 2025-2040 met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas, en 25 cent voor een kilowattuur stroom. Dit is de gemiddelde gas- en stroomprijs die voor deze jaren wordt verwacht. Dit doen we omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gasprijs toevallig hetzelfde, maar de stroomprijs is hoger: 37 cent. Daarom rekenen we in tabellen ook uit wat in 2024 de besparing wordt met deze hogere stroomprijs. Jouw gas- en stroomprijs van dit moment kan hoger of lager zijn; de besparing is op dit moment dan ook hoger of lager.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Wist je dat? Zonwerende folie houdt de zon en warmte buiten en verhoogt daardoor juist het energieverbruik.

Folie kiezen: voordelen en nadelen

 • Kozijnfolie kun je makkelijk zelf aanbrengen en is veel goedkoper. Daar staat tegenover dat het veel minder lang meegaat dan de warmtereflecterende glasfolie die je op het raam plakt: je moet het na een paar winters vervangen.
 • Kozijnfolie isoleert beter dan glasfolie. Het geeft meer comfort en je bespaart meer op je stookkosten.
 • Kozijnfolie zie je beter zitten dan glasfolie en valt dus meer op. Sommige mensen vinden dat lelijk. Glasfolie die op het glas is geplakt is nauwelijks zichtbaar.
 • Kozijnfolie kun je alleen met een droge doek schoonmaken en zal dus eerder vies worden. Folie die op het raam geplakt zit kun je net als een gewoon raam schoonmaken met een sopje, spons en trekker. Gebruik geen schuurmiddelen.
 • Kozijnfolie is vrij kwetsbaar, je kunt het makkelijk beschadigen. Met kinderen en huisdieren is dat minder handig. In ruimtes die je intensief gebruikt, of bij ramen die je regelmatig open wilt zetten, is kozijnfolie dus minder geschikt.
 • Heb je dubbel glas? Dan haal je de kosten van glasfolie er niet uit. Het kost zelfs extra energie, omdat er minder zonnewarmte door de beplakte ramen naar binnen schijnt. Kozijnfolie geeft wel een besparing die opweegt tegen de kosten.

Zonwerende raamfolie: juist meer energieverbruik

Zonwerende raamfolies worden aan de buitenkant van het raam geplakt (binnenkant kan ook maar is minder effectief). Ze zijn bedoeld om de zonnewarmte buiten te houden. Dat kan een voordeel opleveren in de zomer, want je woning wordt dan minder warm. Maar in de winter zorgen deze folies juist voor hogere stookkosten. Er wordt namelijk minder dan 30 procent van de zonnewarmte doorgelaten (g-factor 0,3), waardoor je huis dus minder opwarmt. In de meeste woningen zorgen deze folies, die vaak als 'energiebesparend' verkocht worden, daardoor juist voor een hóger energieverbruik. Ook wordt 30 tot 40 procent van het zichtbare licht tegengehouden. Daardoor is het al snel onaangenaam donker in huis.

Wil je de zon 's zomers buiten houden, dan zijn zonneschermen, screens of een schaduwdoek een veel betere en milieuvriendelijke optie. Kijk voor meer tips op Woning koel houden.

Raamfolies die UV-straling tegenhouden

Er zijn ook raamfolies die specifiek 99 procent van de UV-straling tussen 300 en 400 nanometer golflengte tegenhouden. Daarmee voorkom je dat meubels, behang en stoffen verkleuren. Ze worden dan ook veel gebruikt in monumenten. Sommige van deze folies hebben een warmtereflecterende laag en kunnen daardoor voor energiebesparing in de winter zorgen.

Besparing folie, gordijnen en isolatieglas

De onderstaande tabel geeft een indruk van de besparing die je kunt behalen met isolerend folie, gordijnen of betere beglazing.

