Infraroodpanelen voor verwarming

Een infraroodpaneel is een energiezuinige manier om jezelf te verwarmen.
Infrarood panelen (IR panelen) kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, behalve als je huis heel goed geïsoleerd is. Milieu Centraal legt uit wanneer infrarood verwarming een goed idee is.

Infrarood panelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt (convectieverwarming). IR-panelen zet je neer of hang je aan de muur of het plafond. Ze geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ook al is de temperatuur nog laag. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg. Dat geldt voor bijverwarming. In een zeer goed geïsoleerde woning is volledige verwarming met infraroodpanelen mogelijk doordat infraroodpanelen ook meubels, vloer en wanden verwarmen en daarmee indirect ook de lucht.

Er is ook infrarood vloerverwarming, maar dat is eigenlijk hetzelfde als elektrische vloerverwarming. Hetzelfde geldt voor infrarood wand- en plafondverwarming. Er worden ook infraroodkachels aangeboden, maar dat is hetzelfde als ouderwetse elektrische straalkachels.

Tips infrarood panelen

 1. 01

  Infrarood panelen kunnen een energiezuinige keuze zijn als bijverwarming op een bepaalde plek (bijvoorbeeld de zithoek), of in ruimtes die je kort of weinig gebruikt (bijvoorbeeld de badkamer of een werkplek op zolder die je verder niet verwarmt).

 2. 02

  In zeer goed geïsoleerde huizen kan volledige verwarming met infrarood panelen een milieuvriendelijke keuze zijn, als je gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom. Een warmtepomp is nóg beter voor het milieu, maar duurder in aanschaf.

 3. 03

  Infrarood panelen verwarmen je lichaam, niet de lucht. Het heeft dus geen zin om ze voor bijverwarming aan te zetten (of aan te laten) als je een ruimte niet gebruikt. Zorg er daarom voor dat ze alleen aan staan als je een ruimte gebruikt. Een thermostaat met bewegingssensor is daarvoor handig. Voor volledige verwarming met infraroodpanelen van een zeer goed geïsoleerde woning is een thermostatische regeling nodig om geen onnodig stroomverbruik te hebben.

 4. 04

  Ga je infrarood panelen gebruiken in ruimtes waar je kort bent, kies dan voor panelen met een korte opwarmtijd, bijvoorbeeld 3 minuten.

 5. 05

  Overweeg om eerst één paneel te kopen of uit te proberen. Je kan dan ervaren of je de warmte van IR-panelen prettig vindt.

Hoe werken infraroodpanelen?

Infraroodpanelen verwarmen niet de hele ruimte, maar stralen de warmte naar de plekken waar je zit of bezig bent. Ze verwarmen dus gericht, en dat kan energiezuiniger zijn. Maar buiten het bereik van de panelen blijft het koud. Je voelt de warmte tot zo’n 3 meter. Om wel de hele ruimte te verwarmen met infraroodpanelen zou je meerdere infraroodpanelen tegelijk aan moeten zetten, maar dat kost veel stroom.

Vlakke plaat, groot stralingsoppervlak

IR-panelen werken op stroom, en doen dat slimmer dan vroeger. Een ouderwets elektrisch straalkacheltje in de badkamer had een spiraal die roodgloeiend heet werd. IR-panelen worden minder heet, tussen de 60 en 200 graden. Ze hebben geen spiraal, maar een vlakke plaat die warm wordt. Daardoor heb je een groter stralingsoppervlak aan de voorkant. De achterkant van het paneel is geïsoleerd en verliest daardoor weinig warmte. Met minder stroom krijg je meer straling dan bij de ouderwetse straalkachel.

Liefst aan het plafond hangen

Het duurt een paar minuten voordat het paneel stralingswarmte afgeeft. Het paneel werkt het beste als het aan het plafond hangt, dan zit er niks in de weg tussen jou en het paneel. De beste hoogte is ongeveer 2,6 meter boven de vloer. Bij meer dan 3 meter kun je hem beter lager hangen, met draadjes aan het plafond. Op de werkkamer kun je hem combineren met een klein paneel onder het bureau zodat je benen en voeten ook warm worden.

