Isolerende raambekleding

Man doet gordijnen open. Gordijnen als isolerende raamkleding.
Heb je nog enkel glas in je ramen? Daarmee verliest je huis veel warmte. Het beste is om enkel glas te laten vervangen door HR++ of triple glas. Maar als dat niet kan, kun je met goede gordijnen, speciale vouwgordijnen of luiken de warmte ook aardig binnen houden.

Met HR++ glas of triple glas bespaar je flink op je energiekosten. En het blijft in huis een stuk warmer en comfortabeler. Maar soms is het lastig om het glas te vervangen. Je woont bijvoorbeeld in een huurhuis of in een monumentenpand. Dan kun je met isolerende gordijnen de warmte toch zo veel mogelijk binnen houden.

Tips raamisolatie

 1. 01

  Doe 's avonds en 's nachts de gordijnen dicht.

 2. 02

  Hang gordijnen niet voor de verwarming: dan kan de warmte niet goed de kamer in komen. Maak gordijnen die voor de radiator hangen korter.

 3. 03

  Alle soorten gordijnen en luiken isoleren een beetje. Maar dubbele vouwgordijnen (plisségordijnen) met een speciale aluminium coating aan de binnenkant leveren de meeste energiebesparing op.

 4. 04

  Enkel glas plus de best isolerende raambekleding heeft een hogere isolatiewaarde dan gewoon dubbel glas. Maar HR++ glas isoleert nog een stuk beter.

 5. 05

  Heb je HR-glas? Hang de gordijnen dan minstens 5 cm van het glas af. De lucht tussen het glas en de gordijnen kan dan circuleren en afkoelen. Doe je dat niet, dan heb je kans dat het glas breekt. Dit heet een thermische breuk.

Bespaar energie met goede gordijnen

Gordijnen en luiken noemen we ook wel raambekleding. Met goede raambekleding die je dichtdoet zodra het donker wordt, kan je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Als de verwarming minder hard hoeft te branden, bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2.

Behaaglijker

Doordat gordijnstof warmer wordt dan glas, voelt het binnen met gesloten gordijnen behaaglijker aan. Ook is er minder tocht. Misschien kan de verwarming daardoor een graadje lager staan. Dat kan op jaarbasis tot zo'n 6 procent op de verwarmingskosten schelen.

Enkel glas + isolerende gordijnen = dubbel glas

Er zijn allerlei soorten raambekleding, bijvoorbeeld: rolgordijnen, vouwgordijnen, gewone gordijnen, dubbele plisségordijnen en luiken aan de binnenkant of buitenkant. Met alle soorten gordijnen en luiken bespaar je energie als je ze sluit. Maar met het ene gordijn bespaar je meer dan met het andere.

Dubbelen vouwgordijnen met aluminium coating

Sommige soorten raambekleding isoleren beter dan andere. Het is dus de moeite waard om te letten op de isolerende werking als je gordijnen koopt. Vooral dubbele vouwgordijnen isoleren goed, helemaal als ze ook nog een speciale warmtereflecterende aluminium coating hebben. Als je deze goed-isolerende gordijnen voor enkel glas hangt, krijg je de isolatiewaarde van dubbel glas. Vouwgordijnen heten ook wel plisségordijnen of plooigordijnen.

Besparing hangt af van soort gordijn

Hoeveel je bespaart op je energierekening, hangt dus af van het soort gordijnen en van jouw situatie (hoe groot is je huis, wat voor glas zit er in de ramen). In een appartement met dubbel glas bespaar je met (rol)gordijnen zo'n 13 kubieke meter (m3) gas per jaar. Terwijl je in een vrijstaand huis met enkel glas wel tot 270 m3 gas kunt besparen met plisségordijnen met inwendige aluminium coating (officieel heet dit: low-e gemetalliseerde folie).

Hangend plissegordijn. Gebruik isolerende raambekleding.
Plisségordijn (zonder coating)

Wat zijn plisségordijnen?

Plisségordijnen of plooigordijnen zijn vouwgordijnen met een dubbele laag stof. Als je ze naar beneden doet, krijg je horizontale buisjes waar lucht in zit. Die luchtkamers hebben een isolerende werking, die nog verhoogd wordt door de aluminium coating. Plisségordijnen met aluminium coating voor gewoon dubbel glas geven een isolatiewaarde die vergelijkbaar is met HR+ glas.

Besparing hangt af van veel dingen

Hoeveel je precies bespaart is afhankelijk van veel factoren: het soort raambekleding, het soort glas en het oppervlak, de kamertemperatuur, de verwarming en wanneer je de raambekleding dicht doet.

Isolatiewaarde gordijnen

Hoe goed raambekleding isoleert, wordt gemeten met de zogeheten U-waarde: die geeft aan hoeveel warmte nog wordt doorgelaten (in W/m2.K). Hoe lager de U-waarde, des te meer warmte wordt behouden, en dus des te hoger het comfort en jouw energiebesparing.

Type vensterglas Soort raambekleding U-waarde (hoe lager, hoe beter)
Enkel glas Geen 5,3
  Standaard (rol)gordijn 3,2 - 3,4
  Dubbel plisségordijn met aluminium coating 2,1
  Houten binnenluiken 2,1
Dubbel glas Geen 2,8
  Standaard (rol)gordijn 2,4
  Enkel plisségordijn 2,2
  Dubbel plisségordijn met aluminium coating 1,5
Dubbel glas HR Geen 2,0
  Houten binnenluiken 1,4
Dubbelglas HR++ Geen 1,1
  Standaard (rol)gordijn 1,0
  Enkel plisségordijn 1,0
  Dubbel plisségordijn met aluminium coating 0,8

Vooral betere isolatiewaarde bij enkel glas

Vooral bij enkel glas verbetert de isolatiewaarde sterk als je raambekleding ophangt: de U-waarde daalt met gordijnen en rolgordijnen tot vlakbij het niveau van dubbel glas. En binnenluiken of dubbele plisségordijnen met aluminium coating komen zelfs dichtbij het isolatieniveau van HR-glas. Deze laatste in combinatie met dubbel glas leidt tot een flinke isolatieverbetering tot het niveau van HR+ glas.

Als er al HR++ glas is, levert raambekleding meestal niet veel extra isolatie op. Behalve als je dubbele plisségordijnen met aluminium coating voor HR++ glas hangt: dan komt de isolatiewaarde in de buurt van triple glas.

Laat de verwarming vrij

Vaak zit er een radiator onder het raam. Laat hier geen gordijnen voor hangen! De warme lucht stijgt namelijk op en komt dan tussen het gordijn en het raam terecht, in plaats van in de kamer. Raambekleding moet dus passend binnen het kozijn worden opgehangen, en op de vensterbank eindigen. Zijn de gordijnen te lang? Maak ze dan korter.

Aansluiten rond het raam

Raambekleding moet ook goed aansluiten rond het raam. Bij een raam zonder ventilatierooster kun je eventueel zijgeleiders aanbrengen voor bijvoorbeeld rolgordijnen. Zo blijft de (koude) luchtlaag tussen raam en raambekleding gescheiden van de warme lucht in de kamer.

Ventilatieroosters

Ventileren is belangrijk, want noodzakelijk voor je gezondheid. De ventilatieroosters in jouw ramen moeten dag en nacht open staan. Hang je bijvoorbeeld een rolgordijn op, zorg dan dat er bovenaan over de volle breedte een luchtspleet is van 5 mm. Zo kan de lucht toch worden ververst.

Lees waarom ventilatie nodig is en tips om dat handig te doen op Ventilatie.