Infraroodpanelen voor verwarming
Infraroodpanelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt (convectieverwarming). Infrarood warmtepanelen zet je neer of hang je aan de muur of aan het plafond. Ze geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ook al is de temperatuur nog laag. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg. Infraroodpanelen worden ook wel IR-panelen of infrarood warmtepanelen genoemd.
-
Let op: behalve infraroodpanelen zijn er ook andere soorten infrarood verwarming. Bijvoorbeeld infrarood vloer-, wand- en plafondverwarming, infrarood folie en infrarood kacheltjes. Ze worden vaak als duurzaam aangeprezen, maar dat zijn ze niet. Al deze soorten zijn net zo onzuinig als gewone elektrische verwarming. Lees meer onder het kopje Niet zuinig: infrarood kachel en infraroodvloerverwarming.
Wanneer kies je voor infraroodpanelen?
Infraroodpanelen worden heel snel warm en zijn daardoor geschikt als bijverwarming op een bepaalde plek, voor een wat kortere tijd. Om een ruimte de hele tijd te verwarmen, zijn ze eigenlijk alleen geschikt als je huis zeer goed geïsoleerd is en dus weinig warmte verliest. De infraroodpanelen verwarmen dan ook de meubels, vloer en wanden en daarmee indirect ook de lucht. In een huis met minder goede isolatie kost dit veel energie.
Tips infraroodpanelen
-
01
Infraroodpanelen kunnen een energiezuinige keuze zijn als bijverwarming op een bepaalde plek (bijvoorbeeld de zithoek), of in ruimtes die je kort of weinig gebruikt (bijvoorbeeld de badkamer of een werkplek op zolder die je verder niet verwarmt).
-
02
In zeer goed geïsoleerde huizen kan volledige verwarming met infraroodpanelen een milieuvriendelijke keuze zijn. Maar een warmtepomp gebruikt veel minder stroom en is dus nog duurzamer.
-
03
Infraroodpanelen verwarmen je lichaam, niet de lucht. Het heeft dus geen zin om ze voor bijverwarming aan te zetten (of aan te laten) als je een ruimte niet gebruikt. Zorg er daarom voor dat ze alleen aan staan als je een ruimte gebruikt. Een thermostaat met bewegingssensor is daarvoor handig.
Wil je infraroodpanelen in een zeer goed geïsoleerde woning gebruiken als volledige verwarming? Dan heb je een kamerthermostaat nodig om te zorgen dat je niet onnodig stroom verbruikt. -
04
Ga je infraroodpanelen gebruiken in ruimtes waar je kort bent, bijvoorbeeld de badkamer? Kies dan voor panelen met een korte opwarmtijd, bijvoorbeeld 3 minuten.
-
05
Overweeg om eerst één paneel te kopen of uit te proberen. Je kan dan ervaren of je de warmte van IR-panelen prettig vindt.
Hoe werken infraroodpanelen?
Infraroodpanelen verwarmen niet de hele ruimte, maar stralen de warmte naar de plekken waar je zit of bezig bent. Ze verwarmen dus gericht, en dat kan energiezuiniger zijn. Maar buiten het bereik van de panelen blijft het koud. Je voelt de warmte tot zo’n 3 meter. Om wel de hele ruimte te verwarmen met infraroodpanelen zou je meerdere infraroodpanelen tegelijk aan moeten zetten, maar dat kost veel stroom.
Vlakke plaat, groot stralingsoppervlak
IR-panelen werken op stroom, en doen dat slimmer dan vroeger. Een ouderwets elektrisch straalkacheltje in de badkamer had een spiraal die roodgloeiend heet werd. IR-panelen worden minder heet, tussen de 60 en 200 graden. Ze hebben geen spiraal, maar een vlakke plaat die warm wordt. Daardoor heb je een groter stralingsoppervlak aan de voorkant. De achterkant van het paneel is geïsoleerd en verliest daardoor weinig warmte. Met minder stroom krijg je meer straling dan bij de ouderwetse straalkachel.