Aan- en uitzetten: schakelaar, thermostaat of bewegingssensor

Er zijn panelen met een simpele aan/uit-schakelaar, maar ook panelen met verschillende standen of een thermostaat die het paneel uitschakelt (of terugschakelt) als de ingestelde temperatuur is bereikt. Sommige panelen hebben zelfs een bewegingssensor die het paneel alleen inschakelt als er iemand aanwezig is.

Hoe duurzaam is infrarood verwarming?

Verwarmen op stroom heeft de toekomst. Maar dan moet de stroom liefst wel duurzaam zijn: van wind, zon en waterkracht. En het apparaat waarmee je verwarmt moet slim gebruik maken van deze duurzame stroom. Dat wil zeggen: zo veel mogelijk warmte maken met zo weinig mogelijk stroom. Een warmtepomp is daarvoor heel geschikt, infrarood verwarming veel minder, hoewel infraroodpanelen soms wel een goede keuze zijn.

Stroom is nog niet groen

Op dit moment is de stroom in Nederland nog een mix van vooral grijze stroom uit (fossiele) kolen-, gas- en kerncentrales en een deel duurzame stroom. Zolang de stroom in Nederland niet CO2-vrij is, is verwarmen op stroom niet per se milieuvriendelijker dan op gas. De CO2-uitstoot voor het opwekken van stroom kan namelijk hoger zijn dan de CO2-uitstoot van verwarming op gas.

Warmtepomp is duurzamer dan hr-ketel

Een warmtepomp gebruikt op een slimme manier stroom om je huis te verwarmen met warmte uit de lucht of de bodem. Een warmtepomp kan met weinig stroom namelijk veel warmte leveren. Zelfs met de grijs-groene stroom-mix die we nu hebben, veroorzaakt een volledige warmtepomp tot 35 tot 50% minder CO2 dan een gasgestookte hr-ketel.

Elektrische kachel, infrarood kachel en infrarood vloerverwarming

Veel mensen stappen over op elektrische kachels of infraroodverwarming. Maar hoe duurzaam is dat eigenlijk? En waarom is een infrarood kachel, -folie, -radiator of -vloerverwarming minder duurzaam dan een infrarood paneel?

Elektrische kachels en elektrische boilers gebruiken veel stroom om het huis en het water warm te krijgen. Daardoor zorgt het gebruik van deze apparaten voor bijna 2 keer zoveel CO2-uitstoot als een hr-ketel op gas (met de huidige grijs-groene-stroommix). Hetzelfde geldt voor elektrische vloerverwarming en infrarood vloerverwarming of infrarood folie.

Infraroodkachels zijn qua energieverbruik vergelijkbaar met een elektrische kachel. Deze kachels worden als energiezuinig aangeprezen, maar zijn dat niet. Om bij aanschaf te weten of iets een infraroodkachel of infraroodpaneel is, let je hierop:

 • Een infraroodkachel ziet eruit als een losstaand kacheltje of als een terrasverwarmer. Een infraroodpaneel is groot en plat en heeft een groter oppervlak.
 • Een infraroodkachel heeft een groter vermogen (en dus ook een hoger verbruik). Dat kan oplopen tot 2000 watt of meer. Een infraroodpaneel heeft meestal een vermogen tussen de 300 – 700 watt. Grote infraroodpanelen (120x 60 cm) gaan tot 1100 Watt.
 • Een infraroodkachel heeft verwarmingselementen die roodgloeiend worden. Een infraroodpaneel heeft die niet.

Infrarood vloerverwarming of infraroodfolie wordt wel als duurzaam aangeprezen, maar is eigenlijk gewoon elektrische vloerverwarming. De manier van warmte opwekken en het rendement zijn gelijk. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op elektrische vloerverwarming.

En hoe duurzaam zijn infraroodpanelen?

Of infraroodpanelen een duurzame verwarming is, hangt af van het gebruik: als bijverwarming of als hoofdverwarming. En van hoe goed je huis is geïsoleerd.

Man aan bureau met ir paneel. Infraroodpanelen als duurzame verwarming.
Infraroodpaneel bij de werkplek (rechts tegen de muur)

Doe mee met de verwarmingstest

Hoe goed is jouw huis al geïsoleerd? Wil jij weten of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp? Zet de cv-ketel deze winter op 50 graden en ontdek: blijft het warm in huis of wordt het bibberen? Meld je aan voor de test van 2022-2023. Meer weten en meedoen

Infraroodpanelen als bijverwarming

Een infrarood (IR) paneel als bijverwarming kan het energieverbruik van de hoofdverwarming (nu nog bijna altijd een hr-ketel op gas, soms een warmtepomp op elektriciteit) verminderen. Hieronder staan de meest voorkomende situaties. Maar bedenk wel: het gebruik van een infrarood stralingspaneel kost ook energie.

