Groene stroom
Uit alle Nederlandse stopcontacten komt dezelfde 230 volt. Maar die identieke stroom wordt op verschillende manieren opgewekt. Duurzame energiebronnen als waterkracht, windenergie, zonne-energie en biomassa dragen minder bij aan klimaatverandering dan 'grijze' bronnen van stroom: kolen- en gascentrales. Om elektriciteit als groene stroom te mogen verkopen moet een leverancier er GvOs (Garantie van Oorsprong) voor hebben. Eén garantie verzekert dat er ergens in Europa duizend kWh uit een duurzame energiebron is opgewekt.
In Nederland is de vraag naar groene stroom veel groter dan de productie. In 2020 koos bijna 80% van de huishoudens voor groene stroom. Tegelijkertijd zijn er in Europa nog maar weinig landen waar consumenten en bedrijven kiezen voor een speciaal product als groene stroom. Daardoor is het aanbod van groengaranties (GvOs) veel groter dan de vraag ernaar en zijn de garanties erg goedkoop. Een deel van de groene stroom op de Nederlandse markt heeft een goedkope buitenlandse GvO (Garantie van Oorsprong) - vooral van Scandinavische waterkrachtcentrales. Deze centrales bestonden allang; een keuze voor deze stroom zorgt niet voor nieuwe investeringen in duurzame energiebronnen. Als je hoopt dat jouw keuze voor groene stroom ervoor zorgt dat er ook echt meer duurzame energie wordt opgewekt, kan je het beste kiezen voor Nederlandse wind- of zonne-energie, of voor groene stroom van een energiebedrijf dat veel investeert in groene energiebronnen.
Tips voor meer groene stroom
-
01
Wil je dat er meer duurzame energie komt? Kies dan voor een groene energieleverancier: in het overzicht van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE zie je wie het beste scoort.
-
02
Kijk op het stroometiket van jouw energieleverancier en ontdek de herkomst van jouw stroom (wind, zon, kolen, gas, uit Nederland of niet). Dit etiket krijg je ieder jaar na 1 mei van jouw energiebedrijf bij de jaarrekening. Je kunt het ook op de website van je energiebedrijf opzoeken. Of kijk in het overzicht van HIER.
-
03
Bij alle energievergelijkers kun je kiezen voor groene stroom en aangeven dat het alleen uit Nederland mag komen.
-
04
Maak zelf groene stroom: leg zonnepanelen op je dak.
-
05
Word mede-eigenaar van een windmolen of zonnepanelen. Zie Windenergie en Meedoen aan een zonnestroomproject.
-
06
Minder stroom gebruiken levert het grootste voordeel op voor het milieu. Blijf besparen, ook al heb je groene stroom. Op Apparaten en verlichting kun je lezen hoe.
Steeds meer groene stroom
Het aandeel groene stroom wordt steeds groter. In 2022 was ruim 40 procent van de stroom die we in Nederland verbruiken duurzaam opgewekt.
Anderen keken ook naar
Windenergie
Windenergie is schoon en komt uit een bron die nooit opraakt. De CO2-uitstoot is meer dan 30 keer lager dan van die van 'grijze' stroom. Grote windmolens...
Wat is klimaatverandering?
De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds beter zichtbaar. Maar wat veroorzaakt klimaatverandering? En wat kunnen we doen?
Apparaten in huis
Ruim 30 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Met zuinige apparaten sla je 2 vliegen in één klap: je bespaart geld en het is beter...