Liefst aan het plafond hangen
Het duurt een paar minuten voordat het paneel stralingswarmte afgeeft. Het paneel werkt het beste als het aan het plafond hangt, dan zit er niks in de weg tussen jou en het paneel. De beste hoogte is ongeveer 2,6 meter boven de vloer. Bij meer dan 3 meter kun je hem beter lager hangen, met draadjes aan het plafond. Op de werkkamer kun je hem combineren met een klein paneel onder het bureau zodat je benen en voeten ook warm worden.
Aan- en uitzetten: schakelaar, thermostaat of bewegingssensor
Er zijn panelen met een simpele aan/uit-schakelaar, maar ook panelen met verschillende standen of een thermostaat die het paneel uitschakelt (of terugschakelt) als de ingestelde temperatuur is bereikt. Sommige panelen hebben zelfs een bewegingssensor die het paneel alleen inschakelt als er iemand aanwezig is.
Hoe duurzaam is infrarood verwarming?
Elektrische verwarming kan duurzaam zijn. Stroom kan namelijk opgewekt worden met wind en zon, en daarbij komt geen CO2 vrij. Maar het is wel belangrijk dat we zuinig omgaan met stroom. Want als we heel veel stroom gaan verbruiken, lukt het niet om dat allemaal duurzaam op te wekken. Populair gezegd: daar zijn geen windmolens tegenop te bouwen. Dat betekent: de cv-ketel niet vervangen door apparaten die veel stroom verbruiken, maar wel door zuinige verwarmingsapparaten.
Een warmtepomp is zo'n zuinig apparaat voor verwarming. Infrarood straalkachels en infrarood vloerverwarming zijn niet zuinig.
Infrarood panelen zijn een goede keuze als je ze gebruikt als bijverwarming. Bijvoorbeeld op je werkkamer, als je daardoor de verwarming daar kunt uitlaten. Of boven de bank, als daardoor de verwarming in de woonkamer lager kan. Maar wil je er je hele huis mee verwarmen? Dan zijn ze alleen een goede keuze als je huis zeer goed geïsoleerd is. De meeste huizen in Nederland zijn dat nog niet.
Warmtepomp is duurzamere keuze
Een warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht of bodem om je huis te verwarmen. Met weinig stroom kan een warmtepomp veel warmte leveren. Daardoor is verwarmen met een warmtepomp zuiniger dan met infraroodpanelen.
Niet zuinig: infrarood kachel en infrarood vloerverwarming
Veel mensen stappen over op elektrische kachels of infraroodverwarming. Maar hoe duurzaam is dat eigenlijk? En waarom is een infraroodpaneel in sommige gevallen wel duurzaam, maar een infrarood kachel en infrarood vloerverwarming, folie of radiator niet?
Elektrische kachels en elektrische boilers gebruiken veel stroom om het huis en het water warm te krijgen. Daarom zijn ze niet duurzaam. Er zijn andere apparaten die veel minder stroom gebruiken, zoals een warmtepomp, warmtepompboiler en infraroodpanelen.
Hetzelfde geldt voor elektrische vloerverwarming en infrarood vloerverwarming of infrarood folie. Infrarood vloerverwarming of infraroodfolie is eigenlijk gewoon elektrische vloerverwarming. De manier van warmte opwekken en het rendement zijn gelijk. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op elektrische vloerverwarming.
Infraroodkachels verbruiken net zo veel energie als gewone elektrische kachels. Ze worden als energiezuinig aangeprezen, maar zijn dat niet.
Infraroodpanelen als bijverwarming
Een infraroodpaneel als bijverwarming kan het energieverbruik van de hoofdverwarming (nu nog bijna altijd een hr-ketel op gas, soms een warmtepomp op elektriciteit) verminderen. Hieronder staan de meest voorkomende situaties. Maar bedenk wel: het gebruik van een infrarood stralingspaneel kost ook energie.
Zithoek
Je kan een infraroodpaneel gebruiken als bijverwarming in de zithoek. De thermostaat van de verwarming kan dan wat lager (dat bespaart energie), maar je hebt het toch aangenaam warm door het infraroodpaneel (dat kost natuurlijk energie).