Zithoek

Je kan een IR-paneel gebruiken als bijverwarming in de zithoek. De thermostaat van de verwarming kan dan wat lager (dat bespaart energie), maar je hebt het toch aangenaam warm door het infraroodpaneel (dat kost natuurlijk energie).

Badkamer

Met een IR-paneel kan je de badkamer snel verwarmen op de momenten dat je er bent. De gewone radiator laat je uit of zet je heel laag (bijvoorbeeld stand 1 van de thermostaatknop). En als je in de badkamer bent, zet je het IR-paneel aan. Even het infraroodpaneel gebruiken kost minder energie dan lange tijd de radiator aan laten staan. Dit werkt alleen met een IR-paneel dat snel opwarmt.

Werkkamer

Je kan een IR-paneel gebruiken om een (werk)kamer waar je even of een paar uur bent te verwarmen. Een tijdje het IR-paneel gebruiken kost minder energie dan de hele werkkamer opwarmen met de radiator. Waar het omslagpunt ligt (bij 2, 4, 6 uur, …) hangt af van jouw situatie. Ook maakt het uit of je wel of niet alleen in huis bent. Ben je alleen, dan kun je overal de verwarming laag zetten en bespaar je best veel. Ben je niet alleen, dan brandt de verwarming in de woonkamer (en misschien ook andere ruimtes) toch en is je besparing door het gebruik van het ir-paneel kleiner. Een alternatief is een slimme thermostaat waarmee je kamers apart kunt verwarmen: daarmee kun je de werkkamer alleen verwarmen als het nodig is.

Wat is je winst in CO2 en euro?

Er zijn nog weinig praktijkgegevens over energiebesparing door bij te verwarmen met IR-panelen in Nederlandse huizen. De besparing zal sterk afhangen van de situatie in jouw

In het algemeen geldt

Je stoot met IR-panelen als bijverwarming minder CO2 uit dan met gas, als je voor iedere kubieke meter gas die je bespaart maximaal 5 kWh extra aan stroom .

Je bent met IR-panelen als bijverwarming goedkoper uit dan met gas als je voor iedere kubieke meter gas die je bespaart maximaal 4,5 kWh extra aan stroom .

Rekenvoorbeeld

Stel: je verwarmt de badkamer niet meer met de radiator die er hangt. Daarmee bespaar je per jaar 60 m3 gas uit. In plaats daarvan gebruik je IR-panelen. Die gebruiken in dit voorbeeld 100 kWh stroom per jaar. Je uitstoot van CO2 vermindert met 80 kilo CO2 per jaar. Je energierekening daalt met € 40 per jaar.

Milieu Centraal adviseert om met een energieverbruiksmanager het gasverbruik van de hr-ketel en het stroomverbruik van de IR-panelen goed in de gaten te houden. Tip: kies voor een energieverbruiksmanager die het verbruik corrigeert voor de buitentemperatuur (verbruik per gewogen graaddag) want daarmee kan je verschillende maanden en jaren goed vergelijken om te zien of je echt energie bespaart.

 • De CO2-uitstoot van 1 kilowattuur (kWh) stroom is 427 gram.
 • De CO2-uitstoot van 1 kubieke meter (m3) gas is 2.085 gram.

Milieu Centraal rekent met de volgende energieprijzen:

Stroomprijs: 22 cent per kilowattuur (kWh)
Gasprijs: 1 euro per kubieke meter (m3)

Jouw gas- of stroomprijs kan hoger of lager zijn, en stijgen of dalen. Lees meer op Energierekening.

Infraroodpanelen als hoofdverwarming

Infrarood als hoofdverwarming is in zeer goed geïsoleerde huizen een duurzaam alternatief voor verwarmen op gas, als je gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom. Voor het warme water in je douche en keuken heb je dan een warmtepompboiler of zonneboiler met elektrische naverwarmer nodig.

Combineren met een basistemperatuur

In een zeer goed geïsoleerde woning kun je je IR-panelen ook gebruiken om de lucht een beetje te verwarmen. Je IR-panelen zorgen dan voor een basistemperatuur van bijvoorbeeld 17 of 18 graden. Dit regel je met een kamerthermostaat. Het verwarmen van de lucht gaat indirect: het IR-paneel verwarmt je meubels, vloer en wanden, die op hun beurt de lucht verwarmen. Daarnaast zorgen je IR-panelen voor stralingswarmte op bepaalde plekken. Als je woning niet zeer goed geïsoleerd is, dan kost deze wijze van verwarmen veel stroom.

Vergelijking IR-panelen en warmtepomp

Wil je van het aardgas af, dan zou je in een zeer goed geïsoleerde  woning de volgende keuze kunnen maken:

We zetten de aanschafkosten en stroomkosten op een rij. De kosten gelden voor een zeer goed geïsoleerde eengezinswoning met een lage warmtevraag. Te zien is dat een volledig elektrische warmtepomp de meest duurzame keuze is, want hij verbruikt de helft van de stroom. De aanschafkosten zijn wel hoger, maar het verschil verdien je terug door de lagere stroomkosten. 

IR-panelen hebben wel een aantal andere voordelen. Zo zijn er in huis geen radiatoren nodig, en kan de stralingswarmte van de panelen al snel warm aanvoelen. Bovendien hebben ze geen onderhoud nodig. Daarnaast heb je voor de panelen geen plek nodig voor een buitenunit en maken ze geen geluid.

Kosten IR-panelen plus een warmtepompboiler

IR-panelen plus warmtepompboiler Aanschafkosten (eenmalig) Stroomkosten per jaar Stroomverbruik per jaar
IR-panelen hele woning € 4.000 € 800 3.600 kWh
Warmtepompboiler € 4.700 € 260 1.200 kWh
Totaal € 8.700 € 1.060 4.800 kWh

Kosten volledige warmtepomp

Volledig elektrische warmtepomp Aanschafkosten (eenmalig) Stroomkosten per jaar Stroomverbruik per jaar
Volledig elektrische warmtepomp (bron: buitenlucht) € 10.300 € 500 2.300 kWh
Eventueel: lagetemperatuur radiatoren € 2.500 - -
Totaal € 12.800 € 500 2.300 kWh

Uitleg . Toelichting

 • Prijs warmtepomp exclusief subsidie (het subsidiebedrag is maximaal € 2.500).
 • We gaan uit van een jaarlijks gasverbruik voor verwarming van 470 m3, en voor warm water 270 m3. Bij de IR-panelen is uitgegaan van een binnentemperatuur die 3 graden lager is dan bij de warmtepomp.

Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 22 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op een prognose voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Vragen over infraroodpanelen

Infraroodpanelen en gezondheid

Infrarood panelen geven onzichtbare langgolvige (zo'n 10 micrometer) infrarode warmtestraling. Langgolvige infrarode straling verwarmt de huid, maar dringt er niet in door. Dit in tegenstelling tot de kortgolvige (780 nanometer tot 1,4 micrometer) infrarode straling van terrasverwarmers of elektrische straalkachels: langdurige blootstelling daaraan kan het bindweefsel onder de huid aantasten. De langgolvige infrarode straling van warmtepanelen is daarentegen niet schadelijk voor de gezondheid.

Garanties en keurmerken

Het is nog onbekend wat de levensduur van een IR-paneel is. Sommige fabrikanten geven 10 jaar garantie op de panelen, anderen 5 jaar of slechts 1 jaar. De garantie op de elektronische regeling (schakelaar of thermostaat) is meestal korter dan die op het paneel.

Er zijn nog geen keurmerken voor kwaliteit infraroodverwarming en kwaliteit installateur. Je kunt wel letten op de volgende keurmerken voor de elektrische veiligheid en veilige sterkte van elektromagnetische velden van infrarood stralingspanelen: Tüv, Geprüfte Sicherheit (GS) en KEMA.

Op het typeplaatje van infraroodpanelen staat het CE-logo. CE is een verklaring van de fabrikant dat het ir-paneel voldoet aan de wettelijke regels van de EU voor veiligheid. Zonder zo’n verklaring mag het paneel niet worden verkocht in de EU. Tüv, Geprüfte Sicherheit (GS) en KEMA bieden betere en uitgebreidere veiligheidseisen en controle.