Isolerende raambekleding

Man doet gordijnen open. Gordijnen als isolerende raamkleding.
Enkel glas kun je het beste laten vervangen door dubbel- of HR glas. Maar als dat niet kan, kun je met goede gordijnen, speciale vouwgordijnen of luiken ook aardig wat warmte in jouw huis houden.

Met HR++ glas of triple glas bespaar je flink op je energiekosten en blijft het huis een stuk warmer en behaaglijk. Maar soms is zulk isolatieglas niet goed mogelijk, bijvoorbeeld in monumentenpanden. Dan zijn er alternatieven om de warmte beter in huis te houden. Isolerende gordijnen is er een van.

Tips raamisolatie

01

Doe 's avonds en 's nachts de gordijnen dicht.

02

Hang gordijnen of andere raambekleding niet voor de verwarming: dan gaat er veel warmte verloren.

03

Enkel glas in combinatie met de best isolerende raambekleding heeft een betere isolatiewaarde dan gewoon dubbel glas (niet HR).

04

Dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating aan de binnenkant leveren de meeste energiebesparing op.

Bespaar energie met goede gordijnen

Gordijnen en luiken noemen we ook wel raambekleding. Met goede raambekleding die je dichtdoet zodra het donker wordt, kan je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Dat is € 270 Als de verwarming minder hard hoeft te branden, bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2.

Behaaglijker

Doordat gordijnstof warmer wordt dan glas, voelt het binnen met gesloten gordijnen behaaglijker aan. Ook is er minder tocht. Mogelijk kan de verwarming daardoor een graadje lager staan. Dat kan op jaarbasis tot zo'n 6 procent op de verwarmingskosten schelen.

Voor het berekenen van besparingen over een langere termijn (15 tot 25 jaar) gaat Milieu Centraal uit van de volgende energieprijzen:
- 1 euro voor een kuub (m3) gas
- 22 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom
Dit zijn de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. Je leest hierover meer op Energieprijzen voor besparingen.

Er zijn op dit moment grote verschillen tussen de energieprijzen die consumenten betalen. Jouw huidige gas- en stroomprijs kan dus een stuk hoger zijn dan waarmee Milieu Centraal voor de lange termijn rekent. Bij een hogere energieprijs is de besparing in dat jaar uiteraard ook hoger.

Enkel glas + isolerende gordijnen = dubbel glas

Gordijnen zijn te koop in allerlei vormen, kleuren en motieven. De combinatie van enkel glas met rol-, vouw- of gewone gordijnen, of met goed sluitende binnen- of buitenluiken, zorgt voor betere isolatie.

Betere isolatie

Sommige soorten raambekleding isoleren beter dan andere. Dat zorgt voor een besparing op de stookkosten die (op jaarbasis) varieert van € 13 voor een appartement met dubbelglas en (rol)gordijnen, tot wel € 270 per jaar voor een vrijstaand huis met enkelglas en dubbele plisségordijnen met inwendige aluminium coating (officieel low-e gemetalliseerde folie genaamd; zie foto).

Het is dus de moeite waard om te letten op de isolerende werking als je gordijnen koopt. Vooral dubbele plisségordijnen met een speciale warmtereflecterende aluminium coating isoleren goed.

Hangend plissegordijn. Gebruik isolerende raambekleding.
Plisségordijn (zonder coating)

Plisségordijnen of plooigordijnen zijn vouwgordijnen met een dubbele laag stof. Als je ze naar beneden doet, krijg je horizontale buisjes waar lucht in zit. Die luchtkamers hebben een isolerende werking, die nog verhoogd wordt door de aluminium coating. Plisségordijnen met aluminium coating voor gewoon dubbel glas geven een isolatiewaarde die vergelijkbaar is met HR+ glas.

Exacte besparing

De exacte besparing is afhankelijk van veel factoren: de soort raambekleding, het soort glas en het oppervlak, de kamertemperatuur, de verwarming en het sluiten van de raambekleding.

Isolatiewaarde gordijnen

Hoe goed raambekleding isoleert, wordt gemeten met de zogeheten U-waarde: die geeft aan hoeveel warmte nog wordt doorgelaten (in W/m2.K). Hoe lager de U-waarde, des te meer warmte wordt behouden, en dus des te hoger het comfort en jouw energiebesparing.

Type vensterglas Soort raambekleding U-waarde (hoe lager, hoe beter)
Enkel glas Geen 5,3
  Standaard (rol)gordijn 3,2 - 3,4
  Dubbel plisségordijn met aluminium coating 2,1
  Houten binnenluiken 2,1
Dubbelglas Geen 2,8
  Standaard (rol)gordijn 2,4
  Enkel plisségordijn 2,2
  Dubbel plisségordijn met aluminium coating 1,5
Dubbelglas HR Geen 2,0
  Houten binnenluiken 1,4
Dubbelglas HR++ Geen 1,1
  Standaard (rol)gordijn 1,0
  Enkel plisségordijn 1,0
  Dubbel plisségordijn met aluminium coating 0,8

Vooral bij enkelglas verbetert de isolatiewaarde sterk als je raambekleding ophangt: de U-waarde daalt met gordijnen en rolgordijnen tot vlakbij het niveau van dubbel glas; en binnenluiken of dubbele plisségordijnen met aluminium coating komen zelfs dichtbij het isolatieniveau van HR-glas. Deze laatste in combinatie met dubbel glas leidt tot een flinke isolatieverbetering tot het niveau van HR+ glas.

Als er al HR++ glas is, levert raambekleding doorgaans niet veel extra isolatie op, behalve met dubbele plisségordijnen met aluminium coating: de combinatie van HR++ glas met deze gordijnen levert een isolatiewaarde op die in de richting kruipt van HR+++ glas met isolerende kozijnen.

Laat de verwarming vrij

Vaak zit er een radiator onder het raam. Laat hier geen gordijnen overheen hangen, dan stook je juist voor buiten in plaats van voor binnen, doordat opstijgende warme lucht dan tussen het gordijn en het raam terecht komt. Raambekleding moet dus passend binnen het kozijn worden opgehangen, en op de vensterbank eindigen.

Aansluiten rond het raam

Raambekleding moet ook goed aansluiten rond het raam. Bij een raam zonder ventilatierooster kun je eventueel zijgeleiders aanbrengen voor bijvoorbeeld rolgordijnen. Zo blijft de (koude) luchtlaag tussen raam en raambekleding gescheiden van de warme lucht in de kamer.

Ventilatieroosters

Ventileren is belangrijk, want noodzakelijk voor je gezondheid. De ventilatieroosters in jouw ramen moeten dag en nacht open staan. Hang je bijvoorbeeld een rolgordijn op, zorg dan dat er bovenaan over de volle breedte een luchtspleet is van 5 mm. Zo kan de lucht toch worden ververst.

Lees waarom ventilatie nodig is en tips om dat handig te doen op Ventilatie.