Badkamer
Met een infraroodpaneel kan je de badkamer snel verwarmen op de momenten dat je er bent. De gewone radiator laat je uit of zet je heel laag (bijvoorbeeld stand 1 van de thermostaatknop). En als je in de badkamer bent, zet je het infraroodpaneel aan. Even het infraroodpaneel gebruiken kost minder energie dan lange tijd de radiator aan laten staan. Dit werkt alleen met een infraroodpaneel dat snel opwarmt.
Werkkamer
Je kan een infraroodpaneel gebruiken om een (werk)kamer waar je even of een paar uur bent te verwarmen. Een tijdje het infraroodpaneel gebruiken kost minder energie dan de hele werkkamer opwarmen met de radiator. Waar het omslagpunt ligt (bij 2, 4, 6 uur, …) hangt af van jouw situatie. Ook maakt het uit of je wel of niet alleen in huis bent. Ben je alleen, dan kun je overal de verwarming laag zetten en bespaar je best veel. Ben je niet alleen, dan brandt de verwarming in de woonkamer (en misschien ook andere ruimtes) toch en is je besparing door het gebruik van het infraroodpaneel kleiner. Een alternatief is een slimme thermostaat waarmee je kamers apart kunt verwarmen: daarmee kun je de werkkamer alleen verwarmen als het nodig is.
Infraroodpanelen als hoofdverwarming
De cv-ketel de deur uit en het hele huis verwarmen met infraroodpanelen: in een zeer goed geïsoleerd huis kan dat een goed idee zijn. Een huis met zeer goede isolatie heeft namelijk maar weinig energie nodig om te verwarmen (het heeft een lage warmtevraag). Voor warm water uit de kraan kun je dan bijvoorbeeld kiezen voor een warmtepompboiler of een zonneboiler met elektrische naverwarmer. Een gewone elektrische boiler is minder duurzaam: de aankooprijs is lager, maar hij verbruikt meer stroom.
In huizen die 'gewoon goed' geïsoleerd zijn (maar niet zeer goed) zijn infraroodpanelen plus een warmtepompboiler een stuk minder duurzaam. Vergeleken met een volledig elektrische warmtepomp is het stroomverbruik dan 2 keer zo hoog. We zetten het hieronder voor je op een rij.
Vergelijking infraroodpanelen en warmtepomp
Wil je van het aardgas af? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen tussen infraroodpanelen of een warmtepomp: beide apparaten gebruiken stroom. Maar welke keuze heeft het laagste energieverbruik? Milieu Centraal rekent het uit voor een goed geïsoleerde hoekwoning. We vergelijken de volgende apparaten:
- Infraroodpanelen plus een warmtepompboiler.
- Een volledig elektrische warmtepomp met een buitenunit.
Wat zijn de aanschafkosten?
Een volledig elektrische warmtepomp is iets duurder, maar door de subsidie is het verschil niet groot. En de warmtepomp gebruikte de helft minder stroom, dus het verschil heb je zo terugverdiend.
Apparaat | Aanschafkosten | Subsidie |
---|---|---|
Infraroodpanelen + warmtepompboiler | € 11.000 | € 500 tot 950 |
Volledig elektrische warmtepomp + nieuwe radiatoren | € 15.500 | € 3.150 |
Hoe zijn de kosten opgebouwd?
Infraroodpanelen + een warmtepompboiler:
- € 4.500 voor infraroodpanelen in de hele woning
- € 6.500 voor de warmtepompboiler
- Totaal: € 11.000
De warmtepomp in dit voorbeeld maakt gebruik van ventilatielucht en heeft een boiler van 200 liter.
De subsidie voor de warmtepompboiler is € 500 tot 950, afhankelijk van het vermogen. Er is geen subsidie voor de ir-panelen.
Volledige elektrische warmtepomp + nieuwe radiatoren:
- bijna € 12.000 voor de warmtepomp (bron: buitenlucht)
- € 3.500 voor nieuwe radiatoren in de woonkamer en keuken
- Totaal: € 15.500
De warmtepomp in dit voorbeeld heeft een vermogen van 8 kW. De subsidie voor zo'n warmtepomp is € 3.150.
Wat is het energieverbruik?