Soort glas Kosten per m2 Warmtedoorlating Ug (hoe lager, hoe beter, in W/m2.K) Besparing in euro's en in m3 gas per m2 per jaar
Enkel glas - 5,8 -
Kozijnfolie voor enkel glas € 2,70 4,2  € 10 (6,5 m3)
Kozijnfolie voor dubbel glas € 2,70 2,4  € 3,60 (2,5 m3)
Glasfolie op enkel glas € 150 3,2  € 5 (3,4 m3)
Isolerend gordijn voor enkel glas € 15 3,7  € 10 (6,5 m3)
Isolerend gordijn voor dubbel glas € 15 2  € 4,50 (3,2 m3)
Enkel glas vervangen door dubbel glas of voorzetraam € 220 2,8  € 13 (9 m3)
Enkel glas vervangen door HR++ glas € 180 1,2  € 17 (12 m3)

.

 • Kozijnfolie en isolerend gordijn: Alleen materiaalkosten inclusief btw.
 • (Geplakt) raamfolie en glas vervangen: Materiaal- en arbeidskosten inclusief btw.
 • In een overdag verwarmde ruimte (gemiddelde temperatuur per etmaal 18 graden). In een matig verwarmde ruimte, zoals een zolder, is de besparing een derde lager.
 • Isolerend gordijn = dubbel plisségordijn. De vermelde Ug-waarde geldt als het gordijn dicht is.

Milieu Centraal rekent voor de jaren 2025-2040 met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas, en 25 cent voor een kilowattuur stroom. Dit is de gemiddelde gas- en stroomprijs die voor deze jaren wordt verwacht. Dit doen we omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gasprijs toevallig hetzelfde, maar de stroomprijs is hoger: 37 cent. Daarom rekenen we in tabellen ook uit wat in 2024 de besparing wordt met deze hogere stroomprijs. Jouw gas- en stroomprijs van dit moment kan hoger of lager zijn; de besparing is op dit moment dan ook hoger of lager.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Technische details

Op kozijnfolies staan geen technische specificaties, omdat de uiteindelijke isolatiewaarde afhangt van de dikte van de luchtspouw.

In de beschrijving van folies die op het raam geplakt worden, staan meestal wèl technische termen. Kies voor folie waarvan de technische waarden bepaald zijn volgens de officiële Europese Normen EN 674 (Ug-waarde) en EN 410 (g-factor en LTA) in een betrouwbaar laboratorium zoals KIWA of Tüv.

Hieronder een kort overzicht van termen waar je op kunt letten. Let op! Een waarde van 0,5 of 0,3 kan ook weergegeven worden als 50% respectievelijk 30%.

Warmtedoorlating (Ug): hoe lager, hoe beter

Op de meeste glasfolies wordt een Ug-waarde vermeld in W/m2.K. Dit geeft aan hoeveel warmte er doorheen gaat per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Hoe lager de Ug-waarde, hoe beter de isolatiewaarde en hoe minder warmte verloren gaat. De Ug-waarde is het tegenovergestelde van de Rd-waarde van isolatiematerialen, want daarvoor geldt: hoe lager de Rd-waarde, hoe slechter de isolatiewaarde.

De Ug-waarde wordt standaard vermeld voor een verticaal raam. Voor een schuin of horizontaal raam ligt de waarde 50 procent hoger. Kies voor folies met een Ug van maximaal 3,8 W/m2.K voor de combinatie met enkel glas, maar liever nog lager.

Zontoetreding (g): hoe hoger, hoe beter

De zontoetredingsfactor (g-waarde, solar factor of ZTA) is een getal tussen 0 en 1 dat aangeeft welk aandeel van de zonnestraling door het glas heen komt. Hoe hoger dit getal, hoe meer zon er binnenkomt en hoe meer de zon de woning kan verwarmen. Kies voor folies met een g van minstens 0,5, maar liever hoger.

Lichttoetreding (LTA): hoe hoger, hoe beter

De lichttoetreding (LT of LTA) is een getal tussen 0 en 1 dat aangeeft welk aandeel van het zichtbare licht door het glas heen komt. Hoe hoger dit getal, hoe meer licht er binnenkomt. Kies voor folies met een lichttoetreding van minstens 0,6 voor de combinatie met enkel glas, maar liever nog hoger.

Doe mee met de Verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel komende winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis, of wordt het bibberen? Meer weten en meedoen