Infraroodpanelen plus een warmtepompboiler verbruiken 2 keer zoveel elektriciteit als een volledig elektrische warmtepomp. Hieronder zie je het verschil in een goed geïsoleerde hoekwoning. We rekenen met een stroomprijs van 25 cent (dat is de gemiddelde stroomprijs voor ). Hoeveel jij in een jaar daadwerkelijk bespaart, hangt af van welke stroomprijs je betaalt.
Vergelijking | Volledige elektrische warmtepomp met buitenunit | Infraroodpanelen + warmtepompboiler |
---|---|---|
Stroomverbruik per jaar (aantal kilowattuur) | 2.600 kWh | 5.000 kWh |
Kosten per jaar (stroomprijs 25 cent/kwh) | € 650 | € 1.300 |
Hoe is het energieverbruik opgebouwd?
Infraroodpanelen + een warmtepompboiler:
- 4.000 kWh voor infraroodpanelen in de hele woning
- 1.000 kWh voor de ventilatiewarmtepompboiler
- Totaal: 5.000 kWh
Volledige elektrische warmtepomp + nieuwe radiatoren:
- 2.600 kWh voor de warmtepomp (bron: buitenlucht)
- de radiatoren gebruiken geen stroom
- Totaal: 2.600 kWh
Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 37 cent. Daarmee is de besparing hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.
Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.
Afweging: infraroodpanelen of warmtepomp?
Een warmtepomp verbruikt in een goed geïsoleerde woning de helft van de stroom en is dus de duurzaamste keuze. In een woning met zeer goede isolatie is de warmtepomp eveneens het zuinigst.
Infraroodpanelen voelen snel warm aan. Dat kan bijvoorbeeld een voordeel zijn als je alleen woont en vaak van huis bent: je zet ze makkelijk aan en uit en voelt meteen de warmte. Ook heb je voor de panelen geen plek nodig voor een buitenunit en maken ze geen geluid. Maar het comfort in huis is wel anders met infraroodpanelen: de warmte verspreid zich niet gelijkmatig over de hele kamer. In buurt van de panelen voelt het prettig warm, maar op andere plekken voelt het wat kouder aan.
Vragen over infraroodpanelen
Infraroodpanelen en gezondheid
Infraroodpanelen geven onzichtbare langgolvige (zo'n 10 micrometer) infrarode warmtestraling. Langgolvige infrarode straling verwarmt de huid, maar dringt er niet in door. Dit in tegenstelling tot de kortgolvige (780 nanometer tot 1,4 micrometer) infrarode straling van terrasverwarmers of elektrische straalkachels: langdurige blootstelling daaraan kan het bindweefsel onder de huid aantasten. De langgolvige infrarode straling van warmtepanelen is daarentegen niet schadelijk voor de gezondheid.
Garanties en keurmerken
Het is nog onbekend wat de levensduur van een infraroodpaneel is. Sommige fabrikanten geven 10 jaar garantie op de panelen, anderen 5 jaar of slechts 1 jaar. De garantie op de elektronische regeling (schakelaar of thermostaat) is meestal korter dan die op het paneel.
Er zijn nog geen keurmerken voor kwaliteit infraroodverwarming en kwaliteit installateur. Je kunt wel letten op de volgende keurmerken voor de elektrische veiligheid en veilige sterkte van elektromagnetische velden van infrarood stralingspanelen: Tüv, Geprüfte Sicherheit (GS) en KEMA.
Op het typeplaatje van infraroodpanelen staat het CE-logo. CE is een verklaring van de fabrikant dat het ir-paneel voldoet aan de wettelijke regels van de EU voor veiligheid. Zonder zo’n verklaring mag het paneel niet worden verkocht in de EU. Tüv, Geprüfte Sicherheit (GS) en KEMA bieden betere en uitgebreidere veiligheidseisen en controle.
Anderen keken ook naar
Alles over isoleren
2 van de 3 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten,...
Volledig elektrische (all-electric) warmtepomp
Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische (all-electric) warmtepomp. Hij doet alles wat je oude cv-ketel ook doet: je huis verwarmen...
Bespaartips verwarming
Met 4 makkelijke tips verwarm je jouw huